ciasno i odwieszamy w pokojowej temp. na 2 godz. OSUSZANIE W WĘDZARNI Temp.45 stopni przy dużym ruchu powietrza bez dymy na samym żarze do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie sucha i ciepła WĘDZENIE W temp. 50-60 stopni do koloru jaki nas zadowala . Osobiście wędziłem 3 godz. PARZENIE Woda 75-80 st. parzymy do momentu aż kiełbaska(...)środku będzie miała 68-70 st. Po parzeniu topimy kiełbasę na około 5 min w zimnej wodzie . Chowamy do lodówki. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.podsmażonej cebuli :).Pyszne,smaczne,miękkie i domowe po prostu palce lizać :).Z tego przepisu pierogów wyjdzie dużo na 4 osoby . Polecam również wypróbować pierogi z farszem z białej kiełbasy - TUTAJ SKŁADNIKI Ciasto 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 kostki masła lub margaryny ok.250 g ciepłej wody Farsz 1 kg ziemniaków 1 cebula 300g sera białego sól(...)pieprz Dodatkowo olej kiełbasa WYKONANIE Ziemniaki obieramy i gotujem- wody nie solimy.Mąkę przesiewamy przez sitko ,dodajemy sól,masło lub margarynę,wodę i zagniatamy elastyczne ciasto.Po wyrobieniu przekładamy do miski i odstawiamy na 15 min.W tym czasie robimy farsz. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę ,dodajemy ser,sól,pieprz i podsmażoną cebulkę.Wyrabiamy-najlepiej ręką
Mała w garnku mieszaprostu wszystko do jednego gara i już ;) Inspiracją był dla mnie przepis z ostatniego numeru magazynu Moje Gotowanie (11/2019). Pozwoliłam sobie jednak sporo zmienić oryginał. Składniki: 2 kawałki kiełbasy 30 dag pieczarek 1 cebula 3 ziemniaki 1/4 małej główki białej kapusty 1 czerwona papryka 1 litr bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól, pieprz(...)paprykę pokrojoną w paski. Chwilę przesmażyć i dodać drobno posiekaną kapustę. Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W międzyczasie, na dużym ogniu, podsmażyć na patelni pieczarki oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Następnie dodać je do garnka i dołożyć koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawić
My simple kitchenSzakszukę na moim blogu już wszyscy chyba znają i zajadają. Dziś przedstawię wersję z czerwoną fasolą i kiełbasą, jest pożywna, odżywcza i bardzo pyszna, polecam gorąco. Takie śniadanie czy obiad to raj dla brzucha, spróbujcie. Szakszuka z kiełbasą i fasolą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezaczynamy wędzenie . Osobiście wędziłem wiśnią,śliwą i olchą .Wędzimy do koloru jaki nas zadowala u mnie wędzenie trwało około 3 godz. wędziłem w temp. 50-60 st. Po wędzeniu kiełbasę parzymy w wodzie o temp. 75-80 st.do momenty osiągnięcia temp w środku 68-70 st. Po parzeniu kiełbasę hartujemy w zimnej wodzie około 5 min. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Naleśniki wiejskie na słono, z boczkiem i kiełbasą to jedne z ulubionych naleśników mojego Męża. Na pewno nie jest to danie fit, ani takie, które można by było jeść codziennie, bo kalorii i tłuszczu tu sporo, ale od czasu do czasu można się pokusić o The post Naleśniki wiejskie na słono – z boczkiem i kiełbasą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepestek biała cebula duży ząbek czosnku 5 łyżek oleju lub smalcu świeży tymianek (4-5 gałązek) płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki wędzonej papryki 150 g chudej kiełbasy sól i pieprz do smaku pieczywo/kasza/ryż do podania Czas przygotowania 60 minut Liczba porcji 3-4 Wartości odżywcze w porcji (bez dodatków): Kalorie: 360 Białko: 11,5 g Tłuszcze(...)script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=284690&channelId=31230&partnerId=18607&graphicId=2561&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); W tym czasie kroimy kiełbasę w plasterki. Następnie mięso podsmażamy na patelni. Staramy się nie dodawać tłuszczu do smażenia, ale jeśli jest w nim bardzo mało tłuszczu, to dolewam odrobinę oleju lub smalcu. Kiełbaskę należy
Analiza SmakuJesienna zupa kapuściana Jesienią zupy to największy skarb . Siedząc na chłodnym już acz słonecznym tarasie , taka gorąca zupa kapuściana na kiełbasie z dodatkiem świeżych pomidorów brzmi jak poezja Wreszcie udało mi się przekonać rodzinkę do konsumpcji zup i teraz częściej goszczą na naszym stole . Oczywiście nie jako danie główne , co najwyżej jako przystawka , taki starter przed daniem głównym(...)pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku 2 l rosołu lub 2 l wody i 3 kostki bulionowe cielęce 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę kroimy na dowolne kawałki . Ja tym razem pokroiłam na duże , gdyż miała robić jako wkładka Wrzucamy do gara , razem z pokrojoną kapusta , cebulą , czosnkiem i ziemniakami . Zalewamy bulionem , wsypujemy paprykę
