Pełen witaminy C sok pomidorowy z sokiem z kiszonej kapusty , idealnie ugasi pragnienie , świetnie oczyści nasz organizm . Spożywany w okresie zimowym wzmocni naszą odporność , poczujemy się bardziej witalni i pełni energii . składniki na 1 litr napoju 1/2 litra soku pomidorowego 1/2 litra soku z kiszonej kapusty pieprz przepis Sok pomidorowy dokładnie mieszamy z sokiem z kiszonej kapusty, doprawiamy pieprzem
Smakowite DaniaMakaron łazanki, pyszna domowa kiszona kapustka i pachnące suszone grzybki razem tworzą bardzo sycące danie. składniki: 50 g suszonych grzybów, u mnie duże kapelusze prawdziwków i podgrzybków 600 g kiszonej kapusty 1 duża cebula woda ok 2 szklanek 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego sól majeranek olej rzepakowy 250 g makaronu łazanki Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej(...)moczyły się grzyby wylać, grzyby zalać drugą wodą i ugotować. Grzybki osączyć a wodę w której się gotowały zachować bo będzie potrzebna. Wystudzone ugotowane grzybki pokroić na małe kawałki. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać ze dwa razy. Następnie przepłukaną kapustę pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę
Monia miesza i gotujeSchab po góralsku to mięso zapiekane z kapustą kiszoną, a wszystko pod pierzynką ze śmietany. Rewelacyjne w smaku. Można podać z ziemniakami, frytkami, kluskami. Jest to pomysł na szybki obiad i alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Nie, nie :) Tradycyjny schabowy też jest smaczny, uwielbiam go. Tutaj znajdziecie przepis na schab zapiekany z ajvarem . Składniki 1 kg kapusty kiszonej(...)schabu bez kości 250 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Kapustę kiszoną włożyć do garnka, wlać dwie szklanki wody i gotować około 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Odcedzić kapustę na sicie. Schab pociąć na kotlety o grubości 1 cm i rozbić i delikatnie rozbić do grubości około 0,5 cm. Każdy kotlet
O kuchni z uczuciemwyobrazić ich smaku. Korzystając więc z przepisu z tegoż programu telewizyjnego (z nieznacznymi zmianami) zrobiłam je wreszcie. Zaintrygował mnie sposób duszenia gołąbków w bulionie ze śmietaną i sokiem z kiszonej kapusty, całe danie przechodzi nieco tym właśnie kapuścianym smaczkiem. Podałam je ze świeżym jogurtem greckim, posypane szczypiorem. Gołąbki pachniały apetycznie, były bardzo sycące, ale jak dla mnie nieco zbyt mdłe(...)łyżki kaszy manny jajko sól, pieprz do smaku łyżka smalcu sos: 3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty) 1/2 szkl śmietany (jogurtu greckiego) 1/2 szkl soku z kiszonej kapusty Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować, co kilka minut zdejmując kolejne liście, wyjmować je delikatnie, odstawiać do przestudzenia. Z obgotowanych liści ostrym
6nieboPyszne, kruche żeberka wcześniej podsmażone na patelni, a później duszone w kapuście kiszonej. Pychotka :) Składniki: 1 kg żeberek, 0,5 kg kapusty kiszonej, 2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 1 szklanka bulionu, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka wędzona. Przygotowanie: Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy co 1 lub 2 koście, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną i majerankiem. Dokładnie wcieramy(...)godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy żeberka do zarumienienia się z każdej strony. Przekładamy je do garnka, układając warstwami: żeberka, kapusta kiszona i warzywa starte na tarce. Podlewamy bulionem i dusimy ok. 1,5 godziny pod przykryciem
Aga w kuchniinaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona. Składniki: 200g polędwiczek drobiowych 200g topinambury 200g kapusty kiszonej 1 łyżka pestek dyni jarzynka bez soli Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura. Gotujemy(...)przez ok. 10 minut. Następnie do wrzącej wody z jarzynką bez soli wrzucamy polędwiczki drobiowe. Gotujemy ok. 5 minut. Danie podajemy z kiszoną kapustą oraz pestkami dyni. Smacznego
Truskawkowa FiestaKolejna z zup o których często zapominam. Kiedyś przypomniał mi się krupnik a teraz kapuśniak. Wniosek jest jeden, robię go chyba zbyt rzadko. Oczywiście zrobiony został na bazie własnej kiszonej kapusty. Składniki: Ok. 3 l wody 1 szyja indycza 200 gram antrykotu 150 gram boczku wędzonego Kilka marchewek ( ja miałam małe ) Kawałek selera Korzeń pietruszki 3 ziemniaki Kapusta kiszona ( tyle(...)dodajemy do gotującej się zupy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, po wystudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Na sam już koniec dodajemy kapustę kiszoną ( można ja trochę pokroić ale niekoniecznie ) Nie dajemy kapusty wcześniej, gdyż w kwasie wszystko gotuje się znacznie dłużej . Gotujemy jeszcze kilkanaście minut, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. SMACZNEGO
Smaki EwyKarkówka pieczona z kapustą kiszoną... Z ziemniaczkami idealna na obiad, ale może też królować na imprezowym stole. Karkówka jest delikatna, kruchutka i dosłownie rozpływa się w ustach... Potrzebne będą: 8 plastrów karkówki (2 cm) 1 kg kapusty kiszonej sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka słodka, ostra 3/4 szklanki wody olej Naczynie żaroodporne przesmarowujemy olejem, kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt
Pelusiowa KuchniaLepienie pierogów zabiera trochę czasu. Ale największa satysfakcja z lepienia to to że domowe pierogi są najlepsze. Dzisiaj proponuję pierogi z farszem z maślaków i kiszonej kapusty okraszone zrumienioną cebulką. Pyszności. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta Farsz 300 g maślaków 200 g kiszonej kapusty(...)grzyby i gotować około 5 minut. Przelać na sitko do odsączenia. Kapustę ugotować na miękko i odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną kapustę i całość mieszając chwilkę podsmażyć. Ostudzić i doprawić do smaku.Ciasto na pierogi:Do mąki dodać szczyptę soli,miękkie masło, stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno
Ala piecze i gotujes.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PĘCZAK Z WARZYWAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ Składniki: - 600 mililitrów wody - 1 szklanka kaszy pęczak - 2 - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 por - 150 gram kapusty kiszonej - 1-2 łyżki masła - 2-3 liście laurowej(...)ziele angielskie. Warzywa obieramy, myjemy i dowolnie kroimy, podsmażamy na maśle, a następnie wrzucamy do przyprawionej, wrzącej wody. Gotujemy aż nieco zmiękną. Dodajemy wtedy wypłukaną kaszę pęczak i kapustę kiszoną. Raz jeszcze gotujemy do miękkości, tym razem kaszy i kapusty. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą. Gdyby zaszła taka potrzeba, dodajemy wrzącej wody (w przypadku zbyt dużej gęstości). Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuKładzione kluski ziemniaczane okraszone boczkiem i podane z duszoną kapustą kiszoną- mmmm, ależ ta Nasza kuchnia polska jest przepyszna!😋 Kluski przygotowuje się z surowych ziemniaków- stąd nazwa szare, ponieważ delikatnie szarzeją w wyniku utleniania, choć moje, z dodatkiem jajek od szczęśliwej kurki kompletnie nie są sine, a przyjemnie żółte 😊 Zamiast boczku i kapusty wybornie smakują z wszelkimi sosami, gulaszem, twarogiem(...)porostu polane śmietaną. 3-4 porcje: * ziemniaki- 800 g * mąka pszenna- 1 szklanka* * jajko- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 łyżki * sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta Okrasa: * kapusta kiszona- około 500 g * boczek- 80 g * cebula- 1 szt. średniej wielkości Kapustę kiszoną z dodatkiem odrobiny wody poddusić do miękkości. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem cebuli. W międzyczasie przygotować kluski
Kraina Miodem PłynącaKapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego(...)następnie zagotowuję, odcedzam i kroję w paseczki. Tak przygotowane składniki dodaję do kapusty razem z drobno posiekanym czosnkiem. Mieszam wszystko doprawiając odrobiną soli i pieprzem. Rada : Najlepsza jest swojska kapusta kiszona - bez dodatku octu, jeśli takiej nie mamy to trzeba szukać w sklepie woreczkowanej kwaszonej. Jeśli podczas gotowania kapusta jest nadal zbyt kwaśna to można odlać połowę wody, uzupełnić świeżą
Mechanik w kuchniłyżki masła szczypta estragonu szczypta czarnego pieprzu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 250-300g kapusty kiszonej, odciśniętej i lekko przesiekanej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 1. Grzyby (mrożone trzeba rozmrozić!) i cebulę pokroić(...)grubą kostkę, podsmażyć na maśle, dodając pod koniec smażenia szczyptę estragonu i czarny pieprz. Odstawić. Kapustę kiszoną spróbować - jeżeli jest twarda i bardzo kwaśna trzeba ją obgotować przez 10 minut w 0,5 l wody z łyżeczką soli i cukru. Odsączyć na sicie i odstawić. 2. Kości zalać zimną wodą w dużym garnku, dodać ziele angielskie, listki laurowe
Kuchnia Prezydentowej