kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:144/357)

Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami 135

Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybków cieszą się ogromną popularnością nie tylko w świątecznym czasie. Choć ich przygotowanie jest nieco pracochłonne, myślę że warto je przygotować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciapkapusta, ciaperkraut - wersja wege 169

Ciapkapusta, ciaperkraut to danie z reginalnej kuchni śląskiej. Co to takiego? Puree ziemniaczane z dodatkiem posiekanej, ugotowanej kiszonej kapusty. W klasycznym wydaniu dodatkiem do kapusty jest boczek i podsmażona cebula. Specjał podaje się do karminadli, kiełbasy, a najlepiej ponoć smkuje z żeberkami. Ja zapraszam na wegeteriańską wersję ciapkapusty, zamiast boczku z suszonymi grzybkami i dodatkiem smażonej cebulki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Odchudzony bigos 436

Przepyszny i aromatyczny bigos w odchudzonej wersji. Jedna solidna porcja to tylko 270 kalorii. Więc idealny dla osób na dietach odchudzających. 4 porcje ok. 600 gramów kiszonej kapusty 250  gramów pieczarek 1 średnia cebula ok. 40 gramów 150 gramów włoszczyzny użyłam mrożonej 60 gramów przecier pomidorowy 30 gramów olej rzepakowy ok. 2 łyżki 250 gramów fileta z kurczaka sól

Andzia Pichci
Kapuśniak na żeberkach 165

marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 4 ziarna pieprzu kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku 4-5  ziemniaków 1/2 kg kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki Żeberka zalać wodą, zagotować i gotować kilka minut aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, żeberka umyć i zalać świeżą wodą

Smaczny zeszyt
Kapuśniak 754

Kapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zaś w sezonie wiosenno-letnim króluje u nas kapuśniak z młodej kapusty. The post Kapuśniak appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem 157

Prosta i pyszna surówka obiadowa z kiszonej kapusty. Niby nic odkrywczego, ale dodanie majonezu do niej powoduje, że smak jest całkowicie inny, a surówka jest bardziej kremowa i delikatniejsza. I nie bójcie się połączenia kiszonki z majonezem, to nic strasznego, to zdecydowanie lepszy smak. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kapusta z białą fasolą 185

Przyznam że to jedna z moich ulubionych potraw Wigilijnych. Rok w rok pojawia się na naszym świątecznym stole ok. 500 gramów kiszonej kapusty 250 gramów białej fasoli  2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól pieprz  ok 50 gramów masła Fasolę namoczyć najlepiej na noc następnie ugotować do miękkości. Kapustę pokroić zalać niewielką ilością wody dodać ziele angielskie

Andzia Pichci
Fuszer - ziemniaki kresowej biedoty 168

sycące i bardzo smaczne danie kuchni kresowej, a właściwie biedoty kresowej. Kiełbasę dodawano tylko w bogatszych domach. Ten przepis jest właśnie w bogatszej wersji. Podawano z ogórkami kiszonymi lub kapustą kiszoną, ja podałam z ogórkami. Dodam jeszcze że dziś są moje urodziny, 18 - te, jak co roku i chętnie zjem to cudo mimo że urlopuję. Pozdrawiam wszystkich czytelników i zapraszam

Moje Małe Czarowanie
Zakwas owsiany bezglutenowy na żurek 278

jest bezglutenowa. Do przygotowania tego przepisu możemy użyć płatków owsianych górskich, błyskawicznych lub mąki owsianej. Nastawiając zakwas możemy zaszczepić go żywymi kulturami kiszonek np sokiem z ogórków kiszonych albo kapusty kiszonej co przyśpieszy proces fermentacji, ale nie jest to konieczne. Konieczne jest by zakwas stał w ciepłym miejscy i by codziennie go mieszać. PRZEPIS NA ZAKWAS OWSIANY Składniki na zakwas

Dorota Smakuje
ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu) 292

Jeśli i Wy uwielbiacie śledzie to polecam Wam też inne przepisy z nimi roli głównej: Po kaszubsku, Kolorowe śledzie z papryką Curry Pod tłustą pierzynką Faszerowane kapustą kiszoną Z kapustą czerwoną Korzenne Terrina śledziowa Śledź pieczony           Artykuł ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 152

Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Mielona skórka pomarańczowa Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Zakwas na czerwony barszcz Domowa kiszona kapusta Przyprawa do dań z kapustą Zakwas na żurek

Kulinarne przygody Gatity
Kiszona cukinia 203

Wszyscy znamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki ale można też kisić inne warzywa. Jeszcze nie kisiłam nic innego poza tymi wymienionymi dlatego też zrobiłam kilka testów kiszonek z różnych warzyw. Wypróbowałam już rzodkiewkę oraz pomidory . Kolejne warzywo, które trafiło do kiszenia to młoda cukinia.  składniki: młoda cukinia, sztuki małe ok 150-250 g do każdego słoika o pojemności

Monia miesza i gotuje
Barszcz grzybowy 248

grzybów zadowolą miłośników obu wigilijnych dań, szczególnie tych, którzy lubią wyraziste zupy. Taki barszcz to proste, postne danie. Swój urok zawdzięcza pachnącym, samodzielnie zbieranym jesienią grzybom i sokowi z kiszonej kapusty, którą też sama zakisiłam kilka tygodni temu. Wierzcie mi, że taki barszcz ma wspaniały smak. Żeby usprawnić sobie świąteczne przygotowania do gotowania barszczu użyłam mrożonej włoszczyzny - nie trzeba obierać

Smaczna Pyza
KOTLETY ZIEMNIACZANE ZE SZCZYPIORKIEM 197

ładnie mieszamy.Z gotowej masy lepimy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju na złoty kolor.Kotleciki podajemy z dowolnymi dodatkami.Ja podałam z surówką z kiszonej kapusty i papryki. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Zupa z kiszonej kapusty i tartych ziemniaków 219

być starte na tarce o drobnych oczkach, a ja starłam na grubych oczkach,ale mimo to zjedzona była i tak.Taką zupkę można podać z kleksem śmietany. 600 g kiszonej kapusty 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku listek, ziele sól i pieprz do smaku bulion mięsny 2 -3 ziemniaki  Kapustę  poszatkować, przełożyć do garnka z bulionem

Moje domowe kucharzenie