kasza jaglana - 6987 przepisów (strona:131/466)

Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? 99

prawidłowo gotować kaszę jaglaną? Część osób robi niestety błąd wrzucając ją do od razu do gotującej się wody i niepotrzebnie zraża się do kaszy, uważając, że jest niesmaczna. Co należy zrobić, by kasza była smaczna, słodka a nie gorzka, a na dod The post Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 206

Blanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach. Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno.  Czas przygotowania:  15 minut Porcje: 4     Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta(...)przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie. Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać. Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru. Podawać na ciepło lub zimno

SzczyptaSmaQ
Deser z kaszą jaglaną, kiwi i borówkami 102

Deser... a może śniadanie? Kompozycja z dużą ilością zdrowia i kolorów. Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z dodatkiem jogurtu i owoców, a wszystko to wzbogacone sosem z masła orzechowego i syropu klonowego. Pycha :) Z podanych składników wychodzą 3 porcje w szklankach 330 ml. Składniki na jaglankę: 100 g kaszy jaglanej, 400 ml mleka kokosowego, 1 łyżka cukru trzcinowego(...)orzechowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny. Dodatkowo: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 brzoskwinia (świeża lub z puszki), 100 g borówek amerykańskich, 2 dojrzałe kiwi. Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, dodać cukier, wymieszać i zagotować pod przykryciem.  Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum

Świat Domowej Kuchni
FIT DESER A'LA MONTE 1840

orzechowymi. Idealna konsystencja, słodycz i pyszny smak. Koniecznie sprawdź, co siedzi w środku i przygotuj od razu podwójną porcję 😜 Genialnie smakuje lekko schłodzony. Część jasna: 150 g ugotowanej kaszy jaglanej  35 g płynnej części mleczka kokosowego z puszki 65 g zwartej części mleczka kokosowego z puszki 20 g syropu klonowego 20 g erytrytolu szczypta wanilii Część ciemna(...)ugotowanej kaszy jaglanej  20 g napoju kakaowego FITQUICK COCOA ZERO (SFD) 20 g odżywki białkowej, u mnie smak czekoladowych ciasteczek (SFD) 20 g syropu klonowego 30 g masła orzechowego 70 g mleka szczypta wanilii mielonej Przygotowanie: Wszystkie składniki poszczególnych części zmiksuj na możliwie najgładszą konsystencję.  Przekładaj warstwami do wybranych naczynek.  Możesz udekorować owocami.  → Z podanych proporcji

Zdrowie na języku :P
PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA 173

lekkostrawne, odżywcze i antywirusowe. Doskonale nadają się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces ich trawienia i wchłaniania odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu.  Kasze: jaglana i  gryczana, dodatkowo  nie zawierają glutenu, dlatego szczególnie polecane są osobom z celiakią.  Wszystkie są energetyzujące, pożywne i dostępne cały rok. Wybierzmy tę, która akurat bardziej(...)jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej 2 szklanki gorącej wody  1 łyżka masła (ok. 20 g) szczypta soli WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 125℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu

cool and minty
Pieczona papryka faszerowana kaszą i warzywami 142

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie papryki faszerowane kaszą jaglaną, warzywami oraz serem feta, które są świetnym sposobem na wymiecenie resztek z lodówki. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów(...)całość podsmażamy do czasu aż odparuje woda (ok. 10 minut). 7. Kolejno dokładamy pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną. 8. Do całości dodajemy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. 9. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy pół szklanki wody. Całość przykrywamy (można

Bez Cebuli
JAGLANE PUMPKIN PIE 132

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): 100g kaszy jaglanej (suchej) mała dynia (1kg) 1 łyżeczka cynamonu 2 banany (około 240g) garść migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 duże śliwki  Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Z dyni usunąć gniazdo nasienne i pokroić w mniejsze części(...)jeszcze drobniej pokroić. Do miski włożyć przygotowaną dynię i zblendować na gładkie puree, następnie dodać łyżeczkę cynamonu i pokrojone w kawałki banany. Ponownie zblendować na gładką masę. Stopniowo dodawać kaszę jaglaną, ciągle miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Proszek do pieczenia połączyć z mąką i również wsypać do masy. Całość ponownie wymieszać. Migdały zalać

Banana Smiles
Zupa pieczarkowa z suszonym grzybkiem 92

Zupa pieczarkowa podkręcona smakiem suszonych grzybów, z dodatkiem kaszy jaglanej oraz kurkumy dla zdrowia. Lekko maślana, aromatyczna, treściwa. około 4 porcje: 1,2 litra rosołu/bulionu około 400 g ziemniaków  250 g pieczarek 50 g masła klarowanego 10 g suszonych podgrzybków 1 mniejsza marchewka i pietruszka 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz do smaku szczypta pieprzu(...)podgrzybki zalać 300 ml wrzątku, zakryć i odstawić. Kolejno pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle klarowanym, po około 5 minutach zalać rosołem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jaglaną, grzybki (razem z wodą), doprawić solą, kurkumą, szczyptą pieprzu kajeńskiego i gotować całość do miękkości ziemniaków. 2 minuty przed końcem gotowania dodać startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Doprawić

