kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:28/361)

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną 174

ugotować kaszę jaglaną 1 cebula kawałeczek pora 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1 korzeń pietruszki plaster (ok 150g) korzenia selera 4 duże ogórki kiszone + woda z kiszonych ogórków 1 ząbek czosnku sól pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego koperek świeży Jak zrobić zupę ogórkową z kaszą jaglaną: W garnku(...) i czosnek, gotujemy 5 min. Zupę możemy zostawić tak jak jest, ja lubię zmiksować ja w tym momencie by miała kremową konsystencję. Zupę doprawiamy do smaku woda z kiszonych ogórków, solą, pieprzem, dodajemy śmietanę. Zagotowujemy. Zupę podajemy z kaszą jaglaną i posiekanym koperkiem. Artykuł Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Burgery ze śledzi z kaszą gryczaną i ogórkiem 215

Mój przepis na burgery ze śledzi nie jest oczywisty, bo do ryby dodałam suszone owoce. Taki kotlet nadaje się zarówno na obiad z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, jak również do buły, jako składnik pożywnej kanapki (fishburgera). Burgery ze śledzi powstały dosyć spontanicznie. Kupiłam tuszki śledzi, miałam je upiec, ale jakoś zupełnie nie miałam ochoty na pieczone śledzie. Tego dnia(...)kaszę wody. Drugą połowę posiekanej natki pietruszki dodać do ugotowanej kaszy gryczanej przed podaniem i wymieszać dokładnie. Burgery podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną z natką pietruszki i ogórkiem kiszonym. Polecam dodanie do kaszy świeżo siekanej pietruszki. Taka drobna rzecz, a zupełnie zmienia jej konsystencję i smak. 1 porcja to ok. 440 kcal , węglowodany: 36g, białko: 25g, tłuszcz

Dietolog
Roladki wołowe 169

wersja będzie łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu. Co do zawartości to jest wiele możliwości. Jednak są 3 rzeczy które obowiązkowo muszą znaleźć się w każdej roladce. Są to mianowicie ogórek kiszony, ostra musztarda i plaster boczku. Mój przepis jest rodzinną recepturą. Moja mama i babcia zawsze przyrządzają roladki w ten sposób. Dla mnie również jest to najsmaczniejsza ich wersja, wiec(...)najlepiej udziec lub pieczeń) 2 porządne łyżki ostrej musztardy (u mnie Sarepskiej, może być także chrzanowa, dijon lub rosyjska) 2 plastry boczku połowa średniego ogórka kiszonego 2 słupki papryki 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego sera pieprz Sos: 2 łyżki smalcu lub oleju ok. 300 ml wody lub bulionu 50 ml wódki (opcjonalnie, dodajemy ją po to aby mięso

PatiGotuje
WĄTRÓBKA CIELĘCA Z OGÓRKIEM I PAPRYKĄ (keto, LCHF, paleo, optymlana, bez glutenu, jajek i laktozy) 226

różne sposoby Tym razem duszona z warzywami wątróbka cielęca, która jest przepyszna, mięciutka a jednocześnie krucha i aromatyczna. Jej smak świetnie komponuje się ze słodką papryką i kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dodatkowo zdecydowanie lepiej prezentuje się wizualnie ponieważ jej mięso jest jaśniejsze niż w przypadku innych mięs Danie idealne także dla osób na redukcji jeśli użyją mniejszej ilości tłuszczu(...)więcej by uzyskać odpowiednie makro Składniki: 500 g wątróbki cielęcej 20 g musztardy 20 g śmietanki kokosowej (bez laktozy) lub śmietany 30% 150 g papryki czerwonej 150 g ogórków kiszonych 100 g cebuli 50 g tłuszczu do smażenia ( (np. masło klarowane lub smalec gęsi ) – ilość zależy od makro jakie chcecie uzyskać 50 ml przecieru pomidorowego 100% sól himalajska

Ola la LCHF
Pizzerinki z mięsem mielonym. 189

łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego    6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek   2 czerwone cebule   ½ czerwonej papryki   2 małe ogórki kiszone   250 g sera   ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup   sól, pieprz   oregano, ostra papryka Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie(...)miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki  nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego

Symfonia smakowa
Gulasz z indyka z warzywami 211

mięsa) z pieczarkami, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, cebulą i ogórkiem kiszonym :-) Pyszny, lekko ostry, idealne danie na dwa dni ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg fileta z indyka około 500 g pieczarek 2 większe czerwone papryki 2 cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 słoik ogórków kiszonych najlepiej domowych 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego(...)większą kostkę), obtaczamy w mące i również podsmażamy na maśle klarowanym, dorzucamy do reszty podsmażonych składników.  3. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, dodajemy obie papryki, passatę, pokrojone ogórki kiszone i kukurydzę. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (jak sos byłby za gęsty możemy dodać trochę wody), pod koniec dodajemy fasolkę i śmietankę, mieszamy, doprawiamy i gotowe :-). Podajemy

kruche babeczki
GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO KOPERKOWYM 176

czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy. Składniki na szaszłyki :  1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo) cebula opakowanie przyprawy do gyrosa dwie łyżki kaparów 3-4 ząbki czosnku sól świeżo zmielony czarny pieprz słodka czerwona papryka jajko Składniki na sos: jogurt grecki ząbek czosnku 2 kiszone ogórki łyżka koperku 5 listków suszonej mięty(...)podłużne kotleciki, które nadziałam na patyczki do szaszłyków. Smażyłam je na grillowej patelni. Do mięsnych szaszłyków idealnie pasuje poniższy sos. Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojone w plasterki kiszone ogórki, czosnek i pieprz. Dodałam parę listków suszonej mięty. Dodałam również kawałek sera feta. Wszystkie składniki zmiksowałam. Dodałam świeży koperek. Szaszłyki podawałam z ryżem i sosem czosnkowo-koperkowym. Smacznego

potrawyregionalne
Sałatka warstwowa śledziowa + film 211

niepowtarzalny smak. składniki na 4-5 porcji 5-6 płatów  śledziowych solonych 2 cebule łyżeczka oliwy z oliwek 3 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 150 g majonezu 50 g jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Śledzie moczymy w zimnej wodzie około godziny, po czym je odcedzamy i osuszamy. Następnie(...)miski przekładamy majonez dodajemy jogurt, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i wszystko mieszamy. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Płaty śledziowe, ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dno szklanej miski wrzucamy pokrojone śledzie a następnie cebulę, warstwę cebuli posypujemy niewielką ilością czarnego pieprzu i skrapiamy oliwą. Wierzch smarujemy połową sosu majonezowo

Smakowite Dania
Zupa kalafiorowo-pomidorowa 224

średnie pomidory;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;100 g żółtego sera (u mnie cheddar);4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 ml soku z kiszonych ogórków;2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku;1 litr gorącej, przegotowanej wody;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kalafior umyć, osuszyć, oczyścić z liści, podzielić na różyczki.Pomidory naciąć na czubku(...)kalafiora będą miękkie.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia.Do zupy dodać sok z kiszonych ogórków, starty, żóty ser, drobno posiekany koperek i wymieszać.Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,75 litra zupy.Koperek można

Gospodyni Miejska
Hekele. Sałatka śledziowa. 251

nazywana jest na Śląsku   popularna   sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda.  Hekele może być sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą. W pierwszym przypadku składniki kroi się w niewielką kostkę, a w drugim trzeba je bardzo(...)menu imprezowego. Ponieważ helele ma wyrazisty, słono-ostry smak, pasuje na ,,zagryzkę" do wódki lub piwa.   Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko

Codziennik Kuchenny
Schabowe roladki nadziewane pikantną kaszą, podane z sosem 239

muszę dodać, że mięso jemy niezwykle rzadko. Schabowe roladki nadziałam kaszą jaglaną przyprawioną na ostro. Po upieczeniu, poddusiłam je w Ciemnym Sosie Uniwersalnym Łowicz z dodatkiem koperku i ogórków kiszonych. Całość komponowała się ze sobą naprawdę fantastycznie i myślę, że takie danie mogłoby być serwowane w niejednej restauracji :) 600 g schabu bez kości 70 g kaszy jaglanej (waga suchej(...)łyżeczka mielonej papryki ostrej 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego   Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz łyżka oleju rzepakowego cebula czosnkowa 3 ogórki kiszone łyżka posiekanego koperku Sparzoną i przepłukaną kaszę zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Do ugotowanej kaszy dodajemy przecier pomidorowy, mieloną paprykę oraz

Mienta blog
Pasta z makreli wędzonej i jajek 196

makreli wędzonej i jajek – kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to mama dość często przygotowywała ją na kolację :) Czasami zajadaliśmy pastę jajeczną z makrelą i kiszonym ogórkiem, innym razem z ogórkiem konserwowym – zależy, co akurat było pod ręką. Najlepiej taka pasta smakuje mi ze świeżą bułeczką i oprószona dodatkowo posiekanym szczypiorkiem :) Jeśli lubicie tego typu pasty to polecam(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z makreli wędzonej i jajek – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. 230 g 5 jajek 1 mała cebula – ok. 60 g 3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe – ok .150 g 3 czubate łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypiorek lub koperek do oprószenia pasty (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Sałatka jarzynowa tzw „bałagan” 183

więc można do niej dodać dowolne warzywa według własnych upodobań Składniki 4 ziemniaki 1 jabłko 2 marchewki 1 puszka groszku 2 pietruszki (korzeń) i trochę natki 2 ogórki kiszone 1 cebula 4 jajka majonez musztarda sól pieprz Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Obieramy ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę i wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Gotujemy jajka na twardo. Obieramy(...)jabłko oraz ogórki kiszone. Siekamy drobno cebulę. Wszystkie warzywa oraz jajka kroimy w kostkę. Z puszki groszku odsączamy zalewę. Wszystkie składniki (warto zostawić sobie troszkę groszku do ozdoby) dokładnie wymieszać z majonezem. Doprawiamy wymieszaną sałatkę solą oraz pieprzem. Wierzch sałatki smarujemy majonezem i dekorujemy natką pietruszki oraz groszkiem. Odstawiamy sałatkę na 2-4 godzinki aby się wszystko ze sobą

Blog kulinarny S9.PL
Forszmak wg Aleex 175

pieczonych mięs. Oprócz nich wystarczy ogórek kiszony, koncentrat pomidorowy i bulion, a w kilkanaście minut otrzymujemy przepyszne danie, które smakuje doskonale. Jest naprawdę pyszne, szczególnie ze świeżym, chrupiącym chlebem. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Składniki: • 300 g wędlin, pieczonych mięs, pieczonego boczku, kiełbasy • 1 cebula • 1 łyżka oleju • 1 litr bulionu drobiowego • 2 ogórki kiszone • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1 łyżka(...)laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę w proszku. 4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem. 5. Dodać obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone i dalej gotować przez ok. 5 minut. 6. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek i wymieszać. Gotować przez 2 minuty doprawiając forszmak pieprzem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą

W mojej kuchni
Wegetariański strogonow (z kotletami sojowymi) 196

należy dodać koncentrat pomidorowy, który idealnie pasuje z duszonymi warzywami korzeniowymi. Składniki na porcję dla 4 osób: 10 sztuk kotletów sojowych 4 szklanki wywaru warzywnego 4 średniej wielkości ogórki kiszone 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1 średniej wielkości cebula 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki  sól, pieprz słodka papryka ostra papryka(...)wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej Marchewki oraz pietruszkę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki kiszone pokroić w cienkie słupki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w w słupki. Kotlety sojowe przełożyć do małego garnka, zalać 2 szklankami wrzącego wywaru i przykryć pokrywką

Ugotować