karkówka z czosnkiem - 500 przepisów (strona:16/34)

Panierowane kotlety marynowane w mleku 210

jego soczystość. Natomiast dodatek przypraw - nadaje kotletom idealnego smaku. Tak przygotowane kotlety są miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia   Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety

Di gotuje
Gulasz z karkówki z suszonymi grzybami 165

karkówki garść suszonych grzybów sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 3 ząbki czosnku cebula szczypta czosnku niedźwiedziego Skworcu szczypta oregano szczypta majeranku tłuszcz do smażenia 3-4 łyżki śmietany kasza gryczana 1 szkl suszona papryka Grzyby namoczyć, następnie ugotować, ok 20 min. Odcedzić ale wywar zostawić. Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek

Gotowanie jest łatwe
Grillowana karkówka w pikantnej marynacie 196

grill o tej porze roku powinien być już bardziej "treściwy" :) Dlatego proponuję przygotowanie pysznej karkówki w pikantnej marynacie.  Składniki:    700g karkówki wieprzowej bez kości,  1/2 szklanki oliwy z oliwek,  2 ząbki czosnku,  2 łyżki sosu sojowego,  2 łyżki pikantnego ketchupu,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  suszona ostra papryczka chilli, łyżeczka bazylii

Z miłości do słodkości
Karkówka z grilla. 197

przyznać się muszę, że z wielką niecierpliwością na niego czekam. Karkówka, oprócz tradycyjnej kiełbasy jest moją ulubioną potrawą z grilla. Składniki: pokrojona na plastry karkówka marynata : 2xprzyprawa do grilla, 2łyżeczki majeranku, 2łyżeczki vegety, wyciśnięty ząbek czosnku, olej. Przygotowanie: Przygotować marynatę: wszystkie składniki wymieszać. Oleju dodać tyle by marynata była dość płynna.Rozbite na cienkie plastry mięso mocno posmarować marynatą

W kuchni u Moniki
Kiełbasa słoikowa 181

niejadalna. Warto więc poświęcić trochę czasu by zrobić własną kiełbasę słoikową. Składniki: 1,5 kg wieprzowiny ( szynka, schab ) 1 kg boczku 1 kg wołowiny ( karkówka ) 1 łyżki soli peklującej + 1 łyżeczka Sól Pieprz 6 ząbków czosnku 100 ml wody Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki ( do zmielenia ), odkładamy ok ½ kg ładnych kawałków i kroimy je na kostkę ok. 2 cm ( wkładamy

Smaki Ewy
Forszmak lubelski 186

jest rodzajem gulaszu z dodatkiem ogórków kiszonych. Często można spotkać wersje z pieczarkami i kolorową papryką. U nas w wersji "podstawowej". Składniki 500 g karkówki wieprzowej 200 g kiełbasy wędzonej 3 ogórki kiszone cebula ząbek czosnku 1 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 100 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Baleron parzony 154

Madzia kupiła zrobiliśmy baleron parzony i  baleron pieczony. Na pieczony przepis później, może w kolejnym wpisie, za tydzień, albo nieco później. 1 kg karkówki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 - 1 litr wywaru warzywnego lub z kości Mięso obsypujemy przyprawami i dokładnie te przyprawy wcieramy. Jak Madzia mi powiedziała: "No wcieraj

Marder&Marder Manufacture
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 313

łyżeczki - jest wspaniała, ostra że ho ho!!! Przywiózł mi ją Tata z Węgier. Jest boska!!! Karkówka z majerankiem na kanapki. Składniki: 1 kg karkówki; 1/4 szkl oliwy z oliwek; 2 łyżki majeranku; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka soli; pieprz najlepiej świeżo mielony; 2 listki laurowe; 1 łyżeczka ziaren kolendry. Z oliwy, majeranku, zmiażdżonego czosnku, soli, kolendry i pieprzu robimy marynatę

Miksturownik
Karkówka pieczona z warzywami. 173

Składniki: 1 kg karkówki w plastrach 7 łyżek oliwy 1 duża papryka czerwona 1 cebula  granulowany czosnek, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra, majeranek, sól 3 duże ziemniaki Oliwę wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami, mięso płuczemy i nacieramy przygotowaną marynatą - wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w paski(...)cebulę kroimy w półksiężyce, ziemniaki w plastry (około 3-5 mm grubości).W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw ziemniaki posypujemy papryką słodką mieloną i kropimy oliwą(patrz zdjęcie), następnie wykładamy karkówkę i posypujemy papryką oraz cebulą(można polać jeszcze trochę oliwą). Tak przygotowaną potrawę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godz. po tym czasie

Moje-pitraszenie
Danie jednogarnkowe 2 240

niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy. Składniki na sos - 1 szklana sosu z karkówki - 7 szt pieczarek średnich - 1 cebula - 3 pomidory suszone z oliwy. - ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2  litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki na kluski kładzione(...)jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać i zostawić do    zagotowania wody. - do miski wybić jajka dodać 1/2 szklani wody, dodać mąkę i sól. Wymieszać.     Jeśli ciasto będzie zbyt

Eli Gotowanie
Kiełbasa żywiecka parzona 184

chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Kiełbasa żywiecka parzona Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 2000 g łopatki wieprzowej 1000 g karkówki wieprzowej 1250 g pręgi wołowej 750 g podgardla 90 g peklosoli 5 g cukru 5 g czarnego mielonego pieprzu 4 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę 5 g pieprzu ziołowego osłonki białkowe o średnicy 55 mm Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę

Kulinarne przygody Gatity
Chińskie fasolki w Chińszczyźnie 201

karkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko

Gotowanie jest łatwe
Grillowana karkówka 160

powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak.  Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony. Składniki: 1kg karkówki/łopatki 2 średnie białe cebule marynata:2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki oliwy z oliwek, czarny pieprz sól Sposób

Pyry na Gaz
Kiełbasa chłopska 216

przepisu, lecz przypadek sprawił, że mój przepis się różni. Nazwę jednak postanowiłam zachować – kiełbasa chłopska. Składniki: - 6 kg karkówki - 2 kg bardzo chudej łopatki - 2 kg boczku - 180g soli peklowej - 4 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego (1 5g) - 15 ząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie białej gorczycy ziarna (1 op. 30g) - 2 łyżeczki cukru - ½ litra zimnej(...)więc postanowiłam uzupełnić ją chudą łopatką. Kolejne schody były podczas mielenia – brak u rzeźnika wyboru sitek do maszynki – miał tylko jedno. Na pewno nie była to ósemka tylko drobniejsze. Karkówka z boczkiem zostały więc zmielone na drobniejszym, a łopatkę zmieliłam w domu na szarpaku. Obawiałam się, że moja maszynka zwyczajnie nie poradzi sobie z taką ilością mięsa (10kg), dlatego skorzystałam

mojewypiekiinietylko
Pieczona karkówka – na zimno do kanapek i nie tylko 203

łyżeczka vegety 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 – 3 łyżki majeranku 3 -4 ząbki czosnku ( przepuszczone przez praskę ) Wykonanie: Do naczynia wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Przygotowaną mieszanką nacieramy z obu stron karkówkę. Pozostawiamy do zamarynowania. Najlepiej na kilka godzin. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku w temp

Smaki Ewy
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 257

Wyszło pysznie :) Składniki na 2-4 porcje: 2 podudzia z kurczaka (bez "pałek") 2 grubsze plastry karkówki 4 podłużne słodkie papryki czerwone 1 słodka zielona papryka 1 ostra papryczka chili 3-4 gałązki selera naciowego  kilka średnich marchewek 4 średnie ząbki czosnku 1 mała cebula czerwona 1 średnia cukinia sól, pieprz i suszony rozmaryn mielona słodka papryka(...)oleju Paprykę opłukać, osuszyć i wyciąć gniazda nasienne. Cukinię opłukać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać lub obrać, opłukać.  Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 381

mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo(...)wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika

Kolizje Smaków
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 243

gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane sól morska i świeżo mielony pieprz oliwa lub olej(...)płynnego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej   Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wymieszać w miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odrobinę oliwy – tak, żeby konsystencja przypominała pastę. Wmasować dokładnie marynatę w mięso z karkówki. Polać jeszcze odrobiną oliwy, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Mięso w tym stanie można przykryć, włożyć

Moja Delicja
Krokiety z farszem mięsnym 163

efekt wyśmienity   Składniki 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać ) 2 kg kości wieprzowych po schabie lub karkówce , lub 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 cebula – średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie mniej ) 1/2 płaskiej , skąpej łyżeczki mielonego kminku szczypta

Ogrodnik w podróży
Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką 161

karkówki w 3 plastrach sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka mąki 400 g rzodkiewek 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 3/4 szkl mleka Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać w naczyniu. Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie

Gotowanie jest łatwe
Mielonka tyrolska 339

pieprz biały 3 g -pieprz ziołowy 2 g -ziele angielskie mielone 1 g -gałka muszkatołowa mielona 1 g -czosnek 3 ząbki wyciśnięte przez praskę -żelatyna 15 g Wykonanie Boczek w całości oraz pozyskane chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki peklujemy na sucho peklo solą  na 48 godz. Następnie karkówkę i łopatkę mielimy sitku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania