Składniki: (porcja na 14 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Kapusta kiszona 300 g Pieczarki 200 g Cebula mała Sól Pieprz Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Kapustę ugotować do miękkości. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić(...)solą oraz pieprzem, dodać ugotowaną kapustą kiszoną i chwilę podsmażyć. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na 14 równych części i rozpłaszczyć
Kulinarne przygodySkładniki: 2,5 litra bulionu warzywnego 2 golonki z indyka 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty 6 ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżki ketchupu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki sól natka pietruszki Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy golonki z indyka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dodajemy
Qchnia po prostuświeże i marynowane. Tak samo jest z grzybową wersją. Tyle jeśli chodzi o bazę. Dodatki są wspólne dla wszystkich odmian zupy. Soljanka powinna zawierać kiszone ogórki, oliwki, kapary i kapustę, plus śmietana, cytryna i dużo zieleniny. Wywar ma być zawiesisty, słony i kwaśny zarazem. Efekt ten najlepiej osiągnąć dolewając do zupy sok z kiszonych ogórków, lub, naszym zdaniem lepszy(...)pochodzi z serwisu Thespruceeats.com Składniki: 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera 1 średnia cebula pokrojone w kostkę 3 kiszone ogórki drobno posiekane Ćwiartka kapusty drobno poszatkowana 1/2 szklanki pokrojonych oliwek 3 łyżki siekanych kaparów 1/2 szklanki wody z ogórków lub kaparów 1/2 kg kiełbasy 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka lub szklanka pokrojonej
Niedzielny kucharzsztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, pomidory 4 sztuki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, woda 1,5 litra, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, kapusta włoska 1 ćwiartka główki średniej, mąka pszenna 23 łyżki, śmietana 12% 100 gram + 1/2 szklanki wody, natka pietruszki 1/2 pęczka Warzywa, paprykę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, ząbki czosnku(...)mieszając. Do mięsa wsypać warzywa, ziemniaki, paprykę, paprykę ostrą z pestkami,pomidory i koncentrat, kostkę rosołową, wlać wodę, gotować na średnim ogniu z 40 minut. Dodać drobno pokrojoną włoską kapustę, pieprz ziołowy, sól czosnkową, gotować z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wlać do gulaszu, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia - bardzo smaczny, aromatyczny, sycący gulasz z szynki
W Mojej Kuchni Lubięwątpienia potwierdzi mój zachwyt! A teraz jednak przejdźmy już do obiecanego przepisu! Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z białej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa. Całość wyszła O-BŁĘ-DNA! To zdecydowanie jedno z najlepszych mięs, jakie do tej pory zrobiłam! Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa(...)wtedy bezpieczne możemy otworzyć Garnek elektryczny. Ps. sos, który powstał redukuję i zagęszczam odrobiną śmietany. Doprawiamy do smaku. Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka oraz sałatka z białej kapusty a’la colesław ( biała kapusta, cebula, marchew, cukinia, cukier, sól, pieprz, oliwa ). Smacznego! Gorąco polecam! Wpis powstał we współpracy z MOCSOKOW.PL The post PULLED PORK CZYLI SZARPANA WIEPRZOWINA – DANIE
Ostra na Słodkołososiem i warzywami to danie, które powstało w wyniku tzw. czyszczenia lodówki… Ale ostatecznie wszystko tutaj świetnie się wpasowało i wyszło coś pysznego i zdrowego. Z czerwoną kapustą często mam taki problem, że po przygotowaniu wyśmienitej surówki, zawsze zostaje mi część warzywa. No i tym razem wykorzystałam je w pełni Serdecznie polecam to danie i zapraszam do przepisu(...)choć odrobinę wartościowego produktu, niż opychało się dużą ilością bezwartościowych posiłków. Składniki (1 porcja): łosoś atlantycki, 100g, kasza gryczana, 30g, 1/2 awokado, 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki posiekanej czerwonej kapusty, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżeczka oliwy z oliwek, odrobina soku z cytryny, sól, pieprz, pieprz cytrynowy. Sposób przygotowania Kaszę gotujemy według przepisu z opakowania. Z łososia pozbywamy się skóry i nacieramy
Natka PietruszkiSKŁADNIKI GOŁĄBKI -750g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej -200g ryżu (polecam parabolied 2 woreczki po 100g) -1 średnia cebula -ok 250g poszatkowanej białej kapusty -sól, pieprz do smaku -papryka słodka w proszku -2 jajka -ok pół szklanki bułki tartej SOS -koncentrat pomidorowy słoiczek 190g -majeranek ok łyżeczka -pieprz pół łyżeczki -papryka słodka w proszku(...)łyżeczka -wegeta ok łyżeczka -2 ząbki czosnku -750ml wody DODATKOWO -olej do smażenia Ryż gotujemy i odcedzamy z nadmiaru wody. Kapustę szatkujemy drobno. Do miski dajemy mięso mielone, dodajemy ryż, kapustę, trzemy cebulę na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Dodajemy ok pół szklanki bułki tartej Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubardzo prosty. Skórka jest chrupiąca, a mięso za każdym razem mięciutkie, delikatne i soczyste w środku. Doskonały kurczak z gorącymi, tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki lub duszoną młodą kapustą :D Pyszności! Składniki i przyprawy na pieczonego kurczaka: 1 sprawiony kurczak (około 2 kg) w temp. pokojowej 1/2 szklanki masła, roztopionego i wystudzonego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki(...)tymiankiem>>> Kluski śląskie>>> Ryż libański>>> Surówka z marchewki, pietruszki i jabłka do obiadu>>> Surówka z białej kapusty i pora do obiadu>>> Surówka z sałaty ze śmietaną>>> Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą>>> Szybkie pikle z ogórka do obiadu
