Składniki: polędwiczki z kurczaka 1/2 kg, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, masło do smażenia 1/4 kostki, prawdziwki
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubię wszelkie potrawy z dodatkiem pora, dziś postanowiłam zrobić krem. SKŁADNIKI: 3 białe części pora 4 średnie ziemniaki 1 mała marchewka mały kawałek pietruszki i
Kuchnia Beatyoleju do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 szklanka mleka sól biały pieprz Do podania: ugotowany bób chipsy z topinamburu (przepis) natka pietruszki olej z pestek dyni Przygotowanie: Topinambur i ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy gałązkę rozmarynu, posiekany czosnek oraz plastry(...)topinamburu i ziemniaków. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, natką pietruszki oraz delikatnie skropioną olejem z pestek dyni. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyMÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Skadniki 6 - 7 pomidorów ze skórką, opłucz i pokrój w dowolnej wielkości kostkę 1 cebula, obierz i drobno posiekaj 4 - 5 ząbków czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę ok. 2 l 500 ml wywaru drobiowego - przepis na wywar drobiowy znajdziesz TUTAJ . Do tego przepisu wywar można gotować krócej (30 minut) i z mniejszej ilości składników(...)sól, pieprz i cukier lub stewię dolej 100 ml wywaru drobiowego zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem gotowy sos pomidorowy przelej do blendera i zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko do sosu dodaj orzechy i ponownie dokładnie zmiksuj dolej resztę wywaru drobiowego i zagotuj smak zupy możesz wzbogacić ulubionym ziołem
Szybko Szybkowarkwaśne jabłka 200-300 g łososia wędzonego na zimno 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowgo 1/2 chili bez pestek sól i pieprz do smaku plastry rzodkiewki do przybrania Przygotowanie: Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości(...)ogórki, sok z limonki, chili, koperek, zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę podawaj schłodzoną, przed podaniem przybierz plastrami rzodkiewki
SzczyptaSmaQwarzywami na bazie których tworzy się zupy kremy. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 1/2 l rosołu drobiowego 1/2 świeżego selera korzennego opcjonalnie 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne kilka kropel swieżo wyciśniętej cytryny 2 łyżki jogurtu Wykonanie: Gotować rosół z pokrojonym w kostkę selerem około 15 minut do miękkości
Wino Francja Kuchniadobry sposób na wykorzystanie zalewy po kiszeniu ogórków. Ugotujcie Zupę z łososiem, nie wymaga zbyt wiele zachodu i jest przepyszna. Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek pora (ok. 15 cm) 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1-2 szkl. soku z kiszonych ogórków lub przecier z 2-3 ogórków kiszonych(...)śmietany lub jogurtu 2 łyżki siekanego koperku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego woda do gotowania warzyw sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa. Dodać pora, liście laurowe, ziele angielskie, lekko posolić i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać
Codziennik Kuchennybotwiny (młode buraczki i łodyżki) 2 l bulionu drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 garście szczawiu 6 łyżek śmietany kwaśnej 12 % 3 łyżki mąki garść posiekanej natki sól Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki pokroić na małe kawałaki. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w dużą kostkę. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Gdy buraczki(...)będa już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupkę zabielić. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Wlać do zupki, dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i zagotować. Polecam też: Zupę botwinkową Botwinkę zabielaną śmietaną
Monia miesza i gotujeMyślę, że ten krem powinien z łatwością znaleźć swoich wielbicieli. Przepis znalazłam u Magdy. Smaczna - polecam!Składniki:500 g pieczarek500 g ziemniaków2 cebulkisól, pieprzewentualnie kostka
Kuchnia domowa AniŚmietankowa zupa grzybowa (4-5 porcji) Składniki: 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę(...)ząbek czosnku, drobno posiekany garść natki pietruszki posiekany 1 1/2 l bulionu drobiowego albo warzywnego 200 ml śmietanki 36% 150 ml kwaśnej śmietany 18 % do podania masło klarowane do smażenia, 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia. Dodaj grzyby
karmelowyPrzed podaniem skropiłam ją olejem dyniowym tłoczonym na zimno, który dodatkowo wzbogaci wartość odżywczą zupy. Polecam! Scroll down for recipe in English Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem (4-5 porcji) Składniki: 1 mała młoda kapusta, podzielona na ćwiartki i posiekana 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kosteczkę 1 marchewka, obrana i pokrojona(...)małą kosteczkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 x 400g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano 800 ml bulionu drobiowego 200 g steka np. z rostbefu, pokrojonegow w cienkie plasterki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej wielkości garnku rozgrzej olej i włóż pokrojonego
karmelowyktórzy lubią tradycyjną pomidorówkę. W Wielkim Tygodniu ta postna zupa może znaleźć nowych wielbicieli :) 3 puszki pomidorów całych lub krojonych pół pęczka bazylii masło klarowane 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki około 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól, pieprz czarny i cayenne, cukier, liść laurowy Przygotowanie : Pomidory wraz ze sosem przelać do garnka(...)razem i gotować około 30 min. bez przykrycia, do zgęstnienia Cebulę i czosnek pokroić drobno, przesmażyć na maśle klarowanym Mąkę rozmieszać w bulionie (do letniej, przegotowanej wody włożyć kostkę rosołową i pozwolić jej rozpuścić się przez mieszanie) i wlać do masy pomidorowej, energicznie mieszać - zagotować, dołożyć przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz liść laurowy Całość zredukować przez powolne gotowanie, doprawić
Proste Potrawypowodzeniem w okresie świątecznym, jednak muszę przyznać, że w moim rodzinnym domu krem ten nie był podawany. Jednak od zawsze gości u nas barszcz biały bądź klasyczny żurek. Zupa chrzanowa to jasne warzywa zamienione w aksamitny i ostry krem. Do jego przygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem(...)chrzanu 150 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny 1,25 l bulionu drobiowego sól i pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo 150 g polędwicy łososiowej szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę. Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciepły, gruby koc i kulić się na kanapie. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też będzie smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy(...)pasta curry ) 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego sól, pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wlać do garnka pomidory z puszki - całość gotować kilka minut. Na tym etapie możemy zmiksować pomidory lub pozostawić kawałki - ja zmiksowałam
kolorowotorcikowoSkładniki: 1/3 brokuła 1 czerwona papryka 1 1/2 cukinii 4 ziemniaki 2,5 l bulionu drobiowego ( przepis tutaj ) papryka słodka mielona Paprykę oraz cukinię (po wydrążeniu
Moje-pitraszeniesycąca zupa gulaszowa na mięsie drobiowym pasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście
talerz przyjemnościminut. Po tym czasie z wywaru drobiowego wyciągamy skrzydełka oraz pietruszkę (możemy także usunąć liście laurowe i ziele angielskie) i dodajemy zagotowane z cebulą ogórki. Śmietanę mieszamy z mąką, odrobiną zimnej wody oraz 1/2 szklanki zupy, po czym wlewamy do całości. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki z odrobiną soli. Ziemniaki mają być
Kuchnia w czekoladzie