kotlet p - 500 przepisów (strona:25/34)

PROSTE KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ 194

dużej misce mieszamy wszystkie składniki naszych kotlecików: ugotowaną kaszę, cebulkę z boczkiem i marchewką, dodajemy surowe jajko oraz sól i pieprz do smaku. Zwilżonymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe

Walijskie Pichcenie
MIELONE A'LA STEKI Z CEBULKĄ 303

tych mielonych znajdziemy 100% mięsa ... w mięsie :)  Nie ma w nich tradycyjnych dodatków, jakie dodajemy zazwyczaj do naszych kotletów mielonych czyli kajzerki czy bułki tartej. Są one bardziej ścisłe ale soczyste i równie smaczne jak klasyczne mielone.  Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśla ich smak:))  Polecam gorąco! Składniki: 600g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka) 1 jajko sól

Walijskie Pichcenie
Schab w sosie śmietanowym 234

przystało na mięsożerną rodzinę proponuję dzisiaj przepis na pyszny schab, ale nie tradycyjnego kotleta schabowego, tylko schab w sosie śmietanowym. U nas w domu na to danie mówiło się sztuka mięsa. W stołówce do której chodziłam na obiady w dzieciństwie sztuką mięsa nazywano szynkę wieprzową w sosie. Sztuką mięsa nazywa się też duszoną wołowinę, ale my pozostańmy przy dzisiejszym schabie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drobiowe roladki z papryką na dyniowych kluseczkach 201

śmietankowego serka, przyprawia do drobiu, bułka tarta, dyniowe kluseczki- przepis tutaj.     Przygotowanie:     Każdą pierś kurczaka przekrawamy na pół i rozbijamy (tak by powstały 4 kotlety). Przyprawiamy przyprawą do drobiu z obu stron. Na środek układamy paseczki papryki - żółtą, czerwoną i zieloną oraz połowę plasterka serka śmietankowego. Zawijamy roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej

Aga w kuchni
piersi a`la zrazy w przyprawie chimichurri... 219

rozbić na duże 2 płaty tak w całości marynowane piersi i potem z tą marynatą rozbite są bardzo soczyste i kruche - nie suche - można tak przygotować np. karkówkę na kotlety z przyprawami jakie się lubi lub schabowe na płacie piersi układać boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony zawinąć jak zrazy i spinać wykałaczkami lub nitką obsypane mąką zrumienić na gorącym oleju

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką 191

szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki) ser żółty (4 kawałeczki) olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego papryka czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe) Czyścimy mięso, Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Smarujemy masłem

Kuchnia moimi oczami
Kotleciki z ryżu i selera 177

Staramy się podawać jak najwięcej  przepisów na niezbyt doceniane, nasze polskie warzywa. Był już burak, teraz czas na  selera. Na początek jako dodatek do kotletów ryżowych.Porcja na 8 sztukSkładniki: 1 szklanka ryżu 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego cebula jajko  bułka tarta olej sól, pieprz pietruszka lub koperek  Wykonanie:Ryż zalać 2 szklankami wody

Anioły w kuchni
Sasznie 212

masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku.2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt,  nakładać farsz, zlepiać, formować kotlety i gotowe odkładać na blat kuchenny obficie podsypany mąką. Smażyć na patelni w dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.3.  Sasznie podajemy

Apetyczna babeczka
Łopatka wieprzowa w czerwonym winie 377

łyżek mąki kilka łyżek oleju 2 łyżki cukru kilka listków świeżej szałwii i majeranku,(lub po 1 łyżka suszonej) pieprz szczypta soli Mięso umyć, osuszyć, podzielić na dość grube kotlety. Oprószyć pieprzem i solą, obtoczyć w mące. Zrumienić na rozgrzanym oleju w garnku. Przełożyć do miski, przykryć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebule i czosnek, często mieszając. Kiedy czosnek nabierze

Apetyczna babeczka
Seler w sosie grzybowym 197

Selerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :)Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać,  pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić

Apetyczna babeczka
Sałatka z buraków 330

Wczoraj mieliśmy klasyczny obiad: kotlety mielone, pure z ziemniaków i jako dodatek buraczki. Zawsze do takiego zestawu podawałam buraczki na ciepło, ale tym razem postanowiłam zmienić moje dotychczasowe przyzwyczajenie. Na blogu W kuchni Danusi wypatrzyłam taką oto sałatkę ! Zrobiłam i na pewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Domowy hamburger 165

mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy kotlety wielkości bułek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bułki rozkrajamy na pół. Spodnią stronę posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy

Kolizje Smaków
Odwrócona rolada 253

pomalujesz:) Ja zwykle robię dwie takie rolady. Tym razem jedną zrobiłem z mozzarellą i suszonymi pomidorami, a drugą ze śliwkami. Składniki (na dwie rolady): pierś z kurczaka – 2 kotlety mięso mielone – 500 gram koperek – ½ pęczka sucha bułka – 1 szt. bułka tarta – 5 łyżek jajko – 1 szt mozzarella w zalewie – 50 gram suszone pomidory – 5 kawałków kilka listków świeżej bazylii śliwki

Gotuj z Misiem
PLACKI ZIEMNIACZANE (Pl & En) 234

węgiersku i z pozostałego ciasta usmażyłam tradycyjne placki ziemniaczane.  W zeszłym miesiącu zapisałam się do grupy The Daring Kitchen. W tym miesiącu gotowaliśmy smażone dobroci, typu placki warzywne, kotlety wszelkie, itp. Skorzystałam z okazji i trochę popromowałam polską kuchnię ;). Nasze placki się bardzo spodobały :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym 318

Czasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie próbowałam, a zawsze miałam na to ochotę. Mimo, że to bardzo popularne danie i wiele osób pomyśli sobie: "nigdy nie robiła faszerowanej piersi z kurczaka?", odpowiadam nie, nie robiłam. Zawsze wydawało mi się

Pasja Smaku