kiszona kapusta - 5341 przepisów (strona:126/357)

Pizza Calzone a stylu Reuben 151

szklanka ma 250 ml Nadzienie: ok. 500 g odparowanego pastrami ( 1 kg kawałek parowałam w garnku do gotowania na parze przez 3 godziny, potem 30 minut odpoczywało) 500 g kapusty kiszonej ok. 150 g sera żółtego dressing rosyjski koniecznie przegryzajcie pastrami zimnymi ogórkami kiszonymi, ja przegryzałam ogórkami chili Wykonanie: W pierwszej kolejności do miski wsypuję sól, przesiewam 3 szklanki mąki(...)przygotowanym), ale w taki sposób, aby boki były suche. Na połowę ciasta wyłożyłam warstwami starty na grubej tarce ser żółty, na to kilka warstw cienkich plastrów pastrami, na to kapustę kiszoną, ponownie ser żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia nic mi nie wyciekało. Pizzę ułożyłam na kratkę do pieczenia pizzy

Blondynka Gotuje
Pieczone filety z mintaja 230

nadmiaru tłuszczu, ta propozycja będzie dla Was idealna. Przepis jest naprawdę prosty. Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z domowym czerwonym barszczem lub w formie tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kiszoną kapustą. Spróbujcie. Szykując się do świątecznych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia. Ja polecam produkty marski Stella Składniki: 5 filetów z mintaja bez skóry (u mnie(...)etap, wówczas unikniemy dodatku tłuszczu), piekę jeszcze chwilę. Przed podaniem można oprószyć całość zielonym koperkiem. Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z czerwonym barszczem lub podana w formie obiadu z kiszoną kapustą i ziemniakami. Smacznego

Słodkie okruszki
Babka ziemniaczana rodem z Podlasia – tradycyjny przepis na wyjątkową zapiekankę ziemniaczaną 111

jedzenia. Babka może być daniem głównym, ale często jest również jedzona kolejnego dnia jako dodatek do mięsa czy gulaszu. Serwuje się też jako danie bezmięsne z ogórkiem kiszonym, kiszoną kapustą lub z ulubionymi surówkami. Je się ją również podsmażoną na chrupiąco, popijając szklanką zimnego mleka i ta wersja jest zdecydowanie moją ukochaną, bo tak ją jadłam jako kilkuletnie dziecko(...)cebula 3 jajka 250 g wędzonego boczku pieprz i sól papier do pieczenia lub masło + bułka tarta do wysmarowania blaszki jako dodatek – zimne mleko, zsiadłe mleko lub kiszona kapusta Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 163

łopatki wieprzowej pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki smalcu 4 cebule pokrojone w piórka 1 łyżeczka mielonego kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki 4 liście laurowe 1 litr rosołu wołowego sól, pieprz 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kwaśnej śmietany(...)czosnek, solimy i oprószamy mąką. Mieszając smażymy minutę. Dosypujemy obie papryki - smażymy mieszając. Do garnka z mięsem wlewamy połowę bulionu i dodajemy liście laurowe. Dusimy ok 30 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i resztę bulionu i dusimy jeszcze ok 30 minut aż mięso będzie całkowicie miękkie. Aby delikatnie złagodzić smak dodajemy obie śmietany, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą

sierotka maRysia w kuchni
Roladki z karkówki 1523

roladki zachowują swojego rodzaju elastyczność. Karkówka sama w sobie jest smacznym mięsem, nawet proste nadzienie roladek robi z potrawy wyjątkowe danie. Moje ulubione to roladki z karkówki z kiszoną kapustą i roladki z ogórkiem i serem. Jak zrobić mięciutkie roladki z karkówki? Przepis na roladki wieprzowe w sosie. Pomysł na roladki z karkówki z serem.   Zapraszam na przepis(...)karkówki to dość popularny przepis. Są warianty roladek bardziej wypasione, a także bardzo proste. Roladki z cebulą, serem, ogórkiem i cebulą to wersje na szybko. Karkówka rolowana z kiszoną kapustą, pieczarkami to przepis który wymaga większego wkładu pracy. Jedne i drugie roladki z karkówki są bardzo smaczne. Nie można pominąć roladek z piekarnika, przepisu na roladek pieczonych w rękawie

Dieta moja pasja
CEPELINY 90

Sprawdzony przepis na cepeliny, które podacie jako samodzielne danie z okrasą z cebuli i np. boczku, kiełbasy lub wędliny. Cepeliny można faszerować mięsem, bryndzą, twarogiem, także kiszoną kapustą lub nadzieniem grzybowym. W treści pomysły na kilka moich domowych i niezawodnych farszy. W moim rodzinnym domu popularne były pyzy z twarogiem na słodko lub z dużą ilością pieprzu i szczypioru. Obie(...)olej innym tłuszczem np. masłem lub smalcem albo przygotować pół na pół, np. z połączenia masła i oleju. Okrasą polewam cepeliny, podaję jako samodzielne danie. Można dodać surówkę z kiszonej kapusty. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Brownie z musem jabłkowym (ciasto czekoladowe paleo) 107

Chodziło za mną ostatnio jakieś nowe ciasto czekoladowe. Już tyle różnych brownie robiłem (nawet z kiszoną kapustą !), ale chciałem coś nowego.  Szukałem i w końcu znalazłem – ciasto czekoladowe z musem jabłkowym! Ciasto czekoladowe paleo, brownie z musem jabłkowym – bez glutenu, zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) – sprawdzony przepis: banany – 2 większe miód – ½ szkl mąka kasztanowa(...)kakao jest paleo? | Czy miód jest paleo? Inne brownie (ciasta czekoladowe) paleo: Brownie z batatów Brownie z cukinii Brownie z dyni Brownie bananowe Brownie AIP (bez alergenów) Brownie z kiszoną kapustą Brownie z buraków i awokado Brownie z ciecierzycy Brownie z czerwonej fasoli Smacznego! Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone Blaszka (20 porcji) 2000 kcal

PaleoSMAK
Prażucha ziemniaczana z sosem pieczarkowym 1399

mięsny, sos grzybowy, podsmażona na tłuszczu cebula. Dodatki do prażuchy zależą od regionu w jakim jest podawana. W jednym podaje się prażuchę z zsiadłym mlekiem, kefirem, maślanką lub kiszoną kapustą. Kwaśna zupa jak kapuśniak, ogórkowa, zalewajka, kwaśnica i prażucha to także doskonałe połączenie. W moim rodzinnym domu podawało się prażuchę, a raczej prażuchy z zalewajką i skwarkami. Osobiście wolę prażuchę(...)czym podawano prażuchy? A można  podawać ze skwarkami ze słoniny lub boczku. W serwowaniu prażuchów sprawdzi się także podsmażana cebula ( złota cebulka) , sosy i wspomniana już kiszona kapusta. Są także przepisy gdzie prażuchę podaje się na słodko. A prażucha na słodko to podobnie jak kluski leniwe; słodka śmietana, jogurt, posypana cukrem lub z masłem i cukrem. I oczywiście można

Dieta moja pasja
Jaja sadzone z serami dojrzewającymi kozimi, kiszoną kapustą i bułką ziarnistą 113

koziego 30g sera dojrzewającego wędzonego koziego 200g kapusty kiszonej 70g bułki z ziarnami  10ml oleju rzepakowego do smażenia sól i pieprz Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnie z olejem wbić jaja i od razu posypać solą oraz pieprzem. Smażyć do momentu ścięcia białek jaj. Następnie przygotować sery dojrzewające kozie, kiszoną kapustę oraz bułkę ziarnami. Dodatkowo posiłek można podać z swoimi

Truskawkowa Fiesta
Bożonarodzeniowe Kapuśniaczki 92

jajka mleko 180 ml Gałka muszkatołowa 1 łyżka margaryna 315 g sól, pieprz Nadzienie : ugotowana kapusta kiszona 500 g pieczarki 400 g olej lniany 1-2 łyżki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz    Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu. Kapustę odcedzamy

Smaczne moje
Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i grzybami 91

Bardzo smaczne paszteciki z kapustą i grzybami, świetny dodatek do filiżanki gorącego czerwonego barszczu. Idealne na święta! Artykuł Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i grzybami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 83

Bardzo smaczny farsz do krokietów i ciasto naleśnikowe, które nie pęka podczas smażenia. Idealne na gościnny stół. Artykuł Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Rollsy z mozzarellą light, kapustą kiszoną i papryką czerwoną 95

jednym posiłku. Składniki : 50g arkuszy papieru ryżowego 125g mozzarelli light 200g kapusty kiszonej 150g papryki czerwonej Sposób przygotowania: Papier ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją, która znajduje się na opakowaniu. Mozzarellę light odsączyć z zalewy i pokroić w paski. Paprykę czerwoną oczyścić z nasion. Kiszoną kapustę posiekać. Na przygotowany papier ryżowy układać składniki wymienione wyżej. Zawinąć według upodobań. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kurczak w kiszonej kapuście 64

sposób na przekonanie męża do drobiu. Za kurczakiem nie przepada, za to kapustę kiszoną uwielbia . Oj jak się cieszę, że wpadłam na to połączenie , bo teraz każdy z członków rodziny siada do stołu i nie marudzi Jeśli lubicie dania na k Artykuł Kurczak w kiszonej kapuście pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Warzywa pieczone z kiełbasą 131

warzywa ( ziemniaki, marchewka, cebula, papryka) zapiekane z dodatkiem kiełbasy. Ja ten typ jedzenia nazywam daniem dla drwala:) Warto do dania dodać jeszcze jakąś surówkę, świetnie sprawdzi się taka z kiszonej kapusty. Danie bardzo proste, nie wymagające wiele pracy, robi się samo i będzie wszystkim smakować. Warzywa pieczone z kiełbasą Porcje: 4-5 Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 kg ziemniaków(...)papryką, całość wymieszać i wstawić na kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając warzywa. 15 minut przed końcem położyć na wierzchu kiełbasę, zapiec razem. Podawać z surówką z kapusty kiszonej

Smaczny zeszyt
Paszteciki z kapustą i grzybami 138

maki tortowej typ 450, 20 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 100 g masła, Co potrzeba na farsz: 500 g kiszonej kapusty, 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, Pieprz Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na paszteciki: Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do dużej miski dajemy(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia   na 1 godzinę. W tym czasie robimy farsz: Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy, odcedzamy, zostawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy drobno, smażymy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Podsmażamy, dodajemy wystudzoną kapustę pokrojoną drobno, smażymy, aż kapusta będzie miękka, w razie konieczności podlewamy nieco wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem

Bułka z Chlebem
Drożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkami 113

dużą ilość koperku dodałam. Farsz z cebuli dymki, kapusty kiszonej zrobiłam w którym grzyby KURKI ukryłam. W cieście farsz w małe wianki  pozawijałam, i na ciepło z żurkiem podałam.  Składniki na 8 szt.: farsz: 2 cebule dymki, 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone), 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża łyżka masła, pieprz

Moniki Smakołyki
Surówka z kiszonej kapusty i grzybów 85

Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Taki zestaw powstał na potrzebę chwili. Jak ryba, to kapusta kiszona. Postanowiliśmy troszkę ją „reanimować”. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 100 g marynowanych grzybów (u nas prawdziwki) 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false

R'n'G Kitchen
Surówka z kiszonej kapusty 105

domach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 szalotka 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać

Kardamonovy
Kapuśniak z grzybami i śliwkami – kuchnia podkarpacka 142

regionu podkarpackiego przygotowuje się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak przyznać, że podmiana składników   zwykle sprawia, że danie nabiera nowej jakości i staje się(...)kapusty kiszonej 3-4 grzyby suszone 30 g śliwek suszonych 100 g cebuli tłuszcz 20 g mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz, przyprawy do smaku Dodatkowo: ugotowane całe ziemniaki skwarki ze słoniny Suszone grzyby i śliwki myjemy, moczymy w osobnych naczyniach i osobno gotujemy (śliwki około 15 minut, grzyby od 30 do 50 minut, do miękkości). Kiszoną kapustę kroimy

Trzeci talerz
Bigos staropolski – tradycyjny 90

Bigos staropolski – tradycyjny to związany głównie ze świętami Bożego Narodzenia bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko najbardziej uwielbiałam maczać chleb w ‘soczku’ z bigosu The post Bigos staropolski – tradycyjny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
flądra pieczona z ziemniakami pieczonymi w urządzeniu airfryer... 126

umyte flądry posmarować olejem natrzeć pieprzem i solą, w urządzeniu do pieczenia bez tłuszczu piec w 180C 10 minut, następnie w 160C 15 minut. Podawać np z surówką z kiszonej kapusty: 50 dag kapusty kiszonej wymieszać z 1 łyżką cukru, z 1 pokrojoną cebulą, 4 łyżkami oleju, pieprzem mielonym - flądra pieczona jest bardziej lekkostrawna i bardziej dietetyczna od smażonej

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-smaczny,aromatyczny bigos-czyszczenie lodówki... 180

czosnkowa Appetita 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do bigosu Appetita 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, śliwki suszone 100 gram, kapusta kiszona 2 kg, podgrzybki mrożone 1/2 kg, woda 4 szklanki, żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone(...)kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe. Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać. Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar. Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka wyjąc na talerz, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
GRZYBY - SOS GRZYBOWY PRZEPIS 107

grzybowy - z czym podać? Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym: -kluski śląskie z sosem grzybowym -polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną. -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym -sos grzybowy z makaronem -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym -bitki wołowe w sosie grzybowym z kiszoną kapustą -zrazy wołowe

Moja Książka Kucharska
Bigos domowy 156

kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z mięsem. Do dużego garnka przekładamy podsmażoną cebulę, poszatkowaną kapustę, mięso, boczek, pokrojone grzyby i śliwki oraz przyprawy. W osobnym garnku gotujemy posiekaną kapustę kiszoną z dodatkiem smalcu. Jak już będą ugotowane to należy je połączyć i dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwile pogotować. Na koniec dodać

Mam apetyt na ...
Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 142

żeberek, ale też jest bardzo dobry jako oddzielne danie. Całość nie wymaga skomplikowanych przygotowań i tylko jednego garnka lub naczynia żaroodpornego. ŻEBERKA DUSZONE z KAPUSTĄ Składniki: 500 g kapusty kiszonej 8-10 żeberek (1 większy pasek) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 30 g suszonych grzybów  1/2 łyżeczki miodu 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  Dusimy 1-1,5 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną, odciśniętą kiszoną kapustę i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec duszenia do kapusty dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, mieszamy i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut

Bon appetit mon amie
Kwasówka z Drohobyczki – kuchnia podkarpacka 254

Kwasówka z Drohobyczki - kuchnia podkarpacka W Drohobyczce pod Przemyślem pierwszym obowiązkowym daniem wigilijnym jest kwasówka. Zupę tę przygotowuje się na wywarze z długo gotowanej kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Dla aromatu dodaje się do niej liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Każda z wigilijnych podkarpackich zup zawiera składnik zagęszczający, a jednocześnie odkwaszający. W Drohobyczce jest nim gruba kasza jęczmienna, która(...)pań z Koła Gospodyń Wiejskich   z Drohobyczki (gmina dubiecko, powiat przemyski) i został udostępniony w publikacji „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”. Kwasówka z Drohobyczki - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 3/4 szklanki grubej kaszy jęczmiennej liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka kminku pieprz, sól Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i lekko odciskamy. Zalewamy

Trzeci talerz
,,Paszteciki z kapustą i grzybami’’ 107

Paszteciki wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z wielu świątecznych potraw. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam produkty Helio , oraz Stovit. Składniki na ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 200 g ciepłego mleka 1oo g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 500 g pieczarek(...)podgrzybków 500 g kiszonej kapusty 2 cebule pieprz, sól, chili do smaku 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam biały , czarny Helio Przygotowanie: Do miseczki kruszymy drożdże i mieszamy z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut pod przykryciem. Do rozczynu

Podróż w kulinaria
Kwaśnica 115

będąc w górach jedliście kiedyś kwaśnicę, tradycyjną góralską zupę z kapusty kiszonej, ktora wykręca twarz na drugą stronę? Pewnie tak. A wiecie że łatwo ją można przygotować w domu i nie trzeba specjalnie jechać w góry by ją zjeść. Zapraszam po przepis, bo w taki mrozik ta zupa jest idealna na rozgrzanie. Źródło Kwestia smaku. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
makaron łazanki z kiszoną kapustą... 185

Składniki: kapusta kiszona 1 kg, kostka rosołowa 2 sztuki, olej 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, makaron łazanki 1 opakowanie, smalec 3 łyżki, boczek wędzony 20 dag, wędlina 30 dag, cebula 2 sztuki, czosnek 6 ząbków, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać w garnku wodą i gotować z dodatkiem cukru, kostki

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowane rolady z mięsa mielonego 258

sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej) 1/2 szklanki mąki 250g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 plasterki suszonych grzybów Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, zielona(...)pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia     *** Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody *** *** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Mięso mielone mieszamy

Blog z Apetytem
Chlebki z dziką różą 126

jest bardzo rozpowszechnioną witaminą i praktycznie występuje w większości produktów. Wcale nie trzeba jeść 5 owoców dziennie, przy tym paść się cukrem w nich zawartym, kiedy biała i kiszona kapusta, kiszone ogórki, ziemniaki, brokuły, szpinak a nawet dzika róża mają jej pod dostatkiem, przy tym nie zawierają tyle prostych cukrów co owoce…Od dawna stosuję dziką różę w wypiekach

codojedzenia
Barszcz ukraiński 319

żeberek surowych lub 500 g kości wieprzowych – 4 średnie buraczki – 2 cebule – 2 marchewki – 1 mała pietruszka – 1/4 selera – 200 g kapusty kiszonej – 600 g ziemniaków – 1 puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej wcześniej fasoli – przyprawy: 4-5 listków laurowych, 6 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, – olej lub oliwa(...)starte warzywa. Smażenie powinno trwać ok 10 minut. Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku. Do zupy dodaj warzywa oraz poszatkowaną kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj około 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w mniejszą kostkę. Gotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie

nietylkopasta.pl
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem, marchewką i rodzynkami... I słowo o zombies... 97

Mocno zimowa sałatka na samym progu wiosny... Już czas zmieniony na letni, dni nagle zrobiły się dłuższe, a słoneczko łaskawie zaświeciło wreszcie na niebie... A u mnie kapusta kiszona bardzo ulubiona. A tak nawiasem mówiac: każdym razem, kiedy ogladam zwiastuny jakichś nowych strasznych seriali z niecałkiem-umarłymi-złymi-postaciami przypomina mi się stary i znany w wielu wersjach wiosenny żart(...)temu popełniłam pomyłkę i spojrzałam na 'Resident Evil'. Dwa lata spania przy zaświeconym świetle później obiecałam sobie, że nigdy więcej... Składniki: (wychodzi średnia miseczka, jakieś 4 porcje) 1 szklanka kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 3 spore plastry ananasa (oryginalnie świeżego, ale puszkowany też się nadał) garść rodzynek odrobina cukru, do smaku łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki dobrego oleju Rodzynki

Lejdi of the house
kotlety ze świeżego dorsza z kiszoną kapustą... 123

wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać z wyczuciem bułki tartej i wyrobić formować kotlety mielone, smażyć na bardzo gorącym oleju rzepakowym na rumiano, podać z surówką z kiszonej kapusty SURÓWKA: kapustę kiszoną 50 dag drobniej pokroić, wymieszać z 1 pokrojoną cebulą, 2 łyżkami cukru, natką pietruszki, pieprzem mielonym do smaku i olejem rzepakowym - pyszne rybne kotlety ze świeżego

W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowe pierogi z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 147

łyżka mąki z czerwonej soczewicy 1 łyżka mielonego lnu gorąca woda (około 100 ml)  garść suszonych grzybów 2 boczniaki mikołajkowe (eryngi) 4 małe pieczarki 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty 3 łyżki klarowanego masła 2 nieduże wędzone śliwki majeranek pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól Wykonanie:  Zaczynamy od farszu, żeby zdążył się schłodzić. Grzyby(...)pieczarki i boczniaki, delikatnie solimy i dusimy, aż grzyby zmiękną, w międzyczasie dodajemy posiekane suszone grzyby, wodę od ich moczenia możemy stopniowo dodawać podczas duszenia. Następnie dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną i dusimy, aż zmięknie w razie potrzeby dodając niewielkie ilości wody i mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę wędzone śliwki, doprawiamy farsz pieprzem, majerankiem (według uznania) i niewielką

Quinoa Raz!
z wafli krokiety z barszczykiem... 111

Składniki: wafle kwadratowe 1 opakowanie, kasza gryczana 2 woreczki, kapusta kiszona ugotowana 50 dag, cebula 1 większa, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki, pieprz, sól - ile potrzeba, jajka 5-6 sztuk, olej rzepakowy 1 łyżeczka, tarta bułka - ile potrzeba, barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru kaszę gryczaną ugotować w nie solonej(...)wodzie i odcedzić, wsypać do garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną, ja dodałam kapustę po uduszeniu z żeberkami usmażyć drobno pokrojone pieczarki z cebulą z kostkami grzybowymi i wszystko dodać do garnka z kaszą i kapustą, wszystko dobrze wymieszać, do smaku doprawić pieprzem,solą wafle przecięłam na połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na kapuśniak z prażokami 202

wpis, a wszystko wyjaśnię. Przepis na kapuśniak z prażokami Kapuśniak - składniki woda warzywa: pietruszka, marchewka, por, seler, czosnek (2 ząbki) liść laurowy, ziele angielskie mięso (wędzone żeberka) 1 kg kapusty kiszonej zasmażka z boczku (podsmażamy boczek z cebulką i wrzucamy do kapuśniaku) majeranek (łyżeczkę) zioła prowansalskie (pół łyżeczki) pieprz Prażoki - składniki Ziemniaki gotujemy, jak już są miękkie, na wierzch wsypujemy(...)Prażoki możemy okrosić boczkiem wędzonym pokrojonym w kostce, przesmażyć, dodać trochę cebulki i gotowe. Przygotowanie kapuśniaku: Gotujemy mięso z wywarem warzywnym przez 40 minut. Dopiero po tym czasie wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze przez godzinę, w międzyczasie dodajemy zioła, przyprawiamy. Na koniec do zupy dodajemy zasmażkę z boczku z cebulką. Kapuśniak i prażoki podajemy na oddzielnych talerzach. Smacznego

Jak u mamy
Grule faszerowane jajkami 106

Danie z kuchni polskiej  Składniki 1 kg ziemniaków 500 g kiszonej kapusty 200 g boczku 1 cebula 4 jajka 2 łyżki masła 5 łyżek mleka sól pieprz     Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem w grubą kostkę. Boczek pokroiłem w cienkie plastry, zrumieniłem na patelni. Obrałem cebulę, pokroiłem w talarki. Kapustę kiszoną drobno pokroiłem, włożyłem

R'n'G Kitchen
Pappardelle z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą 147

Cebulkę i grzyby, które w lesie znalazłam, w kostkę pokroiłam, i na złoty kolor wysmażyłam.  Kapustę kiszoną, drobno posiekałam, i z grzybami zmieszałam..  Pappardelle na al dente ugotowałam, następnie do grzybów dodałam, dobrze doprawiłam, delikatnie połączyłam, zieleniną ozdobiłam, i ciekawe jesienny smak, bardzo szybko  „stworzyłam”.  Danie, które smakiem jesień przywołuje, naprawdę dobrze smakuje. Składniki(...)pappardelle, 2 duże białe cebule, 250 g leśnych grzybów np. podgrzybki, prawdziwki, 1 łyżka masła klarownego, 200 g kiszonej kapusty (bez marchewki), ½ łyżeczka kminku mielonego, sól do smaku, ½ łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą , nać pietruszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone grzyby w niewielkie kawałki. Kapustę, jeśli jest za kwaśna i ma za dużo soku, to odciskamy

