kotlet z kapusty - 614 przepisów (strona:35/41)

KOTLETY MIELONE , KLOPSIKI 230

Popularne kotlety mielone, u nas po prostu klopsy. A że w wersji mini to klopsiki. Każdy ma swój własny sposób na to danie, u mnie od lat jest jedna wersja , która nam bardzo odpowiada, niekiedy zmienia się tylko ich wielkość ale i to rzadko , bo moja rodzinka uwielbia małe klopsiki. Niekiedy przygotowuję większą ilość , smażę wówczas część większych i mamy(...)przysmażyć ale nie mogą się spalić. Dlatego po obsmażeniu po obu stronach na dużym gazie, skręcam palnik. Nie mogą być krwiste, muszą się dosmażyć wewnątrz. Do klopsików idealnie smakuje kapusta z grzybami  lub brokuły z prażonymi płatkami migdałów. Polecam ! Smacznego

Smaczne Zdrowe
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 191

Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty MAKARON Z PIECZONĄ DYNIĄ autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Dyniowo-batatowe rösti z jajkami(...)makaron z warzywami i innymi dodatkami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami autorka: twobrokesisters z bloga Two Broke Sisters Kotlety z kalafiora autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Sos grzybowy autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia   Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem autorka: dagita z bloga Na Ciasteczkowych Papierach

Weekendy w domu i ogrodzie
Mamałyga z sosem grzybowym, czyli bałkańskie klimaty. 190

klimaty i chcemy Was zachęcić do wypróbowania klasyki bałkańskiej, czyli mamałygi inaczej zwanej polentą. Wspaniałe danie z kaszki kukurydzianej podawanej na różne sposoby. Nasza wersja jest trochę w stylu kotletów, bo jest podsmażana na oliwie, podana z wspaniałym sosem z boczniaka królewskiego. Mniammmm :) Bałkany to niezwykły rejon z cudowną kuchnią. My uwielbiamy specyfiki z tamtego regionu. A jak to jest(...)prostokąty i przesmażamy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia. Podajemy oczywiście z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym i jakąś surówką. W naszej wersji surówka jest z kapusty pekińskiej, ogórka, papryki i selera naciowego. Polaliśmy ją prostym sosem winegret. Życzymy smacznego :) Gorące pozdrowienia

vegetanie
Żegnamy truskawy 170

zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki!  Osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne z grzybami i kapustą. Ogólnie nie darzę sympatią owocowych obiadów- może to trauma z przedszkola, gdzie raczyli nas szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna, bo jeśli w obiedzie(...)jestem bardzo zadowolona z polowania:). Talerze z pewnością pojawią się na moich zdjęciach wkrótce. Po powrocie zjedliśmy błyskawiczne hamburgery (muszę się kiedyś podzielić KonQbkowym przepisem na kotlety bo jest magiczny), zagraliśmy partyjkę Acquire (pierwszy raz wygrałam!), poczytałam Kinga na leżaczku, następnie zdrzemnęłam się na leżaczku, teraz smażę posta. Takie niedziele są piękne. Dopiero teraz dopadają mnie wyrzuty sumienia

les mirabelles
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 430

pleśni.   Naturalny kwas mlekowy występujący w procesie kiszenia pobudza pracę jelit, działając odtruwająco –wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią.   Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym lub w dużym słoju(...)czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności 2,5-3l 850-1000g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu – użyjcie

Karo in the Kitchen
10 kryzysów karmiącego rodzica. Trudna sztuka uczenia dziecka jeść. Masz problem z BLW? Koniecznie zajrzyj! 148

wtedy post i dobrze się czuję. Uzupełniamy witaminy kaszą i przemyconym tu i ówdzie warzywkiem. Po prostu jemy ich mniej. A potem…. rusza lawina. Jemy wszystko. Wcinamy sałaty, kapustę, szczypior, koper itd itp. Boję się, że stosując BLW moje dziecko się udławi. A nie stosując? Ale wyjaśnijmy wszystko od początku. Po pierwsze odróżnijmy zdrowy odruch zakrztuszenia od zadławienia(...)zrobią, chwalcie i dawajcie maluchom. Po pewnym czasie wszyscy mówią: „Jego nie trzeba zmuszać do warzyw, to niesamowite!” Kryzys gotowania Najczęściej dotyczy biednych mam, których kotlet z kaszy jaglanej wylądował wesoło 60-ty raz na podłodze. Tutaj mój apel do mężów. Kochajcie, chwalcie, wspierajcie i przytulajcie. Za 61-ym razem kotlet powędruje do buzi. A może po prostu

Krupeczki
Bary mleczne w Warszawie 200

zalatywała torebką . Nie przekonała mnie - zapłaciłam za nią 4,90 zł. Dużo i nie dużo. Czas na rarytas, czyli drugie danie. Oczywiście kartofelki, mięcho i dodatek warzywny. Kotlet schabowy - 11,90 zł - dużo ale przy tym pokaźny w swojej wielkości. Smaczny, miękki, soczysty. Duży plus!!! Ziemniaki jak to ziemniaki, biała odmiana czyli najtańsze i nie najlepsze, posypane suszonym koperkiem(...)trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł  a do tego do wyboru  kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe  czyli na bogato :-)  Wszystko pięknie podane, czyściutko, gwarno od ludzi.W rogu stoi fortepian, nie wiem jeszcze czy można pobrzdękolić ale przede wszystkim

pieprzny smaczek
Szpinak – właściwości lecznicze 257

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!