Składniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek, kroimy w plasterki doprawiamy pieprzem i gałką oraz miodem i oliwą wymieszanymi z musztardą, przekładamy do miseczki kurki oczyszczamy- wrzucamy do gotującej się osolonej wody i wyławiamy, osuszamy(...)niej polędwiczki, smażymy z obu stron, dorzucamy kurki i zalewamy śmietaną, doprawiamy solą do smaku i dusimy nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut w międzyczasie gotujemy kaszę Podajemy gorące, Smacznego!! P.S do smaku możemy posypać parmezanem i na przykład zapiec zamiast dusić jesli nie lubicie kaszy z powodzeniem możecie wykorzystać ryż lub ziemniaki
Luźna KuchniaStarożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu. Składniki (15 ciasteczek) 100 g kaszy jaglanej 100 g migdałów 50 ml mleka 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka(...)cynamonu ½ łyżeczki kardamonu 15 sztuk migdałów blanszowanych Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Migdały mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy do kaszy jaglanej. Następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem, cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia i miodem. Całość blendujemy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą
My Chcemy Jeść180C piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy fasolki i papier. Ciasto wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Składniki na krem: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego Sok z 1 cytryny i skórka Przepis na krem: Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego, soku i skórki(...)cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie kaszę blendujemy na gładki krem. Jeszcze gorący krem nakładamy na upieczony spód i pozostawiamy do jego całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy posypkę kokosową. S kładniki na kokosową posypkę: 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego Przepis na kokosową posypkę: Na patelni
Emcia PichciKasza jaglana z owocami jest przepyszna! Najczęściej przygotowują ją na mleku kokosowym, jest delikatna i słodka. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka masła orzechowego 1 brzoskwinia Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz i sparz wrzątkiem. Wsyp do garnka dolej mleczko kokosowe oraz miód. Całość gotuj około(...)minut. Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe. Kaszę przełóż do miseczki i podaj z brzoskwinią. Smacznego
Kukuleczkiogrodu tym razem padło na wyhodowane przeze mnie patisony-mniejsze robię do słoiczków w zalewie octowej a duże nadziewam i piekę-mniam... farsz trochę nie standardowy bo dodałam kaszę jęczmienną,doprawiłam ketchupem z cukinii (przepis znajdziecie tutaj )ale można też normalny ketchup lub przecier pomidorowy -wyszło przepyszne-farszu zrobiłam więcej i wykorzystałam na drugi dzień jako dodatek do fasolki szparagowej(...)przecieru pomidorowego(według uznania , ja użyłam mojego ketchupu z cukinii link do przepisu wyżej) 150 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,ulubione przyprawy 1 woreczek kaszy jęczmiennej olej do smażenia Przygotowanie: kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (oczywiście w osolonej wodzie) cebulę pokroić w kostkę -podsmażyć,dodać mięso mielone i przesmażyć,wcisnąć czosnek i dodać połowę
Swojskie jedzonkosię udało. Ta sałatka z powodzeniem może stanowić lekki danie obiadowe dla każdego. Teraz, latem, taki lekki posiłek naprawdę sprawdzi się idealnie. Potrzebujemy: 200 g kaszy gryczanej 2 czerwone papryki 150 g rodzynek 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku około 15 minut. Odcedzamy i studzimy(...)Rodzinki zalewamy wrzątkiem na 10 minut, a potem je odcedzamy na sitku. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białe części, a następnie kroimy w kostkę. Łączymy kaszę, paprykę i rodzynki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki "Kipi Kasza" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza
Marder&Marder Manufactureburzami, ale gorąco dało troszkę w kość. Teraz chwila oddechu :). Na obiadek moja dzisiejsza propozycja to łosoś mój ukochany, tym razem z owocami, mięta cytrynową i orzechami. Jako dodatek kasza orkiszowa. Nam smakowało bardzo, aż będę musiała w najbliższym czasie powtórzyć normalnie :). Wam życzę udanego poniedziałku :-))) Składniki na 3 porcje: około 400 g filetu z łososia 2 brzoskwinie(...)ananas z puszki kilka migdałów kilka orzechów nerkowca około 10 szt listków mięty cytrynowej sól pieprz kasza orkiszowa Łososia myję, oprószam solą i pieprzem. Kasze gotuję według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinię i ananasa kroje w drobną kosteczkę, daję do miseczki, dodaję pokrojone orzechy i miętę. Mieszam. Łososia dzielę na 3 porcje, wkładam do naczynia żaroodpornego, polewam odrobinkę syropem z ananasa
kruche babeczkipapryka czerwona 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 3 duże liścia kapusty pekińskiej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z cytryny, sól, płatki czili, 1-2 łyżki oliwy z oliwek kasza pęczak folia aluminiowa Wstawić w garnku osoloną wodę na kaszę. Kaszy gotujemy tyle ile mamy zamiar zjeść ( ja odmierzam kubek kaszy). Warzywa dokładnie umyć i pokroić (oprócz liści kapusty
Lubię to gotujęUwielbiam kaszę jaglaną. Ostatnio często gości u mnie na śniadanie. Ciesze się latem, owocami, więc wykorzystuje ten okres jak tylko mogę. Dzisiaj jaglana z czarną porzeczką, bananem i masłem orzechowym. Cudowny, kremowy smak. Miłego dnia! Składniki: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka kokosu 1 banan syrop klonowy czarne porzeczki, borówki(...)inne owoce Wykonanie: Kasze ugotuj według instrukcji. Do ugotowanej kaszy dodaj wiórka kokosowe, masło orzechowe, pół banana, i rozgnieć widelcem. Całość przełóż do miseczki, dodaj pokrojonego w plastry banana i porzeczki. Całość polej syropem klonowy. Smacznego
Kukuleczkismacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa
Codzienna kuchnia niecodziennamąki ziemniaczanej szczypta soli 1/ łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 300 g masła 6 żółtek z dużych jaj (lub 7 z mniejszych jaj) 2 łyżki kaszy manny do obsypania ciasta Nadzienie: około 20 wiśni (umyte i pozbawione pestek) 350 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny Beza: 6 białek z dużych(...)uklepujemy żeby nie było dziur i żeby boki były trochę wyższe (wystarczy 1 cm ). Wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 minut. Wiśnie obsypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i łyżką kaszy manny. Delikatnie mieszamy. To samo, choć w osobnej miseczce, robimy z jagodami. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy), obsypujemy 2 łyżkami kaszy manny i układamy na nim wiśnie
Trzeci talerzDziś na obiad przyrządziłam gulasz wieprzowy z dodatkiem papryki, podałam go z kaszą pęczak. Wyszło bardzo smaczne i aromatyczne danie, moja rodzinka uwielbia takie obiady. Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 1 cebula 2 papryki Sól,pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu przyprawa do gulaszu Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki pszennej Olej(...)smażenia Kasza pęczak Stoisław Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę wielkości 2x2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso, posypujemy przyprawą do gulaszu, smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby pokryła mięso, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Paprykę i cebule kroimy
Bajeczna Kuchniaprzy dwójce dzieci to się naprawdę przydaje ;-) Jeśli wiec śniadanie jest "na ciepło" to najczęściej jest to owsianka, albo manna - bo wszyscy lubią, ale od niedawna przekonuję rodzinę do kaszy jaglanej :-) Jakoś się udaje, ale wygląda na to, że to będzie długotrwały proces ;-) A ja lubię :-) Dlatego dziś mam dla Was propozycję bardzo szybkiej jaglanki. Sezonowej, pachnącej jagodami... Do dzieła(...)SKŁADNIKI 4 - 5 łyżek kaszy jaglanej 3 łyżki jagód 2 - 3 łyżki malin 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie wsypujemy do dużej ilości gotującej się wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Jagody rozgniatamy widelcem, dodajemy syrop i jogurt, mieszamy i polewamy nimi kaszę. Całość posypujemy malinami. Gotowe
Czary - gary w kuchni