Moja Książka KucharskaSałatka warzywna w słoikach Sałatka ze świeżych warzyw: kapusty, ogórka, cukinii i papryki, którą przechowasz w słoikach na każdą okazję. Co prawda nie są tak smaczne, jak w sezonie, ale nie przeszkadza to zupełnie w przygotowaniu przetworów na zimę. 20 słoików litrowych 30 minut czas przygotowania Składniki: · 5 kg ogórków(...)duża główka kapusty · 6 szt. cebuli · 3 szt. Papryki czerwonej · 2 cukinie · ½ kg marchwi · 1 cały czosnek
Kulinarna Chwilaprzy boczku można dojść …do wniosków, że ktoś kto boczek wymyślił to był łepski w ciul. Aby dopełnić rozpusty w pakiecie z wymiatającymi smakowi acz brzydulkowatymi kluskami była kapusta…kapusta kiszona, duszona z dużą ilością kminku i na końcu przeciągnięta zasmażką. Tego Królisiowi (doświadczalnemu) było stanowczo za dużo. Zemdlał był (czytaj nakrył się kopytami na posadzce i leżał tak przez(...)dłuższy czas, dopóki Konefka z litości go nie ocuciła trzaskając w pysk i polewajać zimną wodą) Za te kluski, za tą kapustę, zasmażkę Konefka i walenie Królisia w pysk “pundzie” na bank się smażyć w piekle. Ale zaciągana do piekła będzie się darła, że dla takich kluseczków warto było zgrzeszyć i choćby miała tak za każdym razem kończyć
Spice things upczosnkowy, z większą ilością warzyw, ciasto jest cieńsze i bardziej chrupiące. Sos do maczania pierożków jest częściowo kwaśny i słony. Pyszne japońskie pierożki z wieprzowiną, kapustą pekińską, czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sake, sosem sojowym i ostrygowym. Można dodać około 30 gram mielonych przegrzebków albo krewetek. Gyoza smażone, a następnie parowane na tej samej patelni. Mają niesamowity(...)Poniżej składniki i przyprawy na najlepsze pierożki gyoza z warzywami i mięsem wieprzowym. Pierożki doprawione sosem sojowym, ostrygowym, olejem sezamowym oraz czosnkiem i imbirem. 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej + 2 łyżeczki soli morskiej 250g mielonej wieprzowiny 1 łyżeczka sake (ewentualnie mirin) 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki sosu ostrygowego około 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Moja Książka Kucharskapiersi z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa ( 30 g ) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 2 czerwone cebule 5-6 ogórków konserwowych 4-5 liści kapusty pekińskiej 1 szklanka słodkiego sosu chili ( szklanka 250 ml ) 1 puszka pomidorów krojonych ( puszka 400 g ) 1 puszka kukurydzy ( 340 g ) 500 ml bulionu 200 g śmietany 18% olej(...)gyrosa dokładnie mieszając i odstawiamy na 15 minut. Czerwoną cebulę kroimy w półplasterki. Żółtą, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w niewielką kostkę. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy ale niezbyt drobno. W kolejnym etapie kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem około 5 minut, do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy
Smakowite DaniaTaka letnia zupa ugotowana na cielęcinie z dodatkiem młodych pędów czosnku i kapustą młodą. Bardzo aromatyczna, lekka i syta zupa. 50 dkg cielęciny z kością 1 mała główka kapusty młodej 1 marchewka 1 kawałek selera korzeń 1 por biała część 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki papryki wędzonej(...)wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i gotuję 40 minut. Warzywa obieram. Marchew kroję na plasterki, seler ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję, pędy czosnku kroję na pół. Kapustę szatkuję. Do podgotowanego mięsa dodaję warzywa, koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, sól, pieprz i gotuję kolejne 30 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Na końcu dokładam pomidorki koktajlowe i gotuję
wesoła kuchniapieczywem czosnkowym, bagietką lub grzankami . Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na sałatkę kebabową, która zachwyci wszystkich domowników. SAŁATKA KEBABOWA – PRZEPIS Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1/3 główki czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 świeży ogórek 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku przyprawa kebab-gyros sól pieprz Przygotowanie 1. Kurczaka umyć, oczyścić(...)błonek i pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą kebab-gyros, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na oliwie do zarumienienia. 2. Kapustę czerwoną poszatkować, posolić i odstawić na chwilę, aby zmiękła. 3. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, cebulę pokroić w drobne piórka. 4. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszać do połączenia składników
Alle Dobre!