roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą, można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami(...)zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . E-book można pobrać na tutaj . Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Proporcje na 50 sztuk Czas przygotowania: 90 minut + moczenie grzybów 4 godziny Składniki Farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule
Kulinarne przygody GatityKaszę z wędzonym łososiem przygotowałam po raz pierwszy z myślą o podaniu jej w formie szybkiej obiado-kolacji. Tak nam to połączenie zasmakowało, że od tamtej pory wracam do tego przepisu i szykuję je sobie jako posiłek do pracy. Jedynie co, to pomijam dodatek oliwek Do sałatki wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale równie dobrze sprawdzi się kasza gryczana niepalona, bulgur(...)pęczak. Połączenie wędzonego twarogu z kaszą, wędzonym łososiem i pomidorkami jest świetne. Nie pomijajcie jego dodatku. Jeśli jednak nie lubicie tego smaku, możecie podmienić go na ser feta. Sałatka powinna równie dobrze smakować posypana dodatkowo niewielką ilością koperku. 130 g ulubionej kaszy (gryczana niepalona, jęczmienna, pęczak, bulgur) 1 op. wędzonego na gorąco łososia (125g) 1/5 op. wędzonego twarogu około
Smaki Na Talerzuwodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch gotowy. Wegetarianie zamiast mięsa mogą użyć tofu lub pieczarek (polecam portobello). Jednak podając ją z kaszą gryczaną (zamiast pieczywa) ugotowaną w soku jabłkowym z marwitkami dostarczymy naszemu organizmowi dużą porcję zdrowego błonnika, witamin i soli mineralnych. Sama kasza będzie nie do poznania i będzie smakować(...)dotąd. Można ją jeść na ciepło i zimno. Smacznie polecamy :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: Kasza jabłkowo-bazyliowa 500 ml świeżego soku jabłkowego Marwit, 250 ml kaszy gryczanej palonej, 250 ml marchewek Marwitek pokrojonych w kostkę lub kulki, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki soli, garść listków bazylii. Sałatka z wodorostami opakowanie
SzczyptaSmaQbyło tak kolorowo... Pierogi zrobiłam w ubiegłą sobotę. Wiedziałam, że te zielone to dla mnie i dla Hani, dla chłopaków tradycyjne. Dla dzieci z farszem tradycyjnym, dla dorosłych z kaszą gryczaną. To brzmi prawie jak zadanie tekstowe, a rozwiązanie wygląda tak, że zrobiłam dwa rodzaje ciasta i dwa rodzaje farszu, co w sumie dało 4 rodzaje pierogów: szpinakowe z kaszą(...)stołu skonsumować moją porcję pierogów. Kiedy już mi przeszło, zdałam sobie sprawę, że tym samym mam obiady załatwione na kolejne trzy dni! Szach mat Rodzinko! :) Farsz: 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 200 g sera feta 1 średnia cebula 2 łyżeczki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej
bistro mamacytryny i koperkiem. Kolejny przepis Davida to miska zdrowia – tzw. budda bowl – miska wypełniona zdrowymi smakami. W tej wersji naczynie wypełniamy wytrawną “gryczanką” z niepalonej kaszy gryczanej, chipsami z jarmużu i jajkiem w koszulce . Niesamowite jak zupełnie różne smaki mogą współgrać – jak dla mnie lunch idealny. Dla czterech osób potrzebujemy: 160 g niepalonej kaszy gryczanej(...)świeżego jarmużu 1 opakowanie serka Almette z ziołami 4 jajka 1 surowy burak 8 sztuk pieczarki brunatnej łyżka octu 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego Kaszę gryczaną namaczamy na noc. Na drugi dzień opłukujemy, wsypujemy do garnka, dolewamy wody tak, aby lekko pokryła kaszę i gotujemy 3-4 min na wolnym ogniu. Kaszę gotujemy al dente
Poezja smakuProste w wykonaniu, pożywne, bezmięsne kotleciki wywodzące się z regionalnej kuchni Kresów Wschodnich, przygotowane na bazie kaszy gryczanej zwanej hreczką, białego sera i pachnących ziół to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. Składniki: 300g kaszy gryczanej 250g białego, półtłustego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 pęczek natki z pietruszki(...)łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 1 łyżka masła olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. 2. Biały ser zmielić maszynką do mielenia. 3. Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. 4. Ugotowaną kaszę, biały ser, zeszkloną cebulę z czosnkiem przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, posiekaną natkę
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj proponujemy Wam pyszną i szybką w przygotowaniu polędwiczkę z batatami, porem i kaszą gryczaną :) Składniki na polędwiczkę z batatami: – 100 g kaszy gryczanej – 1 mała polędwiczka wieprzowa ok. 350 g – 1 duży batat (ok. 380 g) – 1 średni por – 1 duża łyżka masła – natka pietruszki
Kuchenne WariacjeKolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 szklanka mleka -pieprz ziołowy -sól -olej Żeberka peklujemy na noc w marynacie, jak do mięs pieczonych. Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części(...)Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obieramy i ucieramy na średnich oczkach tarki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Część masy ziemniaczanej przekładamy
Maminek kulinarnywędzonego • porcja warzyw na wywar: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula • 2 garście grzybów suszonych • 150 g wędzonego boczku • 1 cebula • 400 g mielonego mięsa wieprzowego • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej • 1 surowe jajko • 5 jajek ugotowanych na twardo • zakwas do żurku • przyprawy: sól, pieprz, majeranek • olej Sposób przygotowania: 1. Grzyby namoczyć. Włożyć suszone grzyby do miseczki i zalać gorącą(...)wywar na wędzonej porcji mięsa, np. wędzonym udku oraz na warzywach. 4. Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni razem z 1 cebulą posiekaną w kosteczkę. Odstawić. 5. Ugotować kaszę gryczaną. Ostudzić. 6. Mięso mielone połączyć z jajkiem, wystudzoną kaszą gryczaną i przyprawami. Dokładnie wyrobić, dodając 1 łyżkę zimnej wody. Doprawić. 7. Z mięsa formować małe klopsiki. 8. Obsmażyć
W mojej kuchniJesienna rozgrzewająca sałatka z kasza gryczana i burakami w roli głównej. Do sałatki wykorzystałam pierś z kurczaka i marchewkę od rosołu. Buraki piekę razem z chlebem. Dzięki temu sałatkę zrobimy szybko. Idealna na wynos do pracy, szkoły i syta a do tego zdrowa. 2 buraki pieczone 1/2 kalafiora 1 garść szpinaku baby natka pietruszki 1 pierś z kurczaka(...)marchewka gotowana sól, pieprz bazylia, oregano natka pietruszki 1 woreczek kaszy gryczanej oliwa z suszonych pomidorów Pierś z kurczaka i marchewkę wykorzystałam od rosołu. Kroje w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior
wesoła kuchniawakacje miałam okazję próbować pierogów z mięsem i kaszą gryczaną. Szukając przepisu na takie pierogi napotkałam też przepis na pierogi z kaszą i boczkiem. Postanowiłam połączyć oba przepisy w jeden i stąd dzisiejsze pierogi. Boczek wędzony nadaje nadzieniu pysznego smaku i aromatu, a całość zamknięta jest w miękkim cieście. Polecam! Pierogi z kaszą gryczaną, mięsem(...)ciasto: 260g mąki 120ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki soli 28 g masła Na farsz: mięso z 2 ugotowanych udek, zmielone 100g boczku wędzonego pół szklanki kaszy gryczanej, ugotowanej w lekko osolonej wodzie przyprawy: sól, pieprz, majeranek 1 jajko 1 cebula Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko i masło, mieszamy widelcem aż powstaną
Smak mojej kuchniWielkanocą. Zaraz po otrzymaniu przejrzałam ją i znalazłam wiele fajnych przepisów. Postanowiłam wypróbować jeden z nich, który wydał mi się bardzo intrygujący, bo nie codziennie robi się ciasto z kaszą gryczaną. Efekt jest bardzo zadowalający i pewnie jeszcze nie raz je będziemy robić. Składniki: Ciasto: 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej mniej więcej w 400 ml wody), 5 jajek(...)płaski łyżeczki proszku d pieczenia, 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych. Polewa czekoladowa: 50 ml śmietanki UHT 30%, 100 g czekolady deserowej, 20 g masła. Przygotowanie: Ciasto: Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, mniej więcej przez 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i wystudzeniu kaszę mielemy, używając maszynki do mielenia lub blendera
Państwo Wojtczuk gotująJarskie zrazy z kaszy gryczanej to nie jest nowy wynalazek. Popularne było choćby w dwudziestoleciu międzywojennym. Gryka ma dość specyficzny smak i nie wszyscy ją lubią, tym zrazom jednak zdecydowanie warto dać szansę! Zrazy gryczane - przepis na 4 porcje Do przygotowania zrazów będą Ci potrzebne: 150g pieczarek, łyżeczka masła klarowanego, 2 cebule, 150g kaszy gryczanej, jajko, 2 łyżki mąki pszennej(...)obgotuj, po czym odcedź, ale zachowaj wywar. 2. Przestudzone grzyby i cebulę posiekaj. 3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, przesmaż pieczarki, dodaj cebulę i usmaż na złoty kolor. 4. Kaszę gryczaną opłucz na sicie, zalej 1/2 litra wody, gotuj z dodatkiem soli ok. 15 minut, po czym ostudź. 5. Do chłodnej kaszy dodaj jajko i stopniowo tyle mąki, aby masa
Z notatnika dietetykaGołąbki z czerwonej kapusty, to raczej mało spotykany widok na naszych stołach, a całkowicie niesłusznie! Są równie pyszne, co standardowe gołąbki, a nawet nieco udoskonalone, bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora. Zapraszam :) Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy 2 łyżki oleju(...)przykryciem z niewielką ilością wody. 7. Dodajemy poszatkowanego pora i kontynuujemy gotowanie, aż do momentu miękkości warzyw. 8. Ogórki kiszone kroimy w kostke i dodajemy do reszty. 9. Ugotowaną kasze gryczaną łączymy se składnikami i odstawiamy do ostygnięcia, kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek farszu i zwijamy
FITBUuKKasza gryczana niepalona, woda i sól – te trzy składniki wystarczą żeby upiec nadzwyczajny i super-zdrowy chleb bezglutenowy. Jego wyjątkowość tkwi w sposobie przygotowania - moczeniu kaszy do uzyskania czegoś na kształt zakwasu. Dzięki temu chleb ma fajną konsystencję i sprężystość, całkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy. Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej(...)szklanki letniej wody łyżeczka soli opcjonalnie: szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) szklanka orzechów (dowolnych) suszone pomidory w oleju lub cokolwiek chcemy :) Sposób przygotowania : Kaszę gryczana biała niepaloną zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 48h. W tym czasie ziarna zaczną fermentować, niektóre mogą skiełkować ale nie zawsze ma to miejsce. Większość wody zostanie wchłonięta przez kaszę. W ciągu dwóch
Pyry na Gaz