Sola w chrupiącej panierce 222jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami czyli mój pomysł na Papirus i mięso z rosołu 189swoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem do nich może być też surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty” Czytaj więcej
Wiem co jem
Makaron z kurczakiem i warzywami 290Dziś od rana kisiliśmy kapustę. Było przy tym sporo pracy ale pełna beczka stoi w kącie kuchni. Potem zapakuję wszystko do słoików i wyniosę do spiżarni. Moc witamin będzie z nami przez całą zimę. Czytaj więcej
Wiem co jem
Kawałki wieprzowiny w pomidorowym sosie 234się, że dodanie jej do marynaty będzie dobrym pomysłem. Oczywiście dodałam również kilka innych przypraw, a całość świetnie się skomponowała. Mięso podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty, posypane siekanym świeżym koperkiem. Polecam :) Skład przyprawy „Forest blend”: cebula, sól śródziemnomorska, pieczarki, pietruszka, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny, czosnek, cukier. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Paszteciki do barszczyku 166czerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem. Potrzebujemy: na ciasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych
Marder&Marder Manufacture
Zakwas buraczany 183cieszyć smakiem pysznego barszczu, do którego gotowania go wykorzystacie. A przepis na barszcz z użyciem owego zakwasu już niebawem... Wraz z pysznymi, obiecanymi już jakiś czas temu, pasztecikami z kiszoną kapustą, która właśnie się ukisiła :) Ale zanim będziemy cieszyć nasze kubki smakowe tymi dobrociami trzeba najpierw trochę popracować :) Potrzebujemy: ok. 2 kg buraków ok. 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
Marder&Marder Manufacture
Morszczuk w cieście piwnym 163Ryba -lekka i zdrowa,doskonale smakuje przez cały rok, ta o piwnym aromacie zachwyci każdego dorosłego a podana z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej stworzy dobry obiad. Morszczuka można zastąpić oczywiście innym ulubionym filetem. Składniki 500 g fileta z morszczuka sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku Ciasto: 10 dag mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki jasnego
Wanilia i Kardamon
Schab po włościańsku 176wystarczająco słone; przyprawione wręcz idealnie. Na talerzach układamy po kawałku mięsa z cebulą i marchewką, a zaraz obok układamy wyłowioną porcję ziemniaków. Ja podaję z tradycyjną surówką z kiszonej kapusty
Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak w pomidorach - prościej się nie da ;) 173wierzch kładziemy gałązkę natki selera. Naczynie zamykamy. Mięso wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około godzinę. Danie smakuje fantastycznie z podanymi oddzielnie frytkami i zasmażaną kiszoną kapustą (do której również polecam użyć koncentratu ;) ). Prawdziwie, po domowemu, bez udziwnień - obiad marzeń
Kuchenna Kontrrewolucya
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 255autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Pieczeń z szynki wieprzowej autorka: swojska baba | blog: Kulinarne Wariacje Szynka pieczona z miodem i goździkami autorka: Trochę Smaku | blog: Trochę Smaku Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka
Kuchenna Kontrrewolucya
Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów 235Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe
Gaździnka warzy
Pokrzywowe kotlety ziemniaczane z kapustą 191Składniki: 700 g ziemniaków 150 g kiszonej kapusty kilka listków pokrzywy 3 ząbki czosnku szczypta kminku, estragonu sól, pieprz łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem i kminkiem. Odcedzić dodać masło i ugnieść razem z czosnkiem. Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną kapustę i poszatkowaną pokrzywę z natką. Doprawić do smaku. Uformować kotlety, obtoczyć
Gaździnka warzy
Golonka pieczona z warzywami 249Prezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco mniej znany nad Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która przez
Kulinarna Pokusa
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami 134Wcześniej na blogu pojawił się przepis na pierogi ze słodką kapustą. Tym razem nadzienie tworzy kapusta kiszona z pieczarkami i cebulką. To klasyczne połączenie cieszy się niesłabnącym powodzeniem na sylwestrowych czy karnawałowych imprezach
Milion Smaków
Kapuśniak 150Klasyczna, rozgrzewająca zupa ze zdrowej kiszonej kapusty, marchewek, ziemniaków, pietruszki i cebuli to prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Idealna na chłodniejsze dni, prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego smaczna. Przepis z instrukcji mojej mamy
Milion Smaków