kasza - 17339 przepisów (strona:402/1156)

Rozkosz podniebienia 307

przy tym jest bardzo łatwy w wykonaniu. Składniki: 1 litr mleka 100 ml likieru advocat 100 gram wiórków kokosowych 50 g masła szczypta cynamonu 1 cukier waniliowy 7 łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru pudru 200 ml malin Wykonanie: Mleko przelewamy do garnka dodajemy masło, wiórki kokosowe, cynamon, cukier puder, cukier waniliowy oraz likier. Zagotowujemy dodajemy kaszę mannę, gotujemy(...)minut często mieszając. Maliny miksujemy blenderem. Do pucharków wlewamy maliny następnie dodajemy przestudzoną kaszę mannę. Dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? 148

Nazywana królową wszystkich kasz. W swoich maleńkich ziarenkach zawiera mnóstwo witamin i minerałów, ale to nie wszystko! Warto poznać właściwości zdrowotne kaszy jaglanej. :) 1. Zasadotwórcza - nie zakwasza organizmy, ale wręcz przeciwnie odkwasza m.in z nabiału, tłustych potraw i słodzonych napoi. 2. Nie zawiera glutenu - osoby uczulone na gluten, bądź cierpiące na celiakię swobodne mogą ją spożywać. 3. Lekkostrawna - jako węglowodan(...)przede wszystkim jest potrzebny w budowie włosów, skóry i paznokci, ale po nadto również w mineralizacji kości, gdzie zapobiega przed odwapnieniem. Jestem ciekawa jakie Wy macie sposoby na przygotowanie kaszy jaglanej

Truskawkowa Fiesta
GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI 222

Gulasz wołowy z dodatkiem suszonych grzybów, wytrawnego, czerwonego wina, podany z kaszą jęczmienną (tutaj z pęczakiem), mmm... to jedno z naszych ulubionych dań. I choć jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż np. gulasz drobiowy, to warto czasem poświęcić go trochę dla takich walorów smakowych. Wino i suszone grzyby nadają mu cudownego aromatu i smaku. Nam najbardziej smakuje podany(...)grubą kaszą jęczmienną, najlepiej z pęczakiem, z dodatkiem buraczków. Ale z każdą inną kaszą jest równie smaczny. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji. Składniki na 4 porcje: - 750g chudej wołowiny (u mnie udziec i rostbef bez kości) - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - sól ziołowa (u mnie z młynka) - świeżo mielony pieprz - sól (u mnie himalajska) - 1/2 szklanki czerwonego

Smaczne Zdrowe
Omlet z kaszą jaglaną 169

Omlet z kaszą jaglaną... na śniadanie . Bez glutenu, bardzo pożywne i sycące. Dla jednej osoby: - 2-3 jajka jak komu pasuje - 5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej - szczypta  soli, pieprzu - 3 łyżki sera parmezan - szczypiorek ile lubisz - prażony słonecznik ile lubisz - łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia Wymieszaj jajka z kaszą jaglaną, dodaj sól i pieprz. Rozgrzej tłuszcz

Pasje Jolki
Żebroczka 276

Proponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym. Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji.     Składniki: -10 dkg kaszy gryczanej prażonej -80 dkg ziemniaków i 2 małe ziemniaczki -10-15 dkg wędzonego boczku -średnia cebula -2 ząbki czosnku -1/2 szklanki wrzącego mleka -4 cieniutkie plasterki masła -sól, pieprz -słodka papryka Kaszę gryczaną gotujemy na sypko(...)cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach. Małe ziemniaczki kroimy w plasterki. Boczek i cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek. Do ziemniaków dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy skwarki i mieszamy. Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków. Posypujemy słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny
Kasza manna z mascarpone i truskawkami 125

Miło rozpoczęty dzień z reguły, zwiastuje jego udany ciąg dalszy, a śniadanie jak wiadomo, to przecież posiłek najważniejszy. Dzisiaj proponuję kaszę manną, ale nie taką zwykłą, bo podkręconą smakiem mascarpone. Pycha... Składniki:  10 łyżek kaszy manny 1 opakowanie serka mascarpone 200 g 600 ml mleka  3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki domowy syrop truskawkowy gęsta kwaśna śmietana(...)łyżeczki startej na ta rce gorzkiej czekolady kilka listków melisy Sposób przygotowania: Kaszę manną ugotować z mlekiem na gęsto, na końcu dodać cukier. Lekko przestudzić, dodać mascarpone i całość zmiksować. Wyłożyć na talerz lub do salaterki, polać syropem i udekorować świeżymi truskawkami i kleksem kwaśnej śmietany...Smacznego

Gosia gotuje
Klasyczny murzynek z kremem :) 138

zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze ok. 25-30 min. Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Krem składniki: 1 szklanka mleka 1/2 cukru wanilinowego 1 i 1/2 łyżki kaszy manny 10 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Mleko zagotowujemy i do wrzącego wsypujemy cukier wanilinowy i kaszę. Ciągle mieszając gotujemy ok. 10 min (do zgęstnienia(...)Studzimy. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem, potem dodajemy po łyżce zimnej kaszy i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Gotowy krem wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą na drobnej tarce czekoladą. Mleczną lub gorzką. Życzymy smacznego

vegetanie
Wegańske burgery z buraków 206

burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :) Składniki (ok.10 burgerów) 2 szklanki startych na grubych oczkach buraków 1 drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka chili sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)minut w 2 szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, następnie wymieszać ze wszystkimi składnikami, łącznie z kaszą. Skropić dłonie olejem i wyrabiać całość na gładką masę. Uformowane burgery wykładać na blasze z papierem do pieczenia. Piec 20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec

Powiedz dietom nie
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 217

różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka kaszy jaglanej 800 ml bulionu warzywnego 1/4 szklanki sosu teriyaki 1 cm kawałem świeżego imbiru 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny 1 mała sałata rzymska Sposób przygotowania: Łososia umyć i podzielić(...)drobno starty imbir. Dokładnie wymieszać i zalać nim rybę włożoną do naczynia, tak, by sos dokładnie ją pokrył. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Kaszę jaglaną przesypać na sito i umyć w zimnej wodzie, po czym przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). Gotować do miękkości w bulionie. Pod koniec gotowania kaszy usmażyć

W SMAK
Kotleciki mielone z pęczakiem 268

stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików. Sprawia, że kotleciki są bardziej syte, jest ich też przede wszystkich więcej, bo po ugotowaniu pęczaku jest dość dużo. Nafaszerowane warzywami i kaszą kotlety to alternatywa dla popularnych mielonych. Kotleciki mielone z pęczakiem przygotowałam w dwóch wersjach - smażonej i pieczonej. Na zdjęciach na białym talerzu znajdują się kotleciki smażone - bardziej rumiane, na talerzu(...)czarnuszki 1-2 łyżeczki przyprawy typu vegeta olej do smażenia - opcjonalnie sos koperkowy: jogurt naturalny pęczek koperku sól  pieprz kolorowy świeżo mielony Kotleciki mielone z pęczakiem - jak zrobić? Kaszę pęczak namoczyć w wodzie na co najmniej 2 godziny przed gotowaniem. Namoczoną kaszę przełożyć do osolonego wrzątku (około 1,5 szklanki wody), gotować około 15 minut aż zmięknie, odcedzić

Moje Qulinaria
Pudding czekoladowy 196

Śniadanie czy deser, nieważne.  Słodko, czekoladowo, cynamonowo...  idealnie :) ~ Pudding czekoladowy z kaszy manny z jagodami i cynamonem ~ Składniki: (1 duża lub 2 małe porcje) 60 g kaszy manny (u mnie orkiszowa) 500 ml wrzątku lub mleka 2 łyżki kakao naturalnego łyżeczka cynamonu słodzidło + dowolne dodatki Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Do rondelka wlewamy wrzątek (lub zagotowujemy(...)mleko) i cały czas mieszając, wsypujemy suchą mieszankę. Całość gotujemy aż do zgęstnienia. Połowę przelewamy do miseczki, następnie kładziemy dodatki i przykrywamy resztą kaszy. Gdy całość stężeje, przekładamy pudding na talerz, posypujemy cynamonem i ewentualnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Dietetyczne roladki z indyka z marchewką i tymiankiem 288

Dziś będzie dietetycznie. Roladki zamiast smażyć czy też zapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam  kaszę bulgur i  surówkę z marchewki i kapusty  ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron(...)zawinięte w folię wrzucić na wrzątek i gotować ok 25-30 minut. Gotowe roladki odwinąć z foli i przekroić pod skosem na pół. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza bulgur i surówka

Monia miesza i gotuje
Zdrowe i pyszneeeeeee domowe Rafaello. 163

mogę się doliczyć ile w międzyczasie zjadłam…:)] 3 szklanki mleka 1,5% 1 szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia 3-4 łyżki miodu 1,5 szklanki kaszy jaglanej szczypta wanilii 4 łyżki płatków migdałowych opcjonalnie bakalie i/lub kakao dla uzyskania ciemnych kulek. Wykonanie: Kaszę zalewamy zimnym mlekiem, dodajemy wiórki i ekstrakt waniliowy, gotujemy aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Odstawiamy

Powiedz dietom nie
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 301

gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła. 3 łyżki suchej kaszy na jedną osobę Na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Miodownik. 129

delikatnie bułką tarta i wyklejamy ciastem, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote), Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 2% 120 g cukru  200 g masła  100 g cukru pudru 2 żółtka sok z 1/2 cytryny WYKONANIE: Masło ucieramy na puszystą masę(...)cukrem pudrem, W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania, masa musi zgęstnieć, Zdejmujemy, studzimy, Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany

Kuchnia Beaty