Upałów ciąg dalszy, a przy tej temperaturze chęci na gotowanie coraz mniejsze. Z racji braku obiadu (jeść się rodzince nie chciało), trochę bardziej obfita kolacja ;) A tosty robione na patelni, smakują równie dobrze jak z tostera. SKŁADNIKI: na jednego tosta 3 kromki chleba tostowego masło sałata pomidor czerwona cebula papryka wędzona pierś z kurczaka żółty ser oliwki sól pieprz suszone
Kuchnia w opałachtego połączenia pierwszy raz, już wiem że: - z pewnością pokombinuję jeszcze z łososiem i innymi owocami - na moim dziecku to danie nie zrobiło wrażenia ;) Polecam jako przystawkę lub zwyczajną kolację. SKŁADNIKI: bagietka wędzony łosoś figa ziarna sezamu olej rzepakowy A jak to zrobić: Bagietkę pokroić pod skosem na kromki i podsmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na każdą grzankę
Kuchnia w opałachramach dzisiejszej kolacji - naleśniki. Pomimo braku smaku, węchu i apetytu, który spowodowany jest przeziębieniem, pokusiłam się na to małe co nieco. Mam nadzieję, że zawarty w farszu czosnek wpłynie korzystnie na moje bolące gardło. Z dedykacją dla wszystkich "zasmarkanych" :) SKŁADNIKI: na ciasto 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli
Kuchnia w opałachzeznania (ale to brzmi :) ) miało miejsce 4 miesiące temu i lekko zaczęło rozmywać się w mojej pamięci. Kolejne doświadczenie zaliczone, oby po raz pierwszy i ostatni. A w ramach kolacji duszona sałatka z rzymskiej na ciepło. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty rzymskiej 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory gorgonzola oliwa z oliwek sól pieprz szczypta brązowego cukru kilka kropel octu
Kuchnia w opałachktóra parę dni temu pałaszowała go przy mnie na przerwie w pracy. Aniu dziękuję za inspirację :) Sałatka idealne wkomponuje się w imprezowe menu, chociaż dzisiaj pełni funkcję mojej kolacji. SKŁADNIKI: mała puszka fasoli białej (gotowanej na parze) mała puszka fasoli czerwonej (gotowanej na parze) mała puszka kukurydzy 1 jajko ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1 puszka tuńczyka
Kuchnia w opałachgodziny snu i znów do pracy, co prawda krócej niż wczoraj, ale nie mniej intensywnie. Szybkie zakupy po drodze do domu i szaleństwo w kuchni. Obiad dla rodziny zrobiony, kolacja też (bo ja mam wychodne), ciasto cudownie rośnie - zaraz wyląduje w piecu. Niby zmęczenie, ale i satysfakcja, nie jest ze mną jeszcze tak źle. Tylko kiedy ja się wyśpię
Kuchnia w opałachmoim bagażu podręcznym i przyjechało ze mną do Polski. No ale, czas na przyjemności minął bardzo szybko i trzeba było zabrać się za pracę. Kolejną niespodzianką, był fakt, że kolacja miała być wydana w zupełnie innym miejscu, niż kuchnia w której gotowaliśmy. Wzbudziło to w nas lekki niepokój, ale jak się powiedziało A, to trzeba było powiedzieć i B. Gotowaliśmy
Kuchnia w opałachKolacja czy impreza ? W zasadzie bez znaczenia, ta sałatka w obu przypadkach sprawdzi się idealnie. Łatwa w przygotowaniu, efektowna przy serwowaniu. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1 cebula czerwona 1 średni ogórek świeży 4 korniszony 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej keczup 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka oleju 1 ząbek
Kuchnia w opałachsmaczna przekąska. Możesz ja zrobić z dowolnym farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia A jak to zrobić
Kuchnia w opałachwreszcie pogoda nas rozpieszcza :) Chętniej niż jeszcze tydzień temu, wychodzimy z budynków. Spacery, rowery, rolki..........grille. Tak właśnie lubimy spędzać wolny czas. Po czterech godzinach na rowerze lekka kolacja, przygotowana na patelni grillowej. Polecam również przetestować na grillu. SKŁADNIKI: 6 plastrów bakłażana 6 plastrów cukinii 6 plastrów pomidora 6 plastrów papryki żółty ser sól morska ziołowa pieprz kolorowy świeża bazylia
Kuchnia w opałachteraz chętnie sięgam po kukurydzę w puszce. Wybieram zazwyczaj tą słodką, bo najbardziej ją lubię. Dzisiaj polecam szybkie i smaczne placuszki, sprawdzą się jako dodatek do obiadu, lub jako kolacja. SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 jajko 4 łyżki mleka 3-4 łyżki mąki kukurydzianej odrobina oliwy 1posiekana papryczka chilli 2 łyżki posiekanej dymki 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry
Kuchnia w opałachczas na kawkę w południe, napisanie posta na bloga ;) Jakoś tak wszystko sprawnie idzie :) No i południu chwila z książką, "mizianko" z moimi dwoma kociakami. Rozmowa z rodziną, wspólna kolacja.... Uwielbiam mieć wolne od pracy ;) A jutro... powtórka z rozrywki :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu pappardelle 300 g brunatnych pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki
Kuchnia w opałachAfryką mało mi się kojarzy. Ale po co zawracać sobie tym głowę, ważne, że danie jest smaczne i pożywne. Idealnie nadaje się na późne śniadanie, ale też na kolację Szef Gordon serwuje cztery jajka na jednej patelni, ja jednak pokusiłam się na serwowanie pojedynczych porcji na mini patelni. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1jajko 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 strąka
Kuchnia w opałachKanapki zapewne często goszczą na Waszych stołach. Bo zazwyczaj, przygotowujemy je na szybkie śniadanie lub kolację. Absolutnie nie mam nic przeciwko, sama je bardzo lubię. Kombinuję jednak czym zastąpić masło i tak powstają kolejne wersje "smarowideł" czytaj past ;) Dziś zdradzę Wam pomysł, na jedną z nich. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 6 suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżeczki oleju (tego
Kuchnia w opałachszkody dla chleba. Po drugie jeden bochenek nie wyrastał w lodówce, a przez jakieś 4 godziny w temperaturze pokojowej. Dlaczego? Dlatego, że potrzebowaliśmy chleba na kolację. Ten, który wyrastał w lodówce, to ten jaśniejszy, cały na zdjęciach. Jednak jaśniejszy jest z powodu skróconego czasu pieczenia (tu musicie wyczuć swój piekarnik). Chleb, który wyrastał w lodówce
Sto kolorów kuchni