Pulled pork z szynki wieprzowej 384Pulled pork – ciągnięta wieprzowina. Pokazywałam już mój ulubiony przepis na takie mięsko. Tam długo i w niskiej temperaturze piekliśmy tłusty kawałek wieprzowiny. Dzisiaj dla odmiany pulled
Karo in the Kitchen
špekáčky czeskie kiełbaski smażone z cebulką 242Dzisiaj byłam w czeskim markecie. Lubię tam poszukać nowości których nie jadłam. špekáčky to kiełbaski nadziane kawałkami słoniny ,która podczas smażenia się topi i daje kiełbaskom
W królestwie smaków Beaty
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 209katastrofą ;) potrawa nie dała się zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;) Składniki: pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki, 1 sucha bułka , 1 jajko , suszone śliwki - użyłam Kresto , czerwone wytrawne wino , sól , ostra mielona papryka - użyłam piri-piri, majeranek , bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia. 2 -3 godziny(...)wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu. Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład. Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy staną się miękkie
Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki zapiekane w kapuście 247Jak przygotować szybko młodą kapustę albo kapuściany sos do mięsa? Zamiast długiego gotowania wywaru na kościach można użyć gotowego kapuśniaku Profi , który świetnie go zastąpi. Wystarczy
Bon appetit mon amie
Zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 314Wiosna zagościła już chyba na dobre. Nie brak jednak chłodniejszych dni, a wtedy szukamy do zjedzenia czegoś solidniejszego, rozgrzewającego. Zupę gulaszową polecam każdemu, komu marzy się
Codzienna kuchnia niecodzienna
Wołowina na ostrrro 299Dania na ostro rzadko goszczą na moim stole, głównie ze względu na mojego przedszkolaka ale od czasu do czasu robię coś specjalnie dla rodziców . Oto jedno
Mama z miasta
Zrazy z karkówki z żurawiną 203https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem Piotra Murawskiego (szefa Kuchni Knorr). Przyrządzałam je niejednokrotnie i tym razem zrezygnowałam z bulionetki, która
Di gotuje
Baba ziemniaczana. 382Przysmak Podlasia. Babka ziemniaczana. W naszej rodzinie od pokoleń robiona tradycyjnie, z przepisu przekazywanego z matki na córkę. Bez zbędnych udziwnień - prosta klasyka. U
Malinowe Pocałunki
Roladki mięsne 184niedzielny obiad lubię przygotować coś wyjątkowego i zaskoczyć tym moich chłopaków;) Tym razem były to "mocno mięsne" roladki z pieczarkami i serem w pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki: 500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów
Z miłości do słodkości
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 224danie wykwintne, danie które sprawdza się na każdą okazję. Nie ważne czy to niedzielny obiad, świąteczny obiad, małe spotkanie rodzinne, czy większe np. chrzciny dziecka. Sprawdzi się zawsze. Do obiadu, lub na wytworną kolację. Ja zawsze bałam się przygotowań takich pieczeni, czy pieczenia kurczaka w całości. Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka(...)Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna. Niezwykle aromatyczna, odpowiednio doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi smacznie? Zapraszam do wypróbowania :) Przepis własny. Składniki: 1,5 kg karkówki bez kości - może być lekko tłusta 1 szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz
Poezja Smaków - blog kulinarny
Jemy w Łodzi Food Fest - Klubopiwiarnia 144Od poniedziałku trwa największy łódzki festiwal kulinarny, czyli Jemy w Łodzi Food Fest 2018 i mam ogromną przyjemność być ambasadorem tego pysznego wydarzenia! 😍 To aż
Cooking Monster
Grillowana karkówka w winnej marynacie 240Kochani jak tam Wasza majówka? My już chyba tradycyjnie spędzamy ją w domu. Zresztą M. tak w kratkę pracuje, że choćby człowiek chciał to nic wiele
Kuchnia w czekoladzie
Chinkali-pierogi gruzińskie 175Chcę Wam zaproponować kawałek kuchni gruzińskiej- na początek pierożki gruzińskie chinkali. Jest, to rodzaj pieroga faszerowany mięsem- bardzo często stanowi danie główne. Przepis Tamuny Kiladze, rodowitej
Kuchnia Beaty
Grillowana wieprzowina w marynacie 190Czujecie wiosnę? Ja tak! Zapraszam zatem na wiosennego grilla! Oryginalna w smaku: lekko pikantna, lekko słodka. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso
Pyry na Gaz
Krokiety z mięsem 225Krokiety z mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego niestety
Mechanik w kuchni