kokosowe - 19941 przepisów (strona:666/1330)

DOMOWE RAFAELLO 144

czytacie i mam nadzieję, że korzystacie :) No to dzisiaj dla Was trochę słodyczy :) SKŁADNIKI: 25 g cukru pudru 50 g masła  1 tabliczka białej czekolady 3/4 szklanki wiórków kokosowych obrane migdały ok. 20 sztuk oraz wiórki kokosowe do obtoczenia kulek A jak to zrobić: Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aby lekko przestygła. W misce

Kuchnia w opałach
Bezglutenowe kluseczki szpinakowe z dyniową zupą! 233

się delikatnie gotować, kluseczki gotujemy około 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. SKŁADNIKI NA ZUPĘ DYNIOWĄ: - 500 g dyni startej na tarce - 1 ząbek czosnku - puszka mleka kokosowego - 1,5 łyżki pasty curry tajskiej - chili według uznania - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 szalotki cebulki - 400 ml wody - curry łyżeczka Wszystko gotujemy przez godzinę. Miksujemy za pomocą blendera

SMYKWKUCHNI
Owsianka Blondynki, czyli zdrowa micha! 156

odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 1 osobę: 100 g płatków owsianych 120 ml mleka 1 kawałek kandyzowanego zielonego pomelo Skworcu płatki kokosowe  Skworcu 1 łyżeczka syropu klonowego Skworcu 3 orzechy brazylijskie Skworcu żurawina suszona Skworcu jagody leśne maliny jeżyny Wykonanie: Wieczorem wsypałam płatki owsiane do miseczki, zalałam je zimnym mlekiem, miseczkę przykryłam(...)talerzykiem i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano płatki posłodziłam syropem klonowym, dodałam posiekane orzechy brazylijskie, suszoną żurawinę, posiekane kandyzowane zielone pomelo, płatki kokosowe i mrożone owoce leśne. Wszystko razem wymieszałam i wstawiłam na 1 minutkę do mikrofalówki. nie chciałam gorącej owsianki, ale lekko ciepłą, dlatego tak krótki czas podgrzewania. Ile dodatków dodac? To wszystko zależy od naszego gustu

Blondynka Gotuje
Bengalska ryba po polsku. 184

obejrzanym wczoraj programem kulinarnym postanowiłem działać. Robię to po swojemu, więc tak trochę z przekorą te "po polsku". Czego tu "nie" trzeba? -ryba; u mnie solidny kawał dorsza -mleko kokosowe 400ml -gorczyca w ziarnach biała -2 chilli zielone -kurkuma -kolendra w liściach i w ziarnach -kardamon -czosnek -kmin żymski -cynamon -imbir -gałka muszkatołowa -anyż -rodzynki -miód -sól -ryż jaśminowy, dziki(...)piekielnie ostre, przy czym aromatyczne. Ostrość zbiłem troszkę miodem (pół łyżeczki). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pastę, podsmażamy i dodajemy rybę. Smażymy z każdej strony po dwie minuty, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy rodzynek. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Smak mnie zaskoczył, chyba będzie częściej gościło to danie w moim domu

BaRepas
Surówka z selera. 184

Składniki: 1 średniej wielkości seler 1 duże jabłko 2 łyżki cukru 1/2 cytryny 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka wiórek kokosowych 2 łyżki suszonej żurawiny Wykonanie: Seler obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Skropić go sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać starte jabłko na grubej tarce, cukier, śmietanę, majonez, jogurt,wiórki kokosowe żurawinę

O kuchni z uczuciem
Warsztaty z Alpro - moja relacja 273

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Cielęcina duszona w migdałowo-orzechowym sosie z napojów Alpro Łosoś marynowany w napoju kokosowym Alpro Napój z suszonych owoców, z zieloną herbatą i napojem kokosowym Alpro Panna cotta migdałowo – ryżowa z napojami Alpro Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym Alpro Wegetariański sernik

kolorowotorcikowo
Curry z dynią i kurczakiem 159

Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 cebule 1/2 kg dyni (obranej ze skóry i wydrążonej) 1 świeża papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry(...)drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i chwilę podsmażamy (nie musimy dodawać już żadnej oliwy lub oleju, bo do marynaty była użyta oliwa. Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkości Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym

IMPRESJA SMAKU
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości) 1382

margaryny 3/4 szkl. cukru pudru 2 opakowania galaretek cytrynowych 2 opakowania śnieżki 1 szkl. mleka Dodatkowo: 290 g dżemu morelowego (najlepiej z kawałkami owoców) 50 g wiórków kokosowych 1,5 łyżki cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier (cały czas ubijając). Następnie dodać żółtka, jeszcze chwilę miksować. Ubite białka z cukrem(...)ubite śnieżki połączyć z resztą składników. Przekrojony biszkopt przekładamy masą (biszkopt należy przełożyć masą w blaszce w której piekliśmy biszkopt bo masa jest dość płynna, później dopiero tężeje. Wiórki kokosowe podprażamy z cukrem na suchej patelni na złoty kolor. Wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Ciasto marchewkowe II 345

Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia, inspiracja: link Składniki 300 g drobno startej marchewki 100 g ananasa (świeżego lub z puszki) 80 g orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g (1 szklanka) brązowego cukru(...)oleju roślinnego Przygotowanie Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania.  Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać. W trzeciej misce ubić jajka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Smaki Indii: Kurczak balti 389

mała cebula, drobno posiekana 3 łyżki liści curry 3 duże suszone chilli, pokruszone 1/2 łyżeczki nasion kozieradki 5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego Marynata: 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 cm imbiru, starty na tarce 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę(...)łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki nasion sezamu (u mnie czarne) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Do podania: 100 g ryżu basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Wkładamy kurczaka i pokrywamy go marynatą. Odstawiamy

Tajskie smaki
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 342

czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy) +    1 łyżka do podsmażenia warzyw na patelni W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości. Następnie dodajemy

Smaczne Zdrowe
854. Awokado w plackach. 183

Kokosowe awokado pancakes*  z sosem wiśniowym  *na mleczku kokosowym Skoro już polubiłam się z awokado. Postanowiłam spróbować wersji w plackach. Jednak wolę chyba tą z czekoladą, lub może powinnam zrobić rzadsze ciasto i usmażyć cieńsze? bo te grubsze były dość wilgotne w środku :P Trzymajcie kciuki za sprawdzian z matematyki :O Tylko

More food, love and dreams
Krewetki grillowane w liściach bananowca 267

Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 4 liście limonki kaffir, porwane na kawałki 2 liście(...)bananowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir. Zawijamy w paczuszkę

Tajskie smaki
Kurczak w sosie brokułowo-kokosowym 326

Delikatny kurczak w aromatycznym sosie z brokułów i wiórek kokosowych.  Pomysł na danie narodził się już jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj zabrałam się za jego realizację. Z początku nie byłam pewna, co wyjdzie z takiego połączenia smaków, ale końcowy efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wyszło pysznie i nawet trochę ,,orientalnie" ;). Oczywiście koniecznie do powtórzenia! Składniki (na 2 porcje(...)pierś z kurczaka -brokuł świeży  -szklanka mleka+pół szklanki wody - 2-3łyżki wiórek kokosowych -łyżka oliwy -2 ząbki czosnku -łyżka kremowego serka śmietankowego -po szczypcie chilli, imbiru i cukru -sól oraz czosnek w proszku  Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić.  Brokuły umyć, dokładnie podzielić na różyczki, a następnie drobno posiekać na desce. Pozostały korzeń

Kuchnia Ellie