KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – ŁĘŻNIE 135GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE Kotlety ziemniaczane z kapustą i grzybami – łężnie: – Kotlety ziemniaczane w wersji wigilijnej – Idealne, nie tylko na święta – Z pysznym kapuścianym, nieco leśnym wnętrzem – Smaczne i sycące – Pyszne, chrupiące ziemniaczki ILOŚĆ PORCJI: 10 KOTLETÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki – 1 kg waga po obraniu – Jajko – 1 sztuka – Mąka pszenna ok. szklanka(...)odmiany wersja iście świąteczna. Kotlety ziemniaczane z kapustą i grzybami tzw. fachowo łężnie. Te kotlety to pyszne, chrupiące ziemniaczki z pysznym nieco leśnym wnętrzem. Course Main Course Cuisine Polska Keyword Łężnie, Kotlety ziemniaczane, Kapusta z grzybami Prep Time 1 hour Cook Time 1 hour Servings 10 KOTLETÓW Ingredients Ziemniaki – 1 kg waga po obraniu Jajko – 1 sztuka Mąka pszenna
globuskulinarny
Kotlety schabowe 202przepis to gwarancja udanego obiadu. Tradycyjne kotlety ze schabu karkowego smażone w panierce. Składniki: pół kilograma schabu karkowego wieprzowego olej do smażenia panierka: 3 surowe jajka, mąka, bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Z pół kilograma(...)schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu, obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać ulubionych
prawdziwe jedzenie
Kotlety 219Tradycyjne kotlety ze schabu karkowego smażone w panierce. Składniki: pół kilograma schabu karkowego wieprzowego olej do smażenia panierka: 3 surowe jajka, mąka, bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Z pół kilograma(...)schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu, obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać ulubionych
prawdziwe jedzenie
Schabowy z pieczarkami 217Składniki: schab bez kości sól, pieprz, tymianek, rozmaryn czosnek kilka kropel sosu sojowego pieczarki 2 cebule jajko mąka i bułka tarta do panierki pesto z grzybami Przygotowanie: Kotleta rozbić, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem i sosem sojowym. Pieczarki obrać(...)pokroić na cztery części. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do nich drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem i pesto grzybowym. Schabowe obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na gotowe kotlety położyć pieczarki............ Smacznego
Gaździnka warzy
Schabowy w bramborach 237miski i skrapiamy łyżką cydru , mieszamy . Cebulę ścieramy także, na tej samej tarce co ziemniaki i dodajemy do nich -mieszamy . Dokładamy mąkę , jedno jajko , sól , pieprz i wszystko ostatni raz ponownie , dokładnie mieszamy . Kotlety rozklepujemy na średnią grubość ( około 0,5 cm ) , solimy , prószymy mąką z jednej strony i na niej rozkładamy ,około jednej ,czubatej łyżki bramborów , zanurzamy w roztrzepanych(...)jajkach , następnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju , uwaga koniecznie najpierw kładziemy kotlet na stronie placka , tak żeby ziemniaki scaliły się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się z mięsa. Jak już ładnie się zrumieni powinien być na tyle sztywny i chrupiący , że już bez trudu da się go obrócić na drugą stronę . Podajemy
Ogrodnik w podróży
Wegetariańska tortilla 234korniszonów 6 rzodkiewek Sos: 1 mały jogurt naturalny gęsty 4 łyżki majonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna oraz bułka tarta do panierowania kotletów olej do smażenia kotletów oraz podgrzania tortilli sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kotlety sojowe gotujemy do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Studzimy, dzielimy na mniejsze(...)kawałki i panierujemy najpierw w mące, jajku, a na końcu w bułce. Smażymy na oleju do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 2. Warzywa myjemy i drobno siekamy, dodajemy do potarganych liści sałaty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 3. Składniki na sos blendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy
Kuchnia w czekoladzie
Kotlety mielone z cukinią 233Kotlety mielone najlepiej smakują nam z różnymi dodatkami. Robiłam już kotlety z dodatkiem jarmużu, brokuła, pokrzywy, jajek czy pieczarek. Teraz polecam z dodatkiem cukinii. Dzięki cukinii są bardzo soczyste i są smaczniejsze niż klasyczne mielone. składniki: 600 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 400 g młodej cukinii 1 bułka namoczona w mleku sól, pieprz 1 jajko panierka z cieciorki olej(...)przełożyć na sito. Odstawić na ok 30-60 minut. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać dobrze odciśniętą bułkę, jajko oraz dobrze odciśniętą z soku cukinię. Masę dobrze wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Panierować w panierce z cieciorki. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać
Monia miesza i gotuje
Kotlety rybne z łososia i brokułu 192sosu sriracha. Jest to bajecznie smaczny sos idealny do łagodnych kotletów z ryby. Kotlety rybne Składniki: na 10 kotletów 1 brokuł, mały 1 cebula 700 g fileta z łososia 2 łyżki pokrojonego kopru 1 łyżka pokrojonego szczypiorku 1 jajko sól i czarny pieprz do smaku ½ łyżeczki białego pieprzu 2 łyżki masła do smażenia Sos paprykowy 1 mała czerwona papryka, pieczona(...)drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do ryby. Podziel brokuł na różyczki i rozdrobnij w malakserze. W dużej misce wymieszaj rybny farsz z brokułami, jajkiem, przyprawami i ziołami. Uformuj 10 kotletów. Rozgrzej masło na patelni i smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor. Upieczoną papryczkę pozbaw skórki, łodyżki i pestek, pokrój w kostkę. Dodaj majonez i sos sriracha
codojedzenia
Kotlety schabowe 206bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Musztardę wymieszać z chrzanem, jajka wymieszać z przyprawami, bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety smarować musztardą z chrzanem ,następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na oleju
Moje domowe kucharzenie
Mielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem 181Mielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem Bardzo smaczne i do tego proste danie, wprost wymarzone , na zdrowy obiad w tygodniu lub w weekend . Kotlety mielone z indyka są bardzo łatwe w wykonaniu , jedno tylko, jest niezbyt fajne , mięso , strasznie się lepi do palców podczas formowania , panaceum , na ten problem, stanowią jednorazowe rękawiczki , lekko przetarte olejem Polecam , szczególnie dla dzieci , zjadając(...)reszta do obtoczenia ) 1 jajko 1 płaska ,łyżeczka ,czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku masło ( twarde , z lodówki ) Masło ,kroimy w kostki ( tyle kostek ,ile kotletów – około 6 szt ). Mielone , wyrabiamy z jajkiem ( surowym ) , bułką tartą – 2 duże, czubate, łyżki , solą , pieprzem i czosnkiem ,na gładką masę . Łyżką , odrywamy po kawałku mielonego , rozpłaszczamy na dłoni i układamy
Ogrodnik w podróży
Oryginalne panierki do drobiu 143kilka oryginalnych panierek do drobiu. Bo kto powiedział ,że panierka to tylko bułka tarta ? Pieprz : Kolorowe ziarenka należy grubo rozgnieść, mięso obtoczyć z roztrzepanym jajku, następnie w pieprzu i usmażyć. Kotlety będą łagodniejsze w smaku jeżeli pieprz wymieszamy z bułką tartą. Sezam: Do bułki tartej dodajmy sezam. Mięso obtoczmy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu i soli, następnie
W Moim Magicznym Domu
Mielone po szkocku, czyli z jajkiem w środku 212zawsze mnie zadziwiały. ;-) A jak coś mnie zadziwia lub ciekawi, bardzo szybko to realizuję. Efekt był bardzo ciekawy, powstał zdrowy, dietetyczny kawał kotleta o naprawdę ciekawym wyglądzie. ;-) Świetne również na Wielkanoc jako posiłek na ciepło, bo jajko jest tu zdecydowanie motywem przewodnim. 9 jajek 500g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz(...)obieramy. 2. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulą i surowym jajkiem. 3. Nabieramy na dłoń mięso, formujemy kulkę, rozpłaszczamy. Na środek układamy jajko i otaczamy mięsem formując kulkę. 4. Kotlety układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut
Szefowa kuchni
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 583opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet de volaille podobno stworzył Marie-Antoine Carême, kucharz i cukiernik cara Aleksandra I. Najbardziej fantazyjna chyba forma takiego kotleta to przygotowany z piersi z kawałkiem skrzydełka. Troszkę trzeba się napracować, ale ta kosteczka dodaje i smaku i elegancji :) I to jest podobno najpoprawniejsza forma tego dania. Ważny przy przygotowywaniu jest(...)obsypujemy dokładnie bułką tartą, dłońmi "przyklepując" delikatnie panierkę. Jeśli ktoś lubi grubsze panierki wtedy można zastosować sposób bułka-jajko-bułka-jajko-bułka. Na zdjęciu jest kotlet z taką własnie grubszą panierką. Opanierowany kotlet smażymy ze wszystkich stron na głębokim średnio gorącym tłuszczu. Podobno prawidłowa temperatura tłuszczu
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z indyka z pieczarkami i pieczonymi batatami 196wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30-35 minut. Pieczarki ścieramy na tarce, pietruszkę siekamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i mąkę. Formujemy 4 kotlety i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Podajemy kotlety z batatami i czosnkowym
Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety mielone drobiowo wieprzowe 463dufinki . Składniki: - 700g mięsa drobiowego - 700g mięsa wieprzowego - 125g boczku wędzonego - 1 duża cebula - 1 główka czosnku - 1 czerstwa bułka - kawałek czerwonej papryki - 2 jajka - sól, pieprz - serki topione (po 1 do kotleta) - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia Bułkę namaczamy w wodzie. Mięso, boczek, cebulę, czosnek, paprykę i odciśniętą z wody bułkę mielimy maszynką. Zmielone składniki(...)wyrabiamy. Dodajemy sól, pieprz, jajka – ponownie dokładanie wyrabiamy (najwygodniej w rękawiczkach jednorazowych). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły. Nabieramy porcję masy mięsnej, wkładamy serek topiony, otaczamy go mięsem formując kotlety, panierujemy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem. Kotlety mielone drobiowo
mojewypiekiinietylko