kiełbasa - 10546 przepisów (strona:265/704)

Spaghetti z chorizo i krewetkami 195

kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni na oliwie i maśle przesmażamy posiekaną szalotkę. Jak będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po dosłownie 15 sekundach dodajemy pokroją w kostkę kiełbasę chorizo . Smażymy 2 minuty i dodajemy krewetki. Jak krewetki zaczną robić się różowe, dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy wszystko ok. 3-4 minut i na sam koniec dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cieciorka po bretońsku 187

fasolka". Nie tym razem jednak, ponieważ zastępuje ją bardzo godnie ciecierzyca. Lubicie takie dania jednogarnkowe? :) Składniki: 2 słoiczki gotowej ciecierzycy w zalewie (może być ok 1kg z puszki) pęto kiełbasy 2 duże cebule 1l passaty pomidorowej 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżka majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego sól+ pieprz Przygotowanie: Najszybciej jest przyrządzić(...)godziny przed łączeniem składników. Ciecierzycę wraz z zalewą wlewamy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. W tym czasie kroimy w cienkie plastry kiełbasę i podsmażamy ją do zarumienienia na maśle. Pod koniec podsmażania dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. I dusimy około 2-3 minut. Mięso dorzucamy do cieciorki i podlewamy passata pomidorową. Gotujemy

ChilliJemy
Bigos z młodej kapusty – danie jednogarnkowe 152

kapusty przeznaczyłam na surówkę. A Wy co najczęściej przygotowujecie z młodej kapusty? A może też robicie taki prosty bigos? Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół cebuli 3 kiełbasy śląskie – u mnie z szynki Maestro Henryk Kania pół opakowania kabanosów z solą Henryk Kania 1 pełna łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 liść laurowy(...)bulionu* 2 szczypty majeranku świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na małej ilość oleju. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i kabanosy, chwilę smażymy. Następnie dodajemy posiekaną młodą kapustę i marchewkę. Kolejno dolewamy nasz bulion (najpierw można dolać mniej jeśli wolicie gęstsze dania, ilość zależy od upodobań i wielkości kapusty). Doprawiamy

Słodkie okruszki
Pappardelle z krewetkami 191

mrożone, ale nie gotowane, jeszcze w pancerzykach. Ich smak po przygotowaniu jest znacznie inny, aniżeli tych już „gotowanych”. Składniki 20 dużych krewetek 12 pomidorków koktajlowych 150 g kiełbasy chorizo 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku makaron pappardelle sól pieprz szalotka Pappardelle z krewetkami – przepis Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Krewetki obieramy z pancerzyków. Pomidorki(...)koktajlowe kroimy na połówki. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na maśle szklimy szalotkę, a następnie dodajemy czosnek. Smażymy go dosłownie 20 sekund. Dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo i krewetki. Smażmy wszystko 2-3 minutki aż krewetki delikatnie się podsmażą, dodajemy pomidorki koktajlowe. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i 2-3 łyżki wody z gotowania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żurek z jajkiem i kiełbasą (bez zakwasu) 159

Żurek z jajkiem i kiełbasą występuje u nas w różnych wersjach przygotowania. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję torebki z mieszanką naturalnych składników (są takie!bez ulepszaczy, itd.). Za to jeszcze nigdy nie zrobiłam domowego zakwasu na żurek… Artykuł Żurek z jajkiem i kiełbasą

Kolorowy Przepisownik
Białe kiełbaski pieczone w piwie. 160

przyprawione dlatego dodatek musztardy i piwa do pieczenia jest jak najbardziej właściwy. Danie to mogą jeść również dzieci, bo podczas pieczenia alkohol odparuje. Chociaż dla dzieci bardziej polecam białą kiełbasę pieczoną w cydrze . Składniki: 0,5 kg białej surowej kiełbasy 1 duża cebula 1 łyżka musztardy francuskiej 0,5 szkl. jasnego piwa (użyłam piwa Perła, bo jest niezbyt gorzkie

Codziennik Kuchenny
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i jajkiem 207

