płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/3 kostki (70 g) masła + 1 łyżka masła do wysmarowania formy 3 łyżki miodu Górna warstwa: 2 i 1/2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki żurawiny liofilizowanej 3 łyżki miodu 1/3 kostki (70 g masła) Przygotowanie: 1) Płatki kukurydziane trochę pokruszyć w dłoniach lub za pomocą blendera(...)papierem do pieczenie, równomiernie rozprowadzić i ugnieść. 4) W rondelku rozpuścić drugą porcję masła, z miodem, dodać pokruszoną na kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. 5) Dodać ekspandowana kasze jaglaną oraz żurawinę, dokładnie wymieszać, wyłożyć na spód z płatków, wyrównać i dobrze ugnieść. 6) Odstawić do lodówki na ok. 3h. Po tym czasie pokroić. 7) Gotowe batony przechowywać
Fitsweet.meRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepis na tę pyszną, orzeźwiającą sałatkę pochodzi ze strony Moja Książka Kucharska . Składniki 1 szklanka kaszy bulgur 1 mała puszka kukurydzy z chili 1 puszka ciecierzycy 3 szalotki 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielony kumin 1/2 pęczku natki pietruszki 1/4 pęczku mięty(...)cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Można też zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kwadrans. Szalotki drobno siekamy. Cieciorkę i kukurydzę osączamy z zalewy. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Do kaszy
R'n'G KitchenSKŁADNIKI (na 6 kotlecików - 1 szt. -177 kcal) 500 g ciecierzycy z zalewy 50 g kaszy jaglanej 60 g marchewki 30 g cebuli 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej kolendry (lub natki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz(...)pomidor, karmelizowana czerwona cebula (cebulę podsmażamy na oliwie. aż zmięknie, skrapiamy octem balsamicznym i na koniec dodajemy trochę cukru i karmelizujemy), ewentualnie - jeśli ktoś lubi - pikantna salsa chili. PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory i cebulę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na mniejszych oczkach. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, suszonymi pomidorami
Moje Kuchenne Rewelacjepieczenia Masa makowo - jabłkowa: około 900 g masy makowej, domowej lub gotowej z puszki 120 g masła 30 g cukru trzcinowego 2 żółtka 40 g mąki pszennej 40 g kaszy manny 100 g rodzynek około 400 g jabłek ( waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych ) 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz proszek(...)temperatury 175°C przez 10 - 12 minut ( spód powinien pozostać blady ). Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Masa makowo - jabłkowa: Masło roztopić i przestudzić. Mąkę pszenną wymieszać z kaszą manną oraz z proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z rodzynkami. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewać przestudzone
Opowieści z piekarnikaPstrąg w towarzystwie kaszy jęczmiennej i grzybów suszonych. Polecam zaskoczyć gości i rodzinę taką rybką bo jest dobra i zdrowa. Podstawa to dobrze zamarynowany pstrąg. 2 pstrągi 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 garść suszonych podgrzybków sól, pieprz natka pietruszki cytryna papryczka chili olej pieprz czerwony Ryby oczyszczam osuszam. Cebule kroję(...)zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję grzyby w tej samej wodzie godzinę. Cebule pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję ugotowane odsączone i pokrojone grzyby. Przesmażam chwilę. Kaszę gotuję według instrukcji i dodaję do grzybów. Doprawiam solą, pieprzem. Pstrągi wyjmuję z marynaty, oczyszczam z cebuli i nadziewam farszem.Wcześniej ryby nacięłam z jednej strony w kilku miejscach. Ryby
wesoła kuchniawspomniałam wyżej czerwona soczewica szybko się rozgotowuje. Dla mnie to żadne zmartwienie, bo soczewica zagęszcza sos, więc nie muszę bawić się w jakieś zasmażki. Gulasz świetnie smakuje z kaszą bulgur . Dawno nie gotowałam tej kaszy, więc troszeczkę stęskniłam się za jej smakiem. Jeśli Wam zostaje bulgur z obiadu to możecie zrobić z niego sałatkę . Kremowy gulasz z soczewicy Składniki(...)Gotuj przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Spróbuj czy gulasz jest wystarczająco doprawiony. Na patelni zrumień boczek. Pokrusz i posyp nim gulasz Ugotuj bulgur. Podaj gulasz z kaszą. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z soczewicy ze szpinakiem i boczkiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniapietruszka garść fasolki szparagowej pół puszki kukurydzy 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz przyprawa do gulaszu szczypta słodkiej papryki kilka kropel sosu sojowego odrobina mąki ziemniaczanej 1 torebka kaszy gryczanej Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i podlać ok 1 szkl wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie do mięsa dodać pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, fasolkę(...)paprykę. Na koniec dodać kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy. Jeśli wszystkie składniki będą już miękkie wlewamy ok 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy kaszę gryczaną polaną sosem. Można posypać jeszcze świeżą natką pietruszki tak jak na zdjęciu
