kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:89/127)

Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe 237

klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z kluseczkami można się trochę pobawić i uformować w dowolnym kształcie. składniki: 700 g ugotowanych letnich ziemniaków 300 g ugotowanej letniej marchewki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jeszcze

Monia miesza i gotuje
Pyzy z mięsem 158

Wspaniałe uwielbiam je. Taki obiad zadowoli wszystkich i jest bardzo syty. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Wycisnąć gorące

Kuchnia Pokoleń
Malinowo-porzeczkowy chłodnik 105

porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i  rozdrabniając owoce widelcem, gotujemy przez pięć minut, a następnie   dodajemy wodę.  Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy, zalewamy mlekiem , dokładnie mieszamy (uważając aby nie zostały żadne grudki) i dodajemy do garnka z owocami. Całość zagotowujemy cały czas mieszając         (gotujemy(...)trzy minuty), a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Przestudzoną zupę dekorujemy owocami i podajemy. D o zupy  możemy  dodać  również oddzielnie ugotowany makaron lub kluski, potrawa będzie wtedy bardziej treściwa

Miód i pieprz
Malinowo-porzeczkowy chłodnik 130

porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i  rozdrabniając owoce widelcem, gotujemy przez pięć minut, a następnie   dodajemy wodę.  Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy, zalewamy mlekiem , dokładnie mieszamy (uważając aby nie zostały żadne grudki) i dodajemy do garnka z owocami. Całość zagotowujemy cały czas mieszając         (gotujemy(...)trzy minuty), a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Przestudzoną zupę dekorujemy owocami i podajemy. D o zupy  możemy  dodać  również oddzielnie ugotowany makaron lub kluski, potrawa będzie wtedy bardziej treściwa

Miód i pieprz
Knedle.. z kaszy. 110

kluski, nic tylko robić kolejne :D Tylko jakoś tak na talerzu nie chciały się do końca ładnie ustawić do zdjęcia :D no i nad jednakową wielkością trzeba popracować xd Polecacie jakieś miejsca w Krakowie warte odwiedzenia/zwiedzenia? :) Albo, gdzieś, gdzie można dobrze zjeść, albo pójść na lody? :) Przepis: ok.60-70g kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki wody łyżka mąki ziemniaczanej

More food, love and dreams
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym 1182

sosie śmietanowym to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, kruche, miękkie, delikatne i aromatyczne. Jestem pewna, że zachwyci każdego swoim smakiem. Smakuje rewelacyjnie z: ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem, kaszą, makaronem lub kopytkami oraz z obowiązkową surówką do obiadu. Polędwiczka to najdelikatniejsza i zarazem najsmaczniejsza część mięsa. Poprzednio na blogu podawałam przepis na polędwiczkę(...)Kaloryczność: 175 kcal w 100 g potrawy. 500 g polędwiczki wieprzowej * 5 łyżek śmietanki 30% (możesz też użyć śmietanki 18%, ale jest ryzyko zważenia się) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki wody cebula (1 średnia) 2 ząbki czosnku marchewka (2 średnie) tłuszcz do obsmażenia polędwiczek (u mnie oczywiście smalec gęsi) liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego płaska

Ania gotuje
Pyzy z mięsem z rosołu 66

również marchew i pietruszkę z rosołu. Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami.  Kleiłam pyzy. Każdą kulkę ziemniaczaną rozpłaszczałam i wykładałam na nią kopiastą łyżeczkę (do herbaty) farszu. Zaklejałam i robiłam kulkę.  Gotowałam moje pyzy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia i aż zaczęły lekko puchnąć(...)bieleć.  Polewałam stopioną słoninką z podrumienioną cebulką i posypywałam szczypiorkiem. Notatki: * do pyz najlepsze są żółte ziemniaki, nie są one takie mokre i wchodzą z nich ładne kluski śląskie, kopytka czy pyzy Smacznego! Lidka Artykuł Pyzy z mięsem z rosołu pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pyzy z mięsem z rosołu 160

również marchew i pietruszkę z rosołu. Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami.  Kleiłam pyzy. Każdą kulkę ziemniaczaną rozpłaszczałam i wykładałam na nią kopiastą łyżeczkę (do herbaty) farszu. Zaklejałam i robiłam kulkę.  Gotowałam moje pyzy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia i aż zaczęły lekko puchnąć(...)bieleć.  Polewałam stopioną słoninką z podrumienioną cebulką i posypywałam szczypiorkiem. Notatki: * do pyz najlepsze są żółte ziemniaki, nie są one takie mokre i wchodzą z nich ładne kluski śląskie, kopytka czy pyzy Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Knedle dyniowe z jeżynami 154

ziemniaczanej. Dodaj jajko i 200 g puree dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej uformuj wałek, odcinaj kawałki równej wielkości, każdy spłaszcz i nakładaj po kilka jeżyn i 1/2 łyżeczki cukru. Zlep i uformuj kulkę. Uformowane kulki układaj na macie podsypanej mąką zagotuj osoloną wodę. Kluski

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czosnek niedźwiedzi. Sos niedźwiedzi z kopytkami. 140

Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę  wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i i szczyptę soli. Jesli ziemniaki (np młode) zawieraja mało skrobi dodaj czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyrób ciasto. Wmieszaj dokładnie. Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek. Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno. Pokrój boczek w kostkę(...)niedźwiedzi i śmietankę.  Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia. Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.  Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku

Gotuj Sam!
Schab w sosie cebulowym 218

dzięki długiemu duszeniu mięsa. Do sosu najlepiej użyć słodkiej, tłustej śmietanki 30 %, ale sprawdzi się również słodka śmietanka 12 lub 18 % z kartonika. Danie idealnie smakuje z ziemniakami lub kluskami śląskimi i zestawem surówek. Bardzo polecam, smacznego :) Schab w sosie cebulowym, składniki: 400- 500 g plastrów schabu (5-6 plastrów), 3 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru(...)cebule, duży ząbek czosnku, opcjonalnie łyżeczka musztardy, ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika), ok. 1-2 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej plus 1/3 szklanki wody,  listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub ulubiona ziołowa mieszanka przypraw

Lekcje w kuchni
Kluski ziemniaczane z duszoną kapustą włoską 86

Takie proste danie, a jakie smaczne <3 Siła tkwi w prostocie ;) Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 główki kapusty włoskiej 100 g słoniny wędzonej 200 ml bulionu warzywnego 1 pełna łyżka mąki sok z cytryny sól, pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy(...)osolonej wodzie. Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na „papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła do garnka. Następnie

R'n'G Kitchen
Knedle ze śliwkami 137

garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok 15 minut. Przestudzone ziemniaki mielimy do miski. Wyrównujemy, po czym odkładamy 1/4 ziemniaków a w ich miejsce dosypujemy mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej wyciągnięte ziemniaki oraz 1 jajko i zagniatamy.   2. Urywamy po kawałku ciasta i raz jeszcze zagniatamy na podsypanym mąką blacie, następnie formujemy gruby wałek i dzielimy(...)krążki. Każdy spłaszczamy i na środek nakładamy po 2 połówki śliwek. Wstawiamy wodę lekko osoloną, by mieć gotową "gotującą" w momencie zakończenia formowania klusek.  3. Kluchy gotujemy zaraz po przygotowaniu ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy roztopionym masłem lub margaryną. Dodatkowo na talerzu posypujemy cukrem kryształem.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Kluski z białym serem i szpinakiem 231

ziemniaczaną). Zagnieść ciasto. Szpinak włożyć do garnka, przyprawić solą, pieprzem. Kiedy już większość wody odparuje na koniec wcisnąć czosnek. Żółtą cebulę posiekać w kosteczkę podsmażyć na maśle, przyprawić tymiankiem i solą. Kiedy szpinak ostygnie, wmieszać do niego biały ser, posiekaną natkę i cebulę. W razie potrzeby doprawić i zmiksować. Ciasto rozwałkować, powycinać szklanką kółka, nałożyć farsz i lepić kluski rękami. Włożyć łyżką cedzakową do osolonego wrzątku, jak wypłyną będą dobre. Czerwoną cebulę podsmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i okrasić gorące kluski. Smacznego

Gaździnka warzy
Klasyczne knedle ze śliwkami. 164

porcję :) Składniki na klasyczne knedle ze śliwkami: 500 g drobnych śliwek węgierek 1 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków (6 sporych sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli      Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, odkładamy.      Obie mąki mieszamy przesiewamy(...)ciasto. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, formujemy wałek, a z niego odcinamy kawałki wielkości około dwóch śliwek, rozpłaszczamy i zawijamy śliwkę, sklejamy i formujemy kształtną kluskę, odkładamy na ściereczce oprószonej mąką.      Gotowe knedle wrzucamy partiami na osolony wrzątek, mieszamy i wyjmujemy łyżką cedzakową zaraz po zagotowaniu (nie czekamy dłużej, tylko do zagotowania). Ugotowane

Rozpustne gotowanie