Była świąteczna tarta z grzybami na Boże Narodzenie a teraz pomysł na tartę na Wielkanoc. Jako farsz oczywiście wielkanocne smakołyki czyli biała kiełbasa i jajka z dodatkiem chrzanu.  składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko farsz 2 sparzone białe kiełbaski 2 ugotowane jajka 6 kopiastych łyżek śmietany 18 % 2-3 łyżki(...)kiełbaski pokroic w plasterki. Do miseczki przełożyć śmietanę, schan, jajka i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić soląi pieprzem. Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. Na podpieczonym spodzie rozłożyć plasterki białe kiełbasy i zalac masa śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15 minut aż masa się nieco zetnie ale jeszcze będzie miękka. W tartę powciskać ćwiartki

Monia miesza i gotuje
Biały barszcz na białej kiełbasie 144

biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kiełbaska Wielkanocna do koszyczka 188

odkręcamy odcinki 10-12 cm, odwieszamy do osadzenia na 2 godz.w temperaturze pokojowej. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 2,5-3 godz.Po wędzeniu parzenie w wodzie 75 stopni do momentu gdy kiełbaska będzie miała 72 stopnie(...)środku. Po parzeniu od razu schładzamy w zimnej wodzie i chowamy do lodówki na 8-10 godzin. SMACZNEGO. PS. Mięsko które zostało mi w nadziewarce wykorzystałem do zrobienia kiełbasy w osłonce białkowej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Babka ziemniaczana 162

ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 100-150 g boczku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie:  Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aby tłuszcz się wytopił, ale mięso za bardzo nie przysmażyło. Mięso przestudzić.  Cebulę obrać i zetrzeć na tarce(...)oczkach.  Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć i odlać nadmiar wody. Przełożyć do dużej miski. Do startych ziemniaków dodać startą cebulę, przesmażony boczek z kiełbasą, wbić jajko, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę ziemniaczaną przełożyć do foremki (najlepiej keksówka, ja użyłam

Codzienne Gotowanie
Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Domowa zawsze najlepsza 214

tradycyjnie. Taka jest po prostu najlepsza. Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli o jak największych ziarnach (piękny jaś tyczny będzie najlepszy), 4 duże cebule, 200 gramów boczku, 300 gramów kiełbasy, słoiczek koncentratu pomidorowego 30 proc., sól, pieprz, kopiasta łyżka słodkiej papryki w proszku, majeranek. Zrób tak: fasolę namocz dzień wcześniej. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na noc na minimum(...)pieprzu. Powinno to zająć około godzinę. Jeśli wody będzie zbyt mało, uzupełnij. W międzyczasie na patelni przesmaż boczek pokrojony w kostkę, gdy się wytopi, dodaj posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko zrumień, po wyłączeniu ognia dopraw papryką, wymieszaj i przełóż do garnka z fasolą. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw majerankiem. Jeśli wody jest zbyt mało, ponownie ją dodaj. Fasolka

Kulinarna Polska
Łazanki z kiszoną i białą kapustą 133

siekania białej kapusty używam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska Składniki: 150 g kapusty kiszonej (u mnie domowa z tego przepisu) pół mniejszej główki białej kapusty 300 g kiełbasy (można dać mniej) – u mnie krakowska 120 g paprykowych kabanosów kilka pieczarek (u mnie dziś 7 większych) 3 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 pełna łyżeczka mielonej suszonej bazylii pieprz(...)gotowałam do miękkości, w tym czasie przygotowując pozostałe składniki łazanek. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, podsmażamy. Po chwili dodając pokrojoną kiełbasę i kabanosy. Całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, bazylią oraz solą i pieprzem. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy kiszoną kapustę mieszamy i zostawiamy chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Kolejno dodajemy stopniowo

Słodkie okruszki
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą 137

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą to pyszne, wiejskie danie. Do tej potrawy najbardziej nadają się ziemniaki typu kulinarnego B, tzw. do … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Ziemniaczana <span>zapiekanka</span> z kiełbasą pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Szybkie paszteciki z mięsem i kapustą 201

każdy (w szczególności panowie). Do takich pasztecików możecie podać czerwony barszcz. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Spróbujcie. Składniki: 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej) 1 mała cebula pieprz i sól do smaku 1 płat ciasta francuskiego XL 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam(...)można dodać liść laurowy). Cedzimy i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do misy blendera z nożami wkładamy przestudzoną kapustę, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i podsmażoną cebulę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (ja zawsze dodaję więcej pieprzu, farsz ma być wyrazisty w smaku). Rozwijamy płat ciasta. Kroimy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania