kasza - 17339 przepisów (strona:356/1156)

JAGLANE PULPETY 159

Kasza jaglana z warzywami to chyba najczęstszy obiad w naszym domu. Dziś te składniki uformowałam w kuleczki i wyszły pyszne, aromatyczne pulpeciki. Moża pokusić się dla nich o sos pomidorowy. U nas, z braku passaty z pomidorów, wystąpiły solo, bez sosu, a w skromnym towarzystwie sałatki. Świetnie sprawdziłyby się w lunch boxie. Przeżyją każdą podróż, bo są ładnie zwarte(...)rozpadają się. Polecam! Składniki na 21 pulpetów: 2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, natka z jednej pietruszki, 2 ogórki kiszone, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach

Jeść, by żyć w zdrowiu
PASZTET SOCZEWICOWY Z DYNIĄ (wegański, bezglutenowy, bez tłuszczu) 181

roli sprawdza się niesamowicie pysznie. Poniżej przepis na soczewicowo - dyniowy rozpustny pasztet. Mniam! Składniki: 4 szklanki ugotowanej soczewicy brązowej (ok. 2 szklanki suchej), 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej), 1/2 małej dyni, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez(...)kilka godzin lub całą noc. Następnie gotujemy. Dynię kroimy na małe kawałki i dusimy do miękkości. Do ugotowanej kaszy, soczewicy i dyni dodajemy przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę, którą wylewamy do foremki o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.  Kroimy po całkowitym ostudzeniu! Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 254

oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik). Masa "serowa": 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie - kokosowe domowej roboty), sok i starta skórka z jednej cytryny (ekologicznej), 1/2 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 5 łyżek syropu(...)Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy. Masę wykładamy na spód ciasta. Masa "serowa": Kaszę moczymy przez kilka godzin. Następnie kilka razy przepłukujemy wodą. Zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu wsiąknięcia przez kaszę mleka. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę, którą wylewamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
WYPASIONE, WEGAŃSKIE KANAPKI BURGEROWE 224

kiełków! To jej najzdrowszy składnik. O właściwościach i sposobie uprawy kiełków przeczytacie w jednym z moich starszych postów (link  TUTAJ ). Składniki: Kotlety (10 sztuk): 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1,5 szklanki suchej kaszy), 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 szklanka posiekanych liści świeżego szpinaku, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka(...)kminku mielonego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Chleb: przepis  TUTAJ . "Majonez": przepis  TUTAJ . Dodatkowo: sałata, suszone pomidory, kiełki alfa alfa. Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ugniatamy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i łączymy. Następnie dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgery o średnicy 7-8 cm. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zapiekany pęczak z mięsem mielonym 188

typowo piątkowy, ale zdecydowanie idealny na każdy inny dzień tygodnia. Mocne przyprawy, wspaniały aromat i wyrazisty smak to epitety jakimi mogę określić te danie. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy pęczak 250g mięsa mielonego 10 pieczarek 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki(...)kurkumy 1/3 łyżeczki czosnku w proszku Sól himalajska Olej kokosowy lub rzepakowy Przygotowanie: Kasze gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu lub po prostu do momentu aż zmięknie.  Mięso podsmażamy na odrobinie oleju z pokrojonymi w kosteczkę pieczarkami i wszystkimi przyprawami. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oleju, kaszę odcedzamy i przekładamy do naczynia. Nakładamy mięso z pieczarkami

Czarnawisienka
DANIE JEDNOGARNKOWE-KUSKUS Z MIĘSEM Z INDYKA I SZPINAKIEM 216

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy kusku 500 ml przecieru pomidorowego 100 g szpinaku 10 dag tartego sera żółtego Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, papryka czerwona PRZYGOTOWANIA:  Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Dodaję sól i pieprz i smażę na rumiano. Międzyczasie robię kaszę kuskus tak jak na opakowaniu(...)mięsa dodaję szpinak, mieszam. Dodaję przyprawy i czosnek. Następnie dodaję kaszę kuskus. Wszystko dokładnie mieszam i nadal smażę ok 2 min co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, mieszam i znów duszę jeszcze ok 2 min. Wkładam do miseczek i posypuję tartym serem

Gotowanie Patki
WARZYWNA ZUPA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 181

SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 litry wody 150 g mieszanki warzywnej ja dałam mrożonek 1 /2 szklanki kaszy jęczmiennej Przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, zie angielskie, wegeta Jogurt naturalny. PRZYGOTOWANIE:  Do garnka na zupę wlewam ok 3 litrów wody.  Następnie wkładam dwa filety z kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczkę pieprzu i wegety. Gotuję(...)Następnie dodaję mieszankę warzyw i wsypuję kaszę. Gotuję aż kasza będzie miękka. Zupę przelewam do miseczek. Do każdej porcji dodaję łyżkę jogurtu naturalnego. Smacznego

Gotowanie Patki
Czekoladowy budyń, pudding jaglany bez glutenu 223

Najlepszy czekoladowy budyń jaglany jaki jadłam. W dwóch wersjach - jeden bardziej wykwintny, drugi - po dodaniu porcji białka, może być jako danie potreningowe. A więc do dzieła :) Składniki: - porcja kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisu - 50g gorzkiej czekolady dobrej jakości lub 2 czubate łyżki dobrego kakao - 2-3 łyżki syropy z daktyli lub erytrotylu - 250 ml mleka kokosowego I wersja(...)ciepłej kaszy jaglanej dodać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać mleko kokosowe i słodzik. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. II wersja: Do ciepłej kaszy dodać mleko, słodzik i kakao. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Jaglany budyń można jeść na ciepło lub schłodzić i podawać jak pudding. Smacznego

CookYourself
Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny 1283

Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. miodu 1 szkl oleju 1 szkl.mocnej herbaty 4 jajka 2 łyżeczki sody przyprawa do piernika 1 szkl. cukru Na masę: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 1/2 litra mleka 1 niepełna szkl.cukru 1 kostka masła lub margaryny(250 g) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich(...)ciasto. Dzielimy na 3 części.Oddzielnie pieczemy 3 placki każdy po 40 min w temp 150 stopni(duża prostokątna blaszka). Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem,pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka.Mieszając ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy masło lub margarynę i cały czas miksując dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny.Na

Swojskie jedzonko
Chleb z kaszą gryczaną 128

złego ;)  Składniki półtora szklanki wody źródlanej wody 50 g drożdży 1 łyżka płaska soli 1 łyżka miodu 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750 30-50 g kaszy gryczanej Dodatki : pestki słonecznika pestki dyni sezam suszone zioła czarnuszka Dodatki : oliwa sól płatki owsiane     Przygotowanie   Do garnka wlałem wodę ( garnek musi zmieścić podwojona objętość ciasta ), dodałem rozkruszone(...)drożdże, sól, miód i dodatki. Wymieszałem, aby składniki się połączyły, dodałem mąkę. Wyrabiałem ciasto około 5 minut. Odstawiłem do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką. Ugotowałem kaszę, odstawiłem ją do ostygnięcia. Jak ciasto podwoiło swoją objętość, dodałem do niego kaszę, wyrabiałem je około 20 minut. Blaszkę wysmarowałem oliwą, a na dno wysypałem płatki owsiane. Włożyłem ciasto, wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury

R'n'G Kitchen
Pęczotto grzybowe z serem korycińskim 187

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pęczotto grzybowe z serem korycińskim Składniki – 2 porcje: Kasza jęczmienna pęczak – 200g Marchewka –   1/3 sztuki + 1 cała sztuka Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Wywar grzybowy: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka suszonych grzybów(...)drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy. Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy do koszy wywar i sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa kaszę i pozostawiamy do gotowania, nie mieszając

Kuchnia Bon Appetit
Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej 235

swoje podniebienie. Jak to przy tego typu przepisach, ważna jest postawa i propozycja dodatków, które oczywiście dowolnie TRZEBA modyfikować według swojego (lub domowników) gustu. Najważniejsze w tym przepisie są: kasza jaglana , która zastępuje nam objętościowo jajko oraz sól czarna i płatki drożdżowe, które mają imitować jego smak. Pozostałe przedstawione dodatki to mój najczęstszy wybór do jaglanicy. Prosto, bez zbędnego kombinowania(...)idealnie na szybkie śniadanie. Z czym podawać? Tak jajecznica jak i jaglanica świetnie smakują po prostu z pieczywem. Polecam chleb z kaszy gryczanej . Artykuł Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Gyrosowa polędwica wieprzowa 124

przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 1 kg polędwicy wieprzowej – opakowanie przyprawy gyros – słoik fasolki – paprykę świeżą i w zalewie (w zależności od upodobań) – 1 szklankę kaszy jaglanej – kolendrę – odrobinę tłuszczu do smażenia – koncentrat pomidorowy 1 szklankę kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach wody. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Polędwicę pokroić w plastry a potem(...)przyprawą i łyżką oleju. Wymieszać. Wstawić do lodówki na noc, lub na minimum 2h. Podsmażyć na patelni. Dodać paprykę i fasolkę (odsączoną i przepłukaną wodą). Na samym końcu dodać kaszę jaglaną. Całość gotować/podsmażać aż będzie gorąca

Szybko Tanio Smacznie
kasza manna z chia, siemieniem lnianym, sokiem truskawkowym... 181

Składniki: mleko 3/4 litra, masło 1 łyżka, stewia w proszku 1 łyżka, sól - szczypta, nasiona chia 4 łyżki, siemię lniane całe 2 łyżki, kasza manna 7 łyżek, woda 1/2 szklanki, sok truskawkowy - ile potrzeba jeśli nie lubisz kożucha to nakryj ciepłą kaszkę folią spożywczą lub nakryj talerzem i do wystudzenia, ja lubię taki kożuch z kaszki i zawsze go zjadam(...)litra mleka wlać do garnka, dodać masło, nasiona chia, całe siemię lniane, sól i zagotować kaszę manną wymieszać z pozostałym mlekiem i wodą, wlać do mleka mieszając, na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia kaszki mieszając, wsypać stewię pod koniec kaszę przelać do salaterki opłukanej zimną wodą, wystudzić, przed podaniem polać sokiem truskawkowym - pyszny deser na podwieczorek lub na smaczną kolację

W Mojej Kuchni Lubię
Papryka faszerowana pstrągiem 188

oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy pęczak 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku wędzony pstrąg (275g)  4 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki 1 cytryna 3 łyżeczki tartej bułki sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pstrąga oczyszczamy z ości, rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Kaszę łączymy z cebulą, pietruszką i pstrągiem. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Papryki przekrawamy na pół. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartą bułką. Pieczemy

Pobite gary Barbary