zetknąłem się z tym daniem, ale od razu wylądowało na mojej liście „to do”. Jest pożywne, szybkie, proste a po wykonaniu okazała się przepyszna. Śniadanie, obiad lub kolacja mistrzów. Sprawdzi się o każdej porze dnia (i nocy). Shakshouka (szakszuka) jest to danie kuchni arabskiej, składające się głównie z jajek, pomidorów, cebuli, papryki i innych warzyw gotowanych razem
Gar ZdrowiaSałatka z tuńczyka i ryżu z dodatkiem kukurydzy. Świetna na imprezy, do pracy i na kolację. Sycąca, bogata w smaku i mało pracochłonna. Składniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - tuńczyk w kawałku, wiórków lepiej unikać bo wciągają bardzo dużo zalewy 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól 2 ząbki czosnku świeżego lub czosnek
Ze smakiem bez glutenupotrzebuje dosmaczania. Słodkawe figi i cieniutko pokrojona aromatyczna szynka, to idealne towarzystwo dla gorgonzoli. Ta sałatka sprawdzi się także jako posiłek zabierany ze sobą do pracy lub jako pyszna kolacja. Składniki: garść włoskich orzechów kilka liści sałaty 150 g sera gorgonzola 2-3 figi 100 g cieniutko pokrojonej szynki długo dojrzewającej (ja użyłam szwarcwaldzkiej) garść świeżych listków bazyli
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowane tortille są pyszną i sycącą przekąską, możemy je zabrać ze sobą do pracy lub przygotować je na kolację. Stanowią świetna alternatywę dla tradycyjnych kanapek, polecam. Składniki: 4 tortille 30 cm. Fanex 150 gram wędzonego łososia 4 jajka ugotowane na twardo 1 pomidor 1 mała czerwona cebula 50 gram rukoli Pół czerwonej papryki Majonez sałatkowy Fanex Sposób przygotowania: Jajka ugotowane
Bajeczna Kuchniamnie wyszły 2 naczynia żaroodporne). Do nadzienia możemy dodać warzywa jakie tylko chcemy, a w wersji mięsnej można dodać filet z kurczaka. Idealna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili się na nie 😀 Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
Kuchnia MagdaLenylekko zamarynowane, co dodaje im smakowitości. Sałatka zasmakuje amatorom chrupania, bo jest tu ogórek, seler naciowy, pestki dyni. Sałatkę zabieramy do pracy lub szkoły na lunch albo będzie pyszną kolacją. Składniki: 3 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1 szkl. pokrojonych młodych buraków 2 laski selera naciowego ½ ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe ¼ szkl. pestek słonecznika 1 cienka
Codziennik KuchennyIdealne na sytą kolację lub szybki obiad – grillowane tortille z serem korycińskim, kurczakiem i pieczarkami. W kilka chwil możecie przygotować danie, które na pewno zaspokoi Wasz głód. Ser koryciński dodaje niepowtarzalnego smaku. Oczywiście z dodatkami możecie eksperymentować, dodawać wymieniać. U mnie poza wspomnianym serem farsz do tortilli stanowi wędzony filet z piersi z kurczaka, pieczarki, i papryka. Tortille podałam
Słodkie okruszkiprzygotowaniu, a składniki są zawsze dostępne w domu. Do tego każdy domownik je uwielbia, a w szczególności dzieci J Sprawdzą się jako nietypowe śniadanie, lekki lunch, lub kolacja. Szczerze je polecam wszystkim miłośnikom tzw. pankejków ;) SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki kefiru (można użyć mleka) 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 średnie
Calzonella.comprodukty pochodzą z indyka jak świeże mięso i wyroby. Tam również spotkałam się po raz pierwszy z boczkiem z indyka, który użyłam w przepisie poniżej. Często przyrządzam sałatki na kolację, a tę przygotowałam na urodziny męża. Kolorowa i pożywna sałatka cesarska pasuje na każdą okazję. Przepis na Cezar Składniki: na 5 porcji 450 g piersi z indyka sól, czarny pieprz
codojedzeniałyżką soku z cytryny i od razu podajemy – na gorącym ryżu. Między talerze dzielimy pozostały w blaszce sos. Na przystawkę lub lunch to 4 małe porcje – na obiad czy kolację ta ilość składników (kurczę, same afrodyzjaki!) zaspokoi głód dwóch dorosłych osób. Schłodzone białe wino do popicia jak najbardziej wskazane! SKŁADNIKI 1 pęczek młodych zielonych szparagów 300-350g mrożonych krewetek
Karo in the Kitchentradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad to za dużo – przygotowuję focaccię na wieczorny posiłek. Przepyszna sprawa. Tym razem placek przygotowałam tradycyjnie z rozmarynem, ale dodałam także ser sałatkowy typu feta, kawałki
Poezja smakupodziela uwielbienia do tej zieleniny, więc eksperymenty szpinakowe przeprowadzam wtedy gdy go nie ma w domu. Ostatnio w moim menu śniadaniowym zagościł omlet szpinakowy, a kilka dni temu na kolację popełniłam taką oto tartę, zdecydowanie pyszną i zdecydowanie fit, pod warunkiem, że nie zjecie całej za jednym razem :), spróbujcie koniecznie. Ciasto: 1 jajko 1 łyżka oleju 6 łyżek płatków
Cynamonowe szczęścieszybkie w przygotowaniu dania. I taki właśnie jest dzisiejszy omlet z brokułami i kozim serem. Może z powodzeniem być podany na obiad (dla zabieganych jak znalazł) lub na sytą kolację. Niepowtarzalny smak omlet zawdzięcza dodatkowi brokuł (i te charakterystyczne górki) i sera koziego. Lubicie ser kozi ? Próbowaliście już? Jeśli nie to polecam Wam zacząć od tego prostego przepisu lub zapiec
Słodkie okruszkiSchab odwijamy z foli, oprószamy przyprawą rozkoszną i otulamy go pierzynką z mięsa mielonego. 4. Wkładamy do szynkowaru i gotujemy około godzinę. Smacznego życzy Kategoria: Inne , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: domowa wędlina , papryka , schab , szynkowar , Tradismak , wieprzowina , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty