łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego łyżka oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili Cytrynowa kasza gryczana niepalona: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka bulionu warzywnego skórka otarta z połowy cytryny łyżka soku z cytryny szczypta soli Dodatkowo: granat czarny sezam Tofu pokrój w kostkę(...)parze brokuł. Ugotuj kaszę w podanej ilości bulionu. Na koniec gotowania dodaj sok z cytryny, skórkę otartą z niej oraz sól do smaku. Gotowy sos curry podaj z kaszą gryczaną i porcją marynowanego tofu. Udekoruj całość dużą ilością granata i posyp czarnym sezamem. Smacznego, Klaudia! Zapraszam na stronę: www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji
Mango Papajakurczaka zagrodowego marynowany w jogurtowym zabajone / oliwkowa tapenada z solą lawendową / cepelin z wędzonym twarogiem / kiszone warzywa / kremowy sos z wędzonej papryki, różanego pieprzu i szalotki. Danie główne wegetariańskie Na danie główne wegetariańskie szef kuchni postawił na kasztany z niepalonej kaszy gryczanej z kremowym serkiem. Mnie przypominały one polską odpowiedź na sycylijskie arancini . Kulki z kaszy zostały podane na purée
Food Squarekulinarne zostały podzielone na 6 grup: Produkty zbożowe (np. Pizza z komosy ryżowej, Buraczane risotto z kaszy gryczanej) Orzechy i nasiona (np. Batoniki z granoli, Superchleb) Rośliny strączkowe (np. Sałatka z soczewicą, cukinią i miętą, Dal z soczewicy i dyni piżmowej) Warzywa (np. Pikantna salsa, Faszerowane pieczarki brunatne) Owoce (np. Muffinki jagodowe, Lody bananowe) Smoothie i soki (np. Smoothie
Z miłości do słodkościLubelski Kociołek jako kolejną inspirację wybrał tym razem kaszę gryczaną. Był to dla mnie bardzo fajny pomysł gdyż bardzo ją lubię w przeróżnej postaci - ale chyba
sierotka maRysia w kuchnimięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest
Zawsze głodna!ukazał się w październikowym wydaniu magazynu wraz z trzema innymi przepisami na faszerowane warzywa. Jeśli lubicie faszerować, to gorąco polecam Wam moje przepisy – znajdziecie tam przepisy na (oprócz patisonów) bakłażany, dynie oraz bataty. Składniki: 3 małe patisony 200 g kurek 1 woreczek kaszy gryczanej 2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki świeżo starta gałka muszkatołowa 2 liście
Garniec Magalieosób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki(...)mniejsze kawałki mogą być w plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchą kaszę, następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około
Ugotowaćbulionów i rosołu, warzywa gotowałam razem z mięsem. Mimo że buliony i rosół wymagają długiego gotowania i mięso oddaje do nich cały swój smak, dowiecie się, co zrobić, żeby pasztet smakowo był cudowny. W przepisie jest ryż, bo akurat poniewierał mi się smutny i samotny po lodówce, ale możecie użyć kaszy jaglanej, kaszy gryczanej lub płatków owsianych. Pasztet z resztek
ladykitchenekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :). Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem. Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji(...)mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody, 1-2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, inne warzywa na jakie macie ochotę, zioła i kwiaty jadalne do przybrania (u mnie melisa, mięta, tymianek, krwawnik, czosnek niedźwiedzi, bratki) . Dresing: 200 ml gęstego jogurtu, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka
SzczyptaSmaQKasze, moja wielka miłość, mogę jeść bardzo często. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na obiad, bardzo syty, ale bezmięsny. Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Składniki
Moja smaczna kuchniaHAŃDEREK misto arrosto- miszanka suszonych włoskich ziół do przyprawiania dań pieczonych w piekarniku kasza gryczana ugotowana na sypko olej z ostropestu oliwa z oliwek Najpierw ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, selera,cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć na niewielką ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy(...)upieczone w ten sposób, z ziołami są lżejsze, aromatyczne i można je zjadać zupełnie samodzielnie. U mnie dziś stanowiły dodatek do kremu pomidorowego. Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki. Moja siedmioletnia córka zjadła pół wiechy selera naciowego w ten sposób. Ja nie bez powodu zajadam selery, tak korzeń
Z Kuchni Do Kuchniorzechami, wychodzi z niej ciekawe kaszotto, nadaje się na farsz do pierogów czy warzyw, jest bardzo uniwersalna i smakuje wszystkim. Gdyby inspiracji z kaszą w roli głównej było mało zapraszam (tutaj) . Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min 200 g kaszy gryczanej niepalonej ok 1 l bulionu 200 g świeżych borowików 1 cebula 2 ząbki czosnku sól
Słodki Kompromis1 główka kapusty 1 kg obranych ziemniaków 300 g kaszy gryczanej 2 cebule 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz ok 500 ml rosołu na sos 1
Gotowanie jest łatwe