zatrzęsienie tradycyjnych przepisów na bigos, uszka czy karpia. Niestety, u mnie w tym roku tego nie znajdziecie. Nadmiar pracy, również w Wigilię, musiał się niestety odbić na wigilijnej kolacji. Chociaż z drugiej strony, 12 potraw dla dwóch osób to chyba i tak za dużo. Ale że w święta rybka być musi, padło na łososia. Łosoś jest jedną
W poszukiwaniu inspiracjiSoczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie przyjemnie połechce Wasze kubki smakowe. W mniejszych porcjach sprawdzi się jako przekąska lub kolacja. Mięso wołowe wysokiej jakości jest poprzecinane cienkimi paseczkami tłuszczu, ma tzw. marmurkową strukturę, co gwarantuje nam soczystość i wyjątkowy smak po przyrządzeniu. Czas przygotowania: 20 minut Porcje
SzczyptaSmaQmakaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut Składniki: • 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), • 250 g świeżych grzybów, • 200 g młodej
SzczyptaSmaQPotrawa znakomita na obiad, kolację, lub przekąskę. Indyjskie racuszki w esencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 4 Składniki: RACUSZKI: 125 g serka Kremowego Apetina INDIA, 125 g miękkiego indyjskiego sera panir ( tu przepis ), 4 łyżki tartego parmezanu, 1 jajo, 2-3 łyżki mąki, Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki
SzczyptaSmaQnaszych upodobań nie bójmy się eksperymentować w kuchni bo kuchnia to jedna wielka magia którą my sami tworzymy - polenta jest przepyszna i pożywna idealna na obiado - kolację Smacznego
Basia w kuchniostatniej chwili na kolację dla niejadka. Na pytanie, które zadałam mojej 8 letniej siostrzenicy, co będziesz jadła, usłyszałam "nie wiem", kanapkę? "nie wiem", płatki? "nie wiem" pizze z cukinii? " takkkk" . Oczywiście zrobiłam zwykłe placuszki cukiniowe z ciągnącym się serem, co dzieciaki kochają. Nie trzeba do tego żadnych dodatków, wystarczy zwykły ketchup. Składniki: 600 g cukinii
pieprzny smaczektrzymała tylko 3 minuty). Jajka w tej formie są ważnym i charakterystycznym elementem Sałatki Lyonnaise, gdzie występują z boczkiem lub wątróbką i grzankami. Czy to nie brzmi jak pyszna kolacja? Przygotowanie: Wybieramy dość duży garnek. Gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc. Jajko delikatnie przelewamy do małej miski bądź szklanki uważając, by żółtko pozostało w całości. Łyżką wytwarzamy silny
Kitchens AlphabetJajecznicą mogłabym zajadać się na każde śniadanie czy kolację, aby się nie nudziła mi i moim bliskim często urozmaicam dodatki do niej. Dziś proponuję taką meeega zdrową ze szpinakiem. Składniki: 6 jaj 20 dag szpinaku 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany pieprz mielony sól olej do smażenia Wykonanie: Szpinak myjemy, osączamy,wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy sól, pieprz
Z Majeczką w kuchniGofry to fajny pomysł na smaczne śniadanie czy kolację, u mnie tak bardzo lubiane przez dzieciaki . Moja improwizacja to gofry razowe, pierwszy raz takie zagościły na moim stole i napewno nie ostatni, ciekawe w smaku, przypadły nam do gustu Składniki: 4 szklanki mąki razowej pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1/2 szklanki
Z Majeczką w kuchnisłodką kolację czy podwieczorek sprawdzą się idealnie ku wielkiej uciesze nie tylko maluchów :) Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka 1 szklanka smietany 18 1/2 szkl.wody przegotowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1/3 szkl.oleju bita smietana-do dekoracji listki mięty Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.Wlewamy ciasto do gofrownicy,zapiekany na złoto.Gotowe gofry smarujemy konfiturą
Z Majeczką w kuchniProste i szybkie pomysłowe danie na śniadanie czy kolację, moje dzieciaki ją uwielbiają. Składniki: 4 jajka 2 szklanki makaronu np świderki 1 pętko kiełbasy np podwawelskiej 1 cebula sól, pieprz mielony Kamis olej do smażenia 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki Wykonanie W osolonej wodzie gotujemy makaon, studzimy. Na patelni rozgrzewamy
Z Majeczką w kuchniSzybki sposób na coś do podjadania między posiłkami, wystarczy też na lekką kolację i sprawdzi się również dla gości...wielozadaniowa sałatka Składniki: 1 garść makaronu Malma świderki Fussilli pół puszki groszku pół puszki kukurydzy 1 duży ogórek wąż pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 2 duże łyżki majonezu sół morska pieprz mielony Wykonanie: Makaorn gotujemy wg instrukcji
Z Majeczką w kuchniGratka nie tylko dla dzieciaków...ciekawy smak, delikatnośc, takie lubię ... na kolację, śniadanko jak kto woli Składniki: 2 jajka 20 dag tłustego twarogu 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 pomarańcza olej do smażenia 3 łyżki rodzynek Bakalland 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj
Z Majeczką w kuchniIdealna na ciepła kolację czy deserek nie tylko dla małych łakomczuchów Składniki: 3/4 kg mąki 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 4jabłka ( najlepsze kwaskowate ) 2 szklanki mleka 2 jajka olej do smażenia Wykonanie: Wbijamy jajka do mąki,dodajemy mleko,cukry. Wkrajamy obrane jabłka.Kroimy na duże kawałki.Wszystko dokładnie mieszamy,wykłądamy łyżką na rozgrzana patelnię.smażymy na złoto
Z Majeczką w kuchniNawet gdy mamy tylko kwadrans na przygotowanie czegoś do zjedzenia, nie musimy być skazani na kanapki. W tym czasie można przygotować pyszny obiad lub kolację na ciepło w dwóch wersjach bezmięsnej lub mięsnej. Oto moja dzisiejsza propozycja. Składniki: spaghetti razowe mieszanka warzywna mrożona "chińska" olej sezamowy sól papryka słodka i ostra pieprz jasny sos sojowy Makaron łamiemy na pół
chwile dla mnie