kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:62/90)

Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 193

Składniki: (4 porcje) 1 cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku   Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron(...)zależności od grubości). Wyłożyć na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym. Przykryć ręcznikiem papierowym. Delikatnie docisnąć, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cukinię pokroić w podłużne paski, a bakłażana w większą kostkę. Przełożyć do miski z pokrojoną papryką. Przygotować grejpfruta: Grejpfrutowi odkroić skórkę z góry i dołu. Postawić na desce i nożem odkrajać skórkę wraz z białą błonką, krojąc od góry do dołu

Moja Delicja
Burgery z ciecierzycy i ketchup dyniowy 183

niż połowa puszki ciecierzycy, więc stwierdziłam, że zrobię z tego burgera. Całość wyszła tak dobra, że mój T. oświadczył, że smakuje mu jeszcze bardziej niż mięsny! Połączenie z kiełkami słonecznika, ogórkiem i dyniowym ketchupem jest rewelacyjne. Sam dyniowy ketchup jest pikantny i lekko korzenny - genialny! Przepis   na ketchup znalazłam kilka miesięcy temu i robiłam go od tego czasu kilka(...)łyżeczka pasty harisa, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 170 ml soku pomarańczowego, 50 ml białego octu balsamicznego, 90 g cukru Dynię obrać, oczyścić i pokroić w większą kostkę. Do garnka wlać wodę, kiedy zacznie wrzeć, osolić i wrzucić dynie - gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dynię odcedzić i dobrze zmiksować na gładką masę. Pieprz zmielić, bądź rozetrzeć

Plate of Joy
Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 240

pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy.  2. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Dość dobrze, na takie prawie skraweczki. Studzimy. Pestki prażymy na tej samej patelni na której smażyliśmy boczek. Studzimy. Cebule kroimy w drobną kostkę

kruche babeczki
KOLOROWA BROKUŁOWA SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ 618

słonecznika łuskanego Składniki do sosu: 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku pieprz, sól Brokuł należy ugotować na parze w osolonej wodzie do miękkości.  Na dno miski wykładamy ostudzony, ugotowany brokuł. Całość polewamy sosem czosnkowym. Ugotowane na twardo jaja kroimy na ćwiartki, układamy  na wierzchu, posypujemy fasolą, pestkami i szczypiorem pokrojonym na drobną kostkę. Smacznego

Słodki Zakątek
Granola. Na dobry początek tygodnia 150

dynię, słonecznik, len i grubo posiekane orzechy wymieszać w dużej misce. Dynię, syrop klonowy, cynamon, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać. Dodać do suchych składników, połączyć. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 40 minut, kilka razy mieszając w trakcie pieczenia. Do przestudzonej granoli dodać pokrojone w kostkę figi. Wystudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym 170

kostkę i przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Gotować aż cukinia będzie miękka ok 20 minut. Pod koniec gotowania do garnka wrzucić pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i chwilkę jeszcze gotować aż ser sie rozpuści. Potem garnek zestawić z ognia. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik. Polecam też inne

Monia miesza i gotuje
Jesienna sałatka z pęczakiem 164

pestek słonecznika dwie łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) sok z połowy małej cytryny pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę

PatiGotuje
Jesienna sałatka z pęczakiem 141

pestek słonecznika dwie łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) sok z połowy małej cytryny pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę

PatiGotuje
Brokułowa zupa krem z pestami dyni i grzankami 223

kostkę rosołową. Po około godzinie, gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego  i podzielonego na części brokuła. Razem gotujemy ok 10 - 15 minut. Mięso w udka kroimy i dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy jogurt i ponownie miksujemy.  Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika

Mój Smak na Życie
Zupa krem marchewkowa z batatem i czarnuszką 163

Monini ząbek  czosnku 1 batat czarnuszka ziele lubczyku świeże sól Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, batata w  dość dużą  kostkę. 2. Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut. 3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól(...)kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek. 4. Wsyp ziarna czarnuszki ok 1  łyżeczka. Posyp lubczykiem. Ja posypuję jeszcze  pestkami dyni i słonecznika

AZgotuj!
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i ziarenkami 359

kostkę. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam na mniejsze kawałki. Pomarańcze obieram ze skóry, filetuję usuwając błonki.  2. Sałatę delikatnie mieszam z kurczakiem, pomarańczą i ziarenkami. 3. Śmietanę mieszam z jogurtem naturalnym, sokiem z pomarańczy, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z  ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z kaszy jaglanej i młodych buraków. 148

słonecznika 1 cienka cebula dymka ze szczypiorkiem Kilka gałązek natki pietruszki 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek dobrej jakości ewentualnie kiełki buraków do dekoracji sałatki Sól i pieprz czarny – do smaku Do przyprawienia buraków: ½ -1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny, ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki upiec lub ugotować w skórkach. Gdy wystygną, obrać, pokroić w kostkę

Codziennik Kuchenny
Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup 186

kostkę 1 łyżeczka curry w proszku 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie ) skórka obrana z 1 pomarańczy 400 g puszka mleka kokosowego 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik

karmelowy
Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami 142

słonecznika lub sezamem.  Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy 1/2 szklanki konserwowego groszku 1 mozzarella 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki czarnych i drylowanych oliwek sól do smaku Przygotowanie: Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski. Dodajemy kukurydzę oraz groszek konserwowy. Mozzarellę i cebulę kroimy w kostkę

Moja smaczna kuchnia
pieguski, czyli ciastka w kropki 143

kostkę czekoladę.* Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Ciastka spłaszczyć, np. łyżką zanurzaną w zimnej wodzie, następnie włożyć do piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane. PORCJE: ok. 35 sztuk WSKAZÓWKI * Bez obaw można dodać dowolne wypełnienie do ciastek: orzechy, żurawina, kandyzowane skórki, sezam, pestki dyni lub słonecznika

zabawa smakiem

Proponowane wyszukiwania