kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:55/338)

Roladki schabowe z ziołowym farszem 180

Przepis zaczerpnęłam z biedronkowej broszurki. Autorem dania jest Jakub Kuroń - polecam gorąco takie roladki na obiad - są pyszne!Składniki:600 g kotletów schabowych300 g sera żółtego1 łyżka posiekanej świeżej bazylii1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego koperku1 małe jajko (w oryginale żółtko)2 łyżki bułki tartejsól, pieprzolej(...)smażeniamąka do obtoczenia Sposób przygotowania:1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.2. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.3. Ser, posiekane zioła, bułkę tartą, jajko, pieprz i sól mieszamy na jednolitą masę.4. Na kotlety nakładamy porcje farszu, zwijamy i spinamy wykałaczką.5. Każdy kotlet obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone z pieczarkami,lubczykiem i pieprzem cytrynowym 158

ulubione kotlety mielone. Tym razem dodałam przyprawy firmy Prymat : pieprz cytrynowy, trochę przyprawy do mięsa mielonego oraz lubczyk. Kotlety były bardzo smaczne! Składniki :* 0,5 kg mięsa mielonego z karkówki* cebula* 20 dag pieczarek* 2 łyżki oliwy z oliwek* jajko* kajzerka namoczona w mleku* łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Prymat* łyżeczka pieprzu cytrynowego Prymat* szczypta lubczyku Prymat* sól(...)smaku* bułka tarta * olej rzepakowy do smażenia  Przygotowanie :Cebulę i pieczarki posiekać w drobna kostkę. Przesmażyć na oliwie, dodać do mięsa. Całość wymieszać z jajkiem, bułką oraz przyprawami. Można kotlety obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor. U mnie podawane były z ziemniakami i mizerią

Magiczne Życie Marty
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 68

się sami. Podobno danie jest też dobre na kaca – nie sprawdzaliśmy, ale być może coś jest na rzeczy. Przepis pochodzi z bloga Girlscangrill.com. Składniki: 250 g wołowiny 2 duże jajka ½ szklanki białego ryżu 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz(...)ryż, później burgera, a na wierzch sadzone jajko. Posyp całość zieleniną. Smacznego! Danie można mrozić celem zjedzenia w późniejszym terminie. Osobno zapakuj ryż i kotlet, a osobno sos. Nie zamrażaj jajka – najlepiej usmaż je przed podaniem. Artykuł Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 93

się sami. Podobno danie jest też dobre na kaca – nie sprawdzaliśmy, ale być może coś jest na rzeczy. Przepis pochodzi z bloga Girlscangrill.com. Składniki: 250 g wołowiny 2 duże jajka ½ szklanki białego ryżu 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz(...)ryż, później burgera, a na wierzch sadzone jajko. Posyp całość zieleniną. Smacznego! Danie można mrozić celem zjedzenia w późniejszym terminie. Osobno zapakuj ryż i kotlet, a osobno sos. Nie zamrażaj jajka – najlepiej usmaż je przed podaniem. Artykuł Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kotlet Schabowy 250

masłaKotlet Schabowy - Sposób przygotowania:Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością soli (lub vegety) i pieprzu.Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

Słodka Strona
Kotlety drobiowe z marynaty 80

wychodzi przyjemnie chrupiąca. Takie kotleciki to świetna alternatywa jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety drobiowe z piersi. Będą fajną propozycją na codzienny obiad lub na świąteczny stół. Niby klasyka, ale w nowszym wydaniu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku(...)spożywczą i odstawiłam do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie kotlety wyjęłam z marynaty i każdy z nich opanierowałam w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej ( w takiej kolejności). Opanierowane kotlety smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki/frytki/opiekane ćwiartki ziemniaczków

Waniliowe Improwizacje
Schabowy - marynowany 164

schabowe marynowane, ale tym razem za radą Kaś do marynaty dodałam majonez..Takie marynowanie to świetny sposób....kotlety wyjmujemy z marynaty i smażymy w dowolnej chwili bez dodatkowej pracy przy panierce itp. 1,20 kg schabu  sól i pieprz Marynata: 3 jajka  3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  2 ząbki czosnku  2 łyżki ketchupu  1 łyżka

Moje domowe kucharzenie
Kotlety sojowe 196

dzień gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy i blenderujemy. Wsypujemy bułkę tartą i mieszamy. Ubijamy w rękach kotleciki i smażymy na patelni kilka minut z każdej strony. Kotlety sojowe

Czarnawisienka
Kotlety schabowe z czosnkiem i rozmarynem 79

zwykle ale trochę inaczej, z lekką nutą czosnku i rozmarynu. Pozostawione do zamarynowania nabiorą całą gamę aromatów. Składniki; 1 kg schabu mąka 3 jajka bułka tarta suszony rozmaryn sól, pieprz czosnek Wykonanie: Schab kroimy na kotlety, rozklepujemy. Z każdej strony przyprawiamy solą, z jednej strony pieprzem i czosnkiem ( można użyć suszonego ) Łyżkę rozmarynu rozdrabniamy w moździerzu i przyprawiamy(...)druga połowę kotleta. Pozostawiamy do zamarynowania ( dobrze jest zostawić w lodówce nawet 2 -3 godziny ) tak aby aromaty użytych przypraw przeszły nasze kotlety. Po zamarynowaniu kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej. Smażymy na oleju. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kotlety mielone najlepsze 151

Najlepsze i najbardziej soczyste kotlety mielone! Masa mięsna poprzez dodanie aż dwóch jajek i nieodciśniętej z mleka kajzerki jest dość rzadka, lecz w tym tkwi tajemnica tych kotletów mielonych, które moja rodzina uwielbia! Jeśli zrobicie je dokładnie zgodnie z przepisem, jestem pewna, że je pokochacie tak jak my :) Do tych kotletów używam mięsa z szynki. Mięso mielone drobiowe zostawiam(...)około godzinę przed robieniem obiadu, aby się trochę ogrzała i smażę kotlety tak samo jak wczoraj :) Kotlety mielone najlepsze około 15 szt. / obiad na dwa dni 700 g mięsa mielonego w szynki 1 kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 2 jajka (wielkość M) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia oraz: 2 łyżki wody opcjonalnie - 1 duże jabłko

Posadzone i zjedzone
Tradycyjne panierowane kotlety schabowe. Smaczne i chrupiace. 253

tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :)   Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso panieruję najpierw(...)mące, następnie w roztrzepanych i doprawionych przyprawami jajkach, na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i smażę kotlety z obu stron do zrumienienia. Odsączam na papierowych ręczniczkach, podaję z ziemniakami i surówką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Obiad za 10 zł Czyli Ziemniaczano Warzywne Kotlety 1271

warzywnej (kalafiorki, fasolka szparagowa, kalarepa, marchew, por) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka/ostra (dla dzieci pomijamy ostrą paprykę) mąką do obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej) olej do smażenia 1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko(...)przez praskę lub po prostu tłuczemy odnowa tłuczkiem, dodajemy warzywa jeśli są już pokrojone w kostkę jeśli nie to musimy niestety je pokroić ;)  Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotlety. Obtaczamy je w mące lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju

Gotowanie...to proste !
Schabowy z parówką. 176

kotlety. Rozklepać, doprawić przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Każdy kotlet posmarować 1 łyżeczką majonezu, posypać  startą mozzarella i położyć na każdym kotlecie parówkę. Każdy kotlet zrolować i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na patelni. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić na 8 minut do nagrzanego 190oC piekarnika. Podawać z młodą kapusta

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone w sosie koperkowym 3708

drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak prosto z patelni. Ale mam na to sposób:). Polane sosem koperkowym zyskają nowe życie i nowy smak. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej(...)pęczek koperku 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.  3. Przygotowujemy sos: bulion zagotowujemy z solą

Szefowa kuchni
Kotlety mielone w sosie bolońskim 135

usmażyć za dużo mielonych na obiad, na drugi dzień nie są już tak smaczne. Wystarczy zrobić taki sos by zyskały nowe życie i nowy smak:).  Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej(...)cebula 2 ząbki czosnku  sól, pieprz, oregano  olej  1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.  3. Przygotowujemy sos: marchew ścieramy

Szefowa kuchni
De volaille – de volaj 288

ziemniaków oraz bukietem surówek. Oto przepis: Składniki: - podwójna pierś z kurczaka - 2 większe pieczarki - 5 dag sera 2 łyżeczki masła -sól, pieprz, bułka tarta, jajko, olej do smażenia Wykonanie: Rozciąć pierś, rozbić na dwa kotlety, oprószyć solą i pieprzem(...)Pokroić w kostkę pieczarki i lekko je zrumienić. Na rozbite i przyprawione kotlety nakładać pieczarki, łyżeczkę masła i ser pokrojony w kostkę lub grubsze paski. Zwinąć kotlety, można złączyć je wykałaczkami, maczać w jajku, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na małym ogniu z każdej strony. Należy pamiętać, żeby powoli dość długo smażyć, żeby w środku mięso nie było

dom-agi.pl
Piramidki drobiowe z masłem pietruszkowym 155

kurczaka i, po usmażeniu, delektować się smakiem :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka masło pietruszkowe domowego wykonania - przepis tutaj sól pieprz przyprawa do kurczaka jajko mąka bułka tarta Pierś oczyszczamy, myjemy, ubijamy jak na kotlety Środek smarujemy sporą ilością masła(...)dałam trochę za mało, więc nawet jeśli ilość, którą nałożycie będzie się Wam wydawać spora, to i tak spokojnie nakładajcie dalej :) Zwijamy w roladkę, jak na kotlety de volaille Panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Jeśli zostanie Wam jeszcze jajko, to możecie zrobić podwójną panierkę, czyli po obtoczeniu w bułce włożyć jeszcze raz do jajka i znowu do bułki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com