Kraina Miodem Płynąca
Jaglanka z warzywami 122

Rozgrzewająca, sycąca, poprawiająca trawienie, wspomagająca detoksykację organizmu. To tylko kilka zalet  jakie wynikają ze spożywania dań z kaszy jaglanej. Przede wszystkim polecana dla osób, które nie tolerują glutenu.  Polecam wszystkim przygotowywanie dań z jej wykorzystaniem. Szczególnie o tej porze roku, kiedy to mamy coraz więcej chłodnych dni. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -50 g kaszy jaglanej -jedna nieduża cebula -2 ząbki czosnku -1 papryka czerwona -1papryka biała  -1cukinia ok. 200 g -przecier pomidorowy -sos paprykowy - opcjonalnie -ulubione zioła, np. tymianek, oregano, bazylia -zielenina

Kulinarne przemyslenia
Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią 185

Ostatnio uwielbiam takie warzywne pasztety z kaszą i soczewicą. Są takie pożywne i pyszne. A przede wszystkim zdrowe. Składniki: 200 gram czerwonej soczewicy 100 gram kaszy jaglanej 600-700 gram dyni, waga po obraniu 2 cebule ząbek czosnku curry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła(...)dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz curry. Smażymy 10-15 minut. Do jednego garnka wrzucamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną

Mango Papaja
Kasza jaglana z papryczkami padron, pomidorem i koperkiem 116

Pomysł na bardzo szybki obiad. U mnie niemal błyskawiczny ,gdyż ugotowana kasza jaglana została mi z poprzedniego dnia i chciałam dać jej drugą szansę. Obiad niezwykle aromatyczny. Albo nawet kolacja. Składniki opakowanie papryczek padron (małe zielone papryczki, absolutnie nie pikantne) pomidory malinowe czosnek siekany koperek, bazylia tarty parmezan sól i pieprz do smaku ugotowana na sypko kasza jaglana olej kokosowy(...)pokrojone namniejsze kawałki papryczki. Podsmaż ,aż staną się chrupiące. Dodaj pokrojone w kawałki pomidory malinowe, czosnek ile chcesz, dosmacz solą i pieprzem Duś wszystko pod przykryciem. Dodaj koperek oraz kaszę jaglaną. Całość wymieszaj. Zetrzyj sporą ilość parmezanu . dodaj jeśli chcesz bazylię.Można dosmaczyć oliwą z oliwek. Podawaj ciepłe.Idealne na wynos, do pudełka! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb jaglany z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi 198

Witajcie :) Jakiś czas temu piekłam chlebek z przepisu Kasi Cukier z dodatkiem kaszy jaglanej. Dzisiaj go urozmaiciłam o kilka dodatków, siemienia lnianego i płatków owsianych Radix-Bis . Ciasto zarobiłam z podwójnej  porcji i upiekłam w dużej blaszce, wyszedł przepyszny,puszysty i wilgotny, po prostu mniam :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 200 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 3 łyżki(...)płatków owsianych Radix- Bis   8 łyżek siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i  rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie ono lekko wilgotne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,ciasto rozprowadzamy

Sama słodycz i szczypta chili
Jajka faszerowane z ciecierzycą 170

zbliża się wielkimi krokami, dziś więc na blogu przepis na faszerowane jajka. Tym razem nie będzie to jednak taki klasyczny farsz, ale farsz nietypowy, ponieważ jest przygotowany na bazie kaszy jaglanej i ciecierzycy. Trochę to zaskakujące, prawda ? Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą(...)krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka faszerowane z ciecierzycą Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej  kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól morska pieprz natka pietruszki  6 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery

Kulinarne przygody Gatity
Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 161

długo gotować i w krótkim czasie można przygotować lekki obiad.  Na końcu dzisiejszego wpisu są dwa zdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka 5 małych młodych ziemniaków 1 garść fasolki szparagowej 0,5 pęczka botwinki z małymi buraczkami 3 szkl. wody(...)łyżki oleju 5 łyżek kaszy jaglanej 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżka szczypiorku sól Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju, dodać pomidory bez skórki pokrojone na kawałki. Smażyć 5 minut. Dodać marchewkę startą na dużych oczkach, fasolkę pokrojoną na kawałki, buraczki i łodyżki od botwinki i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę, wodę

Posadzone i zjedzone
Pasztet lub babeczki jaglano-grzybowe 180

świetna zarówno na kanapki, jak podana na ciepło z sosem owocowo-chrzanowym . A ewentualny nadmiar masy na pasztet można przełożyć do foremek i upiec wytrawne babeczki. Składniki : 300 ml kaszy jaglanej ok. 200 g mrożonych grzybów 3 jajka cebula ćwierć żółtej papryki duża garść suszonych żurawin łyżeczka czosnku niedźwiedziego pół gałki muszkatołowej kilka liści laurowych sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania(...)formy ewentualnie liście jarmużu Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach i ugotować w 2 razy większej ilości wody. Odstawić do ostygnięcia (gotowałam dzień wcześniej). Obgotować grzyby, odcedzić i odłożyć do ostygnięcia. Dno i boki natłuszczonej keksówki wyłożyć wypukanymi liśćmi jarmużu. Ułożyć na nich kilka liści laurowych. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Paprykę opłukać i te pokroić na kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania