kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:140/326)

Kapuśniak prosty przepis 155

regionalna zupa polska. Ma swoich zdecydowanych zwolenników, do których bez wątpienia należę. Uwielbiam ją w takiej formie jak dziś (czyli ze świeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku

Tradycyjna Kuchnia
Kluski- kopytka. 182

wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe.  Jeśli będziecie podawać z sosem to polecam jako dodatek kapustę kiszoną zasmażaną(przepis na kapustę podany wcześniej "kluseczki z kapustą

Kuchnia Beaty
Kiszona cukinia 168

Zepsute? Stare? A może to jakiś żart?  Wielu obcokrajowców szerokim łukiem omija polskie kiszonki. Zapach kiszonej kapusty przyprawia ich o mdłości, widok kiszonych ogórków o zawrót głowy, a na samą myśl o wypiciu zsiadłego mleka dostają rozstroju żołądka. Kwaśne są, to na pewno. I jednocześnie niesłychanie zdrowe. Kiszonki to chyba jedne z najzdrowszych "potraw" na świecie. Są naturalnymi probiotykami(...)wiele warzyw, a nawet owoców, nie wszystkie kiszonki zyskały aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta i ogórki), cukinia jest dobrym wyborem na pierwszy ogień kiszonkowych eksperymentów. Potrzebne będą: - umyte, pokrojone cukinie

Smakuje zdrowo
Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonym żeberku 151

kiszonej kapusty porcja rosołowa z indyka kawałek wędzonych żeberek marchewka cebula listek laurowy ziele angielskie pół łyżeczki kminku sól pieprz czarny pieprz ziołowy 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego Kapustę płuczemy w letniej wodzie i odciskamy, (gdyby była bardzo kwaśna można zagotować i odcedzić pierwszą wodę) Zalewamy kapustę wodą, dodajemy umyte mięso i żeberka, Marchewkę kroimy w plasterki lub ścieramy

Gotowanie jest łatwe
Bigos 156

kiszonej kapusty 1 kg łopatki lub trójkąt z żeberkami 300-400 g kiełbasy listek laurowy 1 duża cebula kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku 7-8 ziaren jałowca kilka suszonych grzybków kilka śliwek suszonych sól pieprz ziołowy pieprz czarny 3 łyżki mąki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę odciskamy od soku, zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy

Gotowanie jest łatwe
Młoda kapusta kiszona w wodzie po ogórkach-genialna!! 213

Coś dla wielbicieli kiszonek-idealna przekąska i do tego pełna zdrowia,tania i łatwa do przygotowania.Teraz kiedy robimy sporo ogórków małosolnych i zostaje nam po nich woda z kiszenia ta kapusta to idealny sposób na jej wykorzystanie .W tym roku byłam na kursie fermentacji i tam poznałam przepis na "Kryżałki"-czyli białą kapustę lekko obgotowaną w dużych kawałkach i zalaną(...)wiecie co? Wyszła genialna i nie już ją zjadłam i nastawiłam nową-polecam gorąco!!! Składniki: pół główki młodej kapusty ok 1 l wody po ogórkach małosolnych lub kiszonych Przygotowanie: kapustę pokroić na kawałki(nie szatkować!!) poukładać w słoiku i zalać wodą w ogórków,tak żeby nie kapusta  wystawała ponad wodę,zakręcić i odstawić w temperaturze pokojowej

Swojskie jedzonko
Mielone kotlety z duszoną kapustką 288

kwiecień plecień J . Pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu a temperatura powietrza podpowiada, że trzeba zjeść coś dobrego. No i wymyśliłam obiad z mojego dzieciństwa: mielone z duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również wyszły smakowicie. To danie nie należy(...)zgrabne nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustką lub buraczkami ćwikłowymi. Kapustę kiszoną wystarczy wypłukać w zimnej wodzie, zalać w garnku do połowy wodą, dodać dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie, kminek i dusić godzinkę na wolnym ogniu pod przykryciem. Na koniec

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka makaronowa na podstawie sałatki gyros 119

oraz sałatek. Dołożymy szybko przyrządzonego kurczaka, warzywa konserwowe, choć możesz równie dobrze użyć na przykład świeżej papryki, ser, łatwy sos i gotowe. Pomysły na obiady. Przepisy  Schab w kapuście kiszonej Tarta z kurczakiem Młoda kapusta zasmażana Kotlety drobiowe Tortilla z kurczakiem gyros Pyszna zapiekanka inspirowana sałątka gyros. Zapiekanka makaronowa na podstawie sałatki gyros - składniki: 500 g piersi z kurczaka

MamaOskarka
Kapusniak z mlodej kapusty 153

przygotowania jej na ciepło jako dodatek do obiadu, do młodych ziemniaków. Tym razem jednak postanowiłam zrobić z niej zupę, czyli kapuśniak, ale na słodko, bo zamiast jak zazwyczaj użyć kapusty kiszonej była młoda, jędrna, świeża kapusta. Wywar powstał na wołowinie co dodało zupie smaku. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżowe galette z kapustą i suszonymi grzybami (Galette di pasta lievitata con crauti e funghi secchi) 190

świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 125 - 150 ml letniej wody Farsz z kapusty i grzybów 350 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI Galette di pasta lievitata 150 g di farina

La grande e la piccola cuoca
Surówka z kapusty pekińskiej 230

solą oraz pieprzem do smaku *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKA JAK U CHIŃCZYKA PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PRZEPIS TUTAJ SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I PAPRYKI PRZEPIS TUTAJ SURÓWKA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE

Blog z Apetytem
Wiosenna surówka a’la Coleslaw 314

podaniem surówkę jeszcze raz mieszamy *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKA JAK U CHIŃCZYKA PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PRZEPIS TUTAJ SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I PAPRYKI PRZEPIS TUTAJ SURÓWKA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE

Blog z Apetytem
Dieta przyspieszająca metabolizm - Tygodniowy jadłospis 215

Śniadanie Czekoladowa owsianka z pomarańczami II śniadanie gruszka Obiad Filet z kurczaka na jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 jabłko Podwieczorek 2 kiwi Kolacja sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki, cebuli, ogórków kiszonych, pomidorków koktajlowych i 1/2 szklanki kaszy gryczanej na 1 porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK(...)FAZA II Śniadanie 4 plastry  filetu z indyka (120 g) posmarowane musztardą na 4 liściach sałaty rzymskiej ogórek kiszony II śniadanie 80 g wędzonej makreli 1 szklanka kiszonej kapusty Obiad Dorsz w porach z pieczarkami  lub  Pstrąg cytrtnowo-tymiankowy 1 szklanka ugotowanego brokuła Podwieczorek plastry łososia wędzonego (80 g) z 2 selerami naciowymi Kolacja sałatka z zielonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta z grochem 188

potrawy serwujecie na Wigilię? Podzielcie się swoimi tradycjami, ponieważ jestem bardzo ciekawa, gdyż wiem że w różnych regionach Polski podaje się inne potrawy. Kapusta z grochem Składniki:  500g kiszonej kapusty 250g grochu (użyłam łuskanego) 1 łyżka majeranku suszonego 0,5 łyżeczki kminku 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1 średnia cebula sól, pieprz

Codzienne Gotowanie
Bigos z czerwonej kapusty z owocami 158

Moja propozycja na wigilijny stół  - bigos z czerwonej kapusty. 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni łyżeczka miodu szklanka czerwonego wina olej rzepakowy olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać

AZgotuj!