śmietany (u mnie 30%); 1 łyżka rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu rumowego; 1 szklanka pokrojonego w drobną kostkę ananasa; 125 ml soku z ananasów; 1/2 szklanki drobnych wiórków kokosowych; Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,, sodę i sól wymieszać w misce. Do drugiej miski dać rozmącone jajko, przestudzone lekko masło, śmietanę, ekstrakt rumowy lub rum, sok z ananasów, składniki wymieszać(...)Mokre składniki przelać do suchych (mąka z dodatkami), zamieszać łyżką. Następnie dodać ananasy i połowę wiórków kokosowych. Składniki zamieszać, by się połączyły ( nie mieszamy długo, tylko łyżką rach ciach ciach:)). Ciasto przelewamy do muffinkowych foremek. Wierzch każdej muffinki posypać pozostałym kokosem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Muffinki należy włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Po upieczeniu
In my kitchenkrem dobrze zastygł. Krem adwokatowy: 250 ml śmietanki 30%; 1 śmietana w proszku "Śnieżka"; 125 ml adwokata; 80 g ciastek biszkoptowych; 50 g białej czekolady; 4 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżeczki żelatyny; Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietanki w "gorącej kąpieli". Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z "Śnieżką", następnie cały czas miksując na małych obrotach miksera dodawać kolejno adwokat, czekoladę(...)pokruszone biszkopty i wiórka kokosowe. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Masę wyłożyć na krem truskawkowy, wyrównać i ciasto ponownie włożyć do lodówki. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 2 łyżeczki żelatyny; Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę razem z cukrem ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując dodać
In my kitchenaromat waniliowy 2 całe strąki kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego kardamonu Do dekoracji Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych owoców Przygotowanie Skrobię kukurydzianą dokładnie wymieszać w jednej szklance zimnej wody. Na niewielkim ogniu zagotować mleko z cukrem ( *** lub mleko z cukrem i ryżem(...)kwiatu pomarańczy lub aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły . Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym musem owocowym. Przechowywać w lodówce źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawielkości cebule 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru starty na tarce (w ostateczności może być imbir mielony ) 3- 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6-8 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego (w ostateczności można zastąpić innym) 1 łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak) 1/2 łyżeczki przyprawy 5 pieprzy lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól(...)smaku ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej miseczce rozetrzeć olej kokosowy z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami, dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka Cebulę pokroić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarodzynek, tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia Składniki polewy 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 1/4margaryny, zapach migdałowy 2 łyżki kakao wiórki kokosowe lub migdały w płatkach do dekoracji Przygotowanie piernika Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jaja wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier kryształ i miksujemy, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie(...)przez 1 godzinę Przygotowanie polewy Wszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka i gotować cały czas mieszając, aż wyparuje woda. Posmarować piernik i posypać na gorącą polewę według uznania wiórki kokosowe lub płatki migdałów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastawów obniża poziom cholesterolu wspomaga trawienie działa przeciwnowotworowo Golden milk - złote mleko 1/4 do 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy (przepis poniżej) 1 szklanka mleka krowiego, koziego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego 1 łyżeczka oleju kokosowego lub migdałowego duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy) miód do smaku opcjonalnie szczypta cynamonu lub wanilii Przygotowanie Dokładnie wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakulek ziela angielskiego - sól i kolorowy pieprz do smaku - ok.300ml tłuszczu (dałam tłuszcz od smażenia mięsa) można dodać także oliwę lub oliwę (200ml) z kremówką (120ml) - kilka łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego do podsmażenia cebuli (u mnie także mięsa z indyka) Na kilku łyżkach oleju kokosowego lub/i masła klarowanego podsmażamy do miękkości obrane i pokrojone cebule. Zdejmujemy
Smaczne ZdroweWami podzielić, postaram się to robić bardziej systematycznie :) Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego
Pudełko rozmaitościziół z własnej doniczkowej uprawy. I oto przepis: Składniki (na 2 porcje): 1/4 szklanki pomarańczowej soczewicy burak czerwony (ok. 15 dag) kawałek imbiru (ok. 2 cm) trawa cytrynowa mleko kokosowe (2 łyżeczki) listki pietruszki naciowej (dobra by była też kolendra) szczypiorek sól, pieprz Soczewicę opłukać w kilku wodach i wrzucić do garnka z ok. 0,7 l wody. Dodać obrany(...)noża). Gotować do miękkości soczewicy. Zestawić z ognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wlewać zupę na talerze i podawać z kleksem łyżeczki mleka kokosowego (które na talerzu można wymieszać z zupą). Dodać listki pietruszki i pokrojony szczypiorek. Właśnie teraz, a nie podczas gotowania, bo stracą to, co w nich cenne. Wszystkie zioła (trawa cytrynowa
Weekendy w domu i ogrodziecukru szklanka miodu szklanka mocnej i gorącej kawy 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju torebka przyprawy do piernika płaska łyżeczka proszku do pieczenia białko 4 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe 4 ziarna kawy (na oczy) 4 ziarna pieprzu (na chrapy) Obie części formy dokładnie przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, a następnie obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć(...)baranka. Białko utrzepać i połączyć z cukrem pudrem. Powinnyśmy otrzymać prawie przezroczysty lukier. Wysmarować baranka lukrem. Przyczepić mu kawę w miejscu oczu i pieprz w miejscu chrap. Obsypać wiórkami kokosowymi ze wszystkich stron poza dołem. Udekorować i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzierodzynek garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 250 g serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy wiórki kokosowe do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Formę dokładnie smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ser przepuszczamy RAZ przez maszynkę do mięsa wraz
My Culinary Artśmietany kremówki 2 cukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne(...)wstawiając otwartą puszkę do garnka z gotującą wodą (fot.3) ), ubitą śmietanę (fot.5) , ponownie kruche ciasto, ponownie 1/2 puszki masy kajmakowej (wlać wewnątrz rozetki) , płatki migdałowe, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki (fot.5) . Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Żródło: przepis własny drukuj przepis
Świat Ciastaidealnie pasują. Plusem biscotti jest to, że długo utrzymują świeżość, o ile są przechowywane w szczelnym pojemniku. Pracy przy nich jest niewiele, a przekąska, dodatek do kawy, idealna. Polecam! 'kokosowe biscotti' Składniki (na ok.15-20 szt): - 200g mąki pszennej - 4 łyżki cukru pudru - 2 jajka - 4-5 łyżek wiórków kokosowych - 40g rodzynek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mleka - szczypta
CookYourselfbardzo polubicie :) Składniki: - 3 banany - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50g cukru (opcjonalnie-wszystko zależy od słodkości bananów) - 0,5 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżka spirytusu - olej do smażenia Wszystkie składniki, oprócz oleju, włożyć do miski i widelcem rozgnieść na jednitą masę. Do bananowo-kokosowej masy dodać startą skórkę limonki i spirytus. Dokładnie wymieszać. Ostawić
CookYourselfjaglanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego 70 ml oleju kokosowego 15 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka kakao szczypta soli Przygotowanie: W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz siemię lniane. Wymieszaj dokładnie i odstaw(...)minut . Trzy rodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj do nich resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się
Food Square