dzisiejszym wpisie przeglądam sklepowe półki w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie „co jest teraz trendy?”. Czego używamy więcej, a czego mniej niż kiedyś. Przeglądam cukry, tłuszcze, mąki, warzywa, kasze, mięsa, napoje – okazuje się, że w niemal każdym dziale jest coś wartego uwagi, coś czego kiedyś nie było, coś co zamieszało w kuchniach pasjonatów gotowania, coś co jest(...)element obiadowy, ale nie tylko – wracają odżywcze kasze . Kiedyś najpopularniejsze: kasza gryczana i jęczmienna perłowa są nadal mile widziane. Zaczęto jednak dużo mocniej doceniać cenne właściwości pęczaku i kaszy jaglanej . To właśnie kasza jaglana jest ostatnio hitem… w deserach. Przybyła także do nas egzotyka. Najpierw nieco obco brzmiące: kuskus , quinoa czy bulgur , po kilku latach obecności na rynku
Poezja smakuKasza jaglana to jedna z moich ulubionych kasz, zaraz obok gryczanej. Najczęściej jadam ją na śniadanie, gotowaną na mleku, w wersji słodkiej. Dziś śniadanie również na słodko, również z kaszą, tylko w innej postaci, bowiem są to placki! Jeżeli nie macie w posiadaniu gotowej mąki jaglanej, możecie zmielić np. w młynku do kawy ziarna kaszy na gładziutki pyłek. Gotowe placuszki(...)przepyszne! Mają charakterystyczny zapach kaszy jaglanej. Są nieco suche, dlatego polecam jeść je np. z jogurtem bądź użyć większej ilości oleju kokosowego podczas smażenia. Świetnie smakują także z owocami czy masłem orzechowym. Są kruche i delikatne. Zrobione wersji "lekkiej" nadal są sycące i dostarczają energii na długo ;) Składniki: 80 g mąki jaglanej (Targroch) 1 jajko 1/2 dużego, dojrzałego
Zdrowie na języku :Poryginalnej są dość tłuste i kaloryczne, a czasami nawet mdłe. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy przygotować ich zmodyfikowaną wersję. Równie pyszną, a ze zdecydowanie mniejszą zawartością cukru i ładunkiem energetycznym ;-) Dzięki kaszy jaglanej, która ma właściwości zasadotwórcze dodatkowo deser jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Dzięki akcji "Cukier z głową" zaczęliśmy zwracać uwagę na skład słodyczy, również tych domowych. Więcej(...)masła 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżka cukru pudru Królewski żółtko białko do posmarowania z odrobiną mleka cukier drobny Królewski do posypania KREM JAGLANY: 100 g kaszy jaglanej laska wanilii szczypta soli 8 łyżkek twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru Królewski CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier, jogurt oraz żółtko i wyrabiamy szybko
Kuchnia od dwojgacykl postów, w którym wspólnie inspirujemy się do kreatywnego wykorzystywania popularnych produktów, które często lądują w naszych koszach. W poprzednich odcinkach mówiliśmy o: bananach – Nie marnuje – banany kaszy jaglanej – Nie marnuje – kasza jaglana makaronie – Nie marnuje – makaron ziemniakach – Nie marnuje – ziemniaki Dziś przyszedł czas na ryż. To produkt, który dość często ląduje
365 dni dookoła kuchnirączki niemowlaka i małego dziecka, posmakują każdemu. Spróbujcie! Polecam na śniadanie, do szkoły, pracy lub na poobiedni deser. Składniki na 20 racuchów: 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej lub komosy ryżowej, 1 łyżka amarantusa, 70 ml wody, 2 bardzo duże jabłka lub 3 małe (ekologiczne), ewentualnie - garść porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki(...)większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii, 1 łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami
Jeść, by żyć w zdrowiurączki niemowlaka i małego dziecka, posmakują każdemu. Spróbujcie! Polecam na śniadanie, do szkoły, pracy lub na poobiedni deser. Składniki na 20 racuchów: 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej lub komosy ryżowej, 1 łyżka amarantusa, 100 ml wody, 2 bardzo duże jabłka lub 3 małe (ekologiczne), ewentualnie - garść porzeczek (o tej porze roku - mrożonych), Opcjonalne dodatki(...)większych dzieci i dorosłych: 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu lub wanilii, 1 łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami
Jeść, by żyć w zdrowiuskrobi (u nas z tapioki) -4 łyżki ksylitolu -2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym -120g oleju kokosowego (miękkiego w formie stałej) Budyń jaglany -100g kaszy jaglanej -1 szkl. wody -1 szkl. napoju ryżowego i kokosowego (ew. mleka) -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol Dodatkowo -maliny i jeżyny TARTA Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać olej kokosowy i zagnieść(...)jest metalowa, dno wyłożyć papierem do pieczenia). Tarte piec w 180’C ok 15 minut, poukładać jeżyny lub maliny i znów piec ok 20 minut. Pozostawić do wystudzenia. BUDYŃ JAGLANY Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w dwóch szklankach płynu, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu (tak długo
Candy PandasSkładniki: Kakaowy biszkopt (24x24cm): -3 duże jajka -90g ksylitolu -45g mąki gryczanej -15g skrobi (u nas z tapioki) -20g kakao Nadzienie kokosowo-jaglane -100g kaszy jaglanej -200ml wrzątku -80g wiórków kokosowych -130g śmietanki kokosowej -1 łyżka oleju kokosowego -ksylitol Dodatkowo -60g gorzkiej czekolady, u nas bez białego cukru (na uszy(...)minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest suchy). Po wystudzeniu za pomocą szablonu wyciętego z kartki papieru, wykroić kształt głowy pandy. Następnie przekroić na 2 blaty. NADZIENIE KOKOSOWO-JAGLANE Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w 200ml gorącej wody, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu co jakiś czas mieszając
Candy PandasSkładniki do kaszy : 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/4 ogórka zielonego kilka czarnych oliwek 2 cebule prażone warstwami na patelni 1 torebka kaszy jaglanej Spo sób : Kaszę jaglana gotujemy wedle przepisu ,wcześniej kroimy warzywa drobno w kosteczkę oliwki w krążki .Po ugotowaniu mieszamy wszystko razem. Cebulę prażymy na patelni i faszerujemy. Sposób na steki: Wszystkie
Viola cooks with passionmące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik
Smaczne ZdroweGofry jaglano- owsiane Drukuj przepis Składniki 1,5 szklanki mąki owsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy z orzechów włoskich ((może być słonecznikowy, rzepakowy itp)) 2 łyżeczki glukozy ((może być cukier waniliowy)) 2 średnie jaja 2 szklanki mleka 1,5% listonic_name(...)coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 szklanki mąki owsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy z orzechów włoskich ((może być słonecznikowy, rzepakowy itp)) 2 łyżeczki glukozy ((może być cukier waniliowy)) 2 średnie jaja 2 szklanki mleka 1,5% " document.write(" "); Sposób przygotowania
CoolinarniePLKoktajl z pokrzywą Zielony koktajl z pokrzywy Koktajl bananowo-jarmużowy z imbirem i pokrzywą Koktajl brzoskwiniowy z pokrzywą Świeży sok jabłkowy z pokrzywą Koktajl z rzodkiewką – post dr Dąbrowskiej Kasza jaglana z pokrzywą i jarmużem Placki z jabłkiem, żurawiną, kaszą jaglaną i pokrzywą Placki z kaszy jęczmiennej Placki z ugotowanych ziemniaków z ziołami – przepis i film Pełnoziarnista Focaccia z kukurydzą
Dorota SmakujeDzisiaj chciałam Was zaprosić na zdrową wersję batoników BOUNTY. Dopiero od niedawna odkrywam różne smaki kaszy jaglanej. Przygotowuję ją na różne sposoby, metodą prób i błędów odkrywam smaki, które zachwycą nie tylko moje podniebienia, ale też podniebienie mojego Męża, który nie jest wielkim fanem tej kaszy. Na szczęście coraz częściej udaje mi się go zaskoczyć w pozytywny sposób. Dzisiaj przygotowałam(...)niego zdrową wersję jaglanych Bounty. Składniki: 1 szkl kaszy jaglanej 2 szkl wody 1 puszka mleka kokosowego 4 łyżki miodu 2 szkl wiórek kokosowych 1/2 szkl płatków migdałowych kilka orzechów (wg uznania) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kaszę wrzucić na sito i wypłukać pod zimną wodą. Następnie, odcedzoną, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty i odcedzić ponownie. Kaszę
Trufelkowoascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kokosowo – owsiano – jaglane ciasteczka Składniki – 30 sztuk: Kasza jaglana ugotowana – 200g Płatki owsiane- 100g Wiórki kokosowe – 200g Suszona żurawina - 1/2 szklanki Banan – 2 sztuki Daktyle – 10 sztuk Ksylitol – 2 łyżeczki Jajko – 1 sztuka Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać i ugotować
Kuchnia Bon Appetittheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 i 1/3 szklanki wody do kaszy 3/4 szklanki ksylitolu ale również może być biały cukier jeśli jest tolerowany 2 łyżeczki cukru waniliowego u nas domowy. ( Na kilka(...)cukier w naszym wypadku ksylitol, połączyć z pokrojonymi drobno laskami wanilii wymieszać i przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić. Cukier nabierze cudownego aromatu i uperfumuje każde ciasto) szczypta soli Przygotowanie Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, aż woda będzie czysta, a następnie ugotować ją w podanej ilości wody z dodatkiem soli do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodać
W garach u Gosi