kotlet w mleku - 500 przepisów (strona:26/34)

Hamburger wegetariański z kotletem serowym 191

celowo pominęłam główny składnik tradycyjnego hamburgera- jakim jest oczywiście kotlet z wołowiny to chciałabym przy tej okazji przytoczyć kilka ciekawostek na temat tego pysznego mięsnego wynalazku. Początki najsłynniejszego "kotleta" sięgają już początku XIX wieku. Przypadkowo na pomysł wpadli Tatarzy, którzy podczas podróży wkładali wołowinę pod siodła, w ten sposób rozgniatając ją na miazgę. Żeby ją zjeść musieli ją najpierw zeskrobać(...)Hamburger”- 4 szt. ½ kg sera żółtego salami 1 duży mięsisty pomidor 2-3 jajka Małe opakowanie oliwek (polecam z pastą paprykową) Pęczek natki pietruszki Mała główka czosnku Zielona sałata Mleko Ziarno sezamowe Wykonanie: Bułkę podpiec w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 2 minuty. Ser żółty pokroić w grubsze plastry, moczyć w mleku, panierować w ziarnie i smażyć

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone w waflu 303

Już od kilku dni mięso mielone leżało w lodówce i czekało na swoją kolej.   Sznycelki … zrazy … spaghetti zdecydowanie mi się przejadły , dlatego postanowiłam wykorzystać

Ostra na Słodko
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 176

robiłyśmy dziś kolejny raz wspólnie kotleciki ze szpinakiem, mojego autorstwa. Na przepis wpadłam jakoś 2 lata temu, chciałam po prostu wykorzystać resztę szpinaku, który pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad.  Mam nadzieję, że dziewczynom też smakowały...:)   Składniki:   MIĘSO 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 mała sucha bułka(...)papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami, odstawiamy na minimum 20 min. Czosnek siekamy (nie rozdrabniamy!), podsmażamy na maśle, dokładamy na patelnię szpinak, podsmażamy 2 min. dorzucamy przyprawy, następnie

Kuchnia Prezydentowej
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 268

sezamowego - 175 mililitrów wody (letniej) - 25 gram drożdży - 2-3 łyżki sezamu - 15 gram cukru - 15 gram soli Przygotowanie bułek: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy do mąki mieszankę drożdżową oraz mleczną. Zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy(...)siekamy i dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny.  Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone

Życie zamknięte w smaku
KEBABKOWE SZASZŁYKI Z PLACUSZKAMI Z CUKINII I SOSEM CZOSNKOWYM 137

razem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :)  Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym. I tak oto wydawało(...)należy dokładnie ze sobą połączyć i smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. SZASZŁYKI KEBABKOWE: Mięso mielone doprawiamy według własnych upodobań.Ja osobiście do mięsa dodaję namoczoną w mleku czerstwą bułkę, jajko,drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i doprawiam solą i pieprzem. Uformowane "walce" z przygotowanego mięsa należy obtoczyć w bułce tartej i nadziać na patyczki do szaszłyków przekładając ulubionymi

Kuchnia w opałach
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 176

     Pyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości

Rozpustne gotowanie
Beyaz Peynir KÖftesi – tureckie kotleciki serowe 153

Ostatnio zasmakowałam w kuchni tureckiej.BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ są to kotleciki z sera białego z dodatkiem fety i zieleniny.Podajemy je solo lub z ulubioną surówką.Ja wzbogaciłam

Ostra na Słodko
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Flow Food (Białystok) 168

miarę przestronny. Jest kilka stolików, które mieszczą się w dwóch salach. Poniżej zamieszczamy szczegółowy opis dań i nasze ewentualne uwagi.  Śniadanie. Tofucznica. Bardzo smaczna i bardzo syta. Lunch. Kotlety z dyni z ciecierzycą + przepyszna surówka jabłko-ogórek kiszony-chrzan-musztarda-limonka-agawa + zupa ziemniaczano-selerowa. Wszystko przepyszne! Był to nasz pierwszy posiłek zjedzony tam i zdecydowanie przekonał(...)bezglutenowe (jak wszystko tam) z ziarnami. Smaczne, ale bez szaleństw :) Duży plus za ładne i estetyczne zapakowanie ich. Na popitkę dostępne są tam m.in. zielona herbata i kawa z mlekiem roślinnym :)  Polecamy z czystym sumieniem Flow Food, za przepyszne wegańsko-bezgultenowe jedzenie i miłą obsługę. Ocena: Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Pulpety w sosie grzybowym 353

I znów pulpety. Tym razem w klasycznym sosie grzybowym. A jak w sosie grzybowym to koniecznie z kaszą. Jedno muszę wyjaśnić - nie przepadam za sosem grzybowym

Buniabaje w kuchni
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 179

Fajny obiad dzisiaj mieliśmy: mielone mięso. Ale nie jakieś tam zwykłe kotlety tylko wypasione dwojaki dworskie :) Czyli takie jakby dwa zrazy połączone ze sobą. Jeden nadziany pieczarkami, a drugi suszonymi śliwkami. Aaahhh, to było naprawdę cudne. Mi akurat bardziej smakowała ta część pieczarkowa, ale za to - dla równowagi - Madzia stwierdziła, że lepsza jest ta część ze śliwką. Tak więc(...)znajdziecie wszystko co dotyczy mięsa: i informacje i sklep. Zapraszamy więc do przejrzenia ich strony. I na przepis zapraszamy: Dwojaki dworskie: 550 g mielonej wieprzowiny 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia) 2 jajka sól pieprz 3 łyżki smalcu Farsz I: 1 cebula 1 łyżka masła 100 g pieczarek

Marder&Marder Manufacture
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 238

zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha!) i pulpety soczewicowe. Przepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego(...)stron. Przepis dodaję do akcji:       W Magicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można odgapić bo warto: w roli kotletów falafle, mnóstwo warzyw - papryka czerwona, rukola, szpinak, pomidor, ogórek kiszony (lub konserwowy?), czerwona cebula i sos (niestety nie potrafiłam rozgryźć jaki dokładnie, chyba trochę podobny do tatarskiego). Za jednego burgera zapłacimy

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotleciki z dorsza 261

Kotleciki z dorsza (krokiety z dorsza) to proste danie, które jest lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Takie kotlety to świetny sposób na przemycenie ryb do diety najmłodszych. Są lubiane ponieważ są bardzo delikatne, a także świetne do jedzenia palcami. Ja kotleciki z tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich(...)dymki (białe i zielone części) skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtoczenia 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe ok. 2 szklanki mleka do gotowania olej do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz Sos do maczania: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu light 1 łyżeczka soku z cytryny 1 wyciśnięty ząbek czosnku

Poezja smaku
ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 190

Jak wiecie ze mnie to takie „Pomysłowy Dobromir” ( jak to mama mówi ;) ) i zrobienie czegoś z niczego , absolutnie nie stanowi dla mnie problemu!Dziś

Ostra na Słodko
Klopsy z ziołami. 154

     Lubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze

Rozpustne gotowanie
Zupa mleczna z dynią i zacierkami 211

najważniejsze - niechętnie dzieliłam się tą zupą z bratem. Była moja i już! Natomiast mam też kilka takich potraw, do których próbuję się nawrócić, są to m.in.: kotlety jajeczne czy rybne. Do dziś pamiętam jak ich nie znosiłam jako dziecko. Gdy były serwowane na obiad, zawsze powstawała w mojej głowie myśl jak się wywinąć od ich jedzenia. Ach, kombinator byłam(...)Przypominam o trwającej do środy – 9 października 2013, g. 22 akcji gotowanie za głosowanie. Składniki na 3 porcje: 30 dag startej obranej  i startej dyni 2 szklanki mleka ½-1 łyżeczka cukru Zacierki: Jajko Szczypta soli Mąka – ilość na oko, aby po wyrobieniu same tworzyły się zacierki Przygotowanie: Mleko zagotować. Dodać startą dynię – gotować na wolnym ogniu chwilę do momentu

Fabryka pomysłów