Mój mąż zrobił ostatnio cudowne caffè latte, idealne do wiśniowych muffinek (przepis niebawem na blogu). Od dziś będę rzadziej pić kawę na mieście, bo domowa kawa jest pyszna, ładnie wygląda no i jest tańsza ;-) Co prawda nie mamy ekspresu do kawy i piję rozpuszczalną, ale i tak przepis jest smaczny i prosty. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpyszną piankę z masełka i kokoska i to bez laktozy i bardzo szybko. Smakuje lepiej niż latte w sieciowej kawiarni. Mało kto wie, że pierwowzorem tego napoju była herbata z masłem pita w Mongolii. W tym przepisie wracam więc do korzeni i zamiast kawy będzie przepyszna herbata. Składniki: 2 łyżeczki masła klarowanego łyżeczka oleju kokosowego szklanka gorącej zielonej herbaty
Ugotowane pozamiataneminut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 250 g mąki pszennej 10 łyżek kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 2 łyżki likieru Latte Macchiato 150 g margaryny 300 ml wody szczypta soli 600 g wiśni cukier puder do posypania
Słodkości i nie tylkoednym z moich ulubionych napojów jest latte na mleku migdałowym. Pomyślałem sobie — czemu nie spróbować podać go w formie lekkiej galaretki, ozdobionej czapą z bitej śmietany i zaserwować z jakimiś sezonowymi owocami. Wyszedł fajny orzeźwiający i pobudzający do działania deser. Oczywiście przepis możecie potraktować jako inspirację i przygotować taką galaretkę z użyciem mleka kokosowego lub tradycyjnego. Myślę również, że fantastycznie(...)tutaj niesłodzone mleko skondensowane — sam mam już ochotę zrobić alternatywną wersję. ;) Żelatynę w wersji wegańskiej można oczywiście zastąpić agarem. A i jeszcze jedna ważna informacja — koniecznie wykorzystajcie jakąś dobrą kawę (najlepiej z lokalnej palarni) i niech to nie będzie rozpuszczalna ze słoika. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje w 300 ml szklankach ok. 600 ml mleka migdałowego* ok. 500 ml świeżo zaparzonej
Food Squaresłoiczków, a następnie zakręcić i ustawić słoiczki do góry dnem. Jeśli lubisz takie korzenne smaki, to spróbuj także dyniowej latte z korzennym dyniowym syropem lub syropu piernikowego , który jest cudownym dodatkiem nie tylko do kawy, ale także herbaty, mleka czy deserów
Codzienna kuchnia niecodziennaCzy istnieje możliwość podania kawy w innej, bardziej zaskakującej formie? Dla mnie odpowiedź na to pytanie nie sprawiła większego problemu. Przy odrobinie pomysłowości poradziłam sobie
Malinowe PocałunkiWYKONANIE: - do szklanki wrzuć około 8 kostek zamrożonego mleka - zaparz espresso (jeśli nie masz ekspresu, w małej filiżance zaparz mocną kawę rozpuszczalną, bądź zwykłą parzoną tylko oddziel fusy) - mleko spień dyszą, mleko spieniamy dość długo - tak jak na caffee latte, pianka musi być mocna (jeśli nie masz dyszy spieniającej, użyj spieniaczy do mleka na baterie -do kupienia w każdym markecie(...)mleka, cukrem i zaparzonym espresso - do szklanki z kostkami zamrożonego mleka wlewamy spienione mleko, następnie lejąc po łyżce dodajemy zmiksowane espresso jagodowe, utworzą się Wam piękne trzy warstwy kawy i pianka na górze szklanki Wierzch kawy obsyp jagodami! Gotowe! Zamieszaj a powstanie piękny fioletowy kolor! ;-) Smacznego!!!! Wypróbuj też przepis na MALINOWE FRAPPE
SMYKWKUCHNIGęsta, bardzo aromatyczna i... zielona! Taka jest właśnie kokosowa matcha latte :) Pewnie większość z Was słyszała o tym magicznym zielonym proszku dodawanym do napojów i deserów. Czym właściwie jest matcha? To nic innego, jak sproszkowana zielona herbata! Ogromna skarbnica antyoksydantów, które skutecznie zapobiegają rozwojowi nowotworów i chorób układu krążenia, wspomagają odchudzanie, a także pomagają się zrelaksować Osobiście cenię(...)niebywały booster energii! ;) Kofeina zawarta w matchy to L-teanina, która w przeciwieństwie do kofeiny znanej nam z kawy, uwalnia energię stopniowo i pozwala uniknąć nagłego spadku siły, a podana na mleku kokosowym syci na długo! Przepis na latte kokosowe podsunęła Magda . Składniki: 250 ml mleka kokosowego ( polecam Wam np. AROY-D, nie zawiera żadnych świństw) proszek Matcha opcjonalnie miód
Spektrum SmakuDziś piję tylko rozgrzewające napoje. Na jesienną chandrę polecam smaczne domowe herbaty, cudownie pachnące kawy, oraz % grzańce (nie tylko z czerwonego wina :) Zapraszam na moje zestawienie
Ana Mari's worldDziś piję tylko rozgrzewające napoje. Na jesienną chandrę polecam smaczne domowe herbaty, cudownie pachnące kawy, oraz % grzańce (nie tylko z czerwonego wina :) Zapraszam na moje zestawienie
Ana Mari's worldwody w stosunku do kawy. Macchiato : Espresso z „kleksem” mlecznej pianki na powierzchni. Corretto : Espresso z dodatkiem grappy, koniaku czy sambuki. Cappuccino : Espresso podawane ze spienionym mlekiem, pół na pół. Cappuccino scuro : Cappuccino podane z mniejszą ilością mleka, zatem ciemniejsze Cappuccino chiaro : Cappuccino podane z większą ilością mleka ( jednakże mniejszą niż w typowym caffe latte), tym samym jest jaśniejsze niż(...)większą ilością mleka niż w cappuccino i tylko z odrobiną mlecznej pianki. Typowy napój podwany na śniadanie. Latte macchiato : Duża ilość spienionego mleka z porcją espresso. Kolejna kluczową sprawą jest sposób picia CAFFE. Stoisz przy barze, śpieszysz się. To nie jest kawa do delektowania się jej smakiem. Musisz wypić ją szybko. W dwóch maksymalnie trzech łyczkach, nie można jej dzielić
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam smak i zapach świeżo mielonej kawy oraz różne dodatki do niej. Dziś przyszła kolej na laskę wanilii. Liczyłam na ziarenka widoczne w piance mlecznej, ale
Weekendy w domu i ogrodziedyniowymi syropami. Do czasu jednak, kiedy w październiku byłam w Warszawie i miałam okazję pierwszy raz w życiu (!) pić właśnie dyniową latte. Nie przesadzę mówiąc, że smak zachwycił mnie natychmiast. Wtedy zrozumiałam dlaczego tylu ludzi uwielbia tę kawę-niekawę . Podstawą jest syrop ugotowany z dodatkiem puree dyniowego i korzennych przypraw. Przyprawy dobiera się według własnego smaku. W przepisie znajdziecie zestawienie
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny torcik, tak tak pyszny! Delikatność jogurtu, posmak kawy... to co lubię najbardziej:) No i to słowo w nazwie... tort. Ciasto: 2 łyżki bułki tartej
In my kitchenSłonecznej pogody ciąg dalszy i oby tal dalej aż do zimy. W ramach zbliżających się już dużymi krokami świąt sezon babkowy uważam za otwarty. Dzisiaj
ciastkarnia na kruchym spodzie