dania są warzywa ( najczęściej gotowane ) – MARCHEW, ZIEMNIAKI, POR, CIECIERZYCA czy też SOCZEWICA. Przyprawia się je na ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA. Potrawy najczęściej są DUSZONE w tradycyjnych garnkach, GOTOWANE NA PARZE lub GRILLOWANE czy PODSMAŻANE. Marokańczycy kochają wszelkiego rodzaju NALEŚNIKI i PLACKI – jedzą je zarówno(...)cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając co jakiś czas zawartość naczynia. Para z dolnego naczynia unosi się, przez co kuskus gotuje się na parze zyskując fantastyczny smak i zapach. COUSCOUS podaje się często z ugotowaną ciecierzycą i tradycyjnymi
Ostra na Słodkolatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sycący i bardzo prosty w wykonaniu. Idealnie pasuje do niego kuskus i różne surówki. Ja podaję również z sosem czosnkowym. Naprawdę warto spróbować! Przepis pochodzi z książki Kuchnia wegetariańska Wiesławy Rusin. W oryginale należy formować małe kulki (mi jednak wygodniej(...)także na pytanie, dlaczego warto spróbować tego rodzaju diety: odtruwa, odżywia i leczy. Książka podzielona jest na rozdziały: napoje/soki/mleczka, zupy/kremy/chłodniki, pożywne przekąski, kolorowe warzywa, sycące strączki, kasze i ziarna, słoneczne jajka, sosy/dipy/pasty, słodko a zdrowo. Źródło zdjęcia: ksiazki.okazje.info.pl W każdym znajdziemy wiele ciekawostek żywieniowych, np. kasza jaglana odkwasza organizm, olej kokosowy (i to pewnie wiele osób zdziwi) odchudza, ananas
Qlinarnie i QlinarnieKolorowy talerz / Colourful veggie plate 18. Jarskie risotto / Non-meat risotto 19. Warzywa w mleku kokosowym / Vegetables in coconut milk 20. Pieczone warzywa z kuskusem / Baked veggies served with couscous Zupy/Soups Aby były bardziej syte, możesz podać je z cornbreadem (przygotowanie ekspresowe), możesz też posypać je grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym./In order(...)Vegetable fricassee 35. Letnia klasyka obiadowa / Summer dinner classics 36. Duffinki z warzywami / Pommes noisettes with vegetables 37. Wege szaworma / Vegetarian shawarma Inne zestawy/Other sets 38. Kasza lub ryż + surówka lub sałatka (w wersji leniwej: pokrojone paski warzyw) + kotlet (+sos)/ Grains or rice + raw vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles
Qlinarnie i QlinarnieRyba kojarzy się z nudą, ale wcale tak nie musi być. Ten prosty patent na białą rybę w sosie cytrynowym jest tego przykładem. Można podać ją z ryżem czy kaszą, a jako dodatek – wybrać Waszą ulubioną surówkę. Ja skusiłam się na białą kapustę, którą kocham za chrupkość (też lubicie rzeczy, które chrupią? :)) Cytrynowy dorsz jest bardzo delikatny – jego(...)żaroodpornego. Na wierzchu gorącego sosu układamy rybę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 12-13 minut. Po upieczeniu można przybrać np. koperkiem. Podajemy np. z ryżem, pęczakiem czy kuskusem. U mnie do ryby podałam surówkę z kapusty i koperku. Surówka koperkowa z białej kapusty: Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, wycinamy głąb i kroimy na ćwiartki (będziemy potrzebować dwóch ćwiartek
Poezja smakutygodniu. Jest to tradycyjny sposób podawania kebaba na Bliskim Wschodzie. Przepis znajdziecie pod przepisem na kebab. Polecamy Wam też super zdrowy patent na tabbouleh z kuskusem z pieczonego kalafiora . Przespis pochodzi z bloga Recipetineats.com Składniki: 0,5 kg filetowanych udek z kurczaka Marynata ½ szklanki jogurtu greckiego 2 strate ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)mocniej przyrumienić wstaw go pod konkec pieczenia pod sam gril. Gotowe! Kebaby możecie podać w chlebie pita, zawnięte w tortille, albo z sałatką tabbouleh. Sałatka tabbouleh Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulguru 250-300 g pomidorków koktajlowych lub kilka dużych, dojrzałych pomidorów różnych gatunków 1 pęczek pietruszki Kilka listków mięty Kilka łodyg szczypiorku 1/2 czerowonej cebuli Sok z cytryny Sól
Niedzielny kucharzProste danie o zaskakująco złożonym smaku, choć składa się raptem z trzech składników. Ale jakich! Słodki i mięciutki bulgur, twardawy, charakterny jarmuż i kwaskowy, gęsty sos
Niedzielny kucharzW imieniu sieci Intermarche , zostałam zaproszona przez firmę Blomedia do przetestowania przepisów znajdujących się w nowej gazetce sklepu. Moim zadaniem było przyrządzenie dania z
Stare Garyukładu nerwowego. Jej smak dobrze współgra z tuńczykiem, a chrupiące ziarna nadają daniom rybnym nieoczekiwaną teksturę. Sprawdzony przepis na połączenie tuńczyka z cieciorką? Salatino Tuńczyk z kaszą jaglaną, ciecierzycą i suszonymi pomidorami! Marchew Lekka i bogata w beta-karoten nadający skórze słoneczny odcień marchew to kolejne warzywo, które znakomicie współpracuje z tuńczykiem. Ich wspólną cechą jest ponadto(...)sosów czy pomidorów suszonych. Te ostatnie nadają tuńczykowi wyrazistości i podkreślają jego naturalny smak. Warto osobiście się o tym przekonać, sięgając na przykład po sycący posiłek Salatino Tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami. [1] Makarewicz-Wujec M. (2019) Kukurydza: wartości odżywcze kukurydzy. Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kukurydza-wartosci-odzywcze-kukurydzy-aa-9TFQ-sNZK-14T5.html#kukurydza-wlasciwosci-zdrowotne (data dostępu
Tradycyjna Kuchniaurodziny! Potem Karnawał, będzie zabawa, będzie się działo! A co dobrego przygotujecie na zabawę? Sałatki, pyszne desery i nie tylko, zobaczcie sami! Udanej zabawy! Bellini Tiramisu kokosowe Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino(...)czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Focaccia z tymiankiem i oregano Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Sałatka z kaszą pęczak
Moja smaczna kuchniagorącej suchej patelni, nieco się zwęgla i zyskuje dymny smak. Nieco mięknie, ale nada pozostaje chrupiący. Miałam ochotę podjadać go na samo niczym chipsy! ➤ Spróbuj także: Sałatkę z kuskusem perłowym, warzywami, fetą i kuminowym jogurtem . Z kolei kalafior dodany do sałatki na surowo przypomina w smaku kalarepkę lub młodą kapustę. Choć wiedziałam, że można jeść kalafiora bez gotowania(...)najlepiej zapakuj osobno, aby nie zmiękły od sosu. ➤ Wskazówka: Aby sałatka była bardziej sycąca, dodaj do niej pozostałą po zrobieniu sosu fetę. Zamiast grzanek możesz dodać do sałatki ugotowaną kaszę, np. jaglaną albo bulgur
Chilli Czosnek i Oliwazawsze drogie potrawy, tylko stosowna ich zmiana z zwróceniem uwagi na porę roku, powinna być przewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą(...)zapomniałam :) , ale dodałam za to pokrojone w plasterki dwie duże marchewki. Grzanki wysmarowałam oliwą i posypałam suszonymi ziołami, a później posypałam także tartym parmezanem. Casserole jedliśmy razem z kuskus - bardzo pasował, zwłaszcza razem z sosem, jaki powstał podczas przygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie - bardzo Wam polecam! * cytat pochodzi z książki Kuchania Koszerna, Rebekka Wolf, wyd. TENTEN - dziękuję
KUCHARNIA