Ogrodnik w podróżywszystkie przyprawy, wodę i bardzo dokładnie mieszamy .Mięso musi się kleić. Napełniamy jelita dość ciasno. Teraz wieszamy na kije w celu osadzenia czas 2 godz. temp. pokojowa. Po osadzaniu kiełbasę pakujemy do wędzarni i osuszamy w 40 st. na żarze przy dużym ruchu powietrza, czas około 1 godz. kiełbasa w dotyku musi być suchutka. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.garnku. Lista zakupów (proporcje na ok. 10 osób): 3 kg ziemniaków sałatkowych pokrojonych w ćwiartki 500 g buraków pokrojonych w plasterki 500 g cebuli pokrojonej w półkrążki 500 g kiełbasy pokrojonej w półkrążki 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Prażonki'; listonic(...)content='3 kg ziemniaków sałatkowych 500 g buraków 500 g cebuli 500 g kiełbasy 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól Pieprz'; document.write(" "); Dno garnka wykładamy skórą i tłuszczem pozostałymi z boczku. Następnie układamy pierwszą warstwę (z ok. 1/3 składników), na którą składają się kolejno: ziemniaki, buraki, cebula i mięso. Całość obficie
Proste-przepisy.plSkładniki Łopatka wieprzowa 1kg Kiełbasa podwawelska 2 kiełbasy Cebula 2 sztuki Czosnek 2 ząbki Papryka konserwowa 300g odsączona z zalewy Marchew 5, średniej wielkości Bulion wołowy 1l Liść laurowy 2 liście Ziele angielskie 3 ziarna Tymianek 1 łyż The post Gulasz z łopatki wieprzowej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKolejny zawieruszony przepis na bigos z dyni. ½ średniej dyni 1 cukinia 1 cebula 25 dkg kiełbasy 2 marchewki ½ główki kapusty pekińskiej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać.Kapustę pekińską poszatkować, marchew obrać i pokroić(...)minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy. Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić kapustę pekińską oraz kiełbasę. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie
Moje domowe kucharzenieprzepis. Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z kurkami (4-5 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, posiekana 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę sól, pieprz i cukier do smaku 250 g kurek, oczyszczonych (mogą być mrożone) 2 łyżki koncentratu pomidorowego pęczek koperku, posiekany masło(...)smażenia Przygotowanie: Na większej patelni rozgrzej masło, obsmaż kurki do zarumienienia i odstaw. Rozgrzej większy rondel na większym ogniu, dodaj boczek i kiełbasę i obsmaż do ładnego zarumienienia. Następnie dodaj kapustę,1/2 szklanki wody, pomidory i koncentrat, dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem przez ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj kurki i koperek, ponownie dopraw
karmelowymożna dodać jedną mała marchewkę starta na tarce o grubych oczkach) ziele angielskie, liście laurowe (można jeszcze dodać jałowiec, mielony kminek) ½ kg pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 4 kiełbasy śląskie 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kiszoną kapustę, należy ugotować w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Ugotowaną kapustę odcedzić i posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w małe(...)plasterki, podsmażyć na maśle. Osobno obsmażyć drobno pokrojoną cebule aby była szklista. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Artykuł Łazanki z kiszoną kapusta i pieczarkami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniacukinii 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 20 dag marchewki (u mnie 9 młodych, małych sztuk) 1 mała pietruszka 3 papryki 3 pomidory 30 dag kiełbasy pieprz, sól, papryka słodka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie świeży koperek, natka z pietruszki W garnku podgrzewamy olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy do czasu, aż cebula zmięknie(...)pietruszkę. Kiedy warzywa zrobią się miękkie dodajemy sparzonego, obranego ze skórki a następnie pokrojonego w kostkę pomidora. Pod koniec gotowania dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę, chwilę gotujemy . Doprawiamy, dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Smacznego
Gotuj z Agnes