Ostatnio zostały mi kotlety drobiowe z obiadu i chciałam je jakoś wykorzystać na kolację, więc wymyśliłam sobie, że zawinę je w tortilli i zapiekę w piekarniku z serem(...)Proste, szybkie i smaczne. Oczywiście taką tortille można również przygotować do obiadu albo pokroić na paski i podać jako przekąskę :) Składniki: * 1 placek tortilli * 2 mniejsze kotlety z piersi kurczaka * garść sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach * ulubione sosy (u mnie był to ketchup i majonez) Wykonanie: Placek tortilli posmarować sosem, posypać serem, ułożyć pokrojone
Zrób to smacznieciemnym mieszkaniu nie ułatwia całej sprawy. Ale, ale, wróćmy do jedzenia, bo nie jest to blog parentingowy a kulinarny. Zatem dzisiaj zapraszam na kotleciki, które pokochają wszyscy. Kotlety z kaszy jaglanej z serem białym. Powstały spontanicznie, kiedy to czyściłam lodówkę z resztek i szkoda mi było wyrzucić i kaszę i kawałek sera. Postanowiłam je połączyć i wyszły pyszne, szybkie(...)papierowym r\u0119cznikiem.\r","Sk\u0142adniki na sos zblendowa\u0107 lub rozgnie\u015b\u0107 widelcem, je\u015bli lubimy mniej g\u0142adkie sosiki.\r","Kotlety podawa\u0107 z sosem."],"recipeYield":"4"} Drukuj Kotleciki z kaszy jaglanej z serem białym i sosem owocowym na jogurcie 4 Składniki 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 125 g sera białego (dałam półtłusty) 1 jajko 3 łyżki
Mieszam w Garnkuskuście się na nią ... Ale nie o grach mowa ... Grono iście męskie więc i przekąska w tym stylu - domowy cheeseburger w nietuzinkowej odsłonie. Tym razem w soczystym kotlecie ukryłam żółty ser, który świetnie się roztopił i nadał całemu kształtu świetny wyraz. Kanapkę podałam z klasyczną sałatką, które polecam niekoniecznie zawsze w takim zestawieniu ;) Domowy cheeseburger Składniki : 3 bułki słodki(...)miski, doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Mięso dzielimy na 6 części. Formujemy placuszki wielkości dłoni (6 sztuk). Na trzech placuszkach mięsnych układamy żółty ser. Przykrywamy pozostałymi mięsnymi placuszkami i dokładnie zlepiamy boki. Gotowe kotlety smażymy przez kilka minut z dwóch stron. Bułki przekrawamy, delikatnie smarujemy masłem i podpiekamy. Na gorące bułki nakładamy gorące kotlet, na wierzch kilka plastrów ogórków konserwowych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzczerze mówiąc nie jestem fanką bakłażana, ale kotleciki z nim w roli głównej bardzo mi smakują. Do kotletów dodałam również ser żółty mozzarella, ale myślę że były by jeszcze bardziej smaczniejsze z parmezanem, następnym razem wypróbuję... Kotlety polecam podać z sosem pomidorowym, a do tego ziemniaczki i pyszna surówka...pyszny obiad wegetariański. Składniki: bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki
kulinarne odsłony patipomidorów do smażenia 150ml białego wina 100ml śmietanki 30% 2 gałązki rozmarynu Schab w kawałku pokroić na 8 kotletów. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na cienki płat. Ser pokroić w ósemki. Kotlety oprószyć pieprzem, posmarować cienko musztardą, wyłożyć pół łyżki pasty pomidorowej i kawałek sera, zwinąć jak krokiety (można dodatkowo obwiązać kuchenną nicią albo spiąć wykałaczką). Roladki obtoczyć w mące
Obiad gotowySkładniki: 4 kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów, 3 jajka, 5 łyżek tartej bułki, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka słodkiej papryki, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsypujemy ziołami prowansalskimi z każdej strony. Na każdym kotlecie kładziemy 3 listki bazylii. Kotlety(...)część przykryła bazylię, a mniejsza żeby znajdowała się pod spodem. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Mieszamy go z tartą bułką i słodką papryką. Kotlety panierujemy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Smażymy na rumiano na każdej ze stron
Pobite gary Barbarypołączyły. Masełko przed dodaniem do mięsa warto schłodzić chwilę w lodówce. Na przyprawionym mięsie układamy po plastrze żółtego sera, a następnie łyżkę ziołowego masła. Zakrywamy je kolejnym plastrem sera i cały kotlet przykrywamy drugą częścią filetu. Mięso dokładnie dociskamy do siebie, by kotlet się nie rozleciał. Gotowe kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku z odrobiną wody(...)końcu w bułce tartej. Na patelni lekko rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na nią kotlety w panierce. Na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret
Kuchenna Kontrrewolucyamajerankiem i papryką 6. Kurczak pieczony w pikantnej marynacie 7. Kurczak pieczony ziołowy 8. Filet z kurczaka w panierce z krakersów 9. Faszerowane piersi kurczaka z serem kozim i bazylią 10. Kotlety z kurczaka i warzyw 11. Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek 12. Pulpeciki drobiowe faszerowane groszkiem 13. Kurczak à la pizza 14. Kurczak w sosie czosnkowym 15. Kurczak(...)Kurczak z warzywami w piwie 26. kurczak z porami zapiekany w cieście 27. Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem 28. Pierś kurczaka faszerowana rukolą 29. Kotlet pożarski light 30. Pierś kurczaka z tymiankiem 31. Pierś faszerowana serem i warzywami , 32. pierś kurczaka zapiekana z warzywami , 33. Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej 34. Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem 35. Roladki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzostało mi kilka kotletów mielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie:Warzywa umyć(...)stopniach z termoobiegiem).Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku sera).Gdy bułki i kotlety są już ciepłe, górne części bułek posmarować sosem czosnkowym, na spody nałożyć pozostałe składniki i połączyć obie części. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąpory robiłam te kotlety w wersji z patelni, dziś stwierdziłam, że ser wystarczająco dodaje im kalorii, więc aby uniknąć tłuszczu upiekłam kotlety w piekarniku. I co? I nigdy więcej nie zrobię ich na patelni! :) Składniki: - 600 g filetu z kurczaka - 100 g sera żółtego - dwie łyżki mąki pszennej - łyżka mąki ziemniaczanej - czosnek granulowany (dużo), sól, pieprz, natka pietruszki(...)myjemy, osuszamy i siekamy, wkładamy do miski. Dodajemy starty na grubych oczkach ser, obie mąki, jajko, mleko i przyprawy. Dokładnie ze sobą mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcje masy formując okrągłe, spłaszczone kotleciki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzałka góra- dół), pieczemy kotlety ok 10 minut. Smacznego
Cook&LoveFilety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa. Każdego fileta oprószyć solą(...)mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera. Tak postąpić z resztą kotletów. Kotlety wyjąć na talerze i posypać posiekanym koperkiem
Kuchnia Danusizasadzie to tradycyjnie opanierowany i usmażony kotlet. Kropkę nad „i” stanowią natomiast dodatki – podsmażona z przyprawą curry cebulka, tarty ser oraz majonez i ketchup, które razem z mięsem zapiekamy. My bardzo takie kotlety lubimy, dlatego polecam bardzo. 6 plastrów schabu 2 cebule curry sól, pieprz czosnek granulowany 100 g tartej mozzarelli (lub innego sera, np gouda) majonez(...)płaskiej łyżce majonezu, delikatnie rozprowadzamy równą warstwę, a na majonez kładziemy ketchup i delikatnie mieszamy (tą opcję wolę ja). Wkładamy blaszkę z kotletami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (tyle, by ser ładnie się roztopił i lekko zapiekł
Smaki Na TalerzuKotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych Pomysł na danie bezmięsne z chrupiącą panierką. Indywidualnie zmieniając dodatki na inne, ciesząc się smakiem. Zapraszam na inne przepisy na moim blogu z cyklu "Kotlet bezmięsny, wegetariański" Marchewkowe kotlety sojowe ; Danie wegetariańskie - kotlet sojowy z różowym puree i sałatką z rukoli ; Kotlet sojowy z cukinią(...)miski przełożyć posiekane jajka, bazylię, szalotkę, dodać starty ser, wbić świeże jajko, przyprawić solą, pieprzem. Dosypywać stopniowo płatki owsiane do uzyskania zwartej masy (około 1 garść). Obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na oliwie z obydwu stron do zrumienienia się. Sposób smażenia taki sam jak w tradycyjnych kotletach. Przełożyć na papier kuchenny, by pozbawić ich nadmiernego tłuszczu
Wino Francja KuchniaSałatka: Kilka liści sałaty lodowej 2 większe rzodkiewki Pół pomidora 1 większy ogórek konserwowy ¼ małej cebuli – może być czerwona Dodatkowo: 6 plastrów sera żółtego - może być light 6 bułek pełnoziarnistych- u mnie kupne kajzerki fit Przygotowanie: Kotlety: Podane wyżej składniki na kotlety do burgerów połączyć ze sobą. Formułować z mięsa kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem(...)ogórka, cebulę i rzodkiewkę pokrój wg uznania w kostkę lub plasterki. Wymieszaj ze sobą. Bułki przekrój na pół. Ułóż na nich sałatkę. Polej sosem. Na to połóż upieczonego kotleta i plaster sera żółtego. Zamknij drugą połówką bułki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówrozwiązania jak kotlety schabowe, mielone czy schab w sosie. Jednak zawsze chce się coś urozmaicić w daniu, dlatego postanowiłam zapiec kotlety z piersi z kurczaka z kilkoma dodatkami :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, kilka plasterków cienkiego sera żółtego, 4 oliwki czarne, 2 suszone pomidory w oliwie, sól, pieprz, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia Olandia Przygotowanie: Pierś(...)lekko rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony po 2 minutki. Na każdy kawałek kotleta układamy plasterek sera, kilka plasterków oliwki i kawałki suszonego pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z makaronem polanym masełkiem i posypanym świeżą natką pietruszki
Aga w kuchni