kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:64/127)

Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami 126

Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszu lub zrazików w sosie. Zamiast robić niezliczoną ilość kopytek lub klusek śląskich przygotowuję jeden knedel i potem kroję

Buniabaje w kuchni
Kopytka idealne do obiadu 64

push({}); Drukuj Kopytka idealne do obiadu 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Kluski Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 245 kcal Kopytka należą do grupy potraw mącznych. Przygotowywane są z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej, jaj, soli i przypraw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg ugotowanych(...)przepuścić przez ręczną praskę i umieścić w misce. Następnie na stolnicę należy przesiać dziewięć czubatych łyżek mąki pszennej i wyłożyć gładką masę ziemniaczaną. W środek wbić jajko i dodać płaską łyżeczkę soli. Masa ziemniaczana może być jeszcze lekko ciepła. Całość wyrobić na gładką masę. Na stolnicy umieścić ¼ ciasta na kopytka, rozwałkować na grubość ok. 2 cm. i ucinać

ProstePesto.pl
Kluski śląskie 386

. Po prostu nie wyobrażam sobie, żeby ich w ten dzień nie było na stole. A jak kluski to i oczywiście obowiązkowo musi być rolada i modro kapusta . Składniki: 1 kg ziemniaków ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 żółtko sól Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez prasę. Do miski przełożyć ziemniaki, wyrównać(...)Ciasto dzielimy na 2-3 części, formujemy wałek i tniemy na 2-3 cm krążki. Z każdego krążka formujemy kulki, lekko spłaszczyć w dłoni i malutkim palcem zrobić dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia

magiczna kuchnia Kasi
KLUSKI ŚLĄSKIE 1011

częśc odbieramy, w to miejsce nasypujemy do równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, palcem robimy wgłębienie z jednej strony tzw.dziurkę. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy

Z Majeczką w kuchni
Kluski z mięsem 142

Składniki: ciasto - ziemniaki 1 kg - ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól farsz - 1/2 kg mięsa (mielonego) - 1 cebula - sól,pieprz (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę.   Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto(...)zmielić połączyć z cebulą dodać sól, pieprz i dokładnie  wymieszać. Z krążka formujemy placuszki i nakładamy farsz z mięsa, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski wrzucamy na osoloną , wrzącą wodę i gotujemy około 6 minut. Podajemy ze zeszkloną cebulą na smalcu  lub skwarkami

magiczna kuchnia Kasi
Krokiety ziemniaczane – tanie danie 96

Krokiety ziemniaczane to tanie i smaczne danie w duchu zero waste. Co robicie najczęściej, kiedy zostaną wam ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego? U mnie bardzo często są kopytka lub kluski śląskie bo dzieci uwielbiają. Czasem robię też knedle albo farsz do pierogów z cebulką. Z ugotowanych ziemniaków można zrobić też kotlety i placki. Dzisiaj chciałam podzielić się(...)wami przepisem na klasyczne krokiety ziemniaczane. Przygotowuję je jako dodatek do obiadu ale idealnie sprawdzają się też na kolację albo do podjadania. Dobre na ciepło, na zimno też PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta soli bułka tarta olej Jak zrobić krokiety ziemniaczane: Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Następnie

Dorota Smakuje
Kluski szpinakowo – serowe 74

takim właśnie obiadem.  Ugotowałam kluski szpinakowo – serowe. Podałam je z sosem pomidorowym a że miałam pieczarki w lodówce to zrobiłam też sos pieczarkowy i podałam tym, co akurat na taki sos mieli ochotę. Składniki: * 30 dkg liści szpinaku * 10 dkg  (+- 5 dkg)mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego(...)patelni.  Przełożyłam szpinak na deskę do ostygnięcia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały ( miałam tłusty ser) i wbiłam jajko.  Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski.  Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić

Pieprzyć z Fantazją
Kluski szpinakowo - serowe 104

zachwycona takim właśnie obiadem.  Ugotowałam kluski szpinakowo - serowe. Podałam je z sosem pomidorowym a że miałam pieczarki w lodówce to zrobiłam też sos pieczarkowy i podałam tym, co akurat na taki sos mieli ochotę. Składniki: * 30 dkg liści szpinaku * 10 dkg  (+- 5 dkg)mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego(...)patelni.  Przełożyłam szpinak na deskę do ostygnięcia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam również mąkę ziemniaczaną. Rozkruszyłam ser biały ( miałam tłusty ser) i wbiłam jajko.  Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski.  Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić

Pieprzyć z Fantazją
Szybki tani obiad z niczego – 30 przepisów 23

często przygotowuję kotlety, w których mieszam różne składniki. Dzisiaj proponuję Wam kotlety z soczewicy z… ZOBACZ PRZEPIS ZIEMNIACZANE PYZY z pieczarkami (wegańskie) Ziemniaczane pyzy to bardzo dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Wystarczy dodać mąkę ziemniaczaną, wodę oraz zrobić… ZOBACZ PRZEPIS Makaron z aksamitnym sosem z soczewicy Lubisz makaron z sosem(...)cukrem Makaron aglio e olio, czyli makaron z oliwą, czosnkiem papryczką chili i natką pietruszki Placki ziemniaczane podane ze śmietaną Zupa pomidorowa z ryżem Makaron zapiekany z beszamelem i startym żółtym srem Kasza gryczana z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym Zupa cebulowa Kluski śląskie z sosem pieczarkowym Pieczone ziemniaki z warzywami (np. z cukinią, marchewką i papryką

Via Gusto
Kluski jaglano - ziemniaczane 174

szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 1 jajko 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki wielkości śliwki węgierki i lekko spłaszczamy. Wkładamy kluski partiami do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię; wyjmujemy

Czary - gary w kuchni
Marchewkowe kluski 150

Takie dzisiaj sobie zrobiłam kluski na obiad. Do tego dania można wykorzystać ziemniaki, które zostaną Wam z obiadu. Były bardzo smaczne. Można je podać polane masłem, albo tak jak jadły moje dzieci podsmażone na słodko. Jak przy większości tego typu dań wymagają trochę czasu na przygotowanie. Może skusicie się na takie bezmięsne danie. Polane sosem i gulaszem będą(...)ugotowaną zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser przepuścić przez maszynkę. Ser,marchewkę, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Z ciasta formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego lub większe. W garnku zagotować wodę

O kuchni z uczuciem
Mąka nie jedno ma imię, czyli rodzaje mąki w naszej kuchni! 62

żytnie. Obie zaliczają się do mąk chlebowych . Istnieją również mąki niechlebowe , które są produkowane z innych roślin, takich jak między innymi: gryka owies  jęczmień  czy ziemniaki (skrobia ziemniaczana).   Mąki chlebowe dzielą się również ze względu na typ, który w uogólnieniu oznacza zawartość substancji mineralnych w mące , określanych jako popiół. Im typ mąki jest większy, tym więcej jest(...)biszkopty, bułki czy naleśniki. Mąki średniego typu są często stosowane do wyrobu klusek. Natomiast mąki wyższych typów to zazwyczaj mąki służące do wypiekania chlebów. Osoby z nietolerancją glutenu, mogą w wielu przypadkach zastąpić mąkę pszenną głównie za pomocą mąki kukurydzianej, ryżowej i mąki ziemniaczanej (zwłaszcza do ciast i naleśników

Di gotuje
Kluski Śląskie 190

Pyszne kluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku. Wspaniale smakują z sosem mięsnym lub pieczarkowym. Są bardzo proste w przygotowaniu. Składniki :  600g ziemniaków 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej jajko łyżeczka soli Przygotowanie : Ziemniaki obrać i ugotować. Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.  Dodać do nich jajko, sól oraz mąkę. Szybko wyrobić miękkie ciasto(...)całego ciasta rwać małe kawałki i formować w dłoni kulki. Na środku palcem zrobić dziurkę. Uformowane kluski gotować w osolonym wrzątku ok. 2-3 min od wypłynięcia. Kluski śląskie podawać z  Sos mięsny z pieczarkami . Smacznego !   Artykuł Kluski Śląskie pochodzi z serwisu Perfekcyjne Smaki

Perfekcyjnesmaki
KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW + FILMIK 101

osób które kochają ziemniaki oraz nie chcą zbyt długo gotować. Kluski są bardzo smaczne w dodotku okraszone cebulką z boczkeim. Polecam na szybkie danie.  SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków, zważonych po obraniu ( ziemniaki skrobiowe )  2 jajka 4 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej + mąka z soku ziemniaków 100 g boczku wędzonego 1 duża(...)płyn. Następnie wyciśnięte ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajka mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną ( również tą która się osadzi z soku, na dnie miseczki ). Wyrabiamy ciasto. Na wrzątek wrzycamy porcje ciasta ( najlepiej łyżką ) i gotujemy około 10-15 minut uważając aby się nie rozgotowały.  Kluski odcedzamy i polewamy zimną woda.  Podajemy ciepłe okraszone cebulka. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety ziemniaczane + buraczki 271

bardzo nie lubię takich ziemniaków dojadać następnego dnia, więc robię z nich różne rzeczy. Kopytka czy kluski śląskie znają chyba wszyscy, ale to nie jedyne sposoby na przetworzenie ugotowanych ziemniaków. Doskonałym pomysłem na ich zużycie są kotlety ziemniaczane. Jest to tani i prosty obiad. Nadaje się do odgrzewania, mrożenia, zabrania ze sobą np. do pracy, a także

Ratunku obiad