kapustą - 19268 przepisów (strona:703/1285)

Kurczak faszerowany ryżem i warzywami 266

Składniki: 1 kurczak (mój miał 1,70 kg) 1/3 szklanki ryżu 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę

magiczna kuchnia Kasi
Krokiety z kapustą i grzybami 216

pieczarkami, wtedy nie będą takie czasochłonne. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 40 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela anielskiego 20 dag grzybów świeżych/mrożonych kilka grzybów suszonych 1 cebula (duża) sól, pieprz olej Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka(...)razem wymieszać (najlepiej mikserem).  Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować farsz. Ugotowaną kapustę (z listkami laurowymi i zielem angielskim) mocno odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojone grzyby. Suszone grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane

Di gotuje
Sałatka obiadowa 180

Już przywykłam do tego że zawsze do obiadu robię lekka szybką sałatkę, poniższa jest naprawdę ekspresowa. Składniki 1 garść rukoli 1 garść roszponki kilka liści kapusty pekińskiej 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz prażony sezam i słonecznik (opcjonalnie) Kapustę pekińską kroimy lub rwiemy w dość spore kawałki, mieszamy z rukolą i roszponką

Piekielna Kuchnia Pati
Wielkopolskie pyzy 252

którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak mówi się na nie w poznańskiej gwarze, świetnie pasują do pieczonych, tłustych mięs, zawiesistych sosów i modrej kapusty. To zazwyczaj standardowy repertuar niedzielnych spotkań na łonie rodziny. Pamiętam gdy byłam dzieckiem jeździliśmy do Babci i Dziadzi, zazwyczaj w niedzielę, na obiad. Były zrazy wołowe, pyzy oraz kapusta modra

Szybko Tanio Smacznie
Roladki z piekarnika z serkiem i suszonymi pomidorami. 202

Witajcie :) Co powiecie na pyszne roladki ? z marchewką, serkiem, suszonymi pomidorami. Takie roladki śmiało można  pokroić na kanapki.Na zimno również wyśmienicie smakują.Z roladkami najlepiej komponuje się czerwona kapusta ale jeśli ktoś nie lubi mogą być kiszone ogórki. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych szeroką gamą przypraw, owoców suszonych, herbat zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl(...)zdjąć folię i piec w temperaturze 180 stopni i koło 1/5 godziny aż mięso będzie miękkie. Można podlać wodą wtedy szybciej zmiękną. Roladki podawać z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Łazanki tradycyjne (nasze) 135

Pyszne, proste i szybkie danie. Z naszym ulubionym makaronem. Lubimy tradycyjne, polskie dania.   Składniki 200 g makaronu łazanki 1/2 małej główki  kapusty 200 g boczku surowego wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 70 ml bulionu warzywnego kminek mielony sok z cytryny sól, pieprz natka pietruszki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron ugotowałem(...)przepisu zawartego na opakowaniu. Boczek pokroiłem w niewielką kostkę, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodałem posiekaną cebulę. Smażyłem do jej zeszklenia. Kapustę poszatkowałem, dodałem do boczku z cebulą i zalałem bulionem. Dusiłem pod przykryciem do jej miękkości, nadmiar bulionu odparowałem. Do całości dodałem makaron, wszystkie składniki wymieszałem, do smaku doprawiłem kminkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przed podaniem

R'n'G Kitchen
Bigos z winem i śliwkami 186

jakości, wędzoną kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż stwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina(...)ziarenka ziela angielskiego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka pieprzu mielonego Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy kolejną godzinę w razie potrzeby podlewając

Mienta blog
Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą 200

Można użyć ulubionych warzywa i dodatków. Dowolność jest nieograniczona.  (4 porcje) 1 duża bułka (450g) do kebaba 400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki oleju + olej do smażenia ketchup(...)150g śmietany 150g majonezu czosnek granulowany sól, pieprz Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem. Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie kapustę pekińską drobno pokroić i doprawić solą z pieprzem. Resztę warzyw pokroić w plasterki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Bułkę

Di gotuje
Niedzielny obiad: mielone z ziemniakami i czerwoną kapustą smażoną 211

Tradycyjne polskie połączenie :) Mielone, ziemniaki i surówka z kapusty na ciepło. Przepis na: Mielone  Surówka z kapusty czerwonej Ziemniaki, najlepiej z koperkiem

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą i granatem 189

Smaczna i efektowna surówka do obiadu, bardzo lubię takie połączenie składników. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1-2 pomarańcze pestki z owocu granatu cukier sól sok z cytryny oliwa Sposób przygotowania: Kapustę czerwoną drobno kroimy lub szatkujemy. Ostrym nożem ścinamy skórę z pomarańczy, filetujemy cząstki pomarańczy. Owoc granatu obieramy pozbawiając białych błonek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem

Bajeczna Kuchnia
Surówka z kiszonej kapusty 195

nie.Przecież to bomba witaminowa i wspaniały dodatek do wielu dań:ryby,krokiety,tłuste mięsa itd,itp   Zapraszam więc po moją wersję surówki   Składniki: 300 g kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula (u mnie akurat czerwona) sól,pieprz ok 1 łyżeczka cukru natka pietruszki,ewent kminek 3-4 łyżki oliwy  Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku

Niespełnione zdolności kulinarne
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym . 217

gołąbki uwielbiam .Może dlatego że poza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki ,surowa,pokrojona na drobno sól ,pieprz,najlepiej świeżo(...)pomidorów z puszki 4 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 200 ml wody sól ,pieprz mała cebulka papryka pokrojona na drobno 2 marchewki ugotowane i pokrojone Cebulkę kroimy i podsmażamy .Kapustę kroimy na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie,doprawić do smaku i formować gołąbki .Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony na złoty kolor.Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Składniki

Ladylaura.
Sałatka z kapusty pekińskiej z kabanosami 359

Składniki: mała kapusta pekińska, 4 duże łyżki ziaren słonecznika, 1 czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 120g kabanosów ( najlepiej pieprznych lub pikantnych), 200g sera feta, puszka groszku (280g po odsączeniu), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić w kostkę

W kuchni u Moniki
Prawie grecka sałatka z miodowym winegretem 167

Idealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich  1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczki octu balsamicznego 1-1,5 łyżeczki płynnego miodu Zioła sparzamy na sitku wrzątkiem Kapustę pekińską drobno siekamy, ja wcześniej wycinam większą część białego środka. Pomidorki przekrawam na pół, oliwki kroję w kółka, cebulę w cieniutkie półksiężyce, plasterki ogórka przekrawam na 4 części. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i dokładnie mieszamy.  W szklance łączymy wszystkie składniki

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka gyros 205

dzieci zwykle wyjadają kurczaka. Kto nie próbował to musi koniecznie to nadrobić. pierś z kurczaka przyprawa kebab gyros papryka  ogórek konserwowy cebula czerwona kukurydza majonez ketchup kapusta pekińska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawa dość grubo. Można też posolić dla lepszego smaku. Odstawić do lodówki na godzinę, a potem przysmażyc. Następnie odsączyć go z tłuszczu(...)pokroić i drobna kostkę. Majonez, jogurt i ketchup wymieszać razem na sos, a k apustę posiekać na drobno. Układać w salaterce warstwami : kurczak, cebula, sos,  papryka , kukurydza, ogórki, kapusta, sos. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania