łatwością dostosujecie danie do jej wymagań – wystarczy, jeśli przygotujecie sałatkę wyłącznie z kurczakiem lub komosą, zwiększając jednocześnie ilość pozostałych składników. Oczywiście, danie można zaserwować również jako sycący obiad czy kolację – tak na zimno, jak i ciepło. Składniki na 2 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka, ugotowana na parze, w wodzie lub upieczona bez dodatku tłuszczu 1/3 – 1/2 szklanki suchej komosy
Even Better Foodskładniki - włącz wolnowar - idź do pracy, na spacer, do fryzjera albo rób to na co masz ochotę - po skończeniu swoich zajęć nałóż sobie na talerz gorący obiad lub kolację z wolnowaru. Ogromna oszczędność czasu i pracy i wspaniały smak potraw gwarantowany. Zresztą jak sami widzicie, na blogu jest nawet specjalna zakładka zatytułowana wolnowar ekspresy do kawy – na rynku jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrożdży, ja postawiłam na wersję kompletnie inną, poszalałam trochę! A co! Dodałam dynię, przyprawy korzenne a całość podałam z sosem śmietanowym z kolendrą! Idealne danie na obiad czy kolację, zaskoczy Was smakiem, kolorem i aromatem. Petarda! SKŁADNIKI: - 750ml oleju Wielkopolskiego do smażenia - 2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki puree z dyni pieczonej - 1 paczka drożdży suszonych - 1/3 szklanki
SMYKWKUCHNInajlepszy jest w dniu pieczenia (następnego warto lekko go podgrzać), ale znika niesamowicie szybko. Idealny jako dodatek do zupy kremu, na szybkie śniadanie (nie trzeba robić kanapek), czy na kolację. Spróbujecie...? Drożdżowy warkocz z wędzonym łososiem Składniki: (na 2 chlebki) 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z ryżem, sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, idealnie nadaje się do podania na kolację lub lekki obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowani śledzi będziemy potrzebowali: 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych 100 g ugotowanego ryżu 4 jajka ugotowane na twardo 200 g ogórków konserwowych 1 cebula pęczek szczypiorku
Uwaga Babcia Gotujepołączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą … Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła 82% 1/2 łyżeczki soli
Garniec Magalieumilić sobie szaro – bury, jesienny dzień? Znam odpowiedź – na talerzu! Dzisiejsza propozycja idealnie nadaje się właściwie na każdy posiłek, czy to pyszne śniadanie, czy też lunch lub kolację. W moim ogrodzie, pomimo jesiennej aury, nadal świetnie radzą sobie jeżyny i maliny oraz piękne nasturcje. I to właśnie one dzisiaj są składnikiem mojej kulinarnej propozycji. Jeśli nie macie swojego
Garniec Magaliejeszcze raz zalać gorącą wodą i przecedzić. Doprawić zupę do smaku kakaem (u mnie 2 pełne łyżki) i cukrem. Można oczywiście pominąć kakao, lub zupę orszadową podać na zakończenie kolacji wigilijnej. Zupę można podawać na zimno i ciepło. Podawać z ryżem i rodzynkami. zastawa
królestwo garówwyglądała moja wczorajsza kolacja i tym samym dzisiejszy obiad. Nazwa dania, będącego kombinacją tradycji kuchni francuskiej, czyli smażona polędwica z sosem, którą w moim przepisie udają boczniaki, i rosyjskiej, gdzie sos jest dodawany do potrawy, a nie osobno, pochodzi podobno od hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa , rosyjskiego generała, ministra i gubernatora. Tego typu dania czyli gotowane razem z „sosem
greenscarfŚledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias
Pyry na GazBułki drożdżowe odrywane z żurawiną. Bardzo smaczne i idealne na śniadanie, do szkoły lub na kolację. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju. Z podanej porcji wyszło 12 bułek. Znikają bardzo szybko. Piekłam dwa dni z rzędu. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Polecam! Jeżeli skorzystacie z przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzach
O kuchni z uczuciempierwszy wspólny wieczór (i pół nocy też, jeśli mam być zupełnie szczera) przegadałyśmy nie wiedząc, kiedy uciekły nam te wszystkie godziny. Z pewnością pomogła butelka wina, którą wypiłyśmy do kolacji, ale muszę przyznać, że dogadałyśmy się wyśmienicie. I chyba pierwszy raz jestem zadowolona z przymusu mieszkania z kimś zupełnie obcym... Okazuje się, że takie niespodzianki mogą być zaskakująco pozytywne. Obie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemną od jakiegoś czasu, w końcu znalazłam czas żeby ją zrobić. Sałatka ta jest fajna ma w sobie tylko kilka składników, możemy ją przygotować i na święta, jak i kolację i zjeść z kromką chleba. Możecie zamiast przeze mnie użytych ogórków kiszonych, użyć konserwowych. Sałatka śledziowa z ziemniakami 5 filetów śledziowych 1 duża cebula 2 ugotowane na twardo jajka
Kuchnia na wzgórzuzamroziłam do sosu do makaronu czy kopytek - udka mają chrupiącą skórkę i są soczyste, są smaczne i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa na kolację........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępolane masełkiem zasmażonym z bułka tartą i posypane cukrem pudrem są równie dobre, szczególnie dla tych, co lubią słodkie dania. A można je przygotować np. na kolację, jeśli po obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki. Składniki: (Na około 13 sztuk) 500 g ugotowanych ziemniaków (lekko osolonych) 1 łyżka masła 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko
My sweet a life