Moniki Smakołyki
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem 173

Bardzo prosta i szybka do zrobienia zupka...zachciało nam się barszczu białego albo żurku..ale , nie miałam zakwasu żytniego, ale miałam kwas z kapusty kiszonej, więc powstała taka oto zupka..polecam..bo pyszna wyszła..ilość składników wedle własnego gustu..prawdę mówiąc to nawet nie wiem dokładnie ile czego dałam, bo było próbowane , dodawane i nic nie mierzone..po prostu wszystko(...)według własnego smaku.. biała kiełbasa susz warzywny cebula listek, ziele domowa vegeta musztarda chrzan  śmietana kwas z kiszonej kapusty jajka majeranek, koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą dodać chrzan, musztardę , kwas z kapusty,doprawić.Gotować

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak na mięsie drobiowym 307

Kwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy. 2 udka z kurczaka 300 g kiełbasy z kurczaka ok. 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 pietruszka 2 duże marchewki 1/2 selera kawałek pora (ok. 1/2 białej części) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku ok. 5 ziaren(...)zupy dodać ziemniaki i marchewkę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć udka kurczaka, a dodać pokrojoną kiełbasę. Gotować aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Na koniec dodać kiszoną kapustę i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut. Przed podaniem spróbować i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem

Bullio
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 156

Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku(...)smalcu podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażać dodać pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i podsmażać z mięsem kiszoną kapustę pokroić drobniej, dodać do mięsa, wsypać cukier, kucharka, wlać wodę i dusic pod przykryciem do miękkości kapusty, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - kapusta jest smaczna do pieczywa ale też

W Mojej Kuchni Lubię
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy(...)niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Źródło: internet Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Źródło: internet Kardamon - jest jedną

Ciastka - domowe słodkości
KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI 101

Kapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna, pachnąca grzybami, po prostu pyszna.                                                                        SKŁADNIKI(...)kiszonej kapusty 10 dkg suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielski kilka kulek pieprzu 2 litry wody  sól, pieprz i magi do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Karminadle z kapustą kiszoną i pieczarkami 171

Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kapusty lub marchewką i groszkiem. Ze względu na to, że do mięsa dodałam kapustę kiszoną obiad przełamałam puree zrobionym z 3/4 ziemniaków połączonych z 2 dużymi batatami. Dzięki czemu uzyskałam spójne słodko - słono - lekko kwaśne danie. Do tego ziemniaki były ładnego i zdrowego koloru marchewkowego:) Składniki: 500 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo(...)wołowego 1 duża cebula 110 g kiszonej kapusty (nie płuczemy jej, lecz dobrze odciskamy i drobniutko siekamy) 5 pieczarek 2 jajka sól, pieprz, papryka słodka, chili, majeranek mąka kukurydziana do panierki olej do smażenia Przygotowanie: na oleju podsmażam drobno posiekaną cebulkę wraz z drobno posiekanymi pieczarkami; mają lekko zmięknąć; w misce mieszam mięso, jajka, drobno posiekaną kapustę, dodaję cebulę wraz

Zasmakuj Kuchni
Łazanki z kapustą kiszoną 188

Łazanki z kapustą kiszoną to szybka, prosta i bardzo,  bardzo smaczna propozycja na obiad. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 250 g makaronu łazanki 300 g kiełbasy 250 g boczku 2 średnie cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kminek (opcjonalnie) sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać

magiczna kuchnia Kasi
bigos 179

jeden dzień. Zanim mój tegoroczny osiągnął pożądany aromat gotowałam go niemal tydzień ale efekt w pełni nas zadowala :-)  składniki: 1 1/2 kg białej kapusty 1 1/2 kg kapusty kiszonej 1 kg łopatki 1/2 kg karkówki 1/2 kg żeberek 3 liście laurowe 10 owoców ziela angielskiego 5 jagód jałowca sól, pieprz 20 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł wykonanie: Kiszoną

babka w formie
Racuchy z kiszoną kapustą- fuczki 240

Swoje dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, dlatego kuchnia regionalna z tych okolic jest mi szczególnie bliska. Dziś racuchy na słono z kapustą kiszoną, czyli tak zwane fuczki. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 kg kiszonej kapusty 2 jajka 1 szklanka mleka sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia kwaśna śmietana Wykonanie: Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli

Tradycyjna Kuchnia
kapusta kiszona na indyku z grzybami suszonymi... 155

Składniki: smalec 1/4 kostki, mięso gulaszowe z indyka 1,30 kg, cebula 2 sztuki, czosnek 2 ząbki, kostka rosołowa 2 sztuki/grzybowe, kapusta kiszona 1,20 kg, grzyby suszone 3 łyżki/zmielone, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 1 litr na gorącym smalcu zrumienić pokrojone na kostki mięso gulaszowe z indyka dodać(...)pokrojone w kostkę cebule, kostki rosołowe i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, wsypać grzyby suszone prawdziwki zmielone, wlać wodę, gotować pod przykryciem do miękkości kapusty dodac paprykę ostrą, przyprawę w płynie i bez przykrycia na większym ogniu co jakiś czas mieszając gotować do odparowania części wody kapusta smakuje na drugi dzień

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa szczi z kaszą gryczaną 123

Wspaniałe uniesienie smaków <3 Kapusta kiszona z dodatkami <3 Składniki 1/2 kg kiszonej kapusty 4 łyżki masła 1,5 l rosołu drobiowego 1 marchew 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g kaszy gryczanej białej 150 g wędzonego boczku 1 liść laurowy sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę płuczemy

R'n'G Kitchen
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 102

Bardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem.    Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz     Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej

R'n'G Kitchen
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 171

Placki ziemniaczane uwielbiam! Okazuje się, że nie tylko w wersji podstawowej smakują wyśmienicie. Pokombinowałam i powstały z kapustą kiszoną- są naprawdę pyszne! Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty 1 jajko 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku 10 dag wędzonego łososia 15 dag gęstej śmietany olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i połączyć

Tradycyjna Kuchnia
"Zdrowie zaczyna się w brzuchu" Justin i Erica Sonnenburg - recenzja 115

miały styczność z bakteriami. Autorzy namawiają nas do spożywania produktów bogatych w dobre bakterie: maślanka, kefir, jogurty naturalne (nie te smakowe z dużą ilością złego cukru, barwników itd), ogórków kiszonych, kapusty kiszonej. Są to produkty, które uzupełnią nasze jelita w odpowiednie bakterie, te które chronią nas i uodparniają. Sami jak tylko zaczyna się okres jesienno - zimowi zwiększają ilość spożywania właśnie

kruche babeczki
Śledzie z kapustą Joli 124

Składniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1 duże jabłko por sól, pieprz, cukier majonez Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić jeszcze na drobniej, paprykę, jabłko pokroić w kostkę, marchewkę starkować na jarzynowej tarce, por pokroić w półplasterki, doprawić pieprzem i cukrem (ja lubię

kgwjanczewo
MIELONY A'LA KEBAB - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 190

Dziś serwujemy kotlet mielony z surówką z kiszonej kapusty i makaronem.Myślę ,że taki obiad na dieciecie Was zadowoli. Danie ma 395 KCAL. 80 g.mielonego mięsa indyczego 1 szkl.kiszonej kapusty 200 ml. 1 szkl.ugotowanego makaronu tagliatelle 200 g. 0.5 marchewki startej -5g. 1 łyżeczka oleju -5 g. natka pietruszki sól i pieprz Szczypta cukru 1 łyżeczka przyprawy do kebabu(...)pomidorowy 200 ml. ******************************************** Mięso mielone z indyka wymieszać z jajem ,solą ,pieprzem , cebulką, przyprawą do kebaba.Obtoczyć lekko w bułce tartej i usmażyć na oliwie 1 łyżce.Kapustę kiszoną wymieszać ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką i posiekaną drobno cebulką (0.5 dać do mięsa i 0.5 dać do surówki), przyprawić solą, cukrem i pieprzem ,wlać oliwę ,wymieszać.Podawać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Golonka zapiekana na kapuście 105

jeszcze pewnie Wam zostanie. No chyba, że siądziecie do niej w kilka (więcej niż dwie) osób ;-) Golonka zapiekana na kapuście GOLONKA ZAPIEKANA NA KAPUŚCIE 2 kg golonki 2 kg kapusty kiszonej 6 liści laurowych 12 ziaren pieprzu czarnego 8 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 2 duże cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz Golonki myjemy, osuszamy wkładamy do średniego garnka(...)liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 90 minut. Golonka się gotuje, a my sięgamy po kiszoną kapustę. Płuczemy ją i wkładamy do drugiego garnka, dolewamy około 300 ml wody oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 70 minut od czasu do czasu mieszając

peggiwkuchni
Pyszny Kapuśniak z Kiełbasą i Boczkiem 265

ktoś jeszcze nie robił kapuśniaku w takim wydaniu to polecam wypróbować przepis. Od siebie dodam że mi najlepiej kapuśniak smakuje odgrzewany. Będziemy potrzebować: 2,5 L wody 700 g kapusty kiszonej 350 g boczku wędzonego 800 g ziemniaków 700 g kiełbasy (dobrej) 200 g marchewki 1 pietruszka (około 90 g) 2 średnie cebule (około 130 g) 4 ząbki czosnku przyprawy(...)kiełbasa i boczkiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zupę. Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Oczyszczoną i umytą pietruszkę i marchewkę kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków. Kiszoną kapustę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Boczek kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Kiełbasę kroję razem ze skórką w grubsze

Uwaga Babcia Gotuje
Kaczka faszerowana kaszą i kapustą kiszoną 157

Składniki: 1 kaczka (moja miała 2,3kg) 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 300 g kiszonej kapusty 100 g boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kminek mielony czosnek granulowany majeranek sól, pieprz Wykonanie: Oczyszczoną, umytą, osuszoną kaczkę natrzeć czosnkiem granulowanym, majerankiem oraz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, kapustę pokroić na mniejsze kawałki, dodać kminek mielony(...)ugotować do miękkości. Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kaszę wsypać do miski, dodać kapustę kiszoną, cebulę z boczkiem i doprawić sola i dużą ilością świeżego pieprzu. Tak przygotowanym farszem napełnić nasza kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego piekarnika

magiczna kuchnia Kasi
Krajanki Winiary - kampania Rekomenduj.to 140

Śmietanę łączymy z 100 ml gorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe.     Krajanka warzywna: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 400g ziemniaków i 200g kapusty kiszonej. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy zawartość opakowania

kulinarnyswiatdomi
Kapuśniaczek na kurczaku. 165

Witajcie :)  Zapraszam dzisiaj na pyszny gorący kapuśniaczek. Nic tak nie stawia na nogi po ciężkim dniu pracy jak miska gorącej zupy. Do zupy użyłam  Kapusty kiszonej Orzech oraz przypraw od   firmy Becla. Zapraszam :)   Składniki : 1 udko z kurczaka 2 marchewki pęczek włoszczyzny do zupy 1 łyżka Suszonego lubczyku Becla 1 łyżka suszonego selera Becla(...)ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kawałek selera i pora  około 6 ziemniaków 2   litr y wody 1 szklanka  Kiszonej kapusty Orzech   1 łyżka domowej vegety sól pieprz, szczypta chili do smaku Wykonanie : Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z marchewką i włoszczyzną,  zalewamy połową wody. Zagotowujemy, dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos świąteczny 262

Pyszny bigos nie tylko w święta Składniki • 2 kg kapusty kiszonej • 80 dag mięsa z karczku • 50 dag dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis(...)czosnek przyprawy ziele angielskie 2 łyżki majeranku przyprawę uniwersalną .Smażyć aż odparuje woda i mięso się troszkę zrumieni 2. • Na dno dużego garnka dać resztę smalcu wyłożyć część  kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną  suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty  Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę  zalać wszystko

W królestwie smaków Beaty
Bigos na pierwszy dzień Świąt 201

Pyszny lekko ostry bigos z kiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki. Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 kg  kiełbasy suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam) przecier pomidorowy 1 szt   Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt   Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona(...)słodka 2 łyżeczki  Wykonanie: Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam

Różowa kuchnia
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 170

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….  Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i  pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć

Anioły w kuchni
Świąteczna kapusta z pieczarkami + film 143

ziemniakami będzie stanowić pyszne danie wigilijne. Kapusta z pieczarkami najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu kiedy wszystkie smaki zdążą się "przegryźć".  składniki na 4 porcje 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 2 cebule 1 większy lub 2 mniejsze ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 2- 3 liście laurowe 2- 3 łyżki oleju czarny pieprz sól przepis Kiszoną kapustę

Smakowite Dania
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 201

jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorowac plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego!.  Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE Z FIGAMI I ŻURAWINĄ MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY(...)DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ  POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA ROLADA KOKOSOWA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
chrupiące, domowe krokiety kapuściano-pieczarkowe: Airfryer hd9240/30 198

sztuki "M", sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, mleko 400 ml, woda 400 ml, olej rzepakowy 2 łyżki PANIERKA: olej rzepakowy 4 łyżki, tarta bułka 8-10 dag FARSZ: kapusta kiszona 30 dag, cebula 2 średnie, pieczarki 30 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, tarta bułka 2 łyżki te pyszne domowe krokiety(...)odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" pokrojoną kiszoną kapustę ugotować do miękkości, odlać nadmiar wody, na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną z czosnkiem, wsypać pokrojone drobno pieczarki i usmażyć, dodać kapustę, pieprz, i smażyć z 5 minut mieszając, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka w kapuście kiszonej 148

Wspaniała propozycja prostego, treściwego dania, tradycyjnego można śmiało rzec, gdyż kapusta kiszona i karkówka, to połączenie znane z dawien dawna, ale zechciejmy powrócić do tradycji i przyrządźmy to jednogarnkowe danie, na zimne dni wprost idealne! Składniki: 700 gram karkówki 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę majeranek, tymianek, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra sól

kgwjanczewo
z mielonym kotletem pierogi żytnio pszenne... 147

Składniki: FARSZ: kotlet mielony 5 sztuk, kapusta kiszona 20 dag, ziemniaki ugotowane 4 sztuki, bułka tarta 1 łyżka PIEROGI: mąka pszenna typ 2000 2 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, masło miękkie 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki OKRASA: cebula 5 sztuk, masło klarowane 3 łyżki, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki(...)użyłam z poprzedniego dnia usmażone kotlety mielone z łopatki, ugotowane ziemniaki - zmielić w maszynce na drobnym sitku kotlety, ziemniaki, kiszoną kapustę, dodać tartej bułki i wszystko wymieszać do misy robota wsypać wszystkie składniki na ciasto, hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody wyrobione ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak na żeberkach . 137

Witajcie :) dzisiaj zapraszam na  kapuśniak z wyśmienitej  Kapusty kiszonej z grzybami od firmy Ogródek Dziadunia .  Zupka jest , pyszna , pożywna w sam raz na obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia   2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku  około

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania