klopsy - 809 przepisów (strona:7/54)

Klopsy z wędzonej makreli 49

Pomysł na takie klopsy zaciągnęłam z jednej z mojej angielskiej książki z przepisami. Ciekawe i smaczne. Ugotować ziemniaki w skórkach do miękkości, następnie obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków , jajka gotowane i jedno surowe również. Rybę obrać ze skóry i z ości, dodać do ziemniaków. Cebulkę obrać i drobno pokroić, dodać do masy ziemniaczano rybnej. Doprawić do smaku solą(...)pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i formować klopsy. Tak przygotowane klopsiki obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć klopsy na patelni na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym 61

wiadomo że przy małym dziecku nie ma czasu na wielogodzinne kombinowanie w kuchni. Te klopsiki z pewnością zasmakują Twojemu dziecku, są mięciutkie, aromatyczne i soczyste! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Klopsy z wołowiny w pomidorowym sosie BLW 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 4 porcje Przygotowanie(...)Gotowanie 30 min. Kalorie 250 kcal Obiad BLW dla niemowlaka i całej rodziny. Miękkie klopsy wołowe duszone w sosie pomidorowym. Pomysł na mięsny obiad dla dziecka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka oleju słonecznikowo – rzepakowego 2 małe ząbki czosnku 1 jajko 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta mielonego pieprzu 3 łyżki bułki

ProstePesto.pl
Klopsy smażone z pieczarkami 102

Dzisiejszy obiad, naprawdę bardzo smaczne klopsy. Mięciutkie, nic suche. Polecam Z tej porcji wychodzi 8 klopsów. Smacznego Mięso mielone wrzucić do miski, dodać pokrojoną drobno cebulkę, posiekane drobno i oczyszczone surowe kurki, jajko, wodę, bułkę tartą, natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować owalne klopsiki, każdy obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z natką pietruszki(...)patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z każdej strony po 2 minuty. Ja to robię na wyczucie Klopsy powinny się ładnie zarumienić. Najpierw zawsze smażę na małym ogniu a potem zwiększam temperaturę. Tak samo z drugiej strony. Podawać z ziemniakami i warzywami lub surówką. Klopsy pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
PYSZNA ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I WIEPRZOWYMI KLOPSIKAMI 119

ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: PRZYGOTOWAĆ KLOPSIKI: CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W BARDZO DROBNA KOSTKĘ. PIETRUSZKĘ I KOPEREK DROBNO POSIEKAĆ. CZOSNEK ZETRZEĆ NA TARCE. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA KLOPSY WRZUCIĆ DO DUŻEJ MISKI I DOPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM I MAJERANKIEM. CAŁOŚĆ BARDZO DOBRZE WYMIESZAĆ. Z TAK PRZYGOTOWANEGO MIĘSA UFORMOWAĆ MALE KLOPSIKI, O WIELKOŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO. GOTOWE KLOPSIKI UŁOŻYĆ NA TALERZU PRZYKRYĆ FOLIA(...)DOBRZE DOPRAWIĆ SOLA, PIEPRZEM I OREGANO. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ. KIEDY SOS SIĘ ZAGOTUJE DODAĆ DO NIEGO KLOPSIKI. PATELNIE PRZYKRYĆ POKRYWKA I CAŁOŚĆ DUSIĆ RAZEM DZIESIĘĆ MINUT. W POLOWIE GOTOWANIA OBRÓCIĆ KLOPSY NA DRUGA STRONĘ. MAKARON UGOTOWAĆ WEDŁUG INSTRUKCJI NA OPAKOWANIU. POWINIEN BYĆ AL-DENTE. UGOTOWANY MAKARON ODLAĆ Z WODY I PRZEŁOŻYĆ DO PATELNI Z SOSEM I KLOPSAMI. MAKARON WYMIESZAĆ Z SOSEM

Pani M - kuchnia smakowita
Klopsy z pieczonego kurczaka i kalafiora 80

dużymi oczkami. Dodać jajka, posiekaną drobno cebulkę, wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, kalafiora zgniecionego widelcem i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, Uformować klopsy. Na patelni rozgrzać tłuszcz i położyć klopsy. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Następnie zmniejszyć temperaturę i smażyć jeszcze z obydwu stron minutę. Klopsy muszą się przesmażyć. Bardzo

Kuchnia Pokoleń
Klopsy w sosie pomidorowym 150

Cześć Mielone zjem praktycznie w każdej postaci (o czym pewnie już nie jeden raz wspominałam). Ostatnio przygotowałam na obiad klopsiki w sosie pomidorowym, które wszystkim bardzo smakowały. Klopsy w sosie pomidorowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: Klopsy: 0,5 kg mięsa wieprzowego(...)dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszasz. Z mięsnej masy uformuj równej wielkości kulki. Każdego klopsa obtocz w mące. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na nim klopsy. Kiedy mięso z obu stron ładnie się przyrumieni, na patelnie wlej wodę. Do klopsów dodaj także marchewkę i pora oraz ketchup. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i cukrem

blog.moje-pasje.info
Klopsy z piekarnika 160

Klopsy pieczone mają ten plus, że cały tłuszcz wytapia się z nich i mamy delikatne, lekkostrawne mięso. Moja mama zawsze najpierw obtaczała klopsiki w mące, obsmażała, podlewała wodą i dusiła. Na tym wywarze robiła sos. Owszem w smaku były znakomite, ale ile w nich było kalorii i tłuszczu 😏 Ja formując klopsiki już ich nie obsmażam, tylko wrzucam(...)Taki sposób jest również dietetyczny, ale prościej i szybciej  jest upiec w piekarniku, a sos zrobić osobno. Dla tych, którzy chcą mieć jeszcze bardziej odtłuszczone klopsy zalecam zrobić na parze  klopsy na parze  ☺ Składniki: -30 dag zmielonej wołowiny gulaszowej -20 dag zmielonego karczku -1 jajko -1 czerstwa kajzerka -3 ząbki czosnku -1 łyżka majeranku -sól, pieprz

Kulinarne przemyslenia
Klopsy mielone na włoskiej kapuście z sosem a’la beszamelowym. 155

Wracamy po dość długiej przerwie. Tym razem chcemy was zachęcić do wypróbowania klopsów, czy jak to woli kotletów mielonych zapiekanych na włoskiej kapuście z sosem podobnym do beszamelowego. Mielone klopsy na pewno każdy z was robi bardzo często, a niewielki dodatek sprawi, że po pierwsze będziecie mieli surówkę z głowy, kapusta nadaje się wyśmienicie, a po drugie zupełnie odmienicie swoje(...)danie. W przepisie podajemy przykładowy przepis na klopsy mielone, ale zachęcamy żeby zrobić je po swojemu, tak jak robicie je na co dzień. Gwarantujemy, że będą jeszcze pyszniejsze. Przepis Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 cebule bułka tarta 2 jajka sól, pieprz wegeta 100 g masła 2 łyżki mąki 400 ml bulionu ważywnego 150 g gęstej śmietany 800 g włoskiej

KasiaiKrzysiu.pl
Klopsy w sosie pomidorowym z warzywami 130

Zwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są                   bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól,pieprz 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej(...)smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor. Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut.Warzywa ścieramy

Bajeczna Kuchnia
klopsy w sosie brokułowo- serowym 150

Klopsy wcale nie muszą być nudne, wystarczy urozmaicić je pomysłowym sosem. Ten brokułowo-serowy jest delikatny i kremowy.  Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 2 łyżki kaszy manny 1/2 brokuła 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz łyżka oleju Bułkę zalać wodą, namoczyć(...)odcisnąć. Dodać do mięsa, wbić jajko, kaszę mannę, przyprawić i uformować klopsy.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć klopsy na złoto i zalać szklanką wody. Wrzucić drobno pokrojonego brokuła, posolić i gotować kilka minut pod przykryciem. Wyjąć klopsy, dodać chrzan i serek topiony i dokładnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Obiad 2 w 1. Delikatne pulpety, mielone indycze w sosie koperkowym. 172

zeszły dla mnie na drugi plan. Staram się w weekendy ugotować coś co na chociaż pierwsze dni tygodnia starczy. W tym tygodniu były to kotlety mielone na przemian z klopsami - jedna robota, a obiad na trzy dni. Nic specjalnego niby, ale ułatwienie ogromne. Składniki (na 7 kotletów i 7 klopsów): 70-80 dag mięsa mielonego 1 jajko 1 sucha kajzerka(...)smażenia Przygotowanie: Mięso mielimy wraz z cebulą i namoczoną bułką. Wyrabiamy z całym jajkiem na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy siekany szczypior. Formujemy kotlety i klopsy - kotlety większe, a klopsiki małe. Obtaczamy w bułce tartej. Klopsy obsmażamy na oleju i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą (ok 200 - 300 ml). Gotujemy ok 20 minut. Pod koniec

Kuchnia po mojemu
KLOPSIKI I BOROWIKI 107

przyrządzać jak i jeść. Nie tylko suszone i marynowane ale i smażone. Zachęcam do przygotowywania samodzielnie takich grzybów podczas jesiennych zbiorów, bo teraz smakują one równie wyśmienicie. SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki(...)przecieru pomidorowego na grzyby: 1 miseczka mrożonych borowików 1 cebula drobno posiekana 3 łyżki śmietany sól, pieprz olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Uformować mięsne kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały lekko złotego koloru

Kuchnia w opałach
Greckie klopsy mielone w sosie pomidorowym 60

Klopsy z mięsa mielonego z dodatkiem bułki moczonej w winie oraz kminu, cynamonu i czosnku podane w sosie pomidorowym. KLOPSY MIELONE SOUTZOUKAKIA SKŁADNIKI NA KLOPSY 500 gramów wołowiny na gulasz 500 gramów łopatki wieprzowej 5-6 kromek czerstwego chleba pół szklanki czerwonego wina 1-2 kopiate łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki płaskie cynamonu 2 wiejskie jajka... Artykuł Greckie klopsy

Kuchnia Tomka
Klopsy drobiowe w sosie koperkowym 46

Klopsy przyrządzone ze zmielonego mięsa z kurczaka oraz ryżu, a następnie gotowane w wywarze i podane w sosie koperkowym. KLOPSY DROBIOWE SKŁADNIKI 300 gramów kurczaka; 60 gramów ryżu arborio; pęczek świeżego koperku; 1 litr domowego bulionu drobiowego; 1 cebula; mąka pszenna; gęsta, kwaśna śmietana; sól, pieprz; przepis na klopsy drobiowe w sosie koperkowym Artykuł Klopsy drobiowe w sosie koperkowym pochodzi

Kuchnia Tomka
Pulpety z indyka 95

zdrowy posiłek. Pulpety aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej(...)indyka. Wsypać bułkę tartą, tymianek, sól, wędzoną paprykę, natkę pietruszki i jajo. Wymieszać wszystko dłońmi. Podzielić na cztery równe części. Z każdej części uformować po 4 kule. Otrzymamy 16 klopsów. 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej

Moja Delicja
Klopsy po grecku 103

Klopsy, pulpety chyba wszyscy je lubimy :)   Mniej tradycyjna wersja inspirowana smakami Greckimi  .  Jeżeli lubicie eksperymentować i urozmaicenie w kuchni oraz próbować różnych nowych smaków to tak przygotowane klopsy przypadną wam do gustu. 2 porcje 250 g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe) kilka oliwek z zalewy bez pestek 50 g sera feta Sól i pieprz kmin(...)Masę dobrze wyrabiamy.  Formujemy  podłużne klopsiki i smażymy z każdej strony na średnim ogniu. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do momentu aż woda odparuje. Gotowe klopsy przekładamy na talerz. Do tej samej patelni dodajemy odrobinę tłuszczu,cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony na plasterki, chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i całość smażymy

Andzia Pichci
Włoska zupa pomidorowa z klopsikami z surowej kiełbasy 236

kleista. Nie potrzeba jajek – masowanie mięsa z wodą sprawi, że uwolnią się połączenia kolagenowe i fragmenty mielonego mięsa połączą się. Z masy mięsnej formujemy dłońmi 20 okrągłych mini-klopsów, wielkości orzecha włoskiego, odkładamy klopsy na deskę. Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazda nasiennego, połowę papryki kroimy w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy(...)pomidorów, które warto przed przełożeniem do garnka rozdrobnić – w dłoni lub widelcem. Na patelni bez dodatku tłuszczu (biała kiełbasa ma go już w sobie naprawdę wystarczająco dużo) smażymy wszystkie klopsy, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone i przyrumienione klopsy przekładamy do garnka z zupą i gotujemy razem, pod przykryciem, jeszcze przez około 10-12 minut na malutkim ogniu

Karo in the Kitchen
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 155

Bardzo smaczny obiad, można zastąpić jogurt śmietaną. Ja zrobiłam z jogurtem, żeby trochę było mniej kaloryczne. Można zamiast mielonego wieprzowego zastąpić je drobiowym. Klopsy – mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko, bułkę tartą,majeranek, pokrojone drobno nóżki pieczarek, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć obciąć nóżki. Kapelusze doprawić solą i pieprzem, nałożyć mięso mielone go kapeluszy(...)strony mięsa. Jak już będą przypieczone obrócić i obsmażyć ze stromy grzybka. Zdjąć klopsiki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyły się klopsy wlać wywar, dodać suszone grzyby i zagotować. Jogurt grecki wymieszać z małą ilością gorącego wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu od razu

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 151

wysokiej temperaturze, czego efektem był jeden wielki zgniot (cwaniara, nie uprzedziła mnie przez praniem, że termometr rozwalony i nastawiając pralkę na 30 C prała w 60!). Wracając do klopsów, jedyne jakie jem, to te wegańskie będąc w Ikea, a dziś zrobiłam wyjątek dla Miśki. Podałam je z gryczanym makaronem i sosem warzywnym. Składniki na 3 porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej(...)gładką masę. Do masy fasolowej dodaj 2 łyżki zmielonych płatków, wymiesza, uformuj kulki (6-8), każdą obtocz w reszcie płatków i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz klopsy przez 20 minut 2 temp. 200 C. W między czasie podsmaż drugą cebulę, dodaj do mnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę, po 5 minutach smażenia dodaj kukurydzę, wymieszaj. Duś razem

greenscarf
Perfekcyjne wegetariańskie klopsy mielone 199

jestem w takiej sytuacji, więc w najbliższej przyszłości możecie spodziewać się szybkich dań ze składników, które z pewnością znajdują się w każdej lodówce czy spiżarni. Na pierwszy ogień idą klopsy, które przez moją wszystkożerną;) rodzinę zostały okrzyknięte idealnymi klopsami imitującymi mięso mielone. Wegetariańskie klopsy     Składniki *:    1/2 szklanki kaszy pęczak 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bułki(...)soczewicę przesypujemy do warzyw w misce. Przyprawiamy wszystko według własnego uznania i dolewamy sos sojowy. Wbijamy do miski jajko i wsypujemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie formujemy klopsy dowolnej wielkości. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem aż do zarumienienia. Smacznego

VegUlka
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 953

Wielki klops na kanapki – pyszna wędlina Uwielbiam wielkiego klopsa, nie wiem nawet czy to prawidłowa nazwa . Czasami widuję coś podobnego pod nazwą pieczeni rzymskiej , ale jednak , to nie do końca to samo . Mój wielki klops , to po prostu pyszny , mielony gigant , pieczony w piekarniku , dzięki czemu uzyskuje wspaniałą skorupkę i niebiańsko smakuje na zimno do kanapeczek z majonezikiem(...)gorąco z ziemniaczkami i buraczkami tartymi , lub wystudzić , włożyć na noc do lodówki , a drugiego dnia kroić jak wędlinkę na kanapki i tak lubię najbardziej Smacznego ! Post Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
No i klops! Prosto z Kalifornii 283

każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki(...)wołowe, jajka, podsmażoną cebulkę i czosnek, rozmoczony chleb, prażone nasiona kopru włoskiego, kminek; dobrze wymieszać całość na jednolitą masę; przyprawić wedle uznania solą i pieprzem; uformować z masy klopsy o średnicy nie większej niż 4 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni; płaską blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej podsmażone klopsy, pomidory, pozostałe w całości ząbki czosnku

Jem więc Jestem