Kolejna odsłona kotleta schabowego..tym razem marynowany w jogurcie z dodatkiem przypraw..panierowany w bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych ..i smażony na oleju Rapso..ilość mięsa , jogurtu , jajek i przypraw wedle własnego gustu.. schab, polędwica jogurt naturalny jajka sól, pieprz czosnek wegeta przyprawa magii majeranek bułka tarta , płatki kukurydziane olej Rapso do smażenia Wszystkie składniki marynaty(...)Mięso pokroić na plastry i rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie kotlety panierować w bułce tartej lub pokruszonych płatkach smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano
Moje domowe kucharzenieSchabowe kule - to prosty pomysł jak zmienić standardowego schabowego na coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu. Składniki : (na 4 kule) 4 kotlety schabowe 4 plasterki boczku 60 gr startego żółtego sera bułka tarta jajko sól, pieprz Przygotowanie : Kotlet przyprawiam solą i pierzem i cienko rozbijam. Plasterek boczku również rozbijam i układam
Mechanik w kuchnirazem to ja poprosiłam Królewicza ;) o przygotowanie dla mnie obiadu. Miał być schabowy ale nie tradycyjny. Danie wyszło bardzo smaczne i już ie mogę doczekać się powtórki :) składniki: 4 kotlety schabowe 2-3 łyżki mąki 2 duże cebule garść świeżej lub zamrożonej żurawiny ziele angielskie liść laurowy sól pieprz sok z połowy cytryny 2 łyżki masła szklanka(...)bulionu 2-3 łyżki oleju Kotlety oczyścić z błonek, delikatnie posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć chwilę na oleju. Dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz żurawinę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając bulionem. Jak mięso i cebula zmiękną dodać masło. Na koniec skropić sokiem z cytryny i jeszcze ewentualnie doprawić
Jemy PijemySchabowe kule - to prosty pomysł jak zmienić standardowego schabowego na coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu. Składniki : (na 1 kulę) 1 kotlet schabowy mały kawałek boczku ok 20 gr startego żółtego sera bułka tarta jajko sól, pieprz Przygotowanie: Kotleta rozbijam po okręgu na bardzo cienko, środek tylko leciutko. Doprawiam solą i pieprzem. Kawałek boczku
Mechanik w kuchniDziś proponuję Wam całkiem fajny obiad. Schabowa kieszeń , to płat schabowego nadziewany pieczarkami w cieście naleśnikowym. Dzięki temu, że kotlety zapiekają się w naczyniu żaroodpornym, mięso jest mięciutkie, a ciasto naleśnikowe delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki na kieszenie (na 4 porcje): 4 grubsze kotlety schabowe bez kości, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, oliwa, sól, pieprz, możemy(...)drobno i włożyć ją na patelnię do pieczarek. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu, aż masa stanie się gęsta. Ostudzić. 3. Mięso opłukać. Każdy kotlet rozbić bardzo cienko na duży płat mięsa Ja przykrywam folią spożywczą każdą część i rozbijam( kształtując na prostokąt bądź kwadrat). Dzięki temu mamy czysto w kuchni, a mięso mniej się
Pysznosci Babci BasiKotlety schabowe.. 50 dkg schabu, polędwicy sól, pieprz domowa vegeta 2-3 jajka 1-2 łyżki śmietany bułka tarta , mąka Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem przyprawami i śmietaną.Mąkę wymieszać z bułką tartą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w mące z bułką tartą.Usmażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzenieWczoraj na obiad miał być schabowy (czyt. kotlety schabowe), lecz ze względu iż ostatnio codziennie na obiad robię coś nowego pomysł podania zwykłych kotletów w panierce wydawał mi się złym pomysłem. Tak więc tradycyjnie zajrzałam do notatek mamy i powstał pomysł na schabowy paprykarz na słodko. Nie sądziłam że słodki smak aż tak fajnie będzie […] The post Schabowy
Magiczny GarnekWyjątkowy smak uzupełniają przyprawy gyros oraz rewelacyjny sos. Sprawdź, jak przyrządzić kotlety. Kotlety gyros z piekarnika – smaczyny obiad dla całej rodziny W swojej domowej kuchni przyrządź danie prosto z restauracji. Jest to świetna alternatywa dla dań mięsnych, zwłaszcza jeśli znudziły Ci się proste kotlety mielone lub schabowe. Kotlety gyros to danie popisowe, które zaserwujesz na uroczystościach rodzinnych. Warto zaopatrzyć(...)danie możesz podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, frytkami oraz ulubioną surówką. Ciekawym dodatkiem jest także sos czosnkowy. Kotlety podsmaż na patelni, a później piecz w piekarniku razem z resztą składników. Wypróbuj smaczne kotlety gyros prosto z piekarnika. >> Zobacz też: Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów! Przepis na kotlety gyros Składniki: 4 nieduże filety z kurczaka (mogą być
Rozdomowionasurówką. Często nawet z kapustą zasmażaną. To był tradycyjny obiad prawie w każdym domu. Teraz te kotlety poszły w zapomnienie wyparte nowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy panierowany w jajku i bułce? Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 2 jajka bułka tara(...)Kotlety najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie i soczyste w środku. Myślę, że czasami warto wrócić do klasyki, powspominać jak kiedyś smakował kotlet schabowy panierowany. Macie ochotę? Jeśli tak, życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiczym kojarzy się Wam typowy polski obiad ? Nam z kotletem schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i mamy super szybki i smaczny obiad. O kaloriach wspominać nie będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi. Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni(...)poradzę na to, że go lubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProszek do pieczenia nie zawsze musi być dodatkiem do ciasta....ale może być tez dodatkiem do panierki do kotletów schabowych..takie schabowe są ciut inne niż tradycyjne..ja robiłam z polędwiczki wieprzowej, ale można użyć również schabu lub karkówki.Przepis ze starych karteluszek z przepisami..chyba z jakiejś gazety.. polędwiczka wieprzowa 1 jajko 4 łyżki mąki woda szczypta
Moje domowe kucharzeniepieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka to klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek i tartego żółtego sera(...)który roztapiając się ukrywa pieczarki na kotlecie, mięso jest wtedy takie aromatyczne… Spróbujcie! Praktykowałam nieraz wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane, a to dziś schabowy bez kości zamarynowany w ketchupie, majonezie i musztardzie z dodatkiem czosnku. Pyszny, mówię Wam! Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się
Zasmakuj KuchniKotlety z mortadeli z frytkami to pomysł na szybki i ekonomiczny obiad z prostych składników. Przepis na kotlety z mortadeli to niewątpliwie wspomnienie czasów PRL’u. Panierowana mortadela zastępowała wówczas dość często klasyczny kotlet schabowy i była „mięsnym” dodatkiem do obiadu. Nam wszystkim, którzy pamiętają tamte czasy, mortadela w panierce zapewne kojarzy się z tanim posiłkiem, który(...)nostalgiczni i lubimy wracać do lat, które minęły, również w kontekście kulinarnym. Mortadela na obiad. Jak zrobić kotlety z mortadeli? Jak zrobić mortadelę w panierce? Podobnie jak schabowe. Zresztą w PRL kotlety z mortadeli były nazywane oszukanymi schabowymi. Mortadelę należy pokroić w odpowiedniej grubości plastry, obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor
Kuchnia Na Wypasie