kokosowe bez pieczenia - 5000 przepisów (strona:273/334)

3 przepisy na zdrowe desery z owocami na drugie śniadanie lub podwieczorek 183

mielone orzechy włoskie.  W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól.  Wlej mokre składniki i wymieszaj. Dodaj borówki i jeszcze raz szybko wszystko wymieszaj. Nalej ciasto do papilotek - po ok. 2 łyżki na porcję. Piecz przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź i podawaj. Muffinki przechowuj(...)jajka 0,5 szklanki oliwy o delikatnym smaku 0,5 szklanki ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej szczypta soli 16 truskawek (możesz zamienić na maliny, morele, brzoskwinie) 2 łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałowych do posypania Przygotowanie ciasta orkiszowego z truskawkami: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 158

Jakiś czas temu trafiłam na fenomenalną książkę pt "Kuchnia bez pszenicy", której autor William David przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy- niezwykle smaczne i zdrowe, a także pomagające w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pozbycie się mąki pszennej z diety lub nawet jej ograniczenie nie jest proste. Odstawiając ją pozbywamy się głównego składnika chlebów i innych wypieków. Potrzeba nam zatem czegoś(...)dekoracyjnych, a także jako produkt zastępczy w diecie bezglutenowej. Koszt : około 10zł/ 250 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych Mąka kokosowa Mąka kokosowa może zastąpić tradycyjną mąkę i posłużyć jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach. Nadaje się do pieczenia, może również być użyta jako posypka lodów, wszelkich deserów i sałatek, a także jako panierka. Koszt : ok. 23zł/ 500 gram

Tradycyjna Kuchnia
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 239

   Idealne orkiszowe ciasto z genialnym grzybowym farszem. Dotychczas dodawałam grzybów tak "na oko", pierogi były bardzo smaczne, ale te dzisiejsze są wprost genialne. Mnóstwo

Smaczne Zdrowe
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 373

każdym domu, oliwa z oliwek to baza do sałatek i tłuszcz krótkotrwałego smażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz niezmieniający smaku potraw, olej rzepakowy - używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam sobie smażenia pieczarek bez dodatku masła jalapeno Lubimy ostre potrawy, dlatego w moim domu zawsze jest opakowanie papryczek jalapeno, które(...)dodajemy do sosów, tostów, zapiekanek, pizzy i wielu innych dań ketchup/majonez/musztarda Ketchup tylko z wysoką zawartością pomidorów i bez sztucznych dodatków i cukru dodajemy niemal do wszystkiego, zawiera sporo likopenu i jest idealnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek czy pizzy, majonez stanowi bazę sosów jogurtowych, których jemy bardzo dużo, musztarda to składnik wielu marynat i dressingów jogurt naturalny/grecki Używam

Cooking Monster
O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 212

Jadąc do Polski, zabrałam ze sobą drobiazg dla Rodziców z okazji Dni Mamy i Taty. Długo myślałam, co by im można kupić, żeby im się spodobało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowo waniliowa zebra 216

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych

mojewypiekiinietylko
Sernik jagodowy 364

dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można pokroić w plastry), równamy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 – 20 minut. Upieczone pozostawiamy w formie do ostudzenia. Gdy spód wystygnie wnętrze tortownicy wykładamy paskiem papieru do pieczenia, aby podwyższyć jej boki. Następnie(...)tortownicę zabezpieczamy (można to zrobić używając folii aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka), gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i wstawiamy do szczelnej blaszki (do której potem wlejemy wodę). Pora zabrać się za masę serową. Twaróg miksujemy z serkami (mascarpone i kremowym light) do uzyskania gładkiej masy (użyłam blendera). Zmiksowany twaróg przekładamy do misy miksera

mojewypiekiinietylko
Chatka baby jagi 378

Kto z Was pamięta ten deser z dzieciństwa? Dawniej popularny, teraz nieco zapomniany... Sama przyznaję, że robiłam po raz pierwszy, ale powtórzę na pewno bliżej wakacji

Kuchnia w czekoladzie
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 193

bardzo wiedział, co ma kupić. Spójrzmy prawdzie w oczy: czy ktokolwiek, poza paroma oszołomami takimi jak my, zna się na mąkach? Dla większości ludzi mąka to po prostu mąka, bez wdawania się w niepotrzebne szczegóły. Więc wybaczamy organizatorowi. Po paru sekundach konsternacji po prostu użyliśmy orkiszowej razowej i pszennej razowej, bo te mąki akurat były. Z tych mąk też(...)grupie przebiegała bezproblemowo, lubimy tak. W międzyczasie przygotowaliśmy jeszcze pastę z fasoli (bo w końcu nie samym chlebem człowiek żyje), a inna grupa masło kokosowe z miodem. I jedno i drugie wyszło fantastyczne, ale masło kokosowe to wręcz poezja smaku. Nie znaliśmy go wcześniej, a teraz będzie u nas w domu na porządku dziennym. Naprawdę smaczny dodatek do chleba. Polecamy

Marder&Marder Manufacture
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 253

Wypadki chodzą parami - z pewnością znacie to powiedzenie. W gorszych czasach bywa, że i trójkami czy czwórkami. Mi tym razem zdarzył się pojedynczy; do dzisiaj czekam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 278

zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto zachowa swą kruchość i smak. Natomiast jeśli pieczemy tarty, tarteletki i babeczki, czyli spody(...)podniesionymi brzegami - stosujemy metodę pieczenia tzw. na ślepo. Schłodzone i rozwałkowane ciasto wkładamy do delikatnie natłuszczonej foremki i dociskamy do brzegów. Na ciasto wkładamy papier do pieczenia i dociskamy dokładnie do całej powierzchni ciasta. Wsypujemy specjalne kulki ceramiczne lub groch lub ryż i wykładamy do piekarnika/ Takie pieczenie zapobiega spływaniu boków ciasta. Pieczemy około 10 - 15 minut

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 217

Źle obrałeś ziemniaki! Brzydko pokroiłaś pomidora! Za dużo oleju! Za mało soli! chociaż tak na prawdę nie ma się czego czepiać, bo przecież ogólnie patrząc wszystko

Moja Mama Gotuje
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 211

często rosną dziko na naszych działkach i w parkach. Wystarczy wiedzieć, co z nimi zrobić, żeby mieć pyszny wiosenny obiad. Jakie jest moje top 10 najlepszych przepisów na wiosnę bez których nie wyobrażam sobie wiosny? Zobaczcie sami! 1. Twarożek z botwinką i rzodkiewką Twarożek z botwinki ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania i smakuje wiosna. Piękny(...)rabarbarem. W końcu jest wiosna a rabarbar tak szybko się kończy. Składniki: duży ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki łodyga rabarbaru obrana i pokrojona na kawałki łyżka śmietany kokosowej lub jogurtu mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz (duża szczypta) – jeszcze lepszy będzie pieprz różowy dymka lub listki mięty 3 kromki pumpernikla pokrojonego w kostkę o boku

Ugotowane pozamiatane
LEKSYKON BAKALII 226

fermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone na wagę lub pakowane (z pestką, albo bez). Istnieją trzy grupy odmian daktyli: twarde zawierające dużo skrobi, półtwarde i miękkie, z których wyciska się sok tzw. miód daktylowy. 100 g daktyli to około 277 kcal. Właściwości: Dojrzałe(...)przekąska lub dodatek do jogurtu. Poza tym podobnie jak świeże owoce są  źródłem wielu witamin. Mają też niestety trzy razy więcej kalorii bowiem najczęściej są smażone na oleju kokosowym, dosładzane i dość często konserwowane. Dlatego warto przygotować je samemu w domu pomimo, że to dość czasochłonne zajęcie. Warto jednak jednak by podczas rodzinnego oglądania telewizji najczęściej podjadane niezdrowe przekąski

Ciastka - domowe słodkości
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 266

wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman) czy słodko-kwaśna hung lay, których pikantny smak często jest równoważony dodatkiem mleczka kokosowego- kolejnego niezbędnego w kuchni tajskiej składnika.  Poznanie podstawowych technik i ingrediencji jest niezbędne, zanim przystąpi się do przygotowywania pierwszej tajskiej potrawy. ABC składników kuchni tajskiej B BAKŁAŻAN- To pochodzące(...)korzenny smak. Cynamon występuje w dwóch postaciach, utartej na proszek i całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej

ClauditteMissCooking