kasza gryczana z warzywami - 879 przepisów (strona:25/59)

ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 235

porcje: -200 g mięsa  -110 g kaszy gryczanej -1 jajo -1 cebula  -300 g passaty  -łyżka oliwy +tłuszcz do wysmarowania naczynia +sałatka z pomidora i ogórka kiszonego z koperkiem w oliwie    -2 pomidory    -200 g ogórków    -1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Mięso mielimy, chyba że macie gotowe zmielone(...)4.Do większej miski wrzucamy kaszę, mięso, cebulę, jajo. doprawiamy i mieszamy do połączenia składników. (najlepiej ręcznie) 5. Formujemy pulpety i podsmażamy z obu stron na patelni. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie tłuszczem (ja to zrobiłam silikonowym pędzelkiem i odrobiną oleju), zalewamy passatą i zapiekamy 30 min 180 stopni. Podajemy z dodatkiem warzyw. google_ad_client

Zdrowie i pysznie na talerzu
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KURKAMI 203

świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili i kurkumy w proszku WYKONANIE Kaszę gryczaną wsypujemy do garnka, dodajemy 1/2 łyżki masła i podsmażamy często mieszając, przez około 2 minuty. Ostrożnie dolewamy gorącą wodę, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 10-12 minut, bez otwierania, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem . Zdejmujemy(...)pokrojony czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną i zrobią się szkliste. Nie rumienimy.  Dodajemy kurki i pokrojonego pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą chili. Smażymy około 5 minut, aż sos pomidorowy odparuje.  Dodajemy kaszę gryczaną, starty na tarce ząbek czosnku i natkę pietruszki. Smażymy mieszając przez

cool and minty
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 174

wiecznego gluta jest bardzo pożądaną właściwością. Dziś więc kotlety z kaszy gryczanej i mięsa z kurczaka, z dodatkiem szpinaku. Lubię kotlety bo to takie niewyszukane, proste gotowania no i za to, że można do środka wrzucić wszystko a kotlety cierpliwie to przyjmą. Więc jak chcecie szpinak możecie zastąpić innym warzywem – kalafior czy brokuły dobrze się tu sprawdzą. Do tych(...)swoimi urodzinami, na co będzie musiała jeszcze trochę, ale tak, wszyscy mamy dość tej zimy, mam wrażenie, że jakoś w tym roku ciągnie się i ciągnie… Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka   Drukuj Prep time 15 min Cook time 30 min Total time 45 min   Ingredients ¾ szklanki suchej kaszy gryczanej ( ja miałam niepaloną) 200 g szpinaku

Cooking for Emily
Sałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana 228

gotować przez ok. 20 minut (do miękkości) - Kaszę gryczaną wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty), następnie przelać zimną wodą - Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę - Oliwki posiekać w cienkie plasterki - Natkę umyć, posiekać - Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z brokułem, batatem i marynowanym tofu oraz cytrynowa kasza gryczana niepalona 139

łyżki sosu sojowego  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka syropu klonowego łyżka oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili  Cytrynowa kasza gryczana niepalona: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej  1 szklanka bulionu warzywnego  skórka otarta z połowy cytryny  łyżka soku z cytryny  szczypta soli  Dodatkowo: granat  czarny sezam  Tofu pokrój w kostkę(...)parze brokuł. Ugotuj kaszę w podanej ilości bulionu. Na koniec gotowania dodaj sok z cytryny, skórkę otartą z niej oraz sól do smaku. Gotowy sos curry podaj z kaszą gryczaną i porcją marynowanego tofu. Udekoruj całość dużą ilością granata i posyp czarnym sezamem.  Smacznego, Klaudia! Zapraszam na stronę:  www.olejkonwenanse.pl  po więcej inspiracji

Mango Papaja
Restaurant Week: Destynacja Woławina 120

kurczaka zagrodowego marynowany w jogurtowym zabajone / oliwkowa tapenada z solą lawendową / cepelin z wędzonym twarogiem / kiszone warzywa / kremowy sos z wędzonej papryki, różanego pieprzu i szalotki. Danie główne wegetariańskie Na danie główne wegetariańskie szef kuchni postawił na kasztany z niepalonej kaszy gryczanej z kremowym serkiem. Mnie przypominały one polską odpowiedź na sycylijskie arancini . Kulki z kaszy zostały podane na purée

Food Square
Recenzja książki - "Smakowita Ella" 200

kulinarne zostały podzielone na 6 grup: Produkty zbożowe (np. Pizza z komosy ryżowej, Buraczane risotto z kaszy gryczanej) Orzechy i nasiona (np. Batoniki z granoli, Superchleb) Rośliny strączkowe (np. Sałatka z soczewicą, cukinią i miętą, Dal z soczewicy i dyni piżmowej)  Warzywa (np. Pikantna salsa, Faszerowane pieczarki brunatne) Owoce (np. Muffinki jagodowe, Lody bananowe) Smoothie i soki (np. Smoothie

Z miłości do słodkości
Placki marchwiowe z kaszą gryczaną – Lubelski Kociołek IV 193

Lubelski Kociołek jako kolejną inspirację wybrał tym razem kaszę gryczaną. Był to dla mnie bardzo fajny pomysł gdyż bardzo ją lubię w przeróżnej postaci - ale chyba

sierotka maRysia w kuchni
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 157

mięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest

Zawsze głodna!
Patisony z kurkami 162

ukazał się w październikowym wydaniu magazynu wraz z trzema innymi przepisami na faszerowane warzywa.  Jeśli lubicie faszerować, to gorąco polecam Wam moje przepisy – znajdziecie tam przepisy na (oprócz patisonów) bakłażany, dynie oraz bataty. Składniki: 3 małe patisony 200 g kurek  1 woreczek kaszy gryczanej  2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki świeżo starta gałka muszkatołowa   2 liście

Garniec Magalie
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 242

osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki(...)mniejsze kawałki mogą być w plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchą kaszę, następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około

Ugotować
Pasztet z resztek 186

bulionów i rosołu, warzywa gotowałam razem z mięsem. Mimo że buliony i rosół wymagają długiego gotowania i mięso oddaje do nich cały swój smak, dowiecie się, co zrobić, żeby pasztet smakowo był cudowny. W przepisie jest ryż, bo akurat poniewierał mi się smutny i samotny po lodówce, ale możecie użyć kaszy jaglanej, kaszy gryczanej lub płatków owsianych. Pasztet z resztek

ladykitchen
Wiosenna sałatka FIT 185

ekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :). Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem. Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji(...)mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody, 1-2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, inne warzywa na jakie macie ochotę, zioła i kwiaty jadalne do przybrania (u mnie melisa, mięta, tymianek, krwawnik, czosnek niedźwiedzi, bratki) . Dresing: 200 ml gęstego jogurtu, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka

SzczyptaSmaQ