Kluski zielone w sosie pomidorowym 121Postanowiliśmy troszkę poeksperymentować. Wyszło przesmacznie i kolorowo. Składniki Kluski: 900 g ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 pęczek świeżej bazylii Sos: 1 duża cebula 2 łyżki oleju 500 g kiełbasy śląskiej 500 ml passaty pomidorowej 6 suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy(...)mąką i drobno posiekaną bazylią. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, wlewamy passatę. Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej konsystencji). Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią. /* Style
R'n'G Kitchen
Barcelona i sos pomidorowy 164więc świeże warzywa (w szczególności pomidory, czosnek, bakłażan, papryka i karczochy), różnorodność chlebów, makaronów, oliwek, wiele odmian fasoli białej, czerwonej, soczewicy no i grzybów. Osobna uwaga należy się przeróżnym kiełbasom. Ja szczególnie polecam lokalną Butiffarę – jest naprawdę przepyszna. Ciągle mam przed oczami niezliczoną ilość gatunków serów, a ten drób…, baranina…itd Przebijają jednak wszystko ryby(...)tuńczyki, anchovies. Sama Katalonia jest też podzielona – na wybrzeżu, co zrozumiałe, kuchnia opiera się na rybach i owocach morza. Zaś głąb lądu to królestwo mięs i kiełbas. A na koniec przepis! Do przygotowania hiszpańskiego sosu pomidorowego potrzebujemy: – 2 puszki pomidorów – papryki grillowane (daję zazwyczaj 2-3 sztuki, mogą być ze słoika) – oliwki czarne (mały słoiczek
Szybko Tanio Smacznie
Makaron z kiełbasą i pomidorami 295Dziś światowy dzień makaronu, więc polecam przepis z makaronem w roli głównej. Przepis bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Przepis od Di gotuje . Składniki: 200 g kiełbasy 5 pieczarek 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku bazylia sól pieprz olej makaron Kiełbasę pokroić w półplasterki lub kostkę, podsmażyć na oleju, a następnie dodać pokrojoną
Ewusiowe Smaki
Leczo z cukinii i papryki 226hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 3-4 cukinie, ilość można dowolnie zwiększać w razie własnych potrzeb 3szt cebule 3szt średnie marchewki- opcjonalnie kiełbasa w/g upodobań smakowych. U mnie surowa, podwędzana 4-5szt papryki kolorowe 3szt duże pomidory sparzone i obrane ze skórki lub 2-3 łyżki koncentratu 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście(...)słodkiej papryk i olej do smażenia Przygotowanie: W większym garnku lub brytfannie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w pióra cebulkę. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę lub pół plasterki kiełbasę. Po kilku minutach kolejno pokrojoną paprykę w większą kostkę lub paski, pomidory, w cienkie plasterki marchewkę, na końcu pokrojoną cukinię. Osobiście młodej cukinii nie obieram wystarczy umyć. Dodać przyprawy. Gotować
W garach u Gosi
Drożdżowe mini pizze 689łyżką, następnie zagnieść gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny. Farsz: laska kiełbasy, puszka krojonych pomidorów, 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 100g żółtego sera, bazylia, oregano, ostra papryka, sól. Kiełbasę pokroić w kostkę
Z miłości do słodkości
Gulasz warzywny z ciecierzycą 201mamy kolejny pomysł na szybki "śmietnikowy" obiad, wyjmujemy wszystko co mamy w lodówce, kroimy, gotujemy, mieszamy i najlepsze... ZAJADAMY!!! Składniki: 250-300 g kiełbasy np. podwawelskiej 1 łyżka smalcu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 kolorowe papryki 2 marchewki 1 mała cukinia 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400-500 ml przecieru pomidorowego sól pieprz chili (świeża/w płatkach/w proszku(...)Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, gdy się zarumieni dodać białą cebulę pokrojoną w kostkę i czerwoną pokrojoną w półplastry. Smażyć, aż cebulka się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze około 3 minut. Do garnka wlać wody, tak by przykrywała dno i włożyć pokrojoną w kostkę cukinie, a także marchew (pokrojoną w plasterki. Następnie
Malinowo w kuchni
Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą 200szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g mozzarelli 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 mała kiełbasa 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypiorek do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką(...)olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone w plastry jajka i kiełbasę, kukurydzę. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią. 4. Przed podaniem posypujemy pizzę posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchni
Lekka zupka 204średnia kapusta biała 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki pasty pomidorowej 2 laski białej kiełbasy 1 kostka rosołowa sól pieprz czarny Wykonanie Kapustę szatkuję , następnie do rozgrzanego garnka wkładam poszatkowaną kapustę i przesmażam około 10 minut , często mieszając(...)między czasie obieram cebulę , czosnek i siekam na drobno oraz kroję kiełbasę w plastry i dodaję do naszej kapusty , wszystko podsmażam razem z 1 minutkę , i zalewamy wodą aż zakryje całą kapustkę , dodaję kostkę rosołową , pastę pomidorowa, całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka . Jak nasza kapusta zmięknie , doprawiam solą , pieprzem , i gotowe
Mój Smak
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 221kończy się termin ważności, a wiemy, że nie zdążymy zjeść ich w tej postaci (np. chleb, bułki), czy resztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka do chleba 206Wytrawna, prosta sałatka idealnie sprawdzająca się jako dodatek na chlebie :) Składniki: 15 dag kiszonych ogórków, 4 jajka, 10 dag kiełbasy jałowcowej, sól do smaku, pieprz do smaku, majonez. Wykonanie: Ogórki pokroić w drobną kostkę, jajka ugotować i razem z kiełbasą również pokroić w kostkę. Połączyć składniki, przyprawić do smaku, dodać majonez według uznania i nakładać na posmarowany masłem chleb
Tradycyjna Kuchnia
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 199osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski
AZgotuj!
Leczo warzywne z kiełbasą 188Talerz tak rozgrzewającego dania jest na wagę złota , zapraszam serdecznie do wypróbowania tego rozgrzewającego przepisu . 1 średnia cukinia 4 ziemniaki średnie 3 papryki czerwone 3 laski kiełbasy zwyczajnej 5 łyżek ketchupu sól pieprz czarny 10 sztuk pieczarek 1 łyżeczka masła 1 kostka rosołowa Wykonanie Wszystkie nasze warzywa przygotowuję(...)garnka z odrobiną masełka i podsmażamy około 5 minut , następnie po 5 minutach , zalewam wszystko wodą tak a by zakryło mi wszystkie warzywa . Kiedy nasze warzywa się gotują , kroimy kiełbasę w kostkę i przesmażamy na patelni na rumiano , i dodajemy do naszych warzyw ,następnie dodajemy ketchup , kostkę rosołową i wszystko gotujemy na małym ogniu około 45 minut . Po upływie
Mój Smak
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 200sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym
Codziennik Kuchenny
Fasolka po Bretońsku. 307coś nowego ,co urozmaici nasze danie.Ja proponuję suszone pomidory ,które bardzo podkreślają aromat i smak tego dania. Składniki : 500 g świeżej fasoli ,typu Jaś 300 g dobrej ,chudej kiełbasy 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g suszonych pomidorów mała cukinia mała papryka czerwona ulubione przyprawy -majeranek ,sól ,pieprz , ziele angielskie 2 kulki i jedno listko laurowe . Fasole zalewamy(...)połowie gotowania dodajemy do niej liść laurowy i ziele angielskie . Cebulkę kroimy na drobno i przesmażamy na złoty kolor. Odkładamy ,umażoną na talerz.Na tej samej patelni smażymy pokrojoną kiełbasę ,następnie dodajemy paprykę pokrojoną na kawałki i cukinię.Kiedy papryka i cukinia lekko zmiękną dodajemy ugotowaną fasolkę ,odłożoną cebulkę, przecier pomidorowy i pokrojone na drobno suszone pomidory .Doprawiamy solą i pieprzem
Ladylaura.
Dyniowa tarta 224Dziś, z jej białej odmiany – tartę. Stanowczo nie wegetariańską, ale pyszną wyśmienicie. ok. 500 g dyni startej na tarce o małych oczkach ok. 200-300 g suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu ok. 100-150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach 1 jajko 3 łyżki mąki z ciecierzycy Wszystkie składniki(...)dokładnie ze sobą mieszamy. Na początek dynię z jajkiem, potem dodajemy ser, kiełbasę, a na końcu mąkę. Dodajemy tyle mąki, by zagęścić i scalić masę. Masę wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój
Kucharzyca