kolacja - 33757 przepisów (strona:1124/2251)

TOSTY WERSJA BIG :) 127

Upałów ciąg dalszy, a przy tej temperaturze chęci na gotowanie coraz mniejsze. Z racji braku obiadu (jeść się rodzince nie chciało), trochę bardziej obfita kolacja ;) A tosty robione na patelni, smakują równie dobrze jak z tostera. SKŁADNIKI: na jednego tosta 3 kromki chleba tostowego masło sałata pomidor czerwona cebula papryka wędzona pierś z kurczaka żółty ser oliwki sól pieprz suszone

Kuchnia w opałach
GRZANKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I FIGĄ 96

tego połączenia pierwszy raz, już wiem że: - z pewnością pokombinuję jeszcze z łososiem i innymi owocami - na moim dziecku to danie nie zrobiło wrażenia ;) Polecam jako przystawkę lub zwyczajną kolację. SKŁADNIKI: bagietka wędzony łosoś figa ziarna sezamu olej rzepakowy A jak to zrobić: Bagietkę pokroić pod skosem na kromki i podsmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na każdą grzankę

Kuchnia w opałach
PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SADZONYM JAJKIEM 116

ramach dzisiejszej kolacji - naleśniki. Pomimo braku smaku, węchu i apetytu, który spowodowany jest przeziębieniem, pokusiłam się na to małe co nieco. Mam nadzieję, że zawarty w farszu czosnek wpłynie korzystnie na moje bolące gardło. Z dedykacją dla wszystkich "zasmarkanych" :) SKŁADNIKI: na ciasto 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli

Kuchnia w opałach
SAŁATA RZYMSKA DUSZONA Z CZOSNKIEM 117

zeznania (ale to brzmi :) ) miało miejsce 4 miesiące temu i lekko zaczęło rozmywać się w mojej pamięci. Kolejne doświadczenie zaliczone, oby po raz pierwszy i ostatni. A w ramach kolacji  duszona sałatka z rzymskiej na ciepło. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty rzymskiej 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory gorgonzola oliwa z oliwek sól pieprz szczypta brązowego cukru kilka kropel octu

Kuchnia w opałach
TUŃCZYKOWA SAŁATKA Z FASOLĄ 141

która parę dni temu pałaszowała go przy mnie na przerwie w pracy. Aniu dziękuję za inspirację :)   Sałatka idealne wkomponuje się w imprezowe menu, chociaż dzisiaj pełni funkcję mojej kolacji. SKŁADNIKI: mała puszka fasoli białej (gotowanej na parze) mała puszka fasoli czerwonej (gotowanej na parze) mała puszka kukurydzy 1 jajko ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1 puszka tuńczyka

Kuchnia w opałach
TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 133

godziny snu i znów do pracy, co prawda krócej niż wczoraj, ale nie mniej intensywnie. Szybkie zakupy po drodze do domu i szaleństwo w kuchni. Obiad dla rodziny zrobiony, kolacja też (bo ja mam wychodne), ciasto cudownie rośnie - zaraz wyląduje w piecu. Niby zmęczenie, ale i satysfakcja, nie jest ze mną jeszcze tak źle. Tylko kiedy ja się wyśpię

Kuchnia w opałach
Székesfehérvár - TRZYDNIOWA WIZYTA NA WĘGRZECH 111

moim bagażu podręcznym i przyjechało ze mną do Polski. No ale, czas na przyjemności minął bardzo szybko i trzeba było zabrać się za pracę. Kolejną niespodzianką, był fakt, że kolacja miała być wydana w zupełnie innym miejscu, niż kuchnia w której gotowaliśmy. Wzbudziło to w nas lekki niepokój, ale jak się powiedziało A, to trzeba było powiedzieć i B. Gotowaliśmy

Kuchnia w opałach
SAŁATKA GYROS 146

Kolacja czy impreza ? W zasadzie bez znaczenia, ta sałatka w obu przypadkach sprawdzi się idealnie. Łatwa w przygotowaniu, efektowna przy serwowaniu. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1 cebula czerwona 1 średni ogórek świeży 4 korniszony 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej keczup 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka oleju 1 ząbek

Kuchnia w opałach
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 122

smaczna przekąska. Możesz ja zrobić z dowolnym farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
GRILLOWANE WARZYWA 142

wreszcie pogoda nas rozpieszcza :) Chętniej niż jeszcze tydzień temu, wychodzimy z budynków. Spacery, rowery, rolki..........grille. Tak właśnie lubimy spędzać wolny czas. Po czterech godzinach na rowerze lekka kolacja, przygotowana na patelni grillowej. Polecam również przetestować na grillu. SKŁADNIKI: 6 plastrów bakłażana 6 plastrów cukinii 6 plastrów pomidora 6 plastrów papryki żółty ser sól morska ziołowa pieprz kolorowy świeża bazylia

Kuchnia w opałach
PLACKI Z KUKURYDZY 116

teraz chętnie sięgam po kukurydzę w puszce. Wybieram zazwyczaj tą słodką, bo najbardziej ją lubię. Dzisiaj polecam szybkie i smaczne placuszki, sprawdzą się jako dodatek do obiadu, lub jako kolacja. SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 jajko  4 łyżki mleka 3-4 łyżki mąki kukurydzianej odrobina oliwy 1posiekana papryczka chilli 2 łyżki posiekanej dymki 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry

Kuchnia w opałach
PAPPARDELLE Z BRUNATNYMI PIECZARKAMI 114

czas na kawkę w południe, napisanie posta na bloga ;) Jakoś tak wszystko sprawnie idzie :) No i południu chwila z książką, "mizianko" z moimi dwoma kociakami. Rozmowa z rodziną, wspólna kolacja.... Uwielbiam mieć wolne od pracy ;) A jutro... powtórka z rozrywki :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu pappardelle 300 g brunatnych pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki

Kuchnia w opałach
JAJKA PO AFRYKAŃSKU 599

Afryką mało mi się kojarzy. Ale po co zawracać sobie tym głowę, ważne, że danie jest smaczne i pożywne. Idealnie nadaje się na późne śniadanie, ale też na kolację Szef Gordon serwuje cztery jajka na jednej patelni, ja jednak pokusiłam się na serwowanie pojedynczych porcji na mini patelni. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1jajko 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 strąka

Kuchnia w opałach
PASTA KANAPKOWA Z CZERWONEJ FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW 245

Kanapki zapewne często goszczą na Waszych stołach. Bo zazwyczaj, przygotowujemy je na szybkie śniadanie lub kolację. Absolutnie nie mam nic przeciwko, sama je bardzo lubię. Kombinuję jednak czym zastąpić masło i tak powstają kolejne wersje "smarowideł" czytaj past ;) Dziś zdradzę Wam pomysł, na jedną z nich. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 6 suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżeczki oleju (tego

Kuchnia w opałach
Prosty chleb na zakwasie 269

szkody dla chleba. Po drugie jeden bochenek nie wyrastał w lodówce, a przez jakieś 4 godziny w temperaturze pokojowej.  Dlaczego?  Dlatego, że potrzebowaliśmy chleba na kolację.  Ten, który wyrastał w lodówce, to ten jaśniejszy, cały na zdjęciach.  Jednak jaśniejszy jest z powodu skróconego czasu pieczenia (tu musicie wyczuć swój piekarnik).  Chleb, który wyrastał w lodówce

Sto kolorów kuchni