Szybki koktajl z mango i ananasa to idealne źródło witamin i fajny początek dnia. pół mango pół ananasa pół szklanki mleka kokosowego pół szklanki mleka sojowego Zmiksować wszystkie składniki razem. Podawać schłodzony
Humanistka w kuchniCzasami rano potrzebujemy szybko zjeść coś co błyskawicznie postawi nas na nogi. Dzisiaj kolejna propozycja koktajlu, tym razem zielonego. Można przelać do butelki i zabrać ze sobą do pracy. Pycha! SKŁADNIKI: 2 średnie jabłka 2 średnie banany duży pęczek natki pietruszki woda niegazowana PRZYGOTOWANIE: Jabłka i banany kroimy na małe kawałki, z pietruszki odrywamy grubsze łodyżki. Wszystko razem blendujemy
Kuchnia w bieguUrokiem koktajli jest to, że smakiem możesz dopasować je do siebie i zaopatrzyć organizm w niezbędne do funkcjonowania witaminy. Dzięki temu, że kryją w sobie owoce i warzywa, które pod postacią gęstego płynu tworzą całość, możemy przemycić dzieciom zdrowe, ale często pomijane przez nie produkty. Wiosna to czas kiedy organizm potrzebuje dużo energii. Zaopatrzmy go więc w niezbędne do funkcjonowania
ChilliJemyKoktajle to najlepszy sposób na przemycenie dziennej dawki witamin. Ja staram się pić je dość często (mimo że niewiele pomysłów tu publikuję). Jednak zamierzam się poprawić i dzisiaj przedstawiam Wam propozycję z wykorzystaniem gruszki, której smak wzbogaciłam odrobiną cynamonu. Składniki na 1-2 porcje (całość to ok. 450ml) 1 większa gruszka 1 banan Szczypta cynamonu 250g kefiru (możecie zastąpić mlekiem
Fabryka pomysłówmiałam swoje priorytety – sokowirówka musiała być prosta w obsłudze I równie prosta w czyszczeniu. Znalazłam wreszcie. I kupiłam. A skoro kupiłam, to w mojej kuchni będą się pojawiać różnorodne koktajle i soki. Pierwszy z nich serwuję już dzisiaj. Smacznego. Składniki: • 2 dojrzałe kiwi • ½ cytryny • ½ limonki • 1 jabłko • ½ pomarańczy • ½ łyżeczki miodu • kilka kostek lodu Sposób przygotowania: 1. ½ obranego kiwi zmiksować
W mojej kuchnimoże by tak szampan z samego rana? Czemu, by nie jeżeli jest to tak zdrowy i przepyszny, to poproszę codziennie :-) Wiosna jest, czas pomyśleć o detoksie organizmu. Koktajl z imbiru, szpinaku, kiwi i cytryny doskonale się sprawdzi. 3 minuty roboty. Składniki: 2 kiwi pół cytryny 1 średni korzonek imbiru szklanka wody mineralnej Sposób przyrządzenia Owoce
pieprzny smaczekSkładniki (na 1 porcję) - 1 banan (ok. 115g), - ½ szklanki soku pomarańczowego (ok. 125 ml), - dwie garście jarmużu (ok. 40g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy banana z sokiem i jarmużem. Koktajl z jarmużem jest bogaty w: - wapń (pochodzący z jarmużu),który jest niezbędny do prawidłowej budowy kości i zębów, - potas (pochodzący z banana), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachLetni koktajl dzięki mrożonym owocom. Wzbogacony o płatki owsiane idealnie zastępuje śniadanie. Składniki: 200g malin (waga zamrożonych) 150g truskawek (waga zamrożonych) 150g jogurtu naturalnego 100ml wody 3 łyżki płatków owsianych Kilka listków świeżej mięty Truskawki i maliny umieszczamy w kielichu blendera , czekamy aż osiągną temperaturę pokojową. Dodajemy jogurt, wodę, płatki owsiane, miętę i miksujemy przez 1,5 minuty
Gotowanie i blogowanienapój, którego się obawiałam. Zupełnie niepotrzebnie. Nawet nie przypuszczałam, że buraki i maliny będą tworzyć taki zgrany duet. Smoothie ma przyjemny słodko-kwaśny smak. A ten kolor! Koktajl przypadł do gustu nawet mojemu synowi, a to oznacza, że jest dobry :) Przygotowując coś po raz pierwszy, zawsze zastanawiam się, czy posmakuje to moim dzieciom. I jeżeli tak się właśnie dzieje
zadanie-gotowaniesowite wynagrodzenie za swoją pracę :) I współczuć mu czy pozazdrościć, że ma żonę, która postanowiła być blogerką kulinarną ;) ? Tak czy inaczej myślę, że jest zadowolony. Tym razem proponuję przygotować koktajl z mlekiem kokosowym, ananasami i nasionami chia. Dobór składników, w tym wypadku, podporządkowany zawartości lodówki. Napój ma delikatny smak i aksamitną konsystencję. Polecam. Składniki: 200 g kremowego jogurtu naturalnego
zadanie-gotowaniegotowanie mnie relaksuje. Jedni lubią pobiegać, inni pooglądać telewizję, a ja lubię upichcić coś dla rodzinki. Dobrze to czy źle? Pewnie jak zwykle prawda jest gdzieś pośrodku :) Dzisiaj przygotowałam koktajl z brzoskwiń i marchewek. Smaczny, delikatny i aksamitny. Kolor do złudzenia przypomina pierwsze zupki, jakie serwowałam dzieciakom. Ach, kiedy to było :) Składniki: 2 duże marchewki 4 połówki brzoskwiń z puszki
zadanie-gotowanieZielony detox w wersji słowiańskiej. Tak to sobie wymyśliłem - same lokalne składniki, żadnej egzotyki. Wygląd i smak na pewno są bardzo podobne do mojego pierwszego smoothie i do koktajlu Marzeny . Efekt jednak osiągnięty bez wychodzenia z polskiego, wiejskiego podwórka. Tyle uważanych za zdrowe składników, ile mi wpadło w ręce... ;) Zastanawiałem się nawet nad lokalnym zastępstwem dla imbiru. Przyszedł
zadanie-gotowanieKoktajl powstał w kilka minut. Jest orzeźwiający i pyszny. Wersja domowa i "wyjściowa". Wystarczy tylko zblendować kiwi, mango i mleczko kokosowe i takie cudo gotowe. Można opcjonalnie dodać także soku z pomarańczy
Humanistka w kuchniMoże ktoś się skusi na szybkie śniadanie w postaci koktajlu? :) Składniki: 4 owoce kiwi 1 banan 1 niepełna szklanka mleka / jogurtu naturalnego Sposób wykonania: 1. Owoce obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy mlekiem i miksujemy odpowiednią końcówką do miksera lub blenderujemy. Podajemy. Smacznego
Kuchnia domowa Anirozszerza się. Spożywane w takiej postaci zwiększają uczucie sytości i zapobiegają też zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów, co sprzyja np. w odchudzaniu. Jak je jeść? Zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtów,czy owsianki. Można dodawać je do sałatek, zagęszczania zup lub zmielone połączyć z mąką i dodawać do wypieków lub np. naleśników. Ja dzisiaj zrobiłam pudding o smaku malinowym. MALINOWY PUDDING
Bon appetit mon amie