kapustą - 19268 przepisów (strona:607/1285)

Łazanki z karczkiem i słodką kapustą 219

lubi poświęci tę "chwilę" na ich zrobienie, by potem cieszyć się smakiem i widokiem zadowolonych min domowników. Składniki: 600 g karczku wieprzowego 300 g makaronu  1/2 główki kapusty ( około 500 g ) 2 średnie cebule 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku kilka gałązek szczypiorku Sposób przygotowania: Makaron ugotować(...)kostkę, rozgrzać patelnię dodać smalec, mięso i przyprawy, podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości około 30-35 minut. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać cebulę. Kapustę pokroić nożem, można tez oczywiście ja zszatkować ale my wolimy jej większe kawałki, więc nóż jest ok. Wrzucić do garnka na osolony wrzatek i gotować do miękkości ...około 20-25 minut

Gosia gotuje
Zapiekanka ziemniaczana 213

Składniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag  ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie   ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros(...)mandolinie . W maszynce zmielić mięso  .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70  minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę

w mojej kuchni
Powrót po długiej przerwie i żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kiszonej kapusty 306

powróciłam i teraz będę mięć więcej czasu na gotowanie i wpisy na blogu :) Pierwszą potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej. Dla dwóch osób potrzebujemy: 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki wodę sól i pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :) Przepis na sałatkę z kapusty kiszonej --> klik Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik   A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga -   klik

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z kiszonej kapusty 153

Prosta, szybka - a jaka dobra :) Potrzebujemy: 30 dkg kapusty kiszonej 3 łyżki oleju cebule sól i pieprz Ja kapustę kroję na mniejsze części, ale nie jest to konieczne. Dodaję cebule potrojoną w drobną kostkę, polewam całość olejem i mieszam wszystkie składniki :) Doprawiam solą i pieprzem i gotowe. Idealna do każdego obiadu! Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z fetą 248

ulubionych sałatek, pyszną, lekka i ekspresową. Połączenie sera fety ze świeżymi warzywami to dla mnie strzał w dziesiątkę. Polecam bardzo;) Składniki: 2 pomidory  2 ogórki szklarniowe  połowa kapusty pekińskiej opakowanie sera feta  4 łyżki oliwy  2 łyżki wody  opakowanie sosu greckiego sałatkowego Wykonanie: Ogórki obrać ze skóry a następnie pokroić w kostkę, pomidory wymyći również(...)pokroić w kostkę. Kapustę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa połączyć w misce i dodać pokrojony w kostkę ser feta. W szklance wymieszać wodę, oliwę oraz sos grecki, polać sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na około 30 minut do przegryzienia się. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Toskańska zupa fasolowa -ribollita 232

kompozycjach smakowych,  podawana w eleganckich miseczkach,  jest potrawą niezwykle miłą dla oka i  oczywiście dla podniebienia. Składniki: ok.250 g  białej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści  botwinki/bietola , można zastąpić jarmużem 1 cebula mały  kawałek pora 2 marchewki 2 łodyżki  selera naciowego 2 ząbki czosnku gałazka(...)pozostawić w całości. -Warzywa obrać . -Oliwę rozgrzać w głebokim rondlu. -Wrzucić posiekaną cebulę   i zeszklić.  -Dodać pokrojone warzywa /  por, marchewki , seler ,liście bietoli i  kapusty / szynkę pokrojoną w drobną kostkę  i  poddusić całość ok. 5-6 minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać  majeranek, papryczkę , ząbek czosnku przeciśniętego

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z colą 350

pół świeżej  (niewielkiej) białej kapusty pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół czerwonej cebuli Kapustę szatkujemy, obie papryki kroimy w cienkie paseczki, Cebulę kroimy w półplastry. Wszystko mieszamy, dodajemy sos z coli.  sos z coli: ½ szklanki coli 4 łyżeczki octu winnego białego 2 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Składniki mieszamy i wylewamy na sałatkę

Humanistka w kuchni
Makaron z warzywami, czyli jak wykorzystać zupki błyskawiczne z makaronem 299

białej części pora , 2-3 dymki w całości ze szczypiorem , mała papryczka chili - według smaku, 2 średnie marchewki , 1 średnia czerwona papryka , około 2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej , 2 łyżki sosu sojowego , 2 opakowania zupki orientalnej pikantnej z makaronem . Do przygotowania tego makarony najlepiej użyć głębokiej patelni lub woka. Masło stopić na patelni wraz z olejem. Czosnek pokroić w plasterki(...)pokroić w niezbyt krótkie cienkie słupki, z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją również w słupki. Dodać na patelnię, wymieszać i chwilę poddusić. Na koniec dodać kapustę pekińską i zieloną część dymki. Wymieszać wszystko i odgarnąć na brzeg patelni. Na pusty środek patelni dodać pokruszony lekko makaron, przyprawy z zupki wymieszane w około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki 204

imię ma Korek ;-)  A teraz na temat czyli o gołąbkach :)   Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 szklanka ryżu  2 jajka sól, pieprz do smaku kapusta włoska lub biała Sposób wykonania: Mięso zmielić dwukrotnie. W tym czasie ugotować ryż bardzo krótko ok.  5- 8 minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie

Na słodko lub wytrawnie
Gotowane golonko z kapustą po góralsku 238

skóry. Żartując sobie mógłbym powiedzieć że to filet  z golonki wieprzowej. Oczywiście kupiłem dzięki czemu mogliśmy się delektować potrawą rodem z kuchni śląskiej czyli gotowaną golonką w kapuście po góralsku co i Wam polecam. Składniki (na 3 porcje golonki) : 3 filety z golonki wieprzowej ;) marchew korzeń pietruszki nać selera i pietruszki liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty Przygotowanie : Golonka(...)pozostałymi warzywami i przyprawami. Gotuję do miękkości golonek (ok 2h)  na wolnym ogniu, takim aby wywar tylko delikatnie bulgotał. Po ugotowaniu wyciągam, odwijam ze sznurka i podaję z kapustą po góralsku na którą przepis jest TUTAJ . Pozostały wywar po gotowaniu golonek to fantastyczna baza na rosół

Mechanik w kuchni
Curry z kurczakiem, bakłażanem, kapustą pekińską i papryką 255

mnóstwo sposobów, z mięsem lub nie.  Jego sekretem są odpowiednie przyprawy, które nadają potrawie niezapomniany smak . SKŁADNIKI (na 4-5 osób) 2 piersi kurczaka 1 bakłażan 1/2 kapusty pekińskiej 1 papryka pasta curry (można zastąpić curry w proszku) czosnek imbir  kmin rzymski sól  kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka(...)mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze kawałki kapustę pekińską. Doprawiamy danie,  dodajemy odrobinę wody, by tylko zalać dno patelni i na chwilę przykrywamy danie, aby warzywa mogły lekko zmięknąć. Pod koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany. Podajemy

Zofiana
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 159

takie pierogi i powiedziała, że pysznei że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe

bistro mama
Młoda kapusta z mleczkiem kokosowym i curry oraz kotleciki z sezamem. 233

Ponoć najlepszą młodą kapustę robi ciocia Lutka z Kutna.Tak twierdzą rodzice mojego męża i on sam. Wróć! Twierdził do wczoraj.Choć kiedy usłyszał, że do kapusty mam zamiar dodać mleczko kokosowe, zapytał czy ma coś zjeść na mieście. Powiedziałam mu, żeby się wstrzymał, bo będą też kotlety mielone. Najwyżej zje z chlebem.Spróbował wszystkiego.Kiedy jadł, oczy mu się świeciły. Mlaskał

bistro mama
Zupa gołąbkowa 233

mnie, tylko i wyłącznie, pomysł oraz nazwa – zupa gołąbkowa.   Składniki: - ok. 3,7 litra wody - 1 kg zmielonego mięsa wołowego - 400 g boczku wędzonego parzonego - 800 g kapusty włoskiej - 3 cebule - 250 g pieczarek brunatnych - 2 marchewki - 1 por - 1 pietruszka - 2 ząbki czosnku - 220 g ryżu jaśminowego - 1 puszka pomidorów (400g) - sól morska - pieprz świeżo zmielony - liście laurowe(...)plasterki pieczarki z dodatkiem soli i drobno pokrojonego czosnku. Pieczarki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Stawiamy na gaz duży garnek z wodą (ok. 3,7 litra wody). Kapustę włoską kroimy na kawałki (w kostkę), wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy pokrojone – w półkrążki por, w talarki - marchewkę i w kostkę - korzeń pietruszki. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż

mojewypiekiinietylko
szybkowar-gołąbki bardzo smaczne... 199

Składniki: kapusta włoska 1 duża, mięso mielone 70 dag, ryż ugotowany 3 saszetki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania