kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:303/361)

Ogórki małosolne na sucho 683

Ogórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię małosolne właśnie, potem konserwowe, a na końcu kiszone. Takimi małosolnymi mógłbym się non stop zajadać. Na kanapki, do obiadu, a nawet tak po prostu chwycić w dłoń i pochrupać. Ale słyszeliście o małosolnych

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne ;-) 491

ogórki były pod wodą. Zamknij słój. Odstaw w ciemne miejsce, najlepiej tam gdzie jest chłodno.  Pamiętaj ogórki nie mogą być na słońcu. Po 2-3 dniach są gotowe! Jeśli pozostawisz je dłużej będą kiszone! Smacznego! I dużo, dużo uśmiechu! Buuuuziaki

SMYKWKUCHNI
Sałatka z pomidorów 192

promieniach slonca.Teraz koncowka lata jest najlepsza pora na salatke pomidorowa.Tak podany i oblozony pomidor smakuje naprawde wybornie.Salatke mozna wzbogacic plasterkiem ogorka kiszonego .Z takim dodatkiem kazda kanapka smakuje wysmienicie.Polecam obie wersje.Skladniki na 1 osobe:2 pomidory1 cebula2 ogorki-opcjonalnie szczypiorekkopereksol,pieprz2-3 lyzki jogurtu greckiegoWykonanie: pomidory pokroic w plasterki i ukladac na talerzyku .W wersji z ogorkiem na pomodorze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
40 przepisów z nowalijkami 186

krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne w plasterkach Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Woda ogórkowo - cytrynowa Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy

Moja smaczna kuchnia
Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami 136

dokładnie umytej pół pęczka koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych na tarce duży ogórek – drobno pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji jajko na twardo

Ugotowane pozamiatane
Ogórki kiszone i z musztardą 170

dużych łyżek musztardy stołowej pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe Przygotowanie:              Kiszone. Do każdego słoika wsadzić czosnek, kwiaty kopru, kawałek chrzanu, łyżeczkę kolendry, kilka ziarenek ziela angielskiego i ciasno poukładane ogórki. Zalać zimną wodą z (dokładnie rozpuszczoną solą). Zakręcić i postawić na zakrętkach. Musztardowe Zalewę zagotować i gorącą wlać do słoików

Gaździnka warzy
Obiadowa sałatka warzywna do słoików na zimę 395

Obiadowa sałatka warzywna do słoików na zimę Czasami ,nasze ogórki rosną, jakieś ,takie koślawe , a już zawsze pod koniec sezonu , zdarzają się takowe maszkary . Problem jest z nimi taki ,że te bombki niezbyt nadają się na kiszone , czy marynowane . Doskonale za to , sprawdzą się w sałatce . Kiedyś takie wyroby , były nieodłącznym składnikiem obiadów . Dzisiaj , kiedy przez cały rok, świeże(...)warzyw z ogródka Mimo wszystko, ja czasami lubię , do mięsa w sosie własnym , zaserwować właśnie taką obiadową sałatkę , jest pyszna i wystarczy tylko otworzyć słoiczek … Składniki : 3 kg ogórków 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki , grubościennej 2 opakowania, ziaren gorczycy ( około 4-5 łyżek ) 4 łyżki soli 2 szklanki, oleju słonecznikowego Zalewa: 5 szklanek

Ogrodnik w podróży
Jak zrobić dżem? 303

robieniem przetworów w moim wykonaniu bywa różnie. Dżemy? Proszę bardzo. Sosy warzywne, przeciery i inne mamałygi – z przyjemnością. Ogórki i reszta grubego kalibru już nie, bo się boję, że mi słoiki wybuchną. Strach mój nie jest bezpodstawny. Moja kiszona kapusta strzeliła tak, że sąsiad myślał, że wojnę mu wypowiedziałam i rozpoczynam ostrzał jego posesji. W tym roku postawiłam

ladykitchen
Przepis #158 Włoski bigos 141

około 4 porcje jednak możecie je dobrowolnie zwiększyć w zależności od potrzeb. Składniki - 200 g kapusty kiszonej - 350 g  makaronu - 200 g pieczarek - 0,5 czerwonej cebuli - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 100 g czerwonej świeżej papryki - 150 g ogórka konserwowego - 150 g wędzonej kiełbasy - 1  łyżka oleju - przyprawy: sól, pieprz, czosnek, wędzona słodka papryka Wykonanie  Makaron gotujemy(...)miękkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki oraz paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy. Następnie dodajemy do kapusty. Kiełbasę oraz ogórki kroimy w pół plasterki i dorzucamy do reszty składników. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.  Bigos smakuje

Health-Fit-Life
Ogórki małosolne 133

najbardziej smakują. Zbyt długo je przetrzymałam ale taki był mój cel. Po tych kilku dniach wyciągamy ogórki ze słoika, wkładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce. Tak by dłużej nie zachodził proces fermentacji. Proponuję również zostawić z kiszenia ząbki czosnku, które świetnie nadają się do różnych sałatek

Mango Papaja
Arbuzowa lemoniada 166

Lemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna lemoniada 186

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemoniada z rozmarynem 231

Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 424

trybie Fast w tzw. przelocie pomiędzy zajęciami z kawałkiem pysznego chrupkiego pieczywa i dodatkiem np. ostrych ogórków meksykańskich. W ofercie Drosedu znajdziecie jeszcze m.in. bardziej neutralny smakowo pasztet z kurczaka zagrodowego , do którego pasuje jako dodatek marynowana papryka lub kiszone zielone pomidory. Post Jak przyrządzić pasztet belgijski? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ogórki po warszawsku w zalewie octowej 184

Przygotowując ogórkowe przetwory na zimę skupiam się tylko na trzech najlepszych przepisach: kiszone, po meksykańsku (przepis tutaj)  i po warszawsku. Te ostatnie znakomicie nadają się jako zakąska i jako dodatek wielu sałatek. Z tego przepisu ogórki wychodzą dokładnie takie jak kupne.     Ogórki korniszony - ilości w stosunku do zalewy nie podaję, gdyż wszystko zależy

Jadło i czytadło
Tażin z indykiem i daktylami. 167

zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić  w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki :1 kiszona cytryna30 dag pierś z indyka  pokrojona w grubą kostkę2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew10 szt daktyle  garść rodzynki10 ząbków obranego czosnkuprzyprawa ras-el-hanout, harisa 1/2 szklanki bulionu

Kulinarny karnet Christophera