kasza - 17339 przepisów (strona:350/1156)

Batoniki z kaszy jaglanej i płatków kukurydzianych 142

płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/3 kostki (70 g) masła + 1 łyżka masła do wysmarowania formy 3 łyżki miodu Górna warstwa: 2 i 1/2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki żurawiny liofilizowanej 3 łyżki miodu 1/3 kostki (70 g masła) Przygotowanie: 1) Płatki kukurydziane trochę pokruszyć w dłoniach lub za pomocą blendera(...)papierem do pieczenie, równomiernie rozprowadzić i ugnieść. 4) W rondelku rozpuścić drugą porcję masła, z miodem, dodać pokruszoną na kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. 5) Dodać ekspandowana kasze jaglaną oraz żurawinę, dokładnie wymieszać, wyłożyć na spód z płatków, wyrównać i dobrze ugnieść. 6) Odstawić do lodówki na ok. 3h. Po tym czasie pokroić. 7) Gotowe batony przechowywać

Fitsweet.me
Kisir- turecka sałatka z kaszy bulgur 133

Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepis na tę pyszną, orzeźwiającą sałatkę pochodzi ze strony Moja Książka Kucharska . Składniki 1 szklanka kaszy bulgur 1 mała puszka kukurydzy z chili 1 puszka ciecierzycy 3 szalotki 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielony kumin 1/2 pęczku natki pietruszki 1/4 pęczku mięty(...)cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Można też zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kwadrans. Szalotki drobno siekamy. Cieciorkę i kukurydzę osączamy z zalewy. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Do kaszy

R'n'G Kitchen
Burgery z ciecierzycy 191

SKŁADNIKI (na 6 kotlecików - 1 szt. -177 kcal)                         500 g ciecierzycy z zalewy  50 g kaszy jaglanej 60 g marchewki 30 g cebuli 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej kolendry (lub natki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz(...)pomidor, karmelizowana czerwona cebula (cebulę podsmażamy na oliwie. aż zmięknie, skrapiamy octem balsamicznym i na koniec dodajemy trochę cukru i karmelizujemy), ewentualnie - jeśli ktoś lubi - pikantna salsa chili. PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory i cebulę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na mniejszych oczkach. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, suszonymi pomidorami

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec z jabłkami 456

pieczenia Masa makowo - jabłkowa: około 900 g masy makowej, domowej lub gotowej z puszki 120 g masła 30 g cukru trzcinowego 2 żółtka 40 g mąki pszennej 40 g kaszy manny 100 g rodzynek około 400 g jabłek ( waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych ) 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz proszek(...)temperatury 175°C przez 10 - 12 minut ( spód powinien pozostać blady ). Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Masa makowo - jabłkowa: Masło roztopić i przestudzić. Mąkę pszenną wymieszać z kaszą manną oraz z proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z rodzynkami. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i  puszystą masę. Cały czas miksując wlewać przestudzone

Opowieści z piekarnika
Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami 173

Pstrąg w towarzystwie kaszy jęczmiennej i grzybów suszonych. Polecam zaskoczyć gości i rodzinę taką rybką bo jest dobra i zdrowa. Podstawa to dobrze zamarynowany pstrąg. 2 pstrągi 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 garść suszonych podgrzybków sól, pieprz natka pietruszki cytryna papryczka chili olej pieprz czerwony Ryby oczyszczam osuszam. Cebule kroję(...)zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję grzyby w tej samej wodzie godzinę. Cebule pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję ugotowane odsączone i pokrojone grzyby. Przesmażam chwilę. Kaszę gotuję według instrukcji i dodaję do grzybów. Doprawiam solą, pieprzem. Pstrągi wyjmuję z marynaty, oczyszczam z cebuli i nadziewam farszem.Wcześniej ryby nacięłam z jednej strony w kilku miejscach. Ryby

wesoła kuchnia
Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem 203

wspomniałam wyżej czerwona soczewica szybko się rozgotowuje. Dla mnie to żadne zmartwienie, bo soczewica zagęszcza sos, więc nie muszę bawić się w jakieś zasmażki. Gulasz świetnie smakuje z kaszą bulgur . Dawno nie gotowałam tej kaszy, więc troszeczkę stęskniłam się za jej smakiem. Jeśli Wam zostaje bulgur z obiadu to możecie zrobić z niego sałatkę . Kremowy gulasz z soczewicy Składniki(...)Gotuj przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Spróbuj czy gulasz jest wystarczająco doprawiony. Na patelni zrumień boczek. Pokrusz i posyp nim gulasz Ugotuj bulgur. Podaj gulasz z kaszą. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Gulasz mięsno-warzywny z kaszą gryczaną 153

pietruszka garść fasolki szparagowej pół puszki kukurydzy 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz przyprawa do gulaszu szczypta słodkiej papryki kilka kropel sosu sojowego odrobina mąki ziemniaczanej  1 torebka kaszy gryczanej Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i podlać ok 1 szkl wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie do mięsa dodać pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, fasolkę(...)paprykę. Na koniec dodać kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy. Jeśli wszystkie składniki będą już miękkie wlewamy ok 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy kaszę gryczaną polaną sosem. Można posypać jeszcze świeżą natką pietruszki tak jak na zdjęciu

Olga Piecze i Gotuje
KUGIEL ŻYDOWSKI 141

SZKL.KASZY PERŁOWEJ Z WARZYWAMI 25 DA.P 2 CEBULE 2 JAJKA  OLEJ SÓL PIEPRZ   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ZAGOTOWAĆ 4 SZKLANKI WODY.STOPNIOWO WSYPAĆ KASZĘ,PRZYPRAWIĆ SOLĄ.GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU 45 MIN. PIECZARKI OCZYŚCIĆ,POSIEKAĆ.CEBULĘ OBRAĆ,POSIEKAĆ.PIECZARKI I CEBULĘ ZRUMIENIĆ NA OLEJU.JAJKA ROZTRZEPAĆ.PIECZARKI Z CEBULĄ I JAJKA DODAĆ DO KASZY,DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.KASZĘ PRZYPRAWIĆ DO SMAKU,WŁOŻYĆ DO KAMIONKOWEGO NACZYNIA.PIEC

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tort krówka z łaciatym biszkoptem oraz kremem waniliowym i truskawkowym (bez glutenu, cukru białego) 180

soli 2) -5 jaj L -50g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -150g mąki ryżowej -130g ksylitolu -szczypta soli Krem waniliowy -100g ryżu jaśminowego -100g kaszy jaglanej -3/4 L mleka np. bez laktozy/napoju roślinnego -śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego -4 łyżki mielonych migdałów (opcjonalnie) -ksylitol -3-4 łyżeczki pasty waniliowej Krem truskawkowy(...)opadną). Odstawić w chłodne miejsce. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Duży podzielić na 3 równe blaty, mały na 2. KREM WANILIOWY Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją razem z ryżem w napoju roślinnym bądź mleku, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu (tak długo aż wchłonie

Candy Pandas
Tradycyjny krupnik na żeberkach 288

Zawsze uwielbiałam domowy krupnik. Moje dzieci na szczęście tę miłość po mnie odziedziczyły. Krupnik jest niezwykle aromatyczny i pożywny. W jednej miseczce zupy dzieciaki dostają nie tylko warzywa i kaszę, ale też mięso. Najbardziej lubię przygotowywać krupnik na żeberkach, choć można do niego dodać także drób. ok. 60 dag żeberek (mogą być trójkąty lub paski) 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej(...)minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy (2 marchewki ścieramy na tarce). Obraną cebulę opalamy nad ogniem. Do wywaru mięsnego dodajemy 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, pora, cebulę, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej oraz 1,5 łyżki soli. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po 15 minutach dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki i 2 starte na dużych oczkach marchewki. Gotujemy

Dieta bez mleka
W-Ztka 130

jajka 3 łyżki miodu 1 niepełna łyżeczka sody 2 łyżki ciepłego mleka Składniki na krem: 1/2 kostki masła 1 szkl i 1 łyżka cukru 3 szkl mleka 3 łyżki kaszy manny sok z cytryny kieliszek spirytusu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (sodę rozpuścić w mleku). Podzielić na 3 części i upiec z tego 3 placki. Każdy piekłam w rozgrzanym(...)piekarniku do 170 stopni przez 15 min na funkcji termoobieg. Przygotować krem: Ugotować na mleku kaszę (ok 15 min). Utrzeć masło z cukrem do białości. Dodawać po łyżce przestudzonej kaszy i ucierać na końcu dodać sok z cytryny i spirytus. Przełożyć placki kremem. Na wierzch polać polewą. Przepis na polewę znajdziecie tutaj. --> https://olgapieczeigotuje.blogspot.com/2017/11/przepis-na-najlepsza-polewe-czekoladowa.html

Olga Piecze i Gotuje
Sernik z kaszą manną 142

Witajcie. Jakiś czas temu robiłam taki pyszny serniczek z kaszą manną a przepis się zapodział. Ale już jest i dzielę przepisem bo ciasto bardzo udane.Zapraszam Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka 5 jajek 3/4 szkl cukru 150 g masła 1/2 szkl kaszy manny dekoracja: gotowa polewa, posypka blaszka 25x25 Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy twaróg(...)dodajemy jajka i cukier i mieszamy. Następnie rozpuszczamy masło w mikrofalówce i lekko ciepłe dodajemy do masy sernikowej. Mieszamy dokładnie i na koniec wsypujemy kaszę manną. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i zimne ciasto polewamy polewą i posypujemy posypką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 94

wyciągam trochę wcześniej ciasto i przyrządzam Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka miękkiego masła szczypta soli farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie ciasta: przesiana mąkę wymieszaj z jajkiem, masłem i solą; stopniowo dodawaj wodę, mieszaj(...)wyrabiaj przez 10 minut, przykryj ściereczką i odłóż na bok. Przygotowanie farszu: ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem, natką pietruszki, przypraw. Przygotowanie pierogów: rozwałkuj ciasto, wycinaj szklanką lub ozdobnym krążkiem kółka, nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi; gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Możecie od razu zjadać lub lekko wystudzone podsmażyć na rumiano

Zasmakuj Kuchni
Krupnik z brukselką 89

grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 300 g brukselki 4 średniej wielkości ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skrzydełka moczymy, oczyszczamy i razem czosnkiem (rozgniecionym(...)oczkach. Por kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy. Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę

R'n'G Kitchen
Kasza gryczana z kiełbasą i brukselką 121

mogłam przygotować danie z kapustą, która rzadko gości w mojej kuchni. Całość bardzo smakowita, mąż choć nie jest fanem brukselki, zjadł ze smakiem... Składniki: 1 i 2/3 szklanki kaszy gryczanej palonej ok 12 brukselek 1 średnia cebula 1 laska dobrej kiełbasy (zwyczajnej, toruńskiej, podwawelskiej) sól, pieprz, cukier olej do smażenia Brukselkę umyć, ugotować w ocukrzonej wodzie do miękkości. Kaszę ugotować(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Kiełbasę pokroić w plastry, dodać do cebuli i smażyć aż cebula się zezłoci. Dodać brukselkę i jeszcze chwilę smażyć. Kaszę odcedzić, wyłożyć kiełbasę z cebulą i brukselką. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Czerwień i błękit