buraki . ogórki małosolne w plastrach. Często kupuję młodą kapustę kiszoną, tym razem postanowiłam zrobić sama kapustę kiszoną. Kiszenie młodej kapusty to bardzo prosta rzecz. Wystarczy kapusta, marchew i sól, oraz 1,5 litrowy szklany pojemnik, albo duży słoik i 3-4 dni oczekiwania na młodą kapustę kiszoną. Kiszenie młodej kapusty. Składniki na pojemnik 1,5 litrowy(...)obciążamy np. miseczką, małym talerzykiem na którym ustawiamy słoik z wodą, kapusta musi być przykryta sokiem, gdyż inaczej spleśnieje podczas kiszenia. Jeżeli soku jest za mało możemy uzupełnić go dolewając trochę zimnej, przegotowanej wody lub jsokiem z ogórków małosolnych . Pojemnik z kapustą odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach odgazowujemy kapustę, czyli wyparzonym trzonkiem drewnianej łyżki nakłuwamy kapustę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTypowo polska, sezonowa i letnia SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI, OGÓRKIEM I... Artykuł Sałatka z ziemniakami, ogórkiem i rzodkiewką pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEdomowym hitem - kiszoną kapustą z buraczkiem. Specem od fermentacji w naszej rodzinie jest mój mąż. Oprócz kiszonej kapusty zajmuje się też przyrządzaniem kambuchy (przepis wkrótce). Osobiście zajmuję się kiszeniem jedynie ogórków i to tylko w sezonie ogórkowym. Moje zapasy się dawno skończyły, więc o zdrową florę bakteryjną naszych jelit dbają teraz "mężowe" kiszonki. Nasza córka potrafi zjeść(...)pół litrowego słoika kiszonej kapusty z buraczkiem i prosi o więcej. Zachwyt tak małego dziecka nad domową kiszonką jest chyba najlepszą motywacją do jej przyrządzania. Pamiętajmy, że większość takich ze sklepu nie jest fermentowana, lecz kwaszona w occie i pasteryzowana, co pozbawią ją wszelkich wartości odżywczych i bakterii probiotycznych. Przygotowując domową kiszoną kapustę mamy pewność, że jest ona świeża, zdrowa
Jeść, by żyć w zdrowiudłuższego czasu coraz częściej spotykam się z ogórkami małosolnymi kiszonymi na sucho czyli bez zalewy. Nie była bym sobą gdybym tego nie wypróbowała. Zrobiłam małą ilość bo nie wiedziałam jak będą smakować no i nie ma co ukrywać cena jeszcze trochę wysoka. Ale ogórki w smaku trochę inne jak z zalewy ale jak dla mnie smaczne
Ala piecze i gotujeUwielbiam ryż w każdej postaci. Ostatnio przygotowałam pyszną, lekką sałatkę ryżową z kiełkami, jajkiem i ogórkiem. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwile, zwłaszcza jeśli tak jak ja macie
Słodkie okruszkiProsta sałatka z buraków, świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Składniki: 2 spore buraki cebula 4 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu
e-PrzepisyKulinarneznam też takich amatorów "małosolnych" (patrz np. moja mama), którzy sprawdzają ich smak już po 3-4 godzinach :) Acha, mama zawsze mi powtarza, że lepsze są do kiszenia takie ogórki, które nie mają bardzo ciemnej skórki. SKŁADNIKI: ok. 2 kg ogórków gruntowych kilka gałązek kopru 5-6 ząbków czosnku korzeń chrzanu (ok. 10 cm) sól woda
Kuchnia w opałachPamiętacie jak kisiłam bób ? no to właśnie teraz zrobiłam sałatkę z jego udziałem. Fajnie jak ktoś wykorzystał przepis i teraz może sałatkę taką zrobić. Sałatka jest pyszna, chrupiące ogórki, mazisty(...)bób i słodka kukurydza, połączenie idealne. Warto wykorzystać przepis bo to samo zdrowie i mnóstwo witaminy C, zastąpcie majonez jogurtem naturalnym a będzie jeszcze zdrowiej. Sałatka letnia z kiszonym bobem i ogórkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: kapusta kiszona 1/2 kg, ogórek zielony 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, oliwa z oliwek 3 łyżki, koperek siekany 2 łyżki młodą kiszoną białą kapustę pokroić na drobniejsze kawałki ogórek zielony bez skórki i cebulę pokroić w drobną kostkę w misce składniki dobrze wymieszać, do smaku dodać cukier, pieprz, oliwę i koperek
W Mojej Kuchni Lubiętakie dobre że zaraz lecę do sklepu po filet i robię je na jutro do pracy :) Chcecie przepis ? ;) Składniki na 6 sztuk : Połówka piersi z kurczaka 2 ogórki (najlepiej) kiszone ćwiartka papryki czerwonej opakowanie kiełków oliwa łyżeczka przecieru z papryczek chilli lub z piri piri Serek kanapkowy z dodatkami Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyść i pokrój na 6 długich(...)wymieszanym z 2-3 łyżkami oliwy. Po ok 30 minutach usmaż je na patelni na ładny złociutki kolor i wystudź je. Paprykę pokrój na długie cienkie paseczki a ogórka na długie plastry. Tortillę posmaruj cienko serkiem, przekrój na pół i na każdej połówce ułóż kawałek piersi, plasterek ogórka, 2-3 paseczki papryki i trochę kiełków. Całość zręcznie zwiń
Mechanik w kuchniSKŁADNIKI: (tortownica lub miska o średnicy około 22 cm) 30 dag marynowanych pieczarek 2 marchewki 3 ziemniaki 30 dag piersi z kurczaka 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe / kiszone pęczek szczypiorku majonez sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane marchewki, ziemniaki oraz jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki odsączyć z zalewy. Ugotować pierś kurczaka następnie pokroić(...)dnie tortownicy układam pieczarki korzonkami do góry, i posypuję szczypiorkiem. Na pieczarki wykładam starte jajka przyprawiam do smaku solą i pieprzem, cienko smaruje majonezem. Kolejną warstwą stanowią ogórki, ponownie smaruję cienko majonezem. Następnie wykładam ziemniaki smaruję majonezem. Ostatnią warstwą będą pierś z kurczaka oraz marchewka, które również oprószam solą i pieprzem, całości smaruję majonezem. Sałatkę przykrywam folią
RAROSSAzimą. Dzisiaj przedstawiam mój sposób na ogórkową. Serdecznie zapraszam .Zaczynamy : Składniki:Na rosół- 5 podudzi ( lub w zależności od potrzeby, może być mniej )1 przecier ogórkowy- lub ogórki kiszone-słoik3 marchewki1 pietruszka7 ziemniaków1 cebula50 gr masła500 ml śmietany1 łyżka mąki- opcjonalniesól , pieprzkoperek Gotujemy rosół z podudzi- doprawiając solą I pieprzem do smaku.Gdy rosół jest gotowy(...)pokrojone warzywa "podsmażamy " około 5 min. Dodajemy rosół z kurczaka. Gotujemy pod przykryciem ok 10-15 min do momentu jak warzywa będą miękkie. Dodajemy przecier ogórkowy lub starte ogórki z zalewą ogórkową. ( Uważajmy z zalewą, by zupa nie była za kwaśna, ratować można śmietaną ) Zagotowujemy. Odstawiamy z gazu. Zupę miksujemy ze śmietaną. Opcjonalnie można dodać mąkę
Smaki EdytySos tatarski to bardzo prosty i popularny dodatek do jaj, mięs na zimno czy ryb. Przepis na sos tatarski można znaleźć już w XVIII wiecznych książkach
Kulinarna Patilogiaprzepłacaj Nie musisz do wszystkich przetworów kupować najładniejszych warzyw czy owoców. Jeśli coś marynujesz/kisisz w całości, to faktycznie, nad wyborem danego warzywa lub owocu podumaj chwilę. Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, twarde w dotyku. Jeśli jednak potrzebujesz owoców na dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną, czy użyjesz pomidorów na keczup, mogą być one niekoniecznie(...)pokazał się właśnie po burzy” – zarzeka się sprzedawca malin, „pani namoczy te ogóreczki przez wekowaniem, to będą jędrne, bo taka susza przecież” – to sprzedawca ogórków. Sam zdecyduj o tym, czy owoce jak i warzywa jakich użyjesz do przetworów się nadają. Najlepiej weź je do ręki, ponaciskaj, powąchaj. Jeśli sprzedawca nie pozwala na dotykanie swojego
Mieszam w GarnkuCo tu dużo mówić - czas na klasykę :). Sałatka jest niezwykle prosta w wykonaniu a składniki znajdziemy w każdej kuchni - no może prócz orzeszków :). Wszystko łatwo
Świat Smaku