Olga Piecze i GotujeSZKL.KASZY PERŁOWEJ Z WARZYWAMI 25 DA.P 2 CEBULE 2 JAJKA OLEJ SÓL PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ZAGOTOWAĆ 4 SZKLANKI WODY.STOPNIOWO WSYPAĆ KASZĘ,PRZYPRAWIĆ SOLĄ.GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU 45 MIN. PIECZARKI OCZYŚCIĆ,POSIEKAĆ.CEBULĘ OBRAĆ,POSIEKAĆ.PIECZARKI I CEBULĘ ZRUMIENIĆ NA OLEJU.JAJKA ROZTRZEPAĆ.PIECZARKI Z CEBULĄ I JAJKA DODAĆ DO KASZY,DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.KASZĘ PRZYPRAWIĆ DO SMAKU,WŁOŻYĆ DO KAMIONKOWEGO NACZYNIA.PIEC
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisoli 2) -5 jaj L -50g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -150g mąki ryżowej -130g ksylitolu -szczypta soli Krem waniliowy -100g ryżu jaśminowego -100g kaszy jaglanej -3/4 L mleka np. bez laktozy/napoju roślinnego -śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego -4 łyżki mielonych migdałów (opcjonalnie) -ksylitol -3-4 łyżeczki pasty waniliowej Krem truskawkowy(...)opadną). Odstawić w chłodne miejsce. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Duży podzielić na 3 równe blaty, mały na 2. KREM WANILIOWY Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją razem z ryżem w napoju roślinnym bądź mleku, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu (tak długo aż wchłonie
Candy PandasZawsze uwielbiałam domowy krupnik. Moje dzieci na szczęście tę miłość po mnie odziedziczyły. Krupnik jest niezwykle aromatyczny i pożywny. W jednej miseczce zupy dzieciaki dostają nie tylko warzywa i kaszę, ale też mięso. Najbardziej lubię przygotowywać krupnik na żeberkach, choć można do niego dodać także drób. ok. 60 dag żeberek (mogą być trójkąty lub paski) 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej(...)minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy (2 marchewki ścieramy na tarce). Obraną cebulę opalamy nad ogniem. Do wywaru mięsnego dodajemy 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, pora, cebulę, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej oraz 1,5 łyżki soli. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po 15 minutach dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki i 2 starte na dużych oczkach marchewki. Gotujemy
Dieta bez mlekajajka 3 łyżki miodu 1 niepełna łyżeczka sody 2 łyżki ciepłego mleka Składniki na krem: 1/2 kostki masła 1 szkl i 1 łyżka cukru 3 szkl mleka 3 łyżki kaszy manny sok z cytryny kieliszek spirytusu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (sodę rozpuścić w mleku). Podzielić na 3 części i upiec z tego 3 placki. Każdy piekłam w rozgrzanym(...)piekarniku do 170 stopni przez 15 min na funkcji termoobieg. Przygotować krem: Ugotować na mleku kaszę (ok 15 min). Utrzeć masło z cukrem do białości. Dodawać po łyżce przestudzonej kaszy i ucierać na końcu dodać sok z cytryny i spirytus. Przełożyć placki kremem. Na wierzch polać polewą. Przepis na polewę znajdziecie tutaj. --> https://olgapieczeigotuje.blogspot.com/2017/11/przepis-na-najlepsza-polewe-czekoladowa.html
Olga Piecze i GotujeWitajcie. Jakiś czas temu robiłam taki pyszny serniczek z kaszą manną a przepis się zapodział. Ale już jest i dzielę przepisem bo ciasto bardzo udane.Zapraszam Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka 5 jajek 3/4 szkl cukru 150 g masła 1/2 szkl kaszy manny dekoracja: gotowa polewa, posypka blaszka 25x25 Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy twaróg(...)dodajemy jajka i cukier i mieszamy. Następnie rozpuszczamy masło w mikrofalówce i lekko ciepłe dodajemy do masy sernikowej. Mieszamy dokładnie i na koniec wsypujemy kaszę manną. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i zimne ciasto polewamy polewą i posypujemy posypką
słodkie i nie tylko historie kulinarnewyciągam trochę wcześniej ciasto i przyrządzam Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka miękkiego masła szczypta soli farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie ciasta: przesiana mąkę wymieszaj z jajkiem, masłem i solą; stopniowo dodawaj wodę, mieszaj(...)wyrabiaj przez 10 minut, przykryj ściereczką i odłóż na bok. Przygotowanie farszu: ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem, natką pietruszki, przypraw. Przygotowanie pierogów: rozwałkuj ciasto, wycinaj szklanką lub ozdobnym krążkiem kółka, nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi; gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Możecie od razu zjadać lub lekko wystudzone podsmażyć na rumiano
Zasmakuj Kuchnigrzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 300 g brukselki 4 średniej wielkości ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skrzydełka moczymy, oczyszczamy i razem czosnkiem (rozgniecionym(...)oczkach. Por kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy. Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę
R'n'G Kitchenmogłam przygotować danie z kapustą, która rzadko gości w mojej kuchni. Całość bardzo smakowita, mąż choć nie jest fanem brukselki, zjadł ze smakiem... Składniki: 1 i 2/3 szklanki kaszy gryczanej palonej ok 12 brukselek 1 średnia cebula 1 laska dobrej kiełbasy (zwyczajnej, toruńskiej, podwawelskiej) sól, pieprz, cukier olej do smażenia Brukselkę umyć, ugotować w ocukrzonej wodzie do miękkości. Kaszę ugotować(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Kiełbasę pokroić w plastry, dodać do cebuli i smażyć aż cebula się zezłoci. Dodać brukselkę i jeszcze chwilę smażyć. Kaszę odcedzić, wyłożyć kiełbasę z cebulą i brukselką. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Czerwień i błękit