kapustą - 19268 przepisów (strona:642/1285)

Kuchenne sposoby na kolorowe jajka 156

więc zamiast kupować gotowe barwniki warto spróbować pobawić się z naturalnymi barwnikami? Wystarczy wykorzystać produkty, która mamy w kuchni (np. curry) lub np. przygotowujemy akurat na obiad (np. czerwona kapusta), żeby móc naturalnie zabarwić jajka. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli macie dzieci - dla nich to z pewnością będzie coś nowego i ciekawego 😉 Poza tym takie naturalne pisanki świetnie wpisują się też(...)której wcześniej gotowane były buraki. Kolor pomarańczowy - łupiny po cebuli zalej wodą, ugotuj w tym jajko. Kolor fioletowy - ugotuj jajko w wodzie, w której wcześniej gotowana była czerwona kapusta. Kolor niebieski - rozmroź jagody, ugotuj w wodzie, po czym owoce odcedź, a w wodzie po jagodach ugotuj jajka. Kolor zielony - pietruszkę zblenduj z wodą i ugotuj w tym w tym jajko

Z notatnika dietetyka
Zupa z kiszonych buraków 137

kiszonych warzyw, bardzo lubię pić kwas z kiszonych buraków, a pozostałe z niego buraki nie wyrzucam tylko robię z nich pyszną zupę. Polecam Amatorom kiszonek polecam kimchi , czyli kiszoną kapustę pekińską, warzywa kiszone po ormiańsku . Polecam również kiszoną kapustę z grochem . Składniki: 2 kg kiszonych buraków z tego przepisu 1 duża marchewka 3 średnie ziemniaki liść laurowy kilka ziaren ziela

Lamarida.pl
Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową 128

garść suszonych prawdziwków   listki laurowe   ziele angielskie   3 ząbki czosnku   sól   pieprz   cukier   pomidory w puszce krojone   koncentrat pomidorowy   mała kapusta włoska   1 cebula   śmietana 18 %   1,5 l bulionu warzywnego   4 ziemniaki   3 marchewki   1 średnia pietruszka   pół pora   kawałek selera(...)miękkości warzyw. Dodałem pokrojone w kostkę buraczki, pokrojone w paski prawdziwki wraz z wodą w której się gotowały. Dodałem pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu. Gotowałem jeszcze przez

R'n'G Kitchen
Barszcz ukraiński 170

liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku(...)momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około

moj przepis na
Czarodziejskie danie 238

Sól ·        Przyprawa do kurczaka ·        ½ opakowania rurek cannelloni ·        ½ główki małej kapusty włoskiej ·        2 marchewki ·        Serek śmietankowy ze szczypiorkiem Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy(...)Dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz ser starty na tarce o dużych oczach, mieszamy 6.   Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki cannelloni i układamy na mięsie 7.   Kapustę drobno szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, solimy i dodajemy serek, mieszamy. 8.   Warzywa układamy na  rurkach cannelloni i zawijamy mięsem tak żeby wszystko przykryć

Kulinarna Chwila
Zakwas z selera 214

Zakwas z selera to moja propozycja na bardzo zdrowy napój, szczególnie teraz nam przydatny – wzmacniający odporność. Taki zakwas staram się nastawiać dość często (na przemian z zakwasem z buraków, kapusty czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej

Dorota Smakuje
Sałatka z prażoną cieciorką 146

uprażenia cieciorki: 1 puszka cieciorki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy pozostałe składniki: mała kapusta pekińska kilka pomidorków koktajlowych mały ogórek 1 avocado 1 czerwona cebula sok z 1/2 cytryny dressing: 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu 1 łyżeczka miodu szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: prażona(...)Foremkę do pieczenia smarujemy oliwą, wysypujemy cieciorkę i wstawiany do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie trzeba ją przemieszać dwa razy.Upieczoną cieciorkę studzimy. Kapustę kroimy w paski. Pomidorki przecinamy na połówki. Cebulę siekamy drobno. Ogórka i avocado kroimy w kostkę. Avocado skrapiamy sokiem z cytryny, aby  nie ściemniało. Mieszamy delikatnie składniki sałatki

Bon appetit mon amie
9 przydatnych porad – jak wzmocnić swoją odporność? 119

cukier, ani mleko w proszku. Skład powinien być najkrótszy i zawierać tylko mleko i kultury bakterii – najlepiej, kiedy są one wymienione w postaci łacińskich nazw. Ponadto, powinniśmy sięgać po kapustę kiszoną, kiszone ogórki, czy kwas chlebowy – najlepiej spożywać te domowe lub ze sprawdzonego źródła, niż z wielkich supermarketów. 8. SUPLEMENTUJ WITAMINĘ D Badania naukowe wykazują istotną rolę tej witaminy(...)odporność organizmu. Najwięcej rutyny znajduje się w gryce i owocach cytrusowych . Kwercetyna, która znajduje się głównie w owocach (w winogronach, owocach cytrusowych, jabłkach – najwięcej w skórce), w warzywach ( cebuli, kapuście, pomidorach, brokułach ) oraz w napojach (w zielonej herbacie i czerwonym winie ) wykazuje właściwości antyoksydacyjne i działanie przeciwzapalne. Podsumowując , mamy ogromny wpływ na naszą odporność. Zamiast faszerować się suplementami, czy innymi

Be Fit Be Strong
Zielone spaghetti w sosie sezamowym 153

dostępnością któregokolwiek z proponowanych przeze mnie warzyw, możecie zamienić na inne, chociażby marchewkę, paprykę czy szpinak. Składniki na 3 porcje: 200 g pełnoziarnistego makaronu (najlepiej spaghetti) 1 mała kapusta pak choi 1/3 brokuła 300 g groszku cukrowego 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 3 łyżki (45 g) orzechów ziemnych do posypania Sos: 50 g pasty sezamowej (4 łyżki) 2 łyżki sosu(...)soli i pieprzu. Możesz dodać trochę wody dla rzadszej konsystencji. Pokrój zielone warzywa na mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę, chwilę podsmażaj. Dodaj resztę warzyw (z kapusty pak choi dodaj tylko pokrojone łodygi, liście zostaw na koniec). Kiedy warzywa zrobią się miękkie (ale nie rozgotowane), dodaj posiekane liście pak choi. Zalej sosem z miseczki, dodaj makaron (jeśli

Powiedz dietom nie
Pulpety w sosie koperkowym 456

osób) : 600g łopatki wieprzowej 1 jajko 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 3 liście kapusty białej Sól i pieprz Olej do smażenia Sos koperkowy: 200 ml bulionu drobiowego 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Pęczek koperku Pulpety w sosie koperkowym – przepis Przygotowanie: Mięso(...)łopatki wieprzowej oczyszczamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach W maszynce mielimy również sparzone liście kapusty, dzięki temu pulpety będą bardziej soczyste, innym sposobem jest dodanie do mielonego mięsa namoczonej w mleku i później odciśniętej kajzerki. Dodajemy do masy mięsnej dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jedno jajko, trzy łyżki bułki tartej i przyprawy: ostrą

Księga-Smaku
Barszcz ukraiński 143

fasoli i grzybów. Najlepszy przepis! Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  8 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany(...)gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka. Po podsmażeniu

karolgotuje
Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewką – kryzysowe danie 130

przygotowania i tani, ale warto wzbogacić całość dania w wartości odżywcze i podać go jeszcze z surówką. Ja podałam go z bardzo prostymi, tanimi, sezonowymi i zdrowymi dodatkami: kapustą kiszoną i burakami pieczonymi . PRZEPIS MAKARON Z OLIWĄ, CZOSNKIEM I MARCHEWKA Składniki na Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewka: 300-400 g makaronu spaghetti, nitki, krajanka czy inny drobny(...)pieprzymy. Następnie dodajemy natkę pietruszki i mieszamy wszystko. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub większą ilością oliwy. Podajemy w towarzystwie warzyw – ja miałam pieczonego buraka i kapustę kiszoną. Artykuł Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewką – kryzysowe danie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Mielone Alladynki 123

Cebula ·        1 torebka ryżu ·        Papryka czerwona ·        ½ małej główki kapusty włoskiej ·        ½ puszki kukurydzy ·        2 łyżki mąki pszennej ·        2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Cebule obieramy, kroimy drobno i dodajemy do mięsa. 3.   Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu łączymy z mięsem. 4.   Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz kapustę i kukurydzę odlaną z zalewy. 5..   Doprawiamy papryką, solą, czosnkiem, wbijamy jajka i wsypujemy mąki, dokładnie mieszamy. 6.   Robimy okrągłe kuleczki, panierujemy w bułce tartej. 7.   Smażymy

Kulinarna Chwila
Zapasy żywności – co warto mieć – lista 162

puszkach (np ciecierzyca, kukurydza, pomidory), – mrożonki (np brokuł, szpinak, fasolka) – świeże – te które dłużej wytrzymują w lodówce: ziemniaki, cebula, marchew i inne korzeniowe, buraki, kapusta i inne warzywa krzyżowe, czosnek. Warto też mieć szczypiorek i zioła w doniczkach, kiełki hodować . Warto też robić kiszonki (kapustę kiszoną, zakwas z buraka). – suszone Inne – nie jedzenie, ale warto

Dorota Smakuje
Dieta wspierająca układ odpornościowy 154

Kasze, ryż i zboża bezglutenowe np. płatki owsiane czy quinoa. Makaron proteinowe np. z zielonego groszku lub bezglutenowe. Rośliny strączkowe (mogą być w puszkach), wodorosty i grzyby. Zielone warzywa, kapustę, cebulę, czosnek. Kiszonki typu kapusta, ogórki i kimchi. Owoce – jabłka, cytryny, sok malinowy. Przyprawy rozgrzewające: imbir, pieprz, oregano, tymianek, majeranek ale też tahini. Herbatki ziołowe. Artykuł Dieta wspierająca układ

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania