Risotto z botwinką 277smakowało... jak wszystko z botwinką zresztą. ;-) U mnie w tej bezmięsnej wersji stanowiło samodzielne danie obiadowe. Ryż w takiej formie jest również doskonały jako dodatek do obiadu, zamiast kaszy czy ziemniaków. Ale to już wersja dla tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu. :-) 200g brązowego ryżu 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 pęczek botwinki 1 duża cebula 100ml śmietanki
Szefowa kuchni
Torcik orzechowo - czekoladowy 207jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wsypujemy orzechy. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną (ja użyłam tartej bułki). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotowujemy krem. Krem: mleko gotujemy z cukrem przez około
My simple kitchen
Pyszna sałatka z tortellini 796Dawno mnie tak nie bolały mięśnie. Dawno też nie czułam takiej satysfakcji. Dawno też nie jadłam kaszy. Dobrze jest wracać czasami do starych nawyków. Zwłaszcza tych dobrych. Kiedy się biegnie, jest się wolnym człowiekiem. Wolnym od złych myśli. Od strachu przed tym, co będzie jutro. Liczy się tylko tu i teraz. (I ewentualna myśl jak ominąć wielką kałużę
My simple kitchen
Gulasz wieprzowy z cukinią i papryką 175nią gulasz. Gotujemy jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Danie doprawiamy do smaku Vegetą. Gotowy gulasz podajemy z dowolnymi dodatkami. Świetnie pasuje do niego ryż i kasza, ale ziemniaki także się sprawdzą
My simple kitchen
Pulpety w sosie chrzanowym 269sosik chrzanowy, więc padło na pulpety, moim zdaniem lepiej pasujące do niego. Będę nieskromna, ale obiad zjadł nawet M, który chrzanu nie lubi. Ja swoje pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie
My simple kitchen
Sos grzybowy 166przepisie ( klik ), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny. Ja podałam go z makaronem ale pasuje niemal do wszystkiego - od klusek zaczynając na kaszy i chlebie kończąc. Składniki: 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwków, borowików, podgrzybków itp) 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 125 ml śmietany kremówki sól, pieprz Grzyby oczyścić
My simple kitchen
Pierogi z mięsem 205oleju 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 350 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 małe jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 1 łyżeczka majeranku Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę oraz wszystkie pozostałe składniki farszu
My simple kitchen
Koperty drobiowe z kremowym serkiem i papryką 268smażymy z obu stron aż kotleciki mocno się zrumienią. Następnie podlewamy mięso odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Mięso podajemy z dowolnymi dodatkami ( u mnie kasza jęczmienna i surówka
My simple kitchen
Karkówka słodko-ostra 222gulasz zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dodać więcej mąki (jeśli gulasz wyjdzie za rzadki) lub troszkę więcej wody (gdy wyjdzie zbyt gęsty). Podajemy z kaszą lub ryżem
My simple kitchen
Babeczki z mięsem i cukinią na parze 265mięsa, a także resztę składników. Mieszamy dopóki wszystko się razem ładnie połączy i rozkładamy "masę" do silikonowych foremek na muffinki. Parujemy przez 20 minut. Podałam z kaszą pęczak, fasolką szparagową i sałatką z rukoli i pomidora skropionymi olejem rzepakowym Sosta ♡ Skomentuj
MamaOskarka
Szybki sos paprykowo śmietanowy. 281zamrożone z imprezy, na której zostało przygotowane zbyt wiele jedzenia. Czyt. polskie rodzinne imprezy ;) ale ja to uwielbiam. Rach ciach i mamy obiad. Sos ten idealnie pasuje np. do kaszy kus kus. Do rzeczy. Potrzebujemy: 0,5 l bulionu wołowego, bądź takiego jaki macie pod ręką 150 ml śmietanki 30% 5 łyżeczek Ajvaru, ja mam Ajvar łagodny , który możecie nabyć
MamaOskarka
Schab z sosem pieczeniowym i przyprawami Rafex 244bulionu w 1 szklance rozrabiamy sos pieczeniowy z mąką , wlewamy do mięsa i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przypraw firmy Rafex dostępnych - http://rafex.eu
Sama słodycz i szczypta chili
16 dań z zielonymi warzywami 235zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Bukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego pesto Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana
Moja smaczna kuchnia
Piersi kurczaka w sosie musztardowym 216dodać połowę lub całą szklankę wody. Na sam koniec dodać przesmażone mięso i całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Powyższe danie podawać z ryżem lub kaszą
Ugotować
Truskawki z czekoladą i miętą na kuskusie 186Truskawki z czekoladą i miętą to idealne połączenie. Każdy ze składników tego trio pasuje do innego. Aby danie było bardziej pożywne, proponuję połączyć je z kaszą. Jeśli wykorzystamy kuskus, mamy dodatkowy atut tej potrawy - wykonanie w mgnieniu oka :) Składniki : pół szklanki kuskusu pół szklanki wrzątku kilka truskawek (+ 3 do dekoracji) łyżka cukru trzcinowego 4-5 liści mięty (u mnie bardzo
Weekendy w domu i ogrodzie