Uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią! dziś kotlety! Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka masła, 2 jajka, 5 łyżek startego żółtego sera, sól do smaku, pieprz do smaku, 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół, olej do smażenia, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem masła. Wystudzić, wymieszać z jajkami, przyprawami
Tradycyjna Kuchniawyjściem do pracy - grzanka śródziemnomorska! Przepis na 6 grzanek: - 6 kromek chleba - 3 jaja - przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól - masło Jajka lekko trzepiemy wraz z przyprawami, chlebek taplamy w masie jajecznej identycznie jak kotlety i wrzucamy na rozgrzane masełko w patelni. Włala
upichconatakie proste i smaczne kotleciki mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie. Kotlety mielone ze szczypiorkiem SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka szczypiorku bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków
mojewypiekiinietylkopieczarek 30 g sera żółtego masło przyprawy: sól, pieprz, vegeta, olej do smażenia Do panierowania : mąka , 2 jajka, bułka tarta Sposób wykonania: Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na odrobinie oleju, wystudziłam. Pierś kurczaka umyłam , pokroiłam na części formując 5 kotletów, rozbiłam, posypałam solą, pieprzem i odrobiną vegety. Na środek każdego kotlecika położyłam podsmażone pieczarki, starty żółty ser i odrobinę
Darcia w kuchniobtoczyc go w mace.Ja tego nie robie,by uniknac nadmiaru tluszczu,ktory wchlonie tak pogrubiona panierka.Po prostu obtaczam posolone kawalki miesa w jajku i bulce tartej.Smaze na rozgrzanym masle ghee.Jesli chcemy miec naprawde smaczne i chrupiace kotlety, nie mozemy zalowac masla.Na ledwo natluszczonej patelni nie usmazy sie kotlet dobrze.Najlepiej smazyc wszystkie jednoczesnie na duzej patelni.Tluszcz ze spalona bulka tarta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spisywał się wspaniale i gotował dla nas tak jak pilnował czy jem. Nauczyłam mojego smakosza przyrządzać kotlety mielone i ćwikłę, więc oto danie w jego wykonaniu - moim sposobem :) Kotlety mielone kojarzą mi się z czasami gimnazjum. Pamiętam jak miałam lekcje do piątej wieczorem i po ciężkim dniu wracałam do domu, a mama robiła mielone, dlatego też jest to jedno(...)majeranek, papryka czerwona mielona)1 cebulaząbek czosnkubułka tartaCebulę i czosnek kroję w drobną kostkę, bułkę moczę w mleku. Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam, a raczej wyrabiam masę na kotlety (robię to ręcznie, ale można łyżką). Bułka namoczona w mleku sprawia, że kotlety są mięciutkie i ważne jest dobre wyrobienie masy szczególnie
NA MOIM TALERZUpodwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz * 1 duża cebula * 25 dag pieczarek * szklanka kremówki * zupa cebulowa w proszku * 1 jajko * płaska łyżka tymianku * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jak cebula zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone
Pobite gary BarbaryLżejsza odsłona tradycyjnych kotletów mielonych. Do tego, jak dla mnie, o wiele smaczniejsza. Kotleciki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie w środku. Jeśli wykorzystamy dość chude mięso wieprzowe to jeden kotlecik będzie miał jakieś 100 kcal. Składniki (na ok 10 sztuk): 500 g mięsa mielonego (wieprzowe) 100 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku jajko 3-4 łyżki bułki tartej łyżeczka
e-PrzepisyKulinarnebakłażana (ok. 1/5 całego) 45 g pora (kawałek ok. 10 cm) 35 g pomidora (ok. 2 grube plastry) 20 g roztrzepanego jajka (ok. 1/3 dużego) +olej do smażenia: 1 łyżeczka do smażenia warzyw 1 łyżka do smażenia kotletów przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Bakłażana najpierw kroimy w plastry(...)smażymy i dusimy do miękkości: paprykę, bakłażana i pora, jak zmiękną dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu. 6. Do przestudzonej kaszy dodajemy przestudzone warzywa z patelni oraz jajko i przyprawy, mieszamy. 7. Wilgotnymi dłońmi lepimy niewielkie kotleciki, które smażymy na łyżce rozgrzanego tłuszczu. Uwagi: Kotleciki mają tendencję do rozpadania się, więcej tłuszczu powoduje, że rozpadają się trochę mniej
Malowane smakiemrobię ; pieczenie, rolady, pasztety, zawijańce, Niestety na samo słowo kotlety mielone moja rodzina głośno krzyczy że jest nie głodna. Dlatego byłam zmuszone coś wymyślić . Zaczęłam robić mielone z różnymi dodatkami i zmieniać nazwy. Udało się . Skladniki na 6 porcji 1/2 kilograma mięsa ( może być zmielone ale bezpieczniej samemu zmielić) 1 jajko 1 średni brokuł ( podzielić na cząstki i z blanszować(...)mielonego mięsa dodać rozdrobnioną ,namoczoną bułkę , brokuł, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę majeranku, jajko. Dokładnie wymieszać ( Z 30 lat doświadczenia wiem że najdokładniej tego typu składniki miesza się rękoma) Z wymieszanej masy formuje kotlety w kształcie walców ( aby mięso nie przywierało do rąk należy je moczyć w wodzie) . Smażę na rozgrzanej oliwie na brązowy kolor z każdej strony. Przekładam
Eli GotowanieKotlety ziemniaczane z kiełbasą to świetny pomysł na obiad idealny dla całej rodziny. Składniki: 1 kg. ziemniaków 2 szt. jajka 0,5 kiełbasy śląskiej 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 szklaki mąki oleju kokosowego rafinowanego do smażenia Przygotowanie: Kiełbasę obrać ze skórki (Sucha kiełbasa jest trudna do obrania. Chcąc pozbyć się skóry należy(...)Zimne ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto ( gdy ciasto będzie kleiło się do rąk dodać więcej mąki) ma być ścisłe i łatwo się formować. Z gotowanego ciasta uformować placuszki na każdym położyć porcję kiełbasy, przykryć drugim ciastem, zlepić brzegi i nadać kształt kotleta. Tak przygotowane kotlety układamy na rozgrzanym oleju
Smaczne Potrawysię do odgrzewania, mrożenia, zabrania ze sobą np. do pracy, a także nie wymaga wiele wysiłku. No po prostu ideał ;) Kotlety ziemniaczane Do ich zrobienia potrzebujemy: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 niezbyt dużą cebulkę 2 ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub świeżą natkę pietruszki) mąkę pszenną bułkę tartą olej do smażenia Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę(...)majeranek oraz przyprawy. Wbijamy także jajko i całość mieszamy. Masa będzie dość luźna i należy zagęścić ją mąką (ewentualnie bułką tartą), by dało lepić się kotleciki. Nie jestem w stanie podać dokładnej ilości mąki, ponieważ w dużej mierze zależy to od posiadanych ziemniaków. Ważne jednak, aby mąki nie dodać zbyt dużo. Kotlety będą wtedy twardsze i nie tak smaczne. Możemy
Ratunku obiadrozbić jak na kotlety, oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem czarnym i solą. Mozzarellę pokroić na plasterki i rozłożyć na kotletach. Ułożyć paski kukurydzy, starając się żeby ziarenka się nie rozpadły. Zwinąć ciasno w roladkę i zabezpieczyć wykałaczkami. Obtaczać w rozmąconym jajku, a następnie w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamtłuszczyku, który nadaje kotletom soczystości, byle by nie za dużo, bo ani to zdrowe, ani apetyczne. Składniki na kotlety mielone duszone we własnym sosie 0,9-1 kg łopatki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku namoczona w mleku czerstwa bułka jajko przyprawa do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka przyprawy(...)cebulki drobno posiekane, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawę do mięsa duszonego, tymianek, cząber, majeranek, przyprawę do mięsa mielonego (do smaku). Dobrze wyrabiamy masę i w razie potrzeby doprawiamy solą lub przyprawą do mięsa mielonego. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Formujemy spore kotlety (moje mają zazwyczaj 3 cm grubości i 6-7 cm średnicy), obtaczamy
Rozpustne gotowanie