Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 główki cebuli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaosób o nich nie słyszało. A szkoda, bo są bardzo smaczne, u mnie w domu przygotowywane są zawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki. Gdyby ktoś nie wiedział
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKotlet z kurczaka na każdym chyba stole pojawia się bardzo często, najczęściej w klasycznej postaci. Dziś przedstawiam pomysł jak w łatwy sposób można nadać mu nowego, wyjątkowego smaku. Jak dla mnie taka wersja jest nawet smaczniejsza- mięso ma wyrazistszy smak a panierka jest chrupiąca, lekko słonawa i ma piękny złoty kolor. Składniki: duży filet z kurczaka 1/2 paczki krakersów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafrajda a dla mnie pomoc i poczucie dobrze zagospodarowanego czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest pieczenie ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje czekoladowych ciastek- nasze ulubione z czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami. Same ciasteczka to chyba najsmaczniejsze jakie jadłam. Mocno czekoladowe, dosłownie rozpływają
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJakiś czas temu dostałam od mojej cioci przepis na rybę w zalewie pomidorowej. Taką rybę robię często, bardzo nam smakuje ale postanowiłam spróbować zrobić w takiej zalewie małe kawałki kotleta z kurczaka. Są równie smaczne, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy przejdą smakami a panierka wchłonie zalewę. Świetnie sprawdzą się na przyjęciu jako zakąska do wódki. Składniki: duży
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajkiem, przyprawionym solą i pieprzem ziołowym. Mięso dzielimy na 4 części. Każdą część układamy płasko na dłoni, na niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą. Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyprzyprawiać na różne sposoby. Doprawiony majerankiem i czosnkiem to już klasyka w kuchni. Idealnie nadaje się do przygotowania schabu peklowanego parzonego . Bo danie ze schabu to nie tylko tradycyjny kotlet schabowy, ale można z niego przygotować też inne pyszne dania. Kupuję schab z kością, gdyż kości wykorzystuję do przygotowania jakiejś zupy (krupniku, kapuśniaku, czy zupy ogórkowej), wykrawam też z takiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNastępnie każdy z nich obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron
Słodka Stronazaprzyjaźniona z moją, więc w przeddzień mojego wylotu do Wielkiej Brytanii zrobiliśmy sobie prawdziwą ucztę. Raczyliśmy się różnymi specjałami, między innymi niesamowicie smacznymi pieczonymi ziemniaczkami z sosem czosnkowym i kotletami drobiowymi z pieczarkami i żółtym serem. Pozdrowienia dla Anny, Grzegorza, Izy, Kamili, Łukasza i małej Wiktorii :). Przed wylotem jest zawsze dużo bieganiny, załatwiania ostatnich spraw, więc zdjęcia sernika też
Przepisy Aleksandrysolą i pieprzem do smaku. Gdy woda odparuje, odstawiamy do ostygnięcia. 2. Do miski wrzucamy mięso wraz z przygotowanym szpinakiem. Wszystko razem mieszamy i dodajemy bułkę tartą. Formujemy duże kotlety, większe od tradycyjnych mielonych. 3. Po uformowaniu, gotujemy wodę wraz z bulionem. Na gotującą wodę wrzucamy pulpety. Gotujemy
Szefowa kuchnitarta młode ziemniaki sałata Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i usmażyć na maśle razem z cebulką. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą oregano. Schab robić młotkiem na cienki duzy kotlet, posypać solą i pieprzem kolorowym z młynka, panierować w mące, jajku i bułce tartej , smażyć najlepiej na smalcu na złoty kolor. Podawać obłozone pieczarkami z ziemniakami młodymi z wody
Gotowanie jest łatwesmażenia młode ziemniaki mizeria Mięso umyć , pokroić na plastry i dobrze rozbić jak na schabowy, posypać solą , pieprzem ziołowym i papryką, przyklepać przyprawy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, oprószyć kotlety mąką z obu stron i smażyć na ostrym ogniu po 3-4 min z każdej strony. Podać z młodymi ziemniaczkami z wody, polanymi tłuszczem i posypanymi koperkiem, oraz mizerią
Gotowanie jest łatwekotletów z karczku 2 łyżki octu balsamicznego sól selerowa szczypta chili w płatkach 1 łyżeczka suszonej papryczki słodkiej szczypta czosnku niedźwiedziego 3 łyzki oliwy pieprz Przyprawy wymieszać , dodać oliwę i ocet. Namoczyć w marynacie plastry miesa i odstawić na ok 1 dobę. Piec na grillu z obu stron
Gotowanie jest łatweczerwonego na pure 1 batat ok 400 g tyle samo dyni ok 400 g sól pieprz 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka) Mięso rozbić jak na kotlety schabowe. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać (odłożyć ok 3 szt), drobno pokroić również paprykę (100 g ) i cebulę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć pieczarki
Gotowanie